اطفاء حریق خودرو در فضای باز
اطفاء حریق خودرو در فضای باز
اطفاء حریق خودرو در فضای باز
مقدمه
آتش سوزی خودروها یکی از حوادثی است که آتش نشانان را به واکنش وا می دارد آتش نشانان لازم است برای اطفاء خودرویی که دچار آتش سوزی شده است مخاطرات و ریسک های متعددی را در نظر بگیرند هنگام مواجهه با حریق در خودروها باید نکاتی از جمله ارزیابی صحنه حادثه جانمایی، خودروها تاکتیک عملیاتی و نحوه عملیات آتش نشانان مدنظر قرار گیرند که در این رویه عملیاتی استاندارد به آنها اشاره خواهد شد.
هدف
این رویه عملیاتی استاندارد به ارائه رهنمودها و الزاماتی در خصوص عملیات آتش نشانان در مواجهه با خودرویی که در فضای باز دچار آتش سوزی شده است می پردازد.
دامنه کاربرد
این استاندارد عملیاتی جهت استفاده کلیه مدیران، عملیاتی فرماندهان افسران، ایمنی آتش نشانان و سایر مسئولین ذی ربط که در اجرای عملیات اطفاء حریق و امداد و نجات سازمان آتش نشانی شهر تهران نقش دارند کاربرد دارد.
تعاریف و اصطلاحات
تعریف واژگان و عبارات مرتبط با این رویه به شرح زیر است
خودرو:
به وسیله نقلیه ی چرخ داری گفته می شود که موتور خودش را حمل می کند؛ این بدان معنی است که خودرو بدون ارتباط با وسیله دیگر و به کمک نیروی موتور، خود قادر به حرکت است از خودرو برای انتقال، افراد اجناس و … استفاده می شود منظور از خودرو در این رویه فارغ از محموله آن است؛ زیرا با توجه به محموله مخاطرات عملیات میتواند متفاوت باشد.
مسئولیت ها و اختیارات
- مسئولیت، بازنگری بروزرسانی نگهداری و توزیع این سند بر عهده کارگروه رویه های استاندارد عملیاتی از حوزه معاونت عملیات است.
- مسئولیت اجرای این رویه اجرایی بر عهده کلیه آتش نشانان فرماندهان و سایر مسئولین ذیربط از حوزه معاونت عملیات سازمان آتش نشانی است.
- مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این رویه اجرایی بر عهده مدیران و افسران ایمنی از حوزه معاونت عملیات همچنین بازرسان از حوزه بازرسی است.
- سایر مسئولیت ها و وظایف در شرح رویه اجرایی از سند حاضر مشخص شده اند.
در این سند اهم اقدامات و الزامات کاربردی که آتش نشانان موظف هستند در صحنه مواجهه با حریق خودرو مدنظر داشته باشند معرفی شده است در نظر گرفتن ابعاد مختلف حادثه ارزیابی صحنه حادثه استقرار و جانمایی خودروها در نظر گرفتن تاکتیک عملیاتی و ….. تا حد زیادی با استفاده از این سند برای فرمانده صحنه حادثه و سایر آتش نشانان تسهیل می شود؛ بنابراین فرمانده ایستگاه اول باید عملیات آتش نشانان در صحنه حادثه را در یک چارچوب مشخص مدیریت نماید توجه به این نکته ضروری است که این سند به عملیات در اطفاء حریق در فضای باز می پردازد و الزامات این سند مربوط به عملیات اطفاء حریق در فضاهای بسته و پارکینگ ها نیست.
استفاده آتش نشانان از البسه حفاظت فردی
کلیه نیروهای حاضر در صحنه مواجهه با حریق خودروی در حال سوختن باید مجهز به البسه حفاظت فردی باشند و پرسنلی که در منطقه داغ مشغول عملیات هستند باید علاوه بر البسه حفاظت فردی از دستگاه تنفسی نیز استفاده کنند فرمانده یا مسئول تیم به منظور اشراف کامل بر نحوه عملیات و بررسی تحقق اهداف باید مجهز به البسه حفاظت فردی باشد تا روند موفقیت عملیات را ارزیابی نماید.
