ارزیابی شاخص های بیولوژیکی ادرار برای پایش مواجهه کارگران آبکاری با کروم 6+ و تعیین شاخص بهینه
ارزیابی شاخص های بیولوژیکی ادرار برای پایش مواجهه کارگران آبکاری با کروم 6+ و تعیین شاخص بهینه
ارزیابی شاخص های بیولوژیکی ادرار برای پایش مواجهه کارگران آبکاری با کروم 6+ و تعیین شاخص بهینه
فرمت: PPT تعداد صفحات: 25
خلاصه ضرورت اجرا و اهداف کاربردی طرح:
رشد سریع تکنولوژی در بسیاری ابعاد وسایل آسایش نوع بشر را فراهم نموده است. لیکن پا به پای این حرکت, بشر با پدیده آلودگی محیط کار و زیست روبه رو شده است. تا آنجا که کمتر روزی است که در کارخانجات و شهرهای آلوده دنیا ما شاهد بروز بیماری و حوادث نباشیم. در میان بیماریها آن قسمت که مربوط به عوامل زیان آور شیمیایی می شود از جایگاه ویژه ای برخوردار است و یقیناً در میان مواد زیان آور شیمیایی مواد سرطانزا جایگاه ویژه ای دارند.
کروم فلزی سخت و درخشان است لذا به طور وسیعی برای حفاظت سطوح فلزی در برابر خوردگی و فرسودگی به کار می رود. مدارک مهم و معتبر دال بر اینکه برخی از ترکیبات کروم برای بشر سمی هستند وجود دارد. IARC ترکیبات کروم 6 ظرفیتی را در گروه 1 (سرطانزا برای انسان) طبقه بندی می کند. مشاغلی که به نوعی در معرض مواجهه با کروم 6 ظرفیتی هستند شامل آبکاری کروم، جوشکاری فولاد ضد زنگ و … است. با توجه به جذب استنشاقی و پوستی کروم 6، عوارض پوستی و ریوی و کلیوی ناشی از جذب این ماده, شکایات کارگران مبنی بر ناراحتی های پوستی و کلیوی و اینکه عوارض ناشی از ترکیبات شیمیایی در دراز مدت بروز می کند و سطوح کروم ادراری نیز نشانگر مواجهه های کوتاه مدت و جاری هستند لذا باید در صدد یافتن نشانگرهایی که بازگو کننده مواجهه بلند مدت با کروم 6 ظرفیتی باشند، مثل آنزیم توبولی (NAG) N-acetyl–B–D-glucosaminidas بود.
اهداف کاربردی: تعیین و معرفی شاخص بهینه مواجهه دراز مدت کارگران در معرض میست کروم 6 ظرفیتی
بیان مسئله و ضرورت اجرای طرح:
رشد سریع تکنولوژی در بسیاری ابعاد وسایل آسایش نوع بشر را فراهم نموده است لیکن متأسفانه پا به پای این حرکت بشر با پدیده آلودگی محیط کار و زیست روبرو شده است تا آنجا که کمتر روزی است که در کارخانجات و شهرهای آلوده دنیا ما شاهد بروز بیماری و حوادث نباشیم. در میان بیماری ها آن قسمت که مربوط به عوامل زیان آور شیمیایی می شود از جایگاه ویژه ای برخوردار است. چون این مواد در اغلب صنایع کاربرد داشته و عمدتاً عوارض و بیماریزایشان بلند مدت و برگشت ناپذیر است و یقیناً در میان موارد زیان آور شیمیایی مواد سرطان زا جایگاه ویژه ای دارند.
کروم فلزی سخت و درخشان است لذا به طور وسیعی برای حفاظت سطوح در برابر خوردگی و فرسودگی به کار میرود. IARC ترکیبات کروم 6+ را به داشتن خاصیت سرطانزایی برای انسان طبقه بندی می کند. این کمیته کروم 3+ و کروم خالص (Cr0) را در گروه 3 (سرطانزا برای انسان نیستند) طبقه بندی می کند. آزمایشات و مطالعات اپیدمیولوژیکی و بالینی نیز بروز سرطان ریه در اثر استنشاق بخارات حاوی کروم 6+ را تأیید می کنند. مشاغلی که به نوعی در معرض مواجهه با کروم 6+ هستند عبارتند از: آبکاری کروم، جوشکاری فولاد ضد زنگ به روش MMA، چرم سازی، دباغی، کرومات در صنایع بافندگی، کارگران شاغل در صنایع تولید محافظ چوب, پیگمانه ای کروماتی, جوهرهای پرینت و …. .
مواجهه شغلی با کروم معمولاً از طریق استنشاق و تماس پوستی اتفاق می افتد و اینکه فرم قابل حل کروم 6+ از راه استنشاقی کاملا جذب می شود. عوارض شناخته شده پوستی و ریوی در اثر مواجهه با کروم 6+ مثل خوردگی پوست, اولسراسیون موکوس، زخم های کروم، سوراخ شدن تیغه بینی، واکنش های آسمی آلرژیک و در نهایت سرطان ریه دیده می شود.
عوارض و اختلالات کلیوی مثل آسیب های توبولی، پروتئین اوری و اختلال در دفع ادراری NAG و 2M B و gamma Gt که به ترتیب مخففN-acetyl-beta-glucosaminidas (NAG) و beta-2- microglobulin (B2M) و gamma-glutamyl transferase (gamma-GT) هستند وجود دارد.
آبکاران در ارتباط با عوارض یاد شده شکایات بسیار زیاد دارند. در برخی مواقع علی رغم پائین بودن سطوح کروم در هوای محیط کار در مقایسه با مقادیر استاندارد باز هم عوارض و آسیب های پوستی و ریوی و کلیوی ناشی از مواجهه با کروم در آبکاران مشاهده می شود.
عوارض حاصل از ترکیبات شیمیایی معمولاً در دراز مدت بروز می کند و اینکه سطوح کروم ادراری نشانگر مواجهه های کوتاه مدت و جاری است (11 و 10 و 9 و 8) پس باید درصدد یافتن نشانگرهائی که بازگوکننده مواجهه بلند مدت باشد، بود. لذا جستجوی تغییرات آنزیم های موجود در ادرار و اندیکاتورهای بیوشیمیایی ادرار که نمایانگر مواجهه بلند مدت با کروم 6 ظرفیتی است مثل N-acetyl-beta-D-glucosaminidas (15 و 14 و 13 و 8 و 7) در بررسی مواجهه های مزمن آبکاران با کروم 6+ مفید و کارا عمل می کند.
در این تحقیق سعی می شود, با اندازه گیری سطوح کروم هوابرد و تعیین میزان مواجهه فردی با کروم, ارتباط منطقی بین سطوح کروم هوابرد و کروم ادراری و اندیکاتورهای بیوشیمیایی موجود در ادرار مثل N-acetyl-b- D-glucosaminidas و beta-2- microglobulin (b2M) و alkaline phosphatase(ALP) -کراتینین ادراری gamma-glutamyl, transferase (gamma-GT) را بررسی نموده و شاخص بهینه برای پایش بیولوژیکی مواجهه دراز مدت با کروم 6+ تعیین گردد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ تعیین میزان انتشار کروم شش ظرفیتی در شرایط مختلف عملیات جوش استیل
⇐ تعیین توزیع سایز ذرات کروم در آئروسول نمونه برداری شده از اسپری رنگ های حاوی کروم در صنعت
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)