بررسی اختلالات نوبت کاری و استرس شغلی در پرستاران
بررسی اختلالات نوبت کاری و استرس شغلی در پرستاران
بررسی اختلالات نوبت کاری و استرس شغلی در پرستاران
Survey of shift work disorders and occupational stress among nurses
فرمت: Word تعداد صفحات: 10
چکيده:
زمينه و هدف: نوبت كاري دارای توانایی منفی بر کیفیت زندگی کاری پرستاران است. هدف از اين مطالعه، بررسی شيوع اختلالات مرتبط با شغل و ارتباط بين تغيير کار، استرس شغلی و رضايت شغلی در بيمارستان در ايران است تا بتواند راهبردهای بالقوه برای بهبود کيفيت زندگی در بين نوبتكاران پرستاری را فراهم آورد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، 100 پرستار نوبتکار از سه بیمارستان در ایران به صورت تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه نوبت کاران به عنوان ابزار اصلی مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات دموگرافیک (جمعیت شناختی) و وضعیت کار پرستاران با استفاده از یک پرسشنامه تحقیقاتی جمع آوری شد. همچنین پرسشنامه استرس شغلی کوپر برای جمع آوری اطلاعات مرتبط با استرس مورد استفاده قرار گرفت. آزمون های آماری Chi-square و آنالیز واریانس یک طرفه برای تحلیل استنباطی داده ها استفاده شد.
يافته ها:شایعترین مشکلات مرتبط با شغل، اختلال روانشناختی (96.4٪) و بعد از آن، اجتماعی (84.5٪) و مشکلات گوارشی (81٪) بود. مشخص شد پرستارانی که نوبت کاری را به صورت داوطلبانه انتخاب نموده اند، رضایت شغلی بیشتری نسبت به پرستارانی که کار در نظام نوبتی را به صورت اجبار انتخاب نموده اند، دارند( P.v < 0.05).علاوه بر این، سال اول کار به عنوان سال های پر تنش از آثار آنها با توجه به درگیری با همکاران و عدم تجربه کافی برای انجام وظایف داده شده گزارش شده است.
نتیجه گیری: برای کاهش اختلالات مرتبط با آن و افزایش رضایت شغلی در پرستاران، مطالعه ما پیشنهاد می کند که نوبتكاري به طور پیش فرض به پرستاران اختصاص داده شود که داوطلبانه بر روی تغییر شغل کار می کنند.علاوه بر این، برای کاهش استرس شغلی پرستار، حداقل درگیری با همکاران توصیه می شود.
ترجمان دانش:
در این مطالعه، نویسندگان بررسی شیوع اختلالات مرتبط با شغل در پرستاران و تأثیر آن بر کیفیت زندگی آنها را مورد بررسی قرار دادند. مشکلات عاطفی و روانی، مشکلات زندگی اجتماعی، مشکلات گوارشی و اختلال خواب در میان پرستاران مورد بررسی شایع ترین مشکلات مرتبط با نوبتكاري بوده است. علاوه بر این، اکثر پرستاران نوبتكاري از زمان صرف شده با خانواده هایشان ناراضی بودند. این یافته ها می تواند توسعه برنامه های نوبتكاري اصلاح شده با هدف بهبود کیفیت زندگی پرستاران نوبتكاري را هدایت کند.
یافته های انتقادی این مطالعه نشان داد که شیوع عوامل مرتبط با نوبتكاري که منجر به کاهش کیفیت زندگی در پرستاران بود که به طور داوطلبانه شغل را انتخاب می کردند نسبت به همتایان خود که مسئولیت کار بر روی تغییرات را داشتند، کمتر بود. بنابراين، اين مطالعه توصيه می کند که نوبتكاري به طورپيش فرض به پرستاران اختصاص داده شود که داوطلبانه برای تغییر اختلالات مرتبط و کاهش رضایت شغلی خود تصمیم می گیرند. به طور قطع، یافته های ما نشان می دهد که شدت استرس در سال های اشتغال در پرستاران با سوابق کار پایین، و پس از 10 سال اشتغال، کاهش سطح استرس وجود دارد. تعارض با سایر پرستاران و پزشکان و نبود مهارت های لازم برای انجام خدمات پرستاری، علت اصلی شایع تنش در پرستاران بود.
