ارزیابی ریسک ایمنی و بهداشتی در آشپزخانه های صنعتی به روش JSA
ارزیابی ریسک ایمنی و بهداشتی در آشپزخانه های صنعتی به روش JSA
ارزیابی ریسک ایمنی و بهداشتی در آشپزخانه های صنعتی به روش JSA
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 9
مهدی یعقوبی شبکلایی 1، احمد بهره بر*2، سید اسلام نمازی3
1 مدیر HSSE سد و نیروگاه چمشیر گچساران، شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، وزارت نیرو
2 مدرس گروه ایمنی و بهداشت دانشگاه فراز گچساران و شرکت سابیر
3 کارشناس مسلول بازرسی کار، اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی گچساران
چکیده
حوادث ناشی از کار به دلیل هدف قرار دادن جمعیت جوان و فعال جامعه یکی از مهمترین گروه حوادث را تشکیل می دهند. این حوادث به دلیل عدم شناسایی خطرات بالقوه اتفاق می افتند، بنابراین شناسایی و ارزیابی ریسک خطرات می تواند از بسیاری از حوادث و بیماری ها پیشگیری کند. یک ارزیابی و مدیریت ریسک مناسب راه حل کنترلی برای خطرات می باشد. کار در آشپزخانه های صنعتی یکی از سمت های شغلی مهم در بسیاری از کارگاه ها، کارخانجات و صنایع مختلف است. این مطالعه با هدف شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک آنها با استفاده از تکنیک آنالیز ایمنی شغلی در مشاغل آشپزخانه های صنعتی انجام شد.
مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. شناسایی خطرات بالقوه و ارزیابی سطح ریسک فعالیت ها با استفاده از تکنیک آنالیز ایمنی شغلیJSA صورت گرفت. سطح ریسک با توجه به سه پارامتر شدت، احتمال خطرزایی و میزان مواجهه به دست آمد و در نهایت با توجه به کد ارزیابی ریسک و اولویت بندی آنها، اقدامات کنترلی ارائه شد.
براساس نتایج حاصله از مطالعه مشاغل آشپزخانه، خطرات و بیماری های شغلی شناسایی شد و پیشنهادات اصلاحی و پیشگیرانه برای حذف یا محدودسازی این خطرها و بیماری ها ارائه گردید. بالاترین ریسک بر اساس سطح ریسک به دست آمده مربوط به خطر کار با کاترها و ابزارهای تیز، برق گرفتگی، بیماری و مسمومیت ناشی از نگهداری غیر بهداشتی مواد غذایی، حریق و آسیب های اسکلتی-عضلانی ناشی از پوسچرهای نامناسب کاری و حمل بار بود.
بر اساس نتایج مطالعه با آموزش، بکارگیری ابزار کار و تجهیزات ایمن و دقت در هنگام کار با آن، رعایت اصول ارگونومی، رعایت اصول ایمنی برق، پیشگیری از حریق و نگهداری بهداشتی مواد غذایی می توان سطح ریسک های موجود را به طور چشمگیری کاهش داد.
کلیدواژه ها: ارزیابی ریسک، آشپزخانه های صنعتی، آنالیز ایمنی شغلی، ایمنی و بهداشتی
مقدمه
حوادث ناشی از کار به دلیل هدف قرار دادن جمعیت جوان و فعال جامعه یکی از مهمترین گروه حوادث را تشکیل می دهند (جهانگیری و همکاران، 1396). حوادث شغلی به عنوان یکی از دلایل اصلی غیبت از کار کارگران شناخته شده است، به طوری که این حوادث حداقل منجر به غیبت 9 روز از کار شده است. (قلی پور و همکاران، 1369). طبق گزارش سازمان ILO (International Labour Organization) سالانه حدود 317 میلیون مورد حادثه رخ می دهد که هزینه اقتصادی این حوادث حدود 1 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان می باشد (Kolahdouzi et al, 2017). ارزیابی ریسک فرآیندی است که خطرات موجود در یک شغل را شناسایی می کند و با محاسبه عدد ریسک آنها، اقدامات کنترلی مناسبی را ارائه می دهد. در حقیقت، ارزیابی ریسک یک فرآیند سه مرحله ای است: شناسایی کل خطرات، محاسبه ریسک ها و ارائه اقدامات کنترلی. برای کاهش سطح خطر، انجام تجزیه و تحلیل خطر توسط روشهای استاندارد بسیار مفید بوده و شناسایی خطرات یکی از اولین اهداف در تجزیه و تحلیل ریسک می باشد.
