انتخاب خروجی در تخلیه اضطراری تحت تأثیر آشنایی با خروج و رفتار افراد همجوار
انتخاب خروجی در تخلیه اضطراری تحت تأثیر آشنایی با خروج و رفتار افراد همجوار
انتخاب خروجی در تخلیه اضطراری تحت تأثیر آشنایی با خروج و رفتار افراد همجوار
تخلیه اضطراری یکی از فعالیت هایی که در زمان بروز حوادث اهمیت زیادی پیدا می کند. آگاهی از چگونگی انجام تخلیه اضطراری و جزییات آن و همچنین آمادگی برای اجرای آن در هنگام بروز حوادث طبیعی و بشر ساخت، از مهمترین فعالیت های ارتقاء آمادگی جوامع برای مقابله در هنگام بروز سوانح است. مقابله با سوانح بدون در نظر گرفتن فعالیت های مربوط به تخلیه، تقریبا غیرقابل تصور است.
در سال 1973، در مرکز تفریحی سامرلند در جزیره من، یک سیگار در حال سوختن باعث آتش سوزی فاجعه باری شد که منجر به کشته شدن پنجاه مسافر و هشتاد مجروح دیگر شد. تجزیه و تحلیل پس از حادثه نشان داد که بسیاری از سرنشینان تلاش کرده اند از طریق همان خروجی تخلیه شوند، بدون توجه به نقاط خروجی کمتر شلوغ.
در صورت آتش سوزی و سایر خطرات سیستم های هدایت بصری که از تخلیه پشتیبانی می کنند برای ایمنی افراد حیاتی هستند. دستورالعمل های بصری فعلی برای تخلیه معمولا علائم غيرتطبیقی هستند، زیرا آنها همیشه همان مسیر خروج را مستقل از مکان خطر نشان می دهند سیستم های علائم تطبیقی می توانند با بهینه سازی مسیر به سمت خروجی بر اساس وضعیت اضطراری فعلی، مسیریابی را در طول تخلیه تسهیل کنند ما قصد داریم اثرات آشنایی با خروج و رفتار خروج را بر انتخاب محل خروج در یک محیط مجازی تحلیل و بررسی می کنیم شرکت کنندگان از دری داخل موزه مجازی شدند و از آنها خواستیم تا زمانی که زنگ خطر آتش سوزی به صدا درآمد. از آنجا خارج شوند آنها به طور قابل توجهی خیلی زیاد تر از درب آشنا خارج می شوند تا از خروجی دوم در دسترس این تاثیر زمانی بیشتر بود که افراد نزدیک و همجوار مجازی نیز از در آشنا خارج شدند و زمانی که افراد همجوار از در نا آشنا رفتند کاهش یافت این نفوذ اجتماعی با دو فرد همجوار قوی تر از یک فرد همجوار بود. نتایج نشان میدهد که آشنایی خروجی و رفتار فرد همجوار بر رفتار تخلیه تأثیر می گذارد و تأثیر اجتماعی با تعداد افراد همجوار افزایش می یابد. در نتیجه استراتژی های تخلیه و مدیریت جمعیت باید اثرات آشنایی خروجی و رفتار فرد همجوار را به منظور بهبود عملکرد کلی تخلیه در نظر بگیرند.
مقدمه
در سال ۱۹۷۳، در مرکز تفریحی سامرلند در جزیره من یک سیگار در حال سوختن باعث آتش سوزی فاجعه باری شد که منجر به کشته شدن پنجاه مسافر و هشتاد مجروح دیگر شد. تجزیه و تحلیل پس از حادثه نشان داد که بسیاری از سرنشینان تلاش کرده اند از طریق همان خروجی تخلیه شوند بدون توجه به نقاط خروجی کمتر شلوغ.
