ارزیابی ریسک به روش ETBA در یکی از واحدهای ریخته گری
ارزیابی ریسک به روش ETBA در یکی از واحدهای ریخته گری
ارزیابی ریسک به روش ETBA در یکی از واحدهای ریخته گری
فرمت: PDF تعداد صفحات: 11
فرمت: WORD تعداد صفحات: 9
مقدمه و هدف: پیشرفت روز افزون و به تبع آن صنعتی شدن، سبب شده است که انسان در معرض خطر ات روز افزون فراوانی قرار گیرد که تا قبل از این هرگز وجود نداشته است. امروزه برای شناسایی و بررسی خطرات، روش های متعددی وجود دارد که از آن جمله می توان به روش ردیابی انرژی و تجزیه و تحلیل سیستم های کنترل کننده ” Energy Trace & Barrier Analysis” اشاره نمود. مطالعه حاضر یک پژوهش از نوع توصیفی – مقایسه ای بشمار می رود که با هدف ارزیابی ریسک های موجود در واحد ماهیچه سازی شرکت بالین تک انجام می گیرد.
مواد و روش ها: در این تحقیق ارزیابی ایمنی با روش ردیابی انرژی و تجزیه و تحلیل سیستم های کنترل کننده (ET & BA) و ارزیابی ریسک های شناسایی شده به روش کیفی انجام گردیده است. بدین منظور از ماتریکس ریسک ارائه شده در استاندارد نظامی آمریکا MIL- STD – 882E بهره گرفته شده است که براساس طبقه بندی کیفی شدت و احتمال بروز ریسک طراحی گردیده است.
يافته ها: در مجموع ۱۶ ریسک شناسایی شد که ۴ مورد غیر قابل قبول، ۶ مورد نامطلوب و مورد قابل قبول با تجدید نظر می باشد. در این میان سقوط افراد از ارتفاع با عدد ریسک (1A) بالاترین ریسک می باشد.
بحث و نتیجه گیری: این تحقیق اعمال اقدامات کنترلی مناسب از طریق برقراری سیستم های نظارت و بازرسی، انجام اقدامات مهندسی، برقراری برنامه های منظم Housekeeping، آموزش مسایل ایمنی به پرسنل، برنامه تشویق و تنبیه در مورد رعایت مسائل ایمنی را جهت کاهش ریسک ها تا سطح قابل قبول پیشنهاد می کند.
واژه های کلیدی: ریخته گری، روش ردیابی انرژی و تجزیه و تحلیل سیستم های کنترل کننده (ET & BA)، ارزیابی ریسک، حوادث.
مقدمه:
پیشرفت روز افزون علم و به تبع آن صنعتی شدن، سبب شده است که انسان در معرض خطرات روزافزون فراوانی قرار گیرد که تا قبل از این هرگز وجود نداشته است. آمار حوادث و خسارات وارده به صنعت در جهان و بخصوص ایران برگ تاییدی بر این مدعا می باشد. هر ساله حوادث، خسارات زیادی به پرسنل و صنایع وارد می سازند که بیشتر این وقایع نیز بدون کشف علت به فراموشی سپرده می شوند، در صورتی که تقریبا تمام این حوادث با ارزیابی و کنترل ریسک کاملا قابل پیش بینی و پیشگیری هستند.
با روند شتاب زده ای که از اواسط قرن بیستم در توسعه و گسترش سیستم های حساس و پیچیده شروع شد، این ایده قوت یافت که برای ارزیابی ایمنی سیستم ها دیگر نمی توان منتظر وقوع حوادث شد تا بتوان از طریق تجزیه و تحلیل، نقاط ضعف سیستم را شناسایی و برطرف کرد و لذا سعی گردید که روش هایی برای ارزیابی ایمنی ابداع شود که قادر باشند، پتانسیل وقوع حادثه را قبل از مرحله تولید سیستم شناسایی نمایند.
نتیجه این تلاش ها به شکل گیری علم ایمنی سیستم ها منجر شد. این علم براساس یک برنامه طرح ریزی شده، قانونمند و سازماندهی شده، در قالب یک فرایند قبل از وقوع حادثه ایمنی سیستم را پیگیری می نماید. امروزه برای شناسایی و بررسی خطرات، روشهای متعدد و گوناگونی وجود دارد که از آن جمله می توان به روش ردیابی انرژی و تجزیه و تحلیل سیستم های کنترل کننده آن (ETBA) اشاره نمود.
