ایمنی مواد و اقلام ناریه مورد مصرف در آتشکاری
ایمنی مواد و اقلام ناریه مورد مصرف در آتشکاری
ایمنی مواد و اقلام ناریه مورد مصرف در آتشکاری
تنظیم: مهندس محمدرضا شصتی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 225
فهرست:
- امولایت
- بوسترها
- فتیله انفجاری
- فتیله کندسوز (فتیله ایمنی)
- چاشنی های الکتریکی
- چاشنی نانل
- نیترات آمونیوم
- باروت سیاه
- آنفو
- باروت سیاه
امولایت (۳۰)
- مواد منفجره ی امولسیونی که معمولاً به آنها امولسیون می گویند و در سراسر دنیا به میزان وسیعی در آتشکاری های تجاری مورد استفاده قرار می گیرند، عمدتاً جایگزین مواد منفجره نیتروگلیسیرین دار”(مثل دینامیت) ” واترژل ها (مواد منفجره اسلاری شکل) شده اند.
- موفقیت این امولسیون ها دلایل متعددی دارد لیکن آنچه که پذیرفته شده کم خطرتر بودن آنها در حین تولید جابجایی و حمل و نقل میباشد.
- مواد منفجره امولسیونی از یک فاز آبی حاوی نمک های محلول، مواد اکسید کننده (عمدتاً نیترات آمونیوم) تشکیل شده اند که با بهره گیری از اختلاط برشی شدید و به کمک یک ماده ی امولسیون ساز (Emulsifying Agent) در یک فاز روغنی که معمولاً روغن با پایه پارافین میباشد) پراکنده می شوند.
- تنوع این امولسیون ها بر اساس ترکیب درصد مواد متشکله ی آنها می تواند به نحو گسترده ای از حالت تقریباً مایع تا واکس سفت تغییر کند.
- این مواد معمولاً در دماهای نسبتاً بالا (اغلب بیش از Co ۹۵) تحت فرآیند قرار می گیرند
- امولسیون پایه ای(ماتریکس) / (Base Emulsion) که تولید می شود، دارای دانسیته نسبتاً بالایی است که به منظور حصول اطمینان از انفجار آن باید دانسیته آن را کاهش داد.
- حساس کردن امولسیون معمولاً با افزودن ذرات کوچک کروی شکل تو خالی (شیشه ای یا پلاستیکی) یا با گازدار کردن شیمیایی آن (با استفاده از یک سیستم متکی بر نیتریت سدیم) صورت می گیرد.
- دیگر مواد خشک افزودنی همچون نیترات آمونیوم و پودر آلومینیوم، را نیز می توان به امولسیون پایه اضافه کرد و انرژی موجود در آن را افزایش داد.
- افزودن ۵% پودر آلومینیوم به امولایت، انرژی آن را به میزان ۲۵-۳۵٪ افزایش میدهد.
- افزودن آنفو به امولایت نیز انرژی آن را افزایش میدهد (به ازای هر ۱۰% افزایش، حدوداً ۵% به انرژی امولایت افزوده می شود.)
- فرآیند تولید مواد منفجره ی امولسیونی میتواند ناپیوسته، پیوسته یا ترکیبی از آن دو باشد.
- این ماده را بر حسب درخواست مشتری میتوان به صورت فله (Bulk) و بسته بندی شده کارتریجی شکل تولید نمود.
الف) مزیت های حمل و نقل انبار داری و آتشباری
- یکی از محرک هایی که باعث ایجاد انفجارهای ناخواسته در حین مراحل فوق الذکر می گردد. ضربه و اصطکاک می باشد. حساسیت امولایت به محرک های فوق نسبت به دینامیت تقریباً ده برابر کمتر است. این امر باعث میشود در حین وارد شدن ضربات ناخواسته و پرتاب های پیش بینی نشده کارتن های حاوی امولایت، حوادث به حداقل ممکن برسد.
- در حین انبارداری در صورت افزایش دمای انبار، شرایط اقلیمی نامناسب عدم چیدمان صحیح و قرار گرفتن فشنگ های دینامیت تحت فشار مکانیکی و … تغییراتی در حالت فیزیکی دینامیت ایجاد می شود از قبیل:
۱-۲- نشت نیتروگلیسیرین از داخل فشنگ
- در این حالت نیتروگلیسیرین از ترکیب دینامیت به صورت ،تعریق خارج میشود و از آنجا که نیتروگلیسیرین جزء مواد منفجره بسیار حساس می باشد با کوچکترین محرکی (شوک مکانیکی صوتی دمایی و ضربه و … ) منفجر میشود و حوادث جبران ناپذیر ایجاد می کند.
- اما در مورد امولایت با توجه به ترکیب شیمیایی و فیزیکی آن و نوع بسته بندی هیچ گونه نشت مواد از آن متصور نبوده و در صورت دو فاز شدن و نشت احتمالی مواد که تا کنون هیچ گونه موردی گزارش یا مشاهده نشده است تنها آب و روغن که موادی بی خطر هستند. از آن خارج می شود.
- فشنگ های امولایت در برابر تغییرات دمایی یا شرایط نامساعد در انبار داری ضربات فیزیکی و … دارای پایداری بسیار زیادی بوده و حتی دماهای بالاتر از ۵۰ درجه سانتی گراد نیز در عملکرد آنها تاثیری ندارد.
۲-۲- سفت شدن فشنگ دینامیت
صورت سفت شدن فشنگ دینامیت امکان چاشنی گذاری وجود ندارد طوری که با سمبه و ایجاد فشار زیاد همراه با اصطکاک به سختی می توان جای چاشنی بر روی فشنگ ایجاد نمود. اما در مورد امولایت با توجه به ژلاتینی بودن آن مشکل خاصی ایجاد نمی شود و موارد سفت شدن امولایت بسیار نادر می باشد.
۳-۲- یخ زدگی فشنگ دینامیت
- در مناطق خیلی سرد در صورت کاهش شدید دمای هوا به کمتر از ۲۰ درجه سانتی گراد، احتمال انجماد فشنگ دینامیت وجود دارد از آنجا که فشنگ منجمد شده دینامیت از حساسیت بالایی برخوردار است با دستکاری مختصر احتمال انفجار آن وجود دارد.
- در مورد امولایت، کاهش دمای انبار بیش از مقدار فوق هیچ تأثیری بر عملکرد امولایت نخواهد داشت.
- بر اساس استانداردهای انباردار،ی کارتن های دینامیت هر چهار هفته یکبار بایستی سر و ته گردند تا علاوه بر تعدیل فشار کارتن های فوقانی بر روی فشنگ های دینامیت، قطرات احتمالی نیتروگلیسیرین نشت شده نیز جذب خاک اره داخل کارتن گردد و از تجمع آن در ته کارتن جلوگیری شود.
- در مورد امولایت بدلیل موضوعیت نداشتن نشت مواد اولیه نیاز به عملیات برگردان کردن کارتن ها در انبار، نمی باشد.
- در حین انبار داری دینامیت چنانچه تهویه ها مدتی از کار بیفتد علاوه بر افزایش دمای ،انبار تجمع بخارات NG در داخل انبار نیز افزایش یافته طوری که به محض ورود به انبار این بخارات باعث کاهش فشار خون و ایجاد سردرد در کارکنان می شود. لیکن در مورد امولایت بخارات مضر وجود نداشته و حتی افزایش دما نیز تأثیری بر این ماده ندارد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ شرایط اضطراری مواد منفجره و ناریه
⇐ ایمنی آتشکاری در معادن و تجزیه و تحلیل حوادث ناشی از کار با مواد ناریه
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)