ایمنی تجهیزات الکتریکی در محیط های گازی قابل انفجار
ایمنی تجهیزات الکتریکی در محیط های گازی قابل انفجار
ایمنی تجهیزات الکتریکی در محیط های گازی قابل انفجار
فرمت: PDF تعداد صفحات: 149
این مجموعه آموزشی در چهار بخش جمع آوری شده است که موضوعات هر بخش به شرح هستند:
اصطلاحات و تعاریف
(باتری) ظرف باتری: محفظه ای که باتری را در بر می گیرد. یادآوری- درپوش قسمتی از محفظه باتری است.
جعبه درزبندی کابل: محفظه کمکی مخصوصا به منظور درزبندی، عایق یک کابل (به طور مثال کابل با عایق روغنی) متصل به دستگاه، تهیه می شود. محفظه ممکن است جهت اتصال سرهای انتهایی کابل های جدا از هم به کابل به کار رود.
فاصله: کوتاه ترین فاصله هوایی بین دو قسمت هادی، (به بند 1-60664 IEC مراجعه نمایید).
فاصله خزشی: کوتاه ترین فاصله در امتداد سطح یک ماده عایق کننده برق بین دو قسمت از هادی
زمان اتصال: تغییرات متناوب باری که در آن زمان سیکل جهت حصول تعادل حرارتی در نخستین سیکل، بسیار کوتاه است. ( IEV 07-51-411)
محدودیت انرژی: مربوط به مدارهایی است که در آن جرقه یا ابر حرارتی مولد در شرایط آزمون مقرر در این استاندارد قابلیت ایجاد احتراق گاز یا بخار قابل اشتعال داده شده را ندارد.
جدا سازی: عبارت است از کوتاه ترین فاصله درون ماده عایق کننده جامد بین دو قسمت هادی
وسیله درزبندی: عبارت است از وسیله ای که جهت جلوگیری از جریان پیدا نمودن گاز یا مایع بین دستگاه و مجرایی است که از وسایل درزبندی فراهم می شود.
حفاظت نوع «n»: نوع حفاظتی است که برای دستگاه های الکتریکی در شرایط کار عادی و غیر عادی تعیین شده به کار می رود، همچنین قابلیت مشتعل ساختن اتمسفر گازی قابل انفجار پیرامونی را ندارد.
یادآوری 1: ضمنا این استاندارد با توجه به الزامات در نظر دارد، اطمینان حاصل نماید که خطا باعث وقوع احتراق نمی شود.
یادآوری 2: نمونه قابل ذکر جهت شرایط غیر عادی، چراغ دارای لامپ معیوب است.
وسیله بدون جرقه «nA»: وسیله طوری ساخته شده است که خطر بروز قوس الکتریکی با جرقه را که موجب ایجاد خطر احتراق در شرایط کار عادی می شود را به حداقل کاهش دهد.
یادآوری: منظور این استاندارد از کار عادی این است که برداشتن پا گذاشتن قطعات وقتی که مدار دارای برق است نباید انجام شود.
وسایل و قطعات «nC»: وسیله داخل کپسول «nC» وسیله ی حاوی هوا یا خلاء طوری داخل محفظه قرار داده شده است که مانع ورود هوای خارجی به درون آن می گردد.
یادآوری: منظور این استاندارد از وسیله داخل کپسولی، شکل خاصی از وسیله درزبندی شده است نه تأمین حفاظت مشابه با دستگاه داخل کپسولی که ساخته می شود.
وسیله قطع کننده محفظه دار «nC»: وسیله ای است با کنتاکت های الکتریکی که کار قطع و وصل را انجام می دهد و در برابر انفجار داخلی به واسطه ورود گاز یا بخار قابل اشتعال به درون آن، بدون آن که انفجار داخلی را به گاز یا بخار خارجی را سرایت دهد و یا اینکه آسیبی ببیند مقاومت کند.
وسیله درزبندی شده بدون منفذ «nC»: این وسیله طوری ساخته شده است که هوای بیرونی نمی تواند به درون آن راه یابد و درزبندی به وسیله گداختن اقلامی از قبیل لحیم، برنج جوش و جوش با گداختن شیشه با فلز به وجود می آید.
