اصول پیشگیری و مقابله با آتش سوزی
اصول پیشگیری و مقابله با آتش سوزی
اصول پیشگیری و مقابله با آتش سوزی
سرفصل ها:
فصل اول: مبانی حریق
- مقدمه
- تعاریف کلی
- اثرات دود و حرارت بر بدن انسان
- روش های انتقال حرارت و گسترش آتش سوزی
- عوامل لازم جهت ایجاد آتش
فصل دوم: روشهای اطفاء حریق
- شناخت مواد شناخت مواد قابل اشتعال و خطرات آن ها
- شناخت مواد شیمیایی خطرناک
فصل سوم: تدابیر پیشگیری از حریق
- تدابیر پیشگیری از حریق در ساختمان قبل از بحران
- تدابیر پیشگیری از حریق در ساختمان بعد از بحران
فصل چهارم: اصول ایمنی هنگام اطفاع حریق
- بکارگیری وسایل حفاظت فردی
- رعایت نکات ایمنی هنگام عملیات
فصل پنجم: روشهای عملی اطفاع حریق و نحوه حرکت در دود و تاریکی
مقدمه
هیچ نقطه ای از این کره خاکی مصون از وقوع حوادث غیرمترقبه نیست، هرچه جمعیت جهان افزایش یابد، خسارات ناشی از وقوع این حوادث نیز فزونی می یابد، زیرا تراکم بیش از حد جمعیت در مناطق شهری، احتمال خطرات و تلفات را بیشتر خواهد نمود.
طبق آمارهای منتشره از سازمان ملل متحد، سالانه بطور متوسط ده هزار نفر بر اثر زلزله کشته می شوند و خسارات مالی آن از میلیاردها دلار تجاوز میکند. ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی خود از مهمترین مناطق زلزله خیز دنیا به شمار میرود. بطوریکه هرچند وقت یکبار زمین لرزهای شدید در مناطق مختلف کشورمان روی می دهد.
شدت خسارات و صدمات ناشی از زمین لرزه هنگامی است که ساختمانهای بلند مسکونی و غیرمسکونی بر سر متصرفان خود خراب شوند و انسانها در زیر آوار گرفتار شوند. حوادث غیرمترقبه طبیعی بعضاً اجتناب ناپذیرند و پیشگیری از بروز آنها ناممکن، اما اعلام هشدار و اخطار به موقع به مردم، آموزش روش های کاهش اثرات حادثه با برنامه ریزی صحیح و واکنش به موقع شهروندان در هنگام بروز این گونه حوادث، تا حدود زیادی می تواند از میزان خسارت و زیانهای وارده بکاهد.
نظر به آمار بالای نجات یافتگان در شرایط اضطراری بحرانها توسط نیروهای مردمی، ضرورت فراگیری شهروندان تهرانی در امر خود امدادی به منظور مقابله در شرایط اضطراری بخصوصی ۷۲ ساعت اولیه (زمان طلایی نجات) اجتناب ناپذیر خواهد بود. بدین منظور به یاری خداوند متعال و در سایه توجهات حضرت ولیعصر(عج) سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با همکاری آژانس توسعه و همکاری سوئیس، جمعیت هلال احمر استان تهران و سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی تهران، اقدام به برگزاری یک دوره آموزشی کوتاه مدت و فشرده با قابلیت علمی و عملی با هدف کسب توانایی مهارت های مقدماتی شهروندان به منظور خود امدادی در حوادث و شرایط بحرانی در محلات مختلف تهران در راستای افزایش آمادگی نیروهای مردمی در مقابله با حوادث احتمالی به هنگام زلزله نموده است. امید که این فعالیت نقطه عطفی در روابط تنگاتنگ داوطلبان واکنش اضطراری محلات و سازمان های مسئول باشد.
تعاریف کلی
قبل از شروع مطالب، فراگیران، بایستی چند واژه و اصطلاح در امر آتش نشانی را فراگیرند تا به مفاهیم آن واژگان در طول زمان اجرای دوره، آگاهی قبلی داشته باشند و ادامه مبحث برای آنان مشکلی ایجاد نکند.
تعریف آتش: آتش یک واکنش شیمیایی بین ماده سوختنی و اکسیژن است که برای انجام سریع آن به مقدار معینی حرارت نیاز می باشد.
درجه حرارت اشتعال: درجه حرارت اشتعال یا نقطه اشتعال یک ماده (جامد – مایع – گاز)، کمترین درجه حرارتی است که بتواند سبب اشتعال ماده سوختنی در حضور منبع آتش زنه گردد. درجه حرارات اشتعال مواد به میزان فشار بخار، درصد اکسیژن موجود در محل، کاتالیزور، درجه حرارت و مدت زمانیکه ماده قابل اشتعال در آن محیط قرار می گیرد و نوع حرارت موجود در محیط بستگی دارد.
احتراق: ترکیب یک ماده سوختنی با اکسیژن را احتراق گویند در صورتیکه یک سری از مولکولهای سوخت به مولکولهای دیگر یا اتم های سازنده خود تبدیل شوند. در حقیقت احتراق یک واکنش اکسیداسیون
حرارت زا (اگزوترمیک) می باشد.
انواع احتراق: احتراقی که در آن تمام مولکولهای ماده سوختنی به بالاترین حد اکسیداسیون خود می رسند، احتراق کامل نامیده می شود.
(انرژی) C + O2 → Co2 + Q
در احتراق ناقصی، مقداری از مواد قابل اکسید شدن در سوخت باقی می ماند و یا به همراه دود صعود می نماید. در این حالت مقداری از انرژی حاصل از گرمای واکنش تلف می شود.
موضوعات زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
حتما بخوانید:
⇐ تکنیک های تهویه و تخلیه در آتش نشانی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)