ارزیابی صحنه حادثه
فرمانده ایستگاه باید حین اعزام به محل حادثه ضمن اخذ اطلاعات از ستاد هماهنگی درخواست های موردنیاز خود را با توجه به منابع مورد نیاز و پتانسیل موجود از طریق ارتباطات رادیویی به ستاد هماهنگی مخابره نماید. فرمانده باید پس از رسیدن به محل حادثه و ارزیابی صحنه به (00-00001-OP-SD-SP) رجوع شود با دقت، کافی هرچه سریعتر گزارش ارزیابی اولیه خود را به ستاد هماهنگی اعلام نماید؛ مسئولیت اعلام گزارش های صحیح و به موقع از مشاهدات و ارزیابی صورت گرفته بر عهده فرمانده اولین ایستگاه حاضر در صحنه حادثه است. وجود نشت مایعات قابل اشتعال از مخزن سوخت خودرو از مواردی است که هرچه سریعتر باید مورد بررسی قرار گیرد ستاد هماهنگی باید با توجه به درخواست فرمانده حادثه هماهنگی های لازم را به منظور حضور نیروی انتظامی و یا سایر عوامل در محل حادثه در راستای کنترل ترافیک عبوری و یا سایر اقدامات مرتبط با حادثه انجام دهد.
استقرار و جانمایی خودروهای آتش نشانی در صحنه حریق خودرو
راننده خودروی آتش نشانی بایستی به این نکته توجه کند که در صورت، امکان خودرو با رعایت فاصله حداقل ۲۰ متری در بالادست محل خودرویی که دچار آتش سوزی شده است و موافق جریان باد مستقر گردد. این اقدام به منظور محافظت از تجهیزات در برابر آتش و کاهش مواجهه با محصولات خطرناک ناشی از حریق خودرو است. این گونه جانمایی سبب می شود تا از میزان رویارویی با دود و محصولات حریق در محیط عملیات کاسته شود و فرمانده اشراف بیشتری بر صحنه حادثه داشته باشد.
با توجه به مخاطرات ترافیکی در معابر عبوری و اینکه احتمالاً عوامل راهور در لحظات اولیه در صحنه حادثه حضور ندارند مسئول تیم بایستی با ایجاد ترافیک مصنوعی و جانمایی خودروهای آتش نشانی به عنوان یک مانع از آسیب های احتمالی ناشی از بار ترافیکی به پرسنل و تجهیزات جلوگیری نماید فرمانده حادثه به کمک نیروهای حاضر در صحنه بایستی با روشن نمودن تمامی چراغ های گردان خودرو و استفاده از مخروط های ترافیکی ریسک های صحنه حادثه را کاهش دهد به دلیل وجود احتمال نشت مایعات و یا متصاعد شدن بخارهای قابل، اشتعال در نظر گرفتن فاصله خودرو و پرسنل از خودروی در حال سوختن باید مدنظر قرار گیرد و از کمترین تعداد آتش نشانان برای انجام عملیات اطفاء حریق استفاده شود.
تأمین آب
اگر با توجه به ارزیابی منابع موجود در صحنه حادثه فرمانده حادثه به این نتیجه برسد که آب موجود در منبع خودروهای آتش نشانی جوابگوی نیازهای صحنه حادثه نیست وی باید هر چه سریعتر تصمیماتی را برای تأمین منابع آبی بیشتر اتخاذ نماید این مشکل می تواند از طریق لوله کشی از شیرهای هیدرانت و یا استفاده از آب موجود در دیگر خودروهای آتش نشانی مرتفع گردد.
اطفاء حریق
آتش نشانها همواره باید طرح مدیریت ریسک (به 00-00006-OP-SD-SP رجوع شود) را در همه مأموریت ها مدنظر داشته باشند؛ از این رو اصل جلوگیری از سرایت حریق به سایر خودروها یا تأسیسات مجاور خودروی حریق زده باید مورد توجه فرمانده حادثه قرار گیرد اگر آتش نشانان با حریقی در داخل اتاق یک خودرو مواجه شدند که در حال گسترش است بایستی بدانند که لوازم داخل اتاق خودرو سوخته است و دیگر قابل استفاده نیست در چنین شرایطی فرمانده یا مسئول تیم بایستی برنامه عملیاتی را طوری طرح ریزی کند که قسمت های سوخته خودرو را از بین رفته تلقی نموده و بر اساس رویکردی ایمن و مناسب حمله به حریق را سازمان دهی .نماید شایان ذکر است که در بسیاری مواقع استفاده صحیح از خاموش کننده های دستی توانسته است فرآیند اطفاء حریق را تا حدود زیادی تسهیل کند بنابراین بهتر است این روش همواره به عنوان یک گزینه ی مؤثر مدنظر فرمانده عملیات قرار گیرد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت آبرسانی در عملیات اطفاء
⇐ سیستم های اطفای حریق نیمه اتوماتیک و دستی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)