قطعه غير آتش زا «nC»: این قطعات با کنتاکت های قطع و وصل یک مدار قابل اشتعال معین ساخته شده اند ولی سازوکار قطع و وصل در این طرح طوری است که قطعات توانایی ایجاد احتراق محیط گازی قابل انفجار معین را ندارند.
یادآوری: منظور این نیست که محفظه جز تشکیل دهنده غیر آتش زا یا مانع راه یافتن محیط گاز انفجاری شود یا حاوی یک انفجار شود.
وسیله درزبندی شده «nC»: این وسیله طوری ساخته شده است که در جریان سرویس معمولی قابل باز شدن نیست و طوری درزبندی شده است که از ورود هوای بیرونی به درون آن به طور موثری جلوگیری می کند .
دستگاه انرژی محدود «nl»: دستگاه الکتریکی است که در آن مدارها و قطعات مطابق با مفهوم محدودیت انرژی ساخته شده اند.
دستگاه انرژی محدود ترکیبی «[nL]» یا «[Ex nL)» دستگاه الکتریکی که شامل هم مدارهای انرژی محدود و هم غير محدود می باشند و طوری ساخته شده اند که مدارهای انرژی غیر محدود در مدارهای انرژی محدود اثر نا مطلوبی ندارند. دستگاه انرژی محدود ترکیبی ممکن است به صورت زیر نیز باشد.
الف) دستگاه الکتریکی است که دارای روش متفاوت حفاظت مشمول این استاندارد جهت استفاده در اتمسفر گازی قابل انفجار مناسب [nL]
ب) دستگاه الکتریکی است که خیلی حفاظت شده نبوده و بنابراین نباید در محیط های گازی قابل انفجار قرار داده شود، مانند دستگاه ضبط که خود در محیط های گازی قابل انفجار قرار ندارد ولی مجهز به ترموکوبلی که در یک محیط بازی قابل انفجار قرار گرفته است گردیده که فقط مدار ورودی دستگاه ضبط دارای انرژی محدود Ex nL) می باشد.
دستگاه انرژی محدود «na nL»: دستگاهی است شامل کنتاکت های جرقه ای با انرژی محدود، مدارهایی (شامل قطعات و وسایل محدود کننده انرژی) تأمین کننده برق با انرژی محدود جهت کنتاکت ها، به انضمام منبع تغذیه انرژی غیر محدود برای مدار
محفظه مکش محدود « nR»: این محفظه طوری طراحی شده است که ورود گازها، بخارات و غبارها را محدود می نماید.
منابع احتراق بالقوه: در شرایط کار عادی و شرایط غیر عادی تعیین شده که در این استاندارد مشخص شده است، دستگاه نباید:
الف) قوس الکتریکی یا جرقه ایجاد نماید مگر این که قوس یا جرقه با یکی از روش های توضیح داده شده در بندهای 26 الی 31 مانع ایجاد احتراق هوای قابل انفجار اطراف گردد.
ب) باعث افزایش بیشینه درجه حرارت سطح بیش از اندازه دمایی که برای دستگاه تعیین شده است، گردد. مگر درجه حرارت سطح یا نقطه گرما با یکی از روش های توضیح داده شده در بندهای 26 الی 31، مانع بروز احتراق هوای قابل انفجار اطراف گردد. در غیر این صورت ایمن بودن دستگاه همان گونه که در بند 55 مشخص شده است، نشان داده شود.
یادآوری: در صورت لغزش اتصالات، قوس الکتریکی در عملکرد عادی ایجاد می گردد. لذا پیش بینی های لازم به منظور محکم شدن اتصالات باید در نظر گرفته شود.
این مطلب بروزرسانی شد و فایل «ایمنی برق در محیط های انفجاری» در 21 صفحه پیوست شد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل های پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ آشکارسازهای گازهای قابل اشتعال
⇐ اندازه گیری گازها و بخارات قابل اشتعال
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)