بررسی ارتباط بین استرس، استرین و آسایش حرارتی در بین افسران راهنمایی و رانندگی
بررسی ارتباط بین استرس، استرین و آسایش حرارتی در بین افسران راهنمایی و رانندگی
فرمت: Word تعداد صفحات: 18
بیان مسئله:
امروزه عوامل زیان آور متعددی در محیط های کاری وجود دارد که سلامتی کارگران را تهدید نموده و می توانند باعث ایجاد بیماری های شغلی مختلفی شوند. یکی از عوامل زیان آور محیط های کار، گرما است که در محیط های کاری به عنوان منبع انرژی وجود داشته یا تولید می شود(2). گرما در محیط کار می تواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر متابولیسم فرد یا دمای بدن، ضربان قلب و فشار خون اثر گذاشته و باعث اختلال و بیماری و بالارفتن میزان خطای کاری و بروز حوادث گردد(3). شرایط جوی مناسب برای آسایش انسان، محیطی است که دمای خشک آن 24-21 درجه سانتی گراد و میزان رطوبت آن 50 درصد باشد. شرایط محیطی گرم در بسیاری از مناطق جهان شایع می باشد که این شرایط می تواند بر سلامت افراد موثر باشد. مواجهه با گرمای بیش از حد عوارض زیادی مانند خستگی ناشی از گرما، کرامپ عضلانی، گرمازدگی، جوش های گرمایی، علائم عصبی و روانی و کاهش بازدهی کاری در شاغلین محیط های گرم ایجاد می نماید(4, 5).
همچنین سبب بالا رفتن میزان خطای کاری و بروز حوادث و کاهش کیفیت کار فرد می شود، بطوری که طبق تحقیقات اخیری که درباره تاثیر گرما بر بهره وری تولید انجام شده است، مشخص گردید که کنترل گرما در محیط کار سبب کاهش 40% در میزان خطای حین کار شده و در مقایسه با میزان بهره وری سازمان، باعث افزایش 1.7% بهره وری تولید شده است(6). بیماری های مرتبط با گرما از مشکلات شایع برای بسیاری از شاغلین صنایعی مانند شاغلین صنایع ذوب فلز، شاغلین صنایع ساختمان سازی در فضای باز، کارگران تولید پلاستیک، شاغلین انبارهای بدون سیستم تهویه مطبوع، کارکنان آشپزخانه ها و قهرمانان ورزشی است(7).
مواجهه با گرمای محیط کار در بسیاری از کشورهای جهان، به عنوان یک مشکل عمده بهداشت شغلی محسوب می شود و می تواند باعث بروز بیماری هایی همچون خستگی گرمایی، کرامپ گرمایی، شوک گرمایی، ضعف گرمایی، گرمازدگی و مرگ شود(8). پیامدهای مواجهه شغلی با گرما در ابتدا به صورت بروز استرین گرمایی (پاسخ فیزیولوژیک بدن به گرما) است. افزایش تعداد ضربان قلب، افزایش دمای عمقی بدن، کاهش سرعت خون در عروق مغزی و افزایش مقاومت عروق از جمله پاسخ های فیزیولوژیک بدن به گرما هستند. مواجهه طولانی مدت منجر به بروز اختلالات کرامپ عضلانی، خستگی گرمایی، سنکوپ گرمایی، گرمازدگی، کاهش عملکرد جسمانی و ذهنی، کاهش بهره وری، افزایش میزان بروز حوادث و کاهش سطح ایمنی در محیط های کاری می گردد (9-12).
یکی از عوامل زیان آور محیط کار که به عنوان یکی از عوامل آسیب رسان به سلامتی کارگران در محیط های کاری خصوصا در کشورهای در حال توسعه شناخته شده است استرس گرمایی است(13). كار در محيط هاي گرم موجب استرس در كارگران مي گردد و علاوه بر كاهش قابليت هاي انجام كار آنان، مي تواند باعث بروز بيماري هاي متعددي در كارگران گردد. همچنين گرما به عنوان يک ريسک فاكتور برای بيماري هاي قلبي- عروقي مطرح بوده و موجب افزايش حوادث ناشي از كار مي گردد(14).
استرس گرمایی يک واكنش فيزيولوژيک است كه در برابر فشار گرمايي محيط ايجاد مي شود(15). استرس گرمایی باعث بروز بیماری هایی نظیر سنکوپ گرمایی، خستگی گرمایی، کرامپ گرمایی، شوک گرمایی، گیجی، کاهش تمرکز و خستگی و همچنین تحمیل هزینه هایی نظیر کاهش تولید، از دست رفتن درآمد کارگران و افزایش هزینه های اجتماعی می شود(5, 16, 17). در حال حاضر تعداد مرگ و میرهای ناشی از استرس گرمایی در محیط های کار در ایالات متحده آمریکا و کانادا سالانه 220 مورد می باشد همچنین اداره بهداشت تورنتوی کانادا پیش بینی کرده است که مرگ ومیرهای ناشی از گرما در محیط های کار در این ایالت از 20 مورد در سال 2001 به حدود 300 مورد در سال 2020 خواهد رسید(18).