روشهای مختلفی برای شناسایی خطرات در محیط های کاری ابداع شده اند که در بین آنها روش آنالیز ایمنی شغلی job safety assessment– JSA خطرات را قبل از رخ دادن شناسایی می کند و انجام این روش آسان بوده و با کمترین امکانات قابل اجرا می باشد. (Shahraki et al, 2013)
روش JSA مطالعه دقیق و سیستماتیکی به منظور شناسایی و ارزیابی خطرات موجود و یا بالقوه در هر فرآیند و شغل است. در این روش، شغل به مراحل پی در پی شکسته می شود و در گام بعد، خطرات هر مرحله شناسایی شده و عدد ریسک آنها به دست می آید و در نهایت راه حل های کنترلی ارائه می گردد (Rozenfeld et al, 2010). با توجه به اینکه اجرای این روش بسیار آسان و با حداقل امکانات صورت می گیرد، کلیه افراد اعم از مدیران و پرسنل موجود در هر محیط کاری از نتایج مثبت آن بهره مند و باعث افزایش سطح آگاهی آنها نسبت به سطوح ریسک و خطرات شغلی می شود. (Arezes et al, 2008). در این حالت با شناسایی خطرات غیر قابل قبول و ارائه راهکارهای مناسب می توان آنها را به سطح قابل قبول کاهش داد. لذا درک مفهوم فرآیند شناسایی خطرات، آنالیز و بازنگری مداوم آنها می تواند نقش بسیار مهمی در پیشبرد اهداف یک سازمان داشته باشد (Larsiarms et al, 2001).
همچنین طبق توصیه استاندارد Occupational Safety And Health Admonition (OSHA) در صورت اجرای صحیح آنالیز ایمنی شغلی، می توان از بسیاری از آسیب ها و بیماری ها جلوگیری کرد و اقدامات کنترل فنی و مدیریتی، نیازهای آموزشی، انتخاب وسایل حفاظت فردی بر اساس نیاز پرسنل و دستورالعمل های اجرایی هر فعالیت را تعیین نمود (Bentley et al, 2005). از این روش می توان به منظور تدوین روش های کار ایمن برای مشاغل مختلف، تعیین نیازهای آموزشی، شناسایی خطاها در فرآیند تولید و … استفاده کرد. همچنین آنالیز حوادث شغلی می تواند در شناسایی و کاهش خطرات محیط کار مؤثر بوده و باعث ایجاد محیطی ایمن و افزایش بهره وری در کارگران شود.
یکی از واحدهای مهم در بسیاری از شرکت ها بخصوص کارخانجات، کارگاه ها و صنایع، واحد آشپزخانه است که شامل مجموعه ای از مشاغل و وظایف مختلف از قبیل سر آشپز، انبار دار، کمک آشپز، انبار دار، ظرف شور و … می باشد. خطراتی از قبیل حریق و سوختگی، برق گرفتگی و کار با انواع کاترها، آسیب های عضلانی-اسکلتی، سرخوردن، گرمازدگی و مسمومیت یک کارگر آشپزخانه را تهدید می کند. بنابراین در این مطالعه با استفاده از تکنیک آنالیز ایمنی شغلی به شناسایی و ارزیابی ریسک های ایمنی و بهداشت در آشپزخانه های صنعتی می پردازیم.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ نمونه عملی ارزیابی ریسک به روش JSA در یک شرکت تولیدی
سلام فایل برام از زیپ خارج نمیشه و مینویسه خروج از زیپ ناموفق
سلام براتون ارسال شد.
سلام چرا ارزیابی و ریسک آشپزخانه در پارت ۷ نیست
سلام. چارت 7 این پست: https://acgih.ir/?p=9925
سلام وقت بخیر این فایل برای من وقتیunzip میکنم باز نمیشه، میشه فایل درست رو اضافه کنید
سلام. فایل پیوستی چک شد موردی نداره. احتمالا مشکل از کامپیوتر یا گوشی شما باشه.