ایمنی کار با ابزارهای دستی و ماشینی با رویکرد ارگونومی
ایمنی کار با ابزارهای دستی و ماشینی با رویکرد ارگونومی
ایمنی کار با ابزارهای دستی و ماشینی با رویکرد ارگونومی
فرمت:Pdf تعداد صفحات: 65
اره چوب بری :
برای برش عرضی چوب سخت قابل استفاده نمی باشد زیرا امکان جهش آن به بالا و بریدگی شدید دست کارگر وجود دارد . برای این نوع کار گزینه مناسب یک اره 11 سر می باشد. برای برش چوب نرم از اره 9 سر استفاده می کنیم . دندانه ها به راحتی خاک اره را دور کرده و از گیر کردن و پریدن اره جلوگیری می کند.
اره کمانی :
اره ای است به شکل کمان که دارای تیغه فلزی محکمی بوده که بصورت دستی برای برش قطعات فلزی از آن استفاده می شود. دو نوع تیغه برای اره کمانی وجود دارد یکی تیغه سخت و دیگری تیغه قابل انعطاف می باشد .
- تیغه سخت برای بریدن قطعات برنجی ، فولاد و چدن می باشد .
- تیغه قابل انعطاف برای بریدن فلزات با مقطع عرضی نازک و برش اشکال تو خا لی بکار می رود.
اسکنه چوب :
وسیله ای که دارای لبه های تیز بوده و برای ایجاد شیار و شکاف در قطعات چوبی بصورت دستی بکار میرود. اغلب مصدومیت های حادث شده توسط این ابزار را می توان با نگه داشتن دستی که کار را نگه داشته است در پشت قلم و نه در جلوی آن، پیشگیری کرد.
- قلم هایی که استفاده نمی شود یا در جعبه ابزار نگهداری می شود باید دارای روکش محافظ باشند.
- از عینک و نیز دستکش به منظور جلوگیری از کوفتگی دست توصیه می شود
اسکنه سرد:
اسکنه (قلم) سرد برای برش یا شکل دادن به فلزات نرم و همچنین بتن و آجر مورد استفاده قرار می گیرد هنگامی که ضربه زده می شود پس از مدتی سر اسکنه به صورت قارچی در می آید که در این زمان از اسکنه هایی که سر آنها قارچی شکل شده است نباید استفاده کرد
چکش :
برای کوبیدن میخ در الوار یا کوبیدن اسکنه و غیره مورد استفاده قرار می گرد. این وسیله در اشکال و اندازه های مختلف برای کارهای متفاوت ساخته می شود .
- چکش موازی با کار می باشد و باید به اندازه کافی محکم باشد تا کنترل ضربه به بهترین شکل انجام شود.
- چکش را از تماس با اجسام چرب دور نگهدارید زیرا می تواند در حین کار بر روی قطعه کار سرخورده و به دست کاربر برخورد کند.
- همیشه در هنگام کار با چکش از تجهیزات حفاظت بینایی استفاده شود.
چکش میخ کاری :
این ابزار در اشکال ،وزن ها و اندازه های مختلف و برای مقاصد متعدد در دسترس هستند. برای شروع کار بهتر است ابتدا از یک چکش با کیفیت خوب و وزن متوسط ( 0/5 کیلوگرم) که دستگیره آن متناسب با اندازه دستمان است استفاده کنیم. برای جلوگیری از التهاب تاندون از یک میله اهرم یا دستگاه کشنده میخ باید استفاده کرد.
پتک:
پتک برای ضربه زدن به الوار سنگین و نصب و پیاده سازی قالب مورد استفاده قرار می گیرد. این ابزار برای کوبیدن تخته های سنگین در جای خود و نصب تیرهای چوبی در زمین برای داربست نیز استفاده می شود.
تبر و تیشه:
در ساخت و ساز؛ تبر عمدتاً برای ساختن ستون های چوبی یا گووه و تکه تکه کردن یا شکل دهی به تیر های چوبی ناهموار استفاده می شود.
نباید از تیشه به عنوان چکش استفاده کرد، مگر اینکه دارای سر برجسته باشد. (سر یا دسته چوبی ممکن است ترک برداشته یا شکسته شود).
تیز بر :
تیز بر نسبت به سایر ابزارهای برش استفاده بیشتری در ساخت و ساز دارد. تنها از تیزبرهای با تیغه های جمع شونده استفاده کنید. همیشه برش را به دور از بدن خود ، به ویژه دور از دست آزاد خود انجام دهید.
پیچ گوشتی :
این ابزار تنها برای باز و بسته کردن پیچ بکار می رود، پیچ گوشتی به عنوان اهرم، شیار زدن، قلم، علامت گذاری یا پانچ کردن سوراخ به کار نمی رود. برای وارد کردن پیچ به قطعه کار ابتدا پیچ را با یک یا دو نوبت پیچاندن نرم با انگشتان دست آزاد خود بچرخانید
آچار ها:
برای باز و بسته کردن انواع پیچ و مهره ،بست و قطعات فلزی بکار می رود. همیشه آچار به گونه ای در دست استفاده می شود که در صورت لیز خوردن سبب صدمه به فرد نگردد. معمولاً استفاده از آچار تخت با اندازه مناسب خصوصاً در کار با پیچ و مهره های سخت ، ایمن تر از استفاده از آچار با فک قابل تنظیم است.
استفاده از آچار لوله خصوصاً در کارهای با ارتفاع بالا می تواند سبب صدمات جدی گردد. در این قبیل کارها در اثر سر خوردن آچار بر روی لوله احتمال بر هم خوردن تعادل کاربر و سقوط از ارتفاع وجود دارد. برای جلوگیری از این آسیب مهره های آچار به منظور کشف شکستگی مرتب بازرسی شود. فک های آچار لوله نیز باید تیز و تمیز باشند تا از سرخوردن آچار در حین کار جلوگیری شود.
معمولاً اندازه آچار ثابت بر روی دهانه آن نوشته شده است در صورتی که از آچارهای ثابت با اندازه مشخص استفاده می شود می توان از رابطه زیر
برای محاسبه پیچ و مهره متناسب با اندازه آن استفاده کرد :
روش محاسبه اندازه پیچ یا مهره :
ابتدا عدد 0/125 را از اندازه آچار (بر حسب اینچ) کم کرده و سپس حاصل را در 0/666 ضرب می کنیم عدد بدست آمده نشاندهنده اندازه پیچ یا مهره متناسب با آچار ثابت است.
روش محاسبه اندازه آچار ثابت :
در صورتی که اندازه پیچ و مهره در دست باشد (بر حسب اینچ) آنرا در 1/5 ضرب کرده و حاصل را با 1/8 جمع میکنیم تا اندازه آچار ثابت بر حسب اینچ بدست آید.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
- انبردست
- میلگرد بر و میلگرد خم کن دستی
- رنده دستی
- وزنه شاقول
- میله دیلم
- دریل
- اره
- ابزارهای عمل کننده با هوای فشرده
این پست بروزرسانی شد و فایل ایمنی کار با ابزارهای دستی و ماشینی با موضوعات زیر پیوست شد.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پاورپوینت ارگونومی ابزار دستی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)