امنیت زیستی در آزمایشگاه
امنیت زیستی در آزمایشگاه
امنیت زیستی در آزمایشگاه
مفاهیم امنیت زیستی در آزمایشگاه
ایمنی زیستی در آزمایشگاه در گذشته، روی دستورالعمل های سنتی ایمنی در آزمایشگاه ها تأکید داشت حال آنکه در این بخش بر استفاده از روشهای صحیح در انجام کارهای میکروبیولوژیک کاربرد وسایل بازدارنده مناسب طراحی، اجرا، نگهداری صحیح تجهیزات و ملاحظات مدیریتی برای به حداقل رساندن خطر صدمات بر روی مستخدمان تأکید می کند. با پیروی از این توصیه ها خطر ایجاد شده در محیط اطراف و کل جامعه نیز به حداقل می رسد. امروزه تحول نگرش سنتی به ایمنی زیستی با آشنایی دستورالعمل های امنیت آزمایشگاهی یک ضرورت است وقایع جهانی در سالهای اخیر بیش از پیش بر ضرورت محافظت از آزمایشگاه ها و مواد داخل آنها تأکید می کند به طوری که استفاده از آنها برای انسان دام کشاورزی یا محیط زیست مضر نباشد. پیش از آنکه ضرورت های امنیت آزمایشگاهی در مورد یک دستگاه تعریف شود درک افتراق بین ایمنی آزمایشگاهی با امنیت آزمایشگاهی مهم است.
ایمنی آزمایشگاهی اصطلاحی است که به اصول، تکنولوژی و اقدامات محافظتی (نگهداری) گفته می شود و به منظور پیشگیری از مواجهه ناخواسته با عوامل بیماریزا و سموم و یا انتشار ناگهانی آنها به کار میرود امنیت آزمایشگاهی واژه ای است که به اقدامات امنیتی سازمانی و شخصی گفته می شود که از گم شدن دزدیده شدن، سوء استفاده، انحراف یا انتشار عمدی عوامل بیماری زا و سموم جلوگیری می کند.
اجرای مؤثر ایمنی زیستی، پایه و اساس امنیت آزمایشگاهی است. ارزیابی خطر جزء لاینفک برنامه ایمنی زیستی یک سازمان به شمار می آید که اطلاعات مربوط به نوع ارگانیسم های موجود مکان فیزیکی، آنها کارکنانی که لازم است به آنها دسترسی داشته باشند و شناسایی افرادی که مسئول نگهداری ارگانیسمها هستند، جمع آوری می شوند. با استفاده از این اطلاعات میتوان پی برد که آیا یک سازمان مواد بیولوژیکی ای را که احتمالا می تواند مورد سوء استفاده افراد سودجو قرار گیرد در اختیار دارد یا نه. لازم است برای حفاظت از نمونه ها پاتوژن ها و سموم در برابر سوء استفاده استانداردهای ملی تعیین شوند که وظایف و مسئولیت های رو به پیشرفت کشورها و سازمانها را شناسایی و گوشزد کنند. در آزمایشگاه برای هر وسیله ای منطبق با نیازها و الزامات آن وسیله نوع فعالیت آزمایشگاه و شرایط بومی باید برنامه ای خاص امنیت زیستی تهیه شود و به کار رود. در نتیجه، فعالیت های امنیت زیستی در آزمایشگاه باید متناسب با نیازهای مختلف سازمان و شامل اطلاعات دریافتی از متخصصان علمی مجریان اصلی طرح ها، ناظران ایمنی زیستی متخصصان آزمایشگاه، کارکنان تأسیسات، مدیران کارکنان فن آوری اطلاعات و در صورت نیاز مؤسسات قضایی و امنیتی باشد.
اقدامات مربوط به امنیت زیستی باید مبتنی بر یک برنامه جامع محاسباتی در خصوص عوامل بیماری زا و سموم باشد که شامل فهرست روزآمد اموال همراه با محل استفاده دستیابی به هویت کارکنان مجاز به دسترسی تشریح نوع استفاده مستندسازی نقل و انتقال داخلی و خارجی و هرگونه خنثی سازی یا دفع مواد است. به همین ترتیب، دستورالعمل امنیت آزمایشگاهی در یک سازمان باید برای شناسایی گزارش، بازرسی و اصلاح نقص در امنیت زیستی آزمایشگاه پی ریزی شود نقش و وظایف هر یک از پرسنل بهداشت عمومی و مسئولان امنیتی در صورت بروز مواردی از نقض امنیت باید به روشنی معین باشد. دوره های آموزش امنیت زیستی آزمایشگاهی باید جدا از آموزش ایمنی زیستی برای تمام کارکنان برگزار شود این آموزش ها باید به درک کارکنان نسبت به ضرورت حفاظت در برابر این گونه مواد و توجیه عقلانی برای اقدامات خاص امنیت زیستی کمک کند.
باید شامل معرفی استانداردهای ملی مرتبط و روشهای خاص سازمانی باشد. روشهایی که نقش ها و وظایف امنیتی کارکنان را در صورت وقوع موارد نقض امنیت توضیح می دهند نیز باید در طی آموزش ارائه شوند. همچنین شایستگی حرفه ای و اخلاقی تمام کارکنان برای کار با عوامل بیماریزای خطرناک که دائم به مواد حساس دسترسی دارند نقش محوری در برنامه های امنیت آزمایشگاهی دارد.
اجمالاً احتیاط امنیتی مانند روشهای ضدعفونی و سایر اقدامات میکروبیولوژیک ایمنی باید جزئی از فعالیت های روزمره ره آزمایشگاهی باشد اقدامات مربوط به امنیت زیستی نباید مانع دسترسی مؤثر به مواد رفرنس (مرجع) نمونه های بالینی و اپیدمیولوژیک و اطلاعات مربوط به آنها که برای تحقیقات بالینی یا بهداشت عمومی ضروری اند شود. مدیریت شایسته امنیتی نباید با فعالیت های روزانه کارکنان متخصص تداخل داشته باشد یا برای اجرای تحقیقات دست و پاگیر شود. طبق مقررات دسترسی به تحقیقات مهم و مواد باید امکانپذیر باشد ارزیابی شایستگی، کارکنان آموزش اختصاصی مسائل امنیتی و تبعیت دقیق از روش های حفاظت در برابر عوامل بیماری زا ابزار منطقی برای ارتقای امنیت زیستی در آزمایشگاه است لازم است تمام این اقدامات با ارزیابی منظم خطر و بررسی و روزآمد کردن منظم روشها اجرا شود کنترل اجرای این روشها همراه با دستورالعمل های روشن در خصوص مسئولیت ها وظایف افراد و فعالیت های بازآموزی باید جزء جدایی ناپذیر برنامه های امنیت زیستی و استانداردهای ملی امنیت آزمایشگاهی باشد.
حتما بخوانید:
⇐ دستورالعمل های ایمنی زیستی در آزمایشگاه
⇐ مدیریت ایمنی و ایمنی زیستی در آزمایشگاه پزشکی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)