کلمات کلیدی: مديريت بيمارستان، رضايت شغلي، پرستار، نوبتكاري
مقدمه:
در اغلب جوامع امروزی، حیات انسان از لحاظ محیط و نحوه ی زندگی با آنچه در سال های گذشته وجود داشته، تفاوت فاحشی پیدا کرده است. امروزه در اکثر نقاط جهان، به ویژه در جوامع صنعتی و در جوامعی که آشفتگی اجتماعی و اقتصادی، زندگی عادی را مختل کرده است، عوامل استرس زای اجتماعی، بیش از هر زمان دیگری شایع گردیده اند (1)، به طوری که در عصر کنونی استرس را به عنوان طاعون سیاه می شناسند. (2)
امروزه تردیدی وجود ندارد که استرس ناشی از کار، توانایی ایجاد پیامدهای فیزیولوژیک (بیماری های قلبی عروقی، بیماری های عضلانی اسکلتی، بیماری های گوارشی و …) پیامدهای روانی (سندرم استرس پس از تروما، فرسودگی شغلی و …) و پیامدهای رفتاری (غیبت از کار، اختلال خواب، مصرف دخانیات و …) را دارد و طبعاً از طریق ایجاد این پیامدهای هزینه های گزافی را بر سازمان ها تحمیل می نماید (3)
پرستاری از جمله مشاغلی است که افراد را در معرض استرس قرار می دهد. (4) از منابع بزرگ استرس در پرستاران می توان عواملی مانند؛ مواجه شدن با مرگ و میر، تضاد با همکاران، آمادگی ناکافی در مواجهه با نیازهای بیماران و خانواده های آنان، عدم حمایت، حجم زیاد کار، متغیر بودن برنامه های درمانی، مواجه شدن با درد و رنج بیماران، مراقبت از بیماران عفونی (تماس با خون و ترشحات آلوده و …)، عدم امنیت شغلی، عدم رضایت از ارزشیابی مسئولان، کمبود دانش و مهارت در رابطه با شغل و نگرانی از اشتباه کاری و پیامدهای آن را نام برد. عوامل دیگری که در حرفه ی پرستاری استرس زا شده اند عبارتند از؛ افزایش نقش های جدید پرستاری، اصول جدید مدیریت، قوانین و مقررات جدید در ارائه خدمات پرستاری و تحول در روند آموزش پرستاری که پرستاران را برای حفظ بقای حرفه ای خود ناگریز به قبول مسئولیت های بیشتر و افزایش دانش و مهارت خویش می کند.(5،6)
همچنین بیماران دارای نیازهای عاطفی خاص خود بوده که در صورت برآورده شدن، احتمال بهبود آنها با موفقیت بیشتری توأم می شود، پرستاران نیز دارای نیازهای عاطفی ویژه ای می باشند که با برآورده شدن آنها قادر به فعالیت مطلوب تری می شوند. بدین جهت استرس ناشی از عوامل استرس زای شغلی و محیطی می تواند بر پرستاران تأثیر منفی گذاشته و در نتیجه درمان و بهبود بیماران را نیز تحت تأثیر قرار دهد. (7،8) همچنین نیمی از اوقات بیداری پرستاران در بیمارستان ها و در کنار بیماران می گذرد، پس شاید نیمی از استرس های موجود در زندگی آنها نیز از آنجا نشأت گرفته باشد. بنابراین در اینجاست که ماهیت استرس زایی حرفه ی پرستاری با استرس زاهای روزمره زندگی باعث فرسایش بیشتر پرستاران می گردد که در نتیجه مراقبت از بیمار نیز تحت تأثیر آن قرار می گیرد.
برخی تحقیقات به این نتیجه رسیدند که میزان استرس پرستاران با کیفیت مراقبت های پرستاری ارائه شده به وسیله آنها در دو گروه که میزان استرس در یکی شدید و در دیگری کم بوده است رابطه ی معکوس دارد. صرف نظر از ماهیت استرس زاها، سرعت در کار و زمان طولانی کار به طور متفاوتی بر اشخاص تأثیر سوء دارد. نتایج پژوهش های مختلف نشان می دهد که هرچه سرعت کار بیشتر باشد، استرس و درگیری حاصله نیز افزایش می یابد و هرچه زمان بیشتری به کار پرداخته شود، ناسازگاری بین زندگی خانوادگی و شغل نیز بیشتر می شود. این یافته های مبین این واقعیت است که تحرک زیاد در حین کار، باعث خستگی فرد پس از کار می شود و در نتیجه در طرز برخورد فرد با افراد دیگر (همکاران و خانواده) تأثیر منفی دارد. (8 و 11)
با توجه به مطالب یاد شده به نظر می رسد که پرستاران تحت تنش های عظیم به کار حرفه ای خود ادامه می دهند و هیچ شکی نیست که این عوامل می توانند بر کیفیت کار آنان تأثیر بگذارند. از آنجایی که پرستاری یکی از استرس زاترین حرفه هاست، بنابراین شناخت عوامل استرس زا گام مؤثری در جهت پیشگیری، درمان و کاهش استرس خواهد بود، در این راستا پژوهش حاضر با این هدف طراحی و اجرا گردید.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پایان نامه بررسی عوامل موثر بر استرس شغلی در پرستاران
⇐ بررسی میزان شیوع فرسودگی شغلی پرستاران در ایران
⇐ ارتباط بین استرس شغلی و عوامل خطر بیماری های قلبی – عروقی پرستاران
نتایج مفصلتر تحقیق فوق را می توانید در مقاله تمام متن با رفرنس ذیل مشاهده نمائید:
Khammar A, Amjad RN, Rohani M, Yari A, Noroozi M, Poursadeghian A, Hami M, Poursadeghiyan M. et al, 2017.Survey of shift work disorders and occupational stress among nurses: A cross-sectional study. Ann Trop Med Public Health , 10(4):978-84.
url: http://www.atmph.org/article.asp?issn=1755-6783;year=2017;volume=10;issue=4;spage=978;epage=984;aulast=Khammar
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)