بررسی ارتباط بین حوادث شغلی با شیفت کاری، سطح تحصیلات و سطح مهارت
بررسی ارتباط بین حوادث شغلی با شیفت کاری، سطح تحصیلات و سطح مهارت
بررسی ارتباط بین حوادث شغلی با شیفت کاری، سطح تحصیلات و سطح مهارت
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 10
چکیده
مقدمه: حوادث به عنوان دومین علت معلولیت ها یکی از مشکلاتی است که می تواند سبب اختلالات جسمی و روانی شود و در موارد شدید منجر به مرگ گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین حوادث شغلی با شیفت کاری میزان تحصیلات و سطح مهارت در افراد شاغل در یکی از پالایشگاه های گازی کشور انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی و کاربردی بر روی ۱۱۴ حادثه ناشی از کار رخ داده طی ۴ سال که اطلاعات آن از واحد HSE استخراج شده بود انجام شد آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ و از آمار توصیفی آزمون کای دو و آزمون تی مستقل استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد بیشترین آسیب پارگی / بریدگی با ۱۷ مورد و کمترین آسیب کشیدگی با ۱ مورد بود. تعداد حوادث بر اساس سطح مهارت در افراد ماهر ۸۷ حادثه و در افراد نیمه ماهر ۲۷ حادثه رخ داده بود (p-value) تعداد حوادث رخ داده بر اساس نوع شیفت کاری بصورت ۱۳ حادثه برای افراد روز کار و ۱۰۱ حادثه برای افراد نوبت کار بود (۱ – p-value). تعداد حوادث رخ داده بر اساس سطح تحصیلات بصورت ۳۶/۸ درصد برای افراد زیر دیپلم ۴۳/۹ درصد برای افراد دیپلم و فوق دیپلم ۲/۳ درصد برای افراد با مدرک لیسانس و بالاتر بود (۰/۰۱=p-value).
نتیجه گیری: نتایج مطالعه مؤید آن است که نوبت کاری و پایین بودن میزان تحصیلات با وقوع حوادث رابطه مستقیم دارند و وقوع حادثه در افراد ماهر بیشتر از افراد غیر ماهر میباشد در نتیجه می توان راهکارهای کنترل و کاهش حوادث در محیط کار را با توجه به کنترل عوامل ذکر شده انجام داد.
کلیدواژه ها: حوادث شغلی، شیفت کاری، میزان تحصیلات, سطح مهارت
مقدمه
یکی از ملاحظات مهم و رو به رشد سازمانی بهداشت و ایمنی کارکنان است. حوادث در محیط کار هر سال باعث مرگ و از کار افتادگی گروه کثیری از کارکنان می شود، لذا کارفرمایان بطور جدی توجه و منابع سازمانی خود را معطوف به این مهم کرده اند. ابعاد اقتصادی یک حادثه شامل هزینه های مستقیم (وقفه در کار انتقال مصدوم به مرکز درمانی، هزینه غرامت ها و …) و هزینه های غیر مستقیم (وقفه در کار سایرین، هزینه ناشی از افت کمی و کیفی محصول، آموزش و آماده سازی فرد جدید…) است. حوادث ناشی از کار سبب درد رنج و در بعضی از موارد موجب مرگ کارگر و زیانهای فراوان مالی و کاهش سطح تولید می شود بنابراین یک زیان ملی به شمار می آید. (۱)
صنعتی شدن جوامع بشری و ایجاد محیط های کاری در بخش های تولیدی، صنعتی، خدماتی و .. ، هم چنین تحولات شگرف ناشی از ورود ماشین آلات در تکامل و پیشرفت صنعت و رشد روز افزون و سریع تکنولوژی در جهان و ارایه و ابداع روش های جدید در صنایع و وقوع اختراعات و اکتشافات علمی و فنی باعث گردید که انسان امروزی در معرض تهدید و فشار ناشی از ابداعات و ساخته خود قرار گیرد یکی از تبعات سوء رشد تکنولوژی در جوامع بشری بروز حوادث گوناگون از جمله حوادث ناشی از کار و بیماری های شغلی می باشد که هر ساله تعداد بی شماری از انسانها را در واحدهای صنعتی و تولیدی، دچار مصائب و رنج های فراوانی می سازد(۲)
با یک مقایسه آماری از میزان خسارت ناشی از حوادث محیط کار و اثرات سوء آن در روحیه کارگران که پارامتر مهمی در راندمان و بهره وری و تولید است به این نتیجه میرسیم که مدیریت کارخانه ها و موسسه های دولتی و خصوصی و صنعتی می بایست امور بهداشت حفاظت و ایمنی را جزیی از کار تولیدی به حساب آورند و به همان اندازه که به کمیت و کیفیت تولید با هزینه حداقل فکر می کنند به مقررات و موارد ایمنی و بهداشت نیز علاقه مند بوده و اطمینان داشته باشند (۳) برخی از حوادث، موجب بروز خسارات و آسیب های انسانی اجتماعی و صنعتی جدی می شوند که این امر از طریق کاهش راندمان کاری، تأثیر معنی داری بر بهره وری و تولید خواهد داشت و نکته مهمتر اثرات سوء اجتماعی و به تبع آن اثرات روانی حاصله بر روی نیروی کار می باشد کاهش آسیب ها و حوادث شغلی افزایش کارایی کارکنان، مدیران و زمامداران نهایتا رشد و رونق اقتصادی و اجتماعی را به دنبال می آورد (۴)
هدف اصلی از بررسی یک حادثه جمع آوری اطلاعات لازم به منظور تعیین علت و تدوین اصول پیشگیری از بروز حوادث مشابه می باشد. بنابراین بررسی حادثه رکنی اساسی در تأمین ایمنی و کنترل ضرر و زیان محسوب می گردد، به طوری که بدون داشتن گزارش کاملی از زیانهای حادثه و بررسی جامع این زیان ها، مسوولین و مدیران نمی توانند آگاهی صحیحی از دامنه و یا میزان شرایطی که راندمان تشکیلات اقتصادی شان را تقلیل می دهد، داشته باشند(۵)
بر آورد شده است که سالانه حدود ۱۲۰ میلیون حادثه شغلی و بیشتر از ۲۰۰ هزار مرگ ناشی از این حوادث در سراسر جهان رخ می دهد. بر اساس آمارهای موجود در حال حاضر حوادث ناشی از کار بعنوان سومین علت مرگ و میر در جهان, دومین عامل مرگ و میر در ایران و یکی از مهمترین ریسک فاکتورهای بهداشتی اجتماعی و اقتصادی در جوامع صنعتی و کشور در حال توسعه می باشد بنا براین مطالعه و آنالیز حادثه در این جوامع یک نیاز اساسی و مهم می باشد. (۶)
در حال حاضر بررسی علل حوادث و تهیه اقدامات کنترلی جهت پیشگیری از وقوع مجدد حوادث با علل وقوع مشابه، امری ضروری به حساب آید. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی سالانه ۳۵ میلیون نفر در جهان بر اثر حوادث جان خود را از دست میدهند که خسارات ناشی از این حوادث ۵۰۰ میلیارد دلار اعلام شده است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدل رفتارهای انسانی در ایجاد حوادث و کنترل ضایعات در محیط کار
⇐ بررسی ارتباط بین ویژگی های دموگرافیک، میزان خطرپذیری و سطح فرهنگ ایمنی در کارگران ساختمان سازی
⇐ حوادث در ساخت و سازها و ساختمان ها
⇐ نقش سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (hse) در بهبود فرایندهای صنعتی و کاهش حوادث
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)