براساس گزارش اداره آمار کار آمریکا در سال 2004 تخمین زده شده که حدود 14 میلیون کارگر در کارخانه های این کشور مشغول به کار هستند که در بخش های وسیعی از آن عوارض ناشی از گرما گزارش شده است که یک نمونه از آن مرگ 18 نفر به علت شرایط گرمایی نامطلوب در یکی از صنایع بود(19). همچنین در مطالعه ای در ژاپن مشخص شد که از سال 1991 تا 2001 به طور میانگین 13.8 کارگر ژاپنی در هر سال به علت عوارض مرتبط با گرما جان خود را از دست داده اند(20). استرس گرمایی که بر بدن انسان از سوی محیط های گرم تحمیل می شود باعث ایجاد استرین های گرمایی بر بدن می شود که ممکن است باعث واکنش های فیزیولوژیکی از قبیل افزایش دمای پوست و تولید عرق و افزایش میزان ضربان قلب و افزایش دمای عمقی شود(8).
استرس گرمایی مجموعه ای از شاخص های حرارتی داخلی و خارجی در اثر مواجهه با گرمای محیط کار می باشد و استرین گرمایی زمانی رخ می دهد که بدن تحت استرس گرمای شدیدی قرار گرفته باشد و سعی می کند بار گرمایی را از راه واکنش های فیزیولوژیک دفع نماید(12). تعامل پویا و مداوم بین بدن کارگران و محیط کاری آنها وجود دارد که تنش های فیزیولوژیکی و سایکولوژیکی را موجب می شوند، که این موجب ناراحتی، رنجش، حساسیت شده و همچنین تاثیرات مستقیم بر روی عملکرد، بهره وری، ایمنی و سلامت کارگران دارند در نتیجه آگاهی از تاثیرات شرایط محیط کار بر روی افراد برای بهبود بخشیدن به عملکرد و بهره وری کارگران و کارمندان و پیشگیری از حادثه در محیط کار مهم می باشد چرا که استرس حرارتی باعث بیماریهای ناشی از گرما اعم از اختلالات خفیف، متوسط تا شوک های گرمایی در کارگران یا کارمندان را می شود و در بعضی موارد از کار افتادگی آنان و غیبت از کار را سبب می گردد و همچنین باعث اشتباه در عملکرد از لحاظ ایمنی شده و حوادث جبران ناپذیری را بوجود می آورد(21).
در این پروژه از شاخص های SWreq، WBGT، DI و UTCI بر اساس استاندارد جهانی 7933 که در اکثر کشورهای پیشرفته مورد استفاده قرار می گیرد بکارگرفته خواهد شد و همچنین WBGT با گذشت بیش از 5 دهه کاربرد خود را در صنایع حفظ کرده است و این شاخص تنها شاخصی است که دمای تابشی را اندازه گیری می کند واز طرفی سازمان ACGIH آمریکا حدهای تماس با گرما را بر اساس WBGT قرار داده است و همچنین این شاخص توسط سازمانهای معتبر زیادی از جمله OSHA و غیره پذیرفته شده است. و استفاده از DI در کنار WBGT در کشورهای پیشرفته با بیش از 4 دهه رضایت بخش بوده است. از طرفی با توجه به اینکه افسران راهنمایی و رانندگی بخش اعظمی از نیروی انسانی هستند که به طور مستقیم در مواجهه با گرما قرار دارند و تاثیراتی که گرما بر افراد در محیط کار میگذارد و همچنین با توجه به انجام مطالعات محدود در این رابطه این پژوهش با هدف مقایسه انجام خواهد گرفت.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
این مطلب بروزرسانی شد و پروپوزال «بررسی ارتباط بین استرس و استرین حرارتی در بین افسران راهنمایی و رانندگی و ارتباط آن با شاخص آلودگی هوا» پیوست شد
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دسترسی به لینک پیدیف مقاله اصلی:
تأثیر همزمان استرس گرمایی و آلودگی هوا بر دمای بدن مأمورین راهنمایی و رانندگی تهران
نوع صحیح رفرنس دهی:
Pourvakhshoori N, Poursadeghiyan M, Khankeh HR, Harouni GG, Farrokhi M. The simultaneous effects of thermal stress and air pollution on body temperature of Tehran traffic officers. Journal of Environmental Health Science and Engineering. 2020 Mar 16:1-6.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.