این تمایل به تخلیه ساختمانها از طریق یک خروجی آشنا یا با افراد آشنا در شرایط اضطراری مدل وابستگی یا حرکت به آشنا نامیده می شود (Sime ۱۹۸۳) سایم به این نتیجه رسید که اگرچه چندین مسیر خروجی در دسترس بود وابستگی به مکان های آشنا و افراد بر رفتار تخلیه تأثیر گذاشت. فجایع آتش سوزی متعدد دیگر در سراسر جهان با این مشاهدات مطابقت دارد پرولکس (۲۰۰۱)
حدس میزند که افراد تمایل دارند به خروجی های آشنا نزدیک شوند، حتی اگر خروجی دیگری در دسترس باشد و نزدیکتر باشد زیرا بعید است که آنها آماده باشند یک مسیر ناشناخته جدید را در هنگام اضطرار امتحان کنند با توجه به عدم اطمینان در مورد زمان نحوه و مکان تخلیه، ساکنان ممکن است به افراد اطراف خود تکیه کنند علاوه بر این، در بسیاری از فضاهای عمومی ساکنان «نقش بازدیدکنندگان» را بازی می کنند و به همین دلیل انتظار دارند از آنها مراقبت شود. در شرایط اضطراری مردم به آنچه دیگران انجام میدهند نگاه می کنند. اگرچه مدل وابستگی ممکن است به درک تخلیه اضطراری کمک کند شواهد موجود برای حرکت به مکان های آشنا عمدتاً از مشاهدات حکایتی و مطالعات میدانی کنترل نشده ناشی می شود. یک مطالعه میدانی وابستگی مکان را در حین تخلیه از یک فروشگاه بزرگ مبلمان مستند کرده شرکت کنندگانی که تصور می کردند این مطالعه برای آزمایش اثربخشی پیام های آدرس عمومی انجام شده است. از نقص فنی مطلع شدند و از آنها خواسته شد که فروشگاه را تخلیه کنند.
هنگامی که شرکت کنندگان دو خروجی را انتخاب کردند که هر کدام در همان فاصله قرار داشتند، حدود ۷۱ درصد از آنها دری را که از آن وارد ساختمان شده بودند انتخاب کردند در اینجا فرضیه آشنایی خروجی وابستگی به مکان را از فرضیه تأثیر اجتماعی وابستگی به افراد دیگر متمایز می کنیم ایجاد تعادل بین اعتبار اکولوژیکی و کنترل تجربی به طور مداوم یک چالش در تحقیقات تخلیه آتش است. ما اخیرا یافته های دارلی و لاتانه (۱۹۶۸) را با بررسی تأثیر اجتماعی تماشاگران فعال و همچنین منفعل در تصمیم برای تخلیه در محیط های واقعی و مجازی همسان گسترش دادیم در یک آزمایش یک بار آزمایشی شرکت کنندگان در پاسخ به زنگ خطر آتش سوزی وقتی دیدند که رهگذری این کار را انجام می دهد. احتمال بیشتری داشت که در مقایسه با شرایط کنترلی که در آن تنها بودند با یک تماشاگر غیر فعال تخلیه شوند. این الگو در هر دو نسخه واقعی و مجازی آزمایش با تماشاگران (واقعی و مجازی) مشاهده شد البته با اثرات کمی ضعیف تر در VR از استفاده از VR به عنوان ابزاری برای مطالعه رفتار تخلیه پشتیبانی می کند در مطالعه حاضر اولین آزمون تجربی فرضیه آشنایی خروجی را انجام میدهیم و چگونگی تعامل آن با نفوذ اجتماعی را برای تعیین انتخاب خروج در حین تخلیه بررسی می کنیم
شرکت کنندگان وارد یک موزه مجازی شدند و با به صدا درآمدن زنگ آتش، از یک خروجی آشنا یا نا آشنا تخلیه شدند. برای بررسی تأثیر تماشاگران که ما از آنها به عنوان «همسایه ها» یاد می کنیم شرکت کنندگان با یک انسان مجازی همراه بودند که یا زنگ هشدار را نادیده می گرفت همسایه منفعل یا از یکی از دو در خارج می شد (همسایه فعال). در شرایط کنترل شرکت کنندگان در موزه تنها بودند برای تعیین اینکه آیا تأثیر اجتماعی با تعداد همسایگان متفاوت است نیمی از شرکت کنندگان توسط یک انسان مجازی و نیمی دیگر توسط دو انسان مجازی که به سمت همان خروجی رفتند همراه بودند. ما متوجه شدیم که انتخاب خروج به طور قابل توجهی تحت تأثیر آشنایی با خروج و رفتار خروجی همسایگان است و تأثیر اجتماعی با تعداد همسایگان افزایش می یابد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت تخلیه اضطراری در ساختمانهای بلند
⇐ تخلیه اضطراری در شرایط بحرانی PPT
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)