ایمنی فرایندهای ظروف تحت فشار
ایمنی فرایندهای ظروف تحت فشار
ایمنی فرایندهای ظروف تحت فشار
فهرست:
-
ایمنی نگهداری مواد
-
خطرات عمده مخازن تحت فشار
-
نمونه حوادث مخازن تحت فشار
-
ایمنی گاز سیلندرها
-
مخاطرات و پیشگیری از آنها
-
ایمنی پر کردن سیلندرها
-
ایمنی حمل و نقل سیلندرها
-
نکات ایمنی سیلندرهای گاز در نقطه مصرف
-
دستورالعمل بازرسی فنی مخازن کروی و همچنین مخازن حمل
-
انواع بازرسی ها از مخازن
-
انواع تست های مخازن
-
دستورالعمل بازرسی فنی مخازن تحت فشار حمل جاده ای
-
دیگ های بخار مدل CB
-
راه اندازی دیگ کلیوربروکس
-
راه اندازی دستگاه های گازوئیل سوز
مخزن تحت فشار طبق تعریف استاندارد 8-SEC و ASME، به مخازنی گفته می شود که فشار طراحی داخل آن بیشتر از PSI ۱۵ (مخازن با فشار منفی و دارای خلاء نسبی نیز جزو مخازن تحت فشار می باشند) باشد. مخازن دو جداره که فشار بین جداره از بیرون به مخزن داخلی اعمال می شود نیز در ردیف مخازن تحت فشار قرار دارند.
معمولی ترین مخازن تحت فشار در صنایع شامل ،Air CondencerS ,Heat Exchangers ,Coolers. Spheres, Columns, Towers, Drums می باشند. مخازن تحت فشار در شکلهای مختلف طراحی و ساخته می شوند که شامل شکلهای استوانه ای (که در بعضی مخازن سر و ته دارای سطح مقطع متفاوت می باشند.)، کروی یا بصورت BOX می باشند.
مخزنهای استوانه ای و یا کولرهای هوایی بصورت عمودی و یا افقی نصب می شوند که می تواند دارای پایه های بتونی و اسکلت فلزی در شکلهای سه پایه ای (Skirt) و دامنی شکل باشند که به بدنه مخازن متصل هستند.
مخازن کروی شکل معمولاً دارای پایه های بشکل ستونهای لوله ای می باشند که از یک طرف به بدنه مخزن و سمت دیگر به ورقهای تخت که روی بتون با پیچ و مهره محکم می شوند متصل هستند. انتخاب TankS (مخازن) فرآیند پیچیده ای از کاربرد بهینه یک مجموعه اطلاعات نسبت به حاصل یک طرح خاصی است. هنگامی که مایع یا مایعات خاص ذخیره می شوند باید خواص فیزیکی ، و حدود امکانات انواع تانک تعیین شوند . اگر چه فشار بخار یک جزء مهم در انتخاب تانک است. خواص دیگر مانند نقطه اشتعال ، پتانسیل انفجار، درجه حرارت و وزن مخصوصی، مسائل زیست محیطی، همه عوامل مؤثر در انتخاب و طراحی تانکها است. یک مثال ساده از انتخاب تانک توسط سیال موثر ذخیره، نوع مخزن برای مواد شیمیائی مایع در دمای ۷۷F) ۲۵C) مانند بنزن L (فشار پائین، کمتر ازpsig ۱۵ ولی بیشتر از psig ۰.۳)، آمونیاک H (فشاربالا، بیشتر از psig ۱۵) و گازوئیل A (فشار کمتر از psig ۰/۵ ) می باشد.
علاوه بر خواص فیزیکی پایه ای که در انتخاب تانک تاثیر دارد ، ابعاد، مقررات، بهترین شیوه های متداول و بارهای خارجی (مانند باد، برف و بارهای زلزله ای) به همان اندازه مسائل مهندسی متعدد نقش دارد. انتخاب مصالح، سیستم های پیشگیری از خوردگی و ملاحظات و الزامات زیست محیطی ممکن است همچنین دراین انتخاب تاثیر داشته باشد.
چیدمان و استقرار همراه با امکانات موجود یا جدید همیشه بطور عمده مورد توجه است، وقتی که فضای محدود قطعه زمین برای تانک ، یک عامل انتخاب در نوع تانک است. الزامات آتش نشانی دارای قلمرویی است که تقریباً همیشه دارای حد فاصل یا محوطه اختصاصی و عقب نشینی های راه عمومی به همان اندازه الزامات فاصله بین تانکها و تجهیزات با سایر تانکها است. معیار انتخاب نهایی بطور ظریفی بستگی به شرایط خاص محل واقعی ، مقررات عملی ، بررسی های مالی عمر عملکرد مورد نیاز، فضای قابل دسترسی، پتانسیل حریق ها و انفجار و بسیاری از عوامل دیگر دارد. این عوامل توسط طراح مسئول مهندسی باید همه ارزیابی و رسیدگی شوند و برای حفاظت از اپراتور یا مالک دستگاه مستند سازی شوند.
مخازن دارای دامنه و تنوع وسیعی است از نظر ابعاد، دما و فشار کاری ، مصالح بکار رفته در ساخت آنها، مواد فرآیندی محتوی آن و کاربردشان ، بنابراین نکات ایمنی هر کدام از آنها متناسب با نوع مخزن متفاوت خواهد بود.
خطرات مرتبط بر مخازن تحت فشار عبارتند از:
الف- ترکیدگی مخازن که علاوه بر صدمات شدید جانی و مالی ، اگر مخزن محتوی مایع یا گاز قابل اشتعال باشد موجب انفجار و آتش سوزی می گردد.
ب – نشت محتویات مخزن به خارج – در صورتیکه مواد شیمیائی و خطرناک از مخزن یا اتصالات آن به خارج نشت کند صدمات انسانی به بار آورده و اگر مواد قابل اشتعال باشد آتش سوزی و انفجار ایجاد می نماید.
ادمه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
حتما بخوانید:
⇐ بازنگری و بازدید از ایمنی فرایند
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)