ارگونومی در بیماریابی کرونا
ارگونومی در بیماریابی کرونا
ارگونومی در بیماریابی کرونا
تهیه و تنظیم: مسعود باسره، کارشناس ارشد ارگونومی، دانشگاه علوم پزشکی یزد
با شروع پاندمی کرونا در جهان، تلاش تیم های بهداشتی و درمانی جهت خاموش کردن شعله های مهیب این ویروس سرکش آغاز شده است. این تلاش ها که از روزهای نخست با ارائه آموزش های همگانی و معرفی بخشی از رفتارهای تهاجمی و غیرقابل پیش بینی ویروس آغاز و با گذر زمان نحوه ی برخورد و ارائه خدمات توسعه یافته است. این روزها در کشور ما در کنار تلاش های کادر درمان در بازتوانی و درمان بیماران کرونایی در بیمارستان ها و در بخش های اورژانس، بستری مراقبت حاد، آی سی یو و… پرسنل بهداشتی و در مراکز خدمات جامع سلامت در قالب تیم های رهگیری و مراقبت و در قالب طرح شهید حاج قاسم سلیمانی در مراکز ۱۶ و ۲۴ ساعته مشغول ارائه خدمات هستند. کار شناسایی و غربالگری توسط کارشناسان بهداشتی، علوم آزمایشگاهی، مراقبین سلامت و بهورزان که بدنه اصلی تیم های مراقبت بهداشتی کشور هستند، انجام می شود.
نکاتی در خصوص رعایت اصول ارگونومی در حین غربالگری، تشخیص و شناسایی بیماران کرونا مثبت
1- نیروی انسانی
مواجهه با موارد مشکوک به کووید-۱۹ سطح استرس شغلی بالایی را موجب می شود. این مهم موجب می شود جهت انتخابات افراد و همچنین ارائه آموزش های مناسب شغلی و روانشناختی بار این حجم استرس را کاست. رفتار پیچیده ی ویروس و قدرت سرایت بالا می طلبد که وسایل حفاظت فردی مناسب در اختیار کادر بهداشتی و درمانی قرار گیرد وسایلی که در طراحی آنها توجه به آنتروپومتری الزامی است. کما اینکه این عدم تناسب بعضا در مواردی با سهل انگاری و قصور همراه بود است که موجبات نارضایتی پرسنل و کاهش تمرکز و دقت کار را فراهم آورده است.
۲- تجهیزات و وسایل تشخیصی
از شروع طرح تاکنون شرکت های مختلفی اقدام به تولید تجهیزات و کیت های تشخیصی نموده اند هر کدام از شرکت های سازنده دستورالعمل خاصی برای انجام فرایند کار داشته اند. عدم وجود دستورالعمل های یکسان در برخی موارد موجب سردرگمی و خطای انجام کار، خطای تشخیص، سردرگمی و عدم رضایت بیماران و در نهایت به اعتمادی به نظام سلامت شده است. برای مثال: برخی شرکت های تعداد قطرات محلول تشخیصی X را سه قطره عنوان کرده اند این در حالی است که شرکت سازنده y این تعداد را ۵ قطره عنوان کرده است. جهت انجام نمونه گیری وسایلی چون: کیت تشخیص سریع، سوآپ نازال، قطره چکان و… بکار برده می شود. سوآپ های غیر استاندارد و نامطمئن موجب نارضایتی در مراجعین را فراهم آورده است که با درد و آزار زیاد ناحیه نازوفارنکس شده است. از طرفی پوسچر نامناسب مراجعین و عدم همکاری آنان در حین انجام کار موجب شکایت نمونه گیر از وضعیت های آنان و در نهایت خطای انجام کار شده است.
۳- آنتروپومتری:
بی توجهی به اصول ارگونومیکی در طراحی ایستگاه های نمونه گیری موجب ایجاد پوسچرهای نامناسب کارکنان بهداشتی شده است. پوسچرهایی چون خمش، خمش توام با پیچش که در طول یک شیفت کاری و برای تعداد بسیار بالای مراجعین بارها تکرار می شوند. ادامه این وضعیت موجب اختلالات جدی اسکلتی- عضلانی خواهد شد. عدم وجود صندلی استاندارد و ایستگاه نامناسب نمونه گیری تاثیر منفی بر عملکرد نمونه گیر و در نهایت عدم تشخیص واقعی خواهد داشت.
رعایت اصول ارگونومی در نمونه گیری می تواند تشخیص سریع و صحیح موارد مشکوک را باعث شود امری که اگر محقق شود می تواند تاثیر بسیار زیادی بر جلوگیری از شعله ور شدن آتش کرونا، تشخیص و درمان سریع و در نهایت قطع زنجیره انتقال بیماری شود. انتخاب افراد مناسب، ارائه آموزش های اثربخش، طراحی و ساخت ابزار و تجهیزات مناسب تشخیصی و حفاظت فردی متناسب با ابعاد آنتروپومتری انسانی و وجود استانداردهای واحد برای انجام فرایند تشخیص می تواند می تواند در تحقق این مهم مثمر ثمر باشد.
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت بهداشت در بیماری کرونا
⇐ بررسی فعالیت فیزیکی و شاخص توده بدن در دوران پاندمیک کرونا
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.