این روش فرایند، تجزیه و تحلیلی براساس ایمنی سیستم می باشد که به منظور شناسایی اصولی خطرات و تعریف آنها و همچنین تعریف ریسک هایی که قادر به وارد ساختن ضرر و زیان به سیستم می باشند، اجرا می شود.
این روش با درک عمیق منابع، طبیعت و نوع جریان های ناخواسته انرژی که می توانند صدمات تصادفی را بوجود آورند در سال ۱۹۷۳ توسط Haddon از روش پایش مدیریتی و درخت ریسک منتج شد.
با توجه به معضل انرژی در قرن حاضر، این روش می تواند علاوه بر کنترل خطرات ، از یک طرف از بروز حوادث جلوگیری نموده و از طرف دیگر در حفظ و ذخیره انرژی بعنوان یک سرمایه ملی، نقش بسیار موثری را ایفا نماید.
مواد و روش ها:
مطالعه حاضر، یک پژوهش توصیفی – مقایسه ای به شمار می رود که محل انجام آن واحد ماهیچه سازی شرکت بالین تک قزوین است. برای جمع آوری داده های لازم و تکمیل برگه های ETBA از روش مشاهده، مصاحبه با متخصصین فرایند و -walking talking Through method استفاده شد.
ETBA مبتنی بر این فرضیه می باشد که صدمه اتفاقی، ناشی از تبادلات انرژی مربوط به جریان های ناخواسته انرژی می باشد که از موانع رد شده و وارد اهداف می شوند. این روش شامل ۵ گام اساسی است.
گام اول: شناسایی انواع انرژی های موجود در سیستم
در این مرحله، منابع انرژی شناسایی شد. هر گونه مواد، مکانیسم و یا فرایند کاری که دارای انرژی باشد و این انرژی توانایی رهایی در سیستم را داشته باشد؛ به عنوان منبع انرژی شناخته شد. برای اطمینان از اینکه تمام منابع انرژی شناسایی شده اند، از چک لیست موجود در جدول (۱) استفاده شد. منابع الکتریکی، فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی ، پنوماتیکی و نمونه هایی از این منابع انرژی هستند.
گام دوم: ردیابی مسیر انرژی ها در سیستم و تعیین اهداف بالقوه ی در معرض تماس
در این مرحله مسیر حرکت و رهایی انرژی از منبع تا هدف، به عنوان مسیر انرژی بررسی شد، و با ردیابی جریان انرژی ، امکان واکنش انرژی با سایر انرژی ها، حفاظ ها و موانع و اهداف بررسی شد. جهت اطمینان از بررسی کامل مسیر انرژی از چک لیست موجود در جدول (۲) استفاده شد. همچنین در این مرحله به شناسایی اهداف بالقوه در معرض تماس پرداخته شد. کارکنان، تجهیزات، مواد اولیه، محصول، محیط کار، تولید، میزان تولید و اعتبار سیستم به عنوان اهداف بالقوه تعریف شدند.
گام سوم: شناسایی و ارزیابی موانع و حفاظ ها
هرگونه طراحی یا روش اجرایی که از دستیابی انرژی مخاطره آمیز به اهداف آسیب پذیر سیستم جلوگیری کند، بعنوان موانع انرژی در نظر گرفته می شود. این موانع می توانند به اشکال مختلفی از جمله موانع فیزیکی، موانع مکانی (دور بودن منابع انرژی از هدف) موانع زمانی و فرایندی باشند. در این مرحله موانع و حفاظ هایی که جهت کنترل انرژی در مسیر جریان آن قرار داشتند، شناسایی شدند. جهت ارزیابی کارایی حفاظ های موجود از چک لیست ارائه شده در جدول 2 استفاده شد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
این مطلب بروزرسانی شد و فایل ورد ارزیابی ریسک به روش etba در ریخته گری پیوست شد.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ردیابی انرژی و تجزیه تحلیل حفاظ ها ETBA
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)