ارتباط استرس شغلی با پیش زمینه های خطاهای انسانی در پرسنل بیمارستان
ارتباط استرس شغلی با پیش زمینه های خطاهای انسانی در پرسنل بیمارستان
عنوان کامل: بررسی استرس شغلی عوامل موثر بر آن و ارتباط آن با پیش زمینه های خطاهای انسانی در پرسنل یک بیمارستان
فرمت: Word تعداد صفحات: 10
چکيده
مقدمه و هدف: امروزه در اکثر نقاط جهان، به ویژه در جوامع صنعتی و در جوامعی که آشفتگی اجتماعی و اقتصادی، زندگی عادی را مختل کرده است، عوامل استرس زای اجتماعی، بیش از هر زمان دیگری شایع گردیده اند، به طوری که در عصر کنونی استرس را به عنوان طاعون سیاه می شناسند.
روش کار: نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی بود كه به صورت مقطعی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی شهر ایلام می باشد. نمونه گیری از طریق سرشماری انجام گرفت و برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استرس شغلی کوپر و به منظور بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شده است.
نتایج: 56% واحدهای پژوهش استرس در حد شدید را تجربه کرده اند. و با استفاده از آزمون آنالیز یک طرفه تفاوت معناداری بین میانگین سابقه کار و نوع بیمارستان و میانگین استرس مشاهده شد. (p <0/05)
نتیجه گیری: در این تحقیق در ابتدای شروع به کار و در افراد باسابقه کم استرس در حد شدید و از 10 سال سابقه کار به بعد میزان شیوع استرس کاهش می یابد. تعارض با پرستاران و پزشکان، همچنین کمبود مهارت در انجام خدمات پرستاری نیز از علل مهم شیوع استرس در پرستاران بیمارستان های دولتی در شهر ایلام است.
کلیدواژه ها: استرس شغلي، پرستار ، بیمارستان های دولتی، ایلام
مقدمه:
در اغلب جوامع امروزی، حیات انسان از لحاظ محیط و نحوه ی زندگی با آنچه در سال های گذشته وجود داشته، تفاوت فاحشی پیدا کرده است. امروزه در اکثر نقاط جهان، به ویژه در جوامع صنعتی و در جوامعی که آشفتگی اجتماعی و اقتصادی، زندگی عادی را مختل کرده است، عوامل استرس زای اجتماعی، بیش از هر زمان دیگری شایع گردیده اند (1)، به طوری که در عصر کنونی استرس را به عنوان طاعون سیاه می شناسند. (2)
امروزه تردیدی وجود ندارد که استرس ناشی از کار، توانایی ایجاد پیامدهای فیزیولوژیک (بیماری های قلبی عروقی، بیماری های عضلانی اسکلتی، بیماری های گوارشی و …) پیامدهای روانی (سندرم استرس پس از تروما، فرسودگی شغلی و …) و پیامدهای رفتاری (غیبت از کار، اختلال خواب، مصرف دخانیات و …) را دارد و طبعاً از طریق ایجاد این پیامدهای هزینه های گزافی را بر سازمان ها تحمیل می نماید (3)
پرستاری از جمله مشاغلی است که افراد را در معرض استرس قرار می دهد. (4) از منابع بزرگ استرس در پرستاران می توان عواملی مانند؛ مواجه شدن با مرگ و میر، تضاد با همکاران، آمادگی ناکافی در مواجهه با نیازهای بیماران و خانواده های آنان، عدم حمایت، حجم زیاد کار، متغیر بودن برنامه های درمانی، مواجه شدن با درد و رنج بیماران، مراقبت از بیماران عفونی (تماس با خون و ترشحات آلوده و …)، عدم امنیت شغلی، عدم رضایت از ارزشیابی مسئولان، کمبود دانش و مهارت در رابطه با شغل و نگرانی از اشتباه کاری و پیامدهای آن را نام برد. عوامل دیگری که در حرفه ی پرستاری استرس زا شده اند عبارتند از؛ افزایش نقش های جدید پرستاری، اصول جدید مدیریت، قوانین و مقررات جدید در ارائه خدمات پرستاری و تحول در روند آموزش پرستاری که پرستاران را برای حفظ بقای حرفه ای خود ناگریز به قبول مسئولیت های بیشتر و افزایش دانش و مهارت خویش می کند.(5،6)
همچنین بیماران دارای نیازهای عاطفی خاص خود بوده که در صورت برآورده شدن، احتمال بهبود آنها با موفقیت بیشتری توأم می شود، پرستاران نیز دارای نیازهای عاطفی ویژه ای می باشند که با برآورده شدن آنها قادر به فعالیت مطلوب تری می شوند. بدین جهت استرس ناشی از عوامل استرس زای شغلی و محیطی می تواند بر پرستاران تأثیر منفی گذاشته و در نتیجه درمان و بهبود بیماران را نیز تحت تأثیر قرار دهد. (7،8) همچنین نیمی از اوقات بیداری پرستاران در بیمارستان ها و در کنار بیماران می گذرد، پس شاید نیمی از استرس های موجود در زندگی آنها نیز از آنجا نشأت گرفته باشد. بنابراین در اینجاست که ماهیت استرس زایی حرفه ی پرستاری با استرس زاهای روزمره زندگی باعث فرسایش بیشتر پرستاران می گردد که در نتیجه مراقبت از بیمار نیز تحت تأثیر آن قرار می گیرد.
برخی تحقیقات به این نتیجه رسیدند که میزان استرس پرستاران با کیفیت مراقبت های پرستاری ارائه شده به وسیله آنها در دو گروه که میزان استرس در یکی شدید و در دیگری کم بوده است رابطه ی معکوس دارد. صرف نظر از ماهیت استرس زاها، سرعت در کار و زمان طولانی کار به طور متفاوتی بر اشخاص تأثیر سوء دارد. نتایج پژوهش های مختلف نشان می دهد که هرچه سرعت کار بیشتر باشد، استرس و درگیری حاصله نیز افزایش می یابد و هر چه زمان بیشتری به کار پرداخته شود، ناسازگاری بین زندگی خانوادگی و شغل نیز بیشتر می شود. این یافته های مبین این واقعیت است که تحرک زیاد در حین کار، باعث خستگی فرد پس از کار می شود و در نتیجه در طرز برخورد فرد با افراد دیگر (همکاران و خانواده) تأثیر منفی دارد. (8 و 11)
با توجه به مطالب یاد شده به نظر می رسد که پرستاران تحت تنش های عظیم به کار حرفه ای خود ادامه می دهند و هیچ شکی نیست که این عوامل می توانند بر کیفیت کار آنان تأثیر بگذارند. از آنجایی که پرستاری یکی از استرس زاترین حرفه هاست، بنابراین شناخت عوامل استرس زا گام مؤثری در جهت پیشگیری، درمان و کاهش استرس خواهد بود، در این راستا پژوهش حاضر با این هدف طراحی و اجرا گردید.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ الگوهای طبقه بندی خطای انسانی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)