اهمیت حفاظت در برابر آتش سوزی در ساختمان های بلند مرتبه
اهمیت حفاظت در برابر آتش سوزی در ساختمان های بلند مرتبه
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 9
فهرست:
- مقدمه
- پیشینه آتش سوزی ساختمان های بلند
- آتش سوزی یک چالش جهانی
- محافظت در برابر آتش سوزی
- دسته بندی ساختمان ها براساس نوع تصرف
- تعریف ساختمان های بلند مرتبه
- محافظت ساختمانی در برابر آتش سوزی
- پیشگیری از آتش سوزی
- مدیریت آتش سوزی (اداره کردن حریق)
- اهمیت سامانه فرماندهی حادثه (ICS)
- نتیجه گیری و منابع
مقدمه
از قرنها پیش همواره ساخت بناهای بلند یکی از نشانه های پیشرفت و موضوعی تمدنی بشمار میرفته است، از نمونه های آن می توان به اهرام مصر، برج پیزا و ساختمانها و قلعه های بلند کشور خودمان اشاره کرد. امروزه با پیشرفت فناوری ساختمان های سر به فلک کشیده هر روز از گوشه و کنار شهرها بیرون می زند. هر یک از اینها کانون تمرکز جمعیت و ثروت قابل توجهی است، که در صورت بروز آتش سوزی و سایر حوادث، خسارات غیرقابل جبرانی بوجود خواهد آمد. توجه به ایمنی این آسمان خراش ها یکی از وظایف مدیران شهریست. در این راستا آیین نامه ها و ضوابط بسیاری نوشته شده و رعایت کردن تک تک جزئیات آنها باعث نجات جان و مال بسیاری خواهد بود. ایمنی این نوع ساختمانها همواره باید از درون خود ساختمان و حتی پیش از شروع ساخت، با انتخاب محل مناسب ساخت شروع شود. در غیر اینصورت بهترین ویژگی، یعنی ارتفاع اینگونه بناها، به وقت حادثه بدترین ویژگی آن ها خواهد بود.
اکنون که تعداد این برج ها در شهرهای کشور رو به ازدیاد است، توجه به ایمنی آنها و تمرین شیوه های امداد و نجات در این نوع ساختمانها ضروری به نظر می رسد.
۲. پیشینه آتش سوزی ساختمانهای بلند
آتش سوزی ساختمان آندریاس این ساختمان در سال ۱۹۶۲م در شهر سائوپائولو برزیل و در ۳۱ طبقه ساخته شده و در تاریخ ۲۴ فوریه ۱۹۷۲م ساعت ۱۶ دچار آتش سوزی شد. آتش سوزی از طبقه چهارم ساختمان و از انبار یک فروشگاه شروع شده و به طبقه های بالاتر سرایت کرد. در این بنا هیچ یک از قوانین و مقررات محافظت ساختمانی رعایت نشده بود و هیچ گونه فضابندی حریق صورت نگرفته بود. همچنین نبود تجهیزات آتش نشانی از جمله کپسول آتش نشانی، آب پاش سقفی، هشدار دهنده ها و … باعث کشته شدن ۱۶ نفر و مجروح شدن ۳۰۰ نفر گردید و بیش از ۳۵۰ نفر توسط بالگرد و نیروهای امداد نجات داده شدند[۵].
آتش سوزی ساختمان جوالماء ساختمان ۲۵ طبقه جوالما در سال ۱۹۷۲م روبروی شهرداری سائوپائولو ساخته شد. این ساختمان از بتن مسلح و به طور غیر معمول طراحی شده بود. بنای اصلی دو قسمت شمالی و جنوبی داشت که وسط آنها شامل چهار آسانسور و راه پله بود. این تنها راه تردد ساختمان محسوب می شد. دو سال پس از ساخت این ساختمان، در تاریخ اول فوریه ۱۹۷۴م آتش سوزی از طبقه ۱۳ به علت نقص و ایراد در کارکرد دستگاه تهویه مطبوع شروع شد و به سرعت گسترش یافت. این ساختمان گرچه از بتن مسلح ساخته شده بود، اما با وجود پارتیشن های چوبی، مبلمان، پرده ها و سقف کاذب با شبکه چوبی آتش راه خود را به طبقات بالاتر گشود و تمام ساختمان را فرا گرفت. آتش نشانها برای کمک به کسانی که روی بالکن ها آمده بودند نردبان ۴۵ متری بکار گرفتند اما با این نردبان هم فقط دسترسی تا طبقه پانزدهم امکان پذیر بود! افرادی که در ساختمان گرفتار شده بودند به پشت بام رفتند که شاید مثل حادثه آندریاس با استفاده از بالگرد نجات پیدا کنند، اما این امر میسر نشد زیرا بام فاقد سطح باز و وسیع مورد نیاز فرود بالگرد بود.
حرارت و دود غلیظ نیز مانع فرود بالگرد میشد باید به این نکته توجه نمود که به علت سطح پایین بال بالگرد و همچنین تندی بادی که ایجاد می کند که ممکن است موجب تشدید آتش سوزی شود، این روش نجات در بهترین حالت پس از فرونشاندن آتش قابل انجام است. از ۱۷۰ نفری که به امید نجات به پشت بام رفتند تنها ۸۱ نفر نجات یافتند. عدم آموزش و بی اطلاعی برای مقابله با اینگونه وضعیت های اضطراری افراد زیادی را به کام مرگ کشاند، مثلا: چند نفر برای در امان بودن از حرارت به حمام پناه بردند تا با آب با حرارت مقابله کنند اما در اثر سرایت دود خفه شدند. همچنین عده ای در اثر خستگی روحی و جسمی و عدم تسلط بر اعصاب خود را از ساختمان پرتاب کردند و کشته شدند. در این آتش سوزی وحشتناک که کمتر از دو ساعت طول کشید ۱۷۹ نفر جان خود را از دست دادند[۵].
تاکنون از این دست حوادث در جهان بسیار اتفاق افتاده است دو ماجرای بالا نمونه هایی از آنها بود. در جدول ۱ به چند مورد دیگر از آنها اشاره می شود.
٣. آتش سوزی یک چالش جهانی
آتش سوزی در پیشرفته ترین کشورهای جهان نیز اتفاق می افتد اما آنچه آن را در کشورهای مختلف متفاوت می کند مرگ در اثر آتش سوزی است، که در کشورهای پیشرفته تر به لحاظ ایمنی، تعداد مرگ کمتر می باشد.
در سال ۲۰۱۳ م در آمریکا ۱۲۴۰۰۰۰ آتش سوزی رخ داده که ۴۸۷۵۰۰ مورد آن مربوط به آتش سوزی ساختمانی بوده است. این تعداد، نسبت به سال ۲۰۱۲ م ۹۸ درصد کاهش داشته. در کل این آتش سوزی ها ۳۲۴۰ نفر جان خود را از دست دادند. نمودار ۱ نسبت آتش سوزی ها و نسبت مرگ ناشی از آنها در سال ۲۰۰۶ اتحادیه اروپا را نشان می دهد. متاسفانه از این دست آمار در کشور ما در دسترس نیست تا معیاری برای مقایسه باشد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ فرماندهی حریق در ساختمان های بلند
⇐ دستورالعمل ایمنی و آتش نشانی در ساختمان های بلند
⇐ ارایه الگوی مدیریت ایمنی و حفاظت ساختمان های بلند
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)