آموزش و فرهنگ سازی HSE در کارگاه های ساختمانی
آموزش و فرهنگ سازی HSE در کارگاه های ساختمانی
آموزش و فرهنگ سازی HSE در کارگاه های ساختمانی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 42
تنظیم: سرکار خانم مهندس فاطمه آزاد
تعریف فرهنگ HSE:
با وجود اینکه تلاش در جهت تکامل سیستم های ایمنی انجام گرفته است, بیشتر حوادث ایجاد شده ناشی از ضعف سیستم های ایمنی می باشد پرداختنم به دلایل وجود این ضعف می تواند به نوعی ما را با مفهوم فرهنگ ایمنی آشنا نماید.
بیشتر این سیستم ها می توانند در هر سازمانی عملکرد بهتری داشته باشند به شرط آنکه تمام تخقیق ها بیانگر این نکته است که محدودیت های ذاتی سیستم های ایمنی در صورتی که سازمان ها بتوانند فرهنگ ایمنی را گسترش دهند کاهش می یابد.
نردبان فرهنگ
نردبان فرهنگ HSE دارای پنج پله می باشد که عبارتند از:
- بیمارگونه (تا زمانی که دچار مشکلی نشده ایم اهمیتی قائل نیستیم)
- واکنشی (HSE بسیار مهم است, ما پس از وقوع مشکلات تلاش بسیاری انجام می دهیم)
- حسابگر (روند تعریف شده ای برای مدیریت تمام خطرات داریم)
- پیشگیرانه (ما بر روی مشکلاتی که تاکنون شناسایی کرده ایم کار می کنیم)
- خلاقانه (HSE روشی است که ما برای انجام کارها در پیش گرفته ایم)
هر مرحله دارای یکسری خصوصیات منحصر به فرد بوده و در امتداد سطح قبلی خود می باشد. این نردبان همچون نقشه راهی است که می گوید سازمان از لحاظ فرهنگ HSE در کجا قرار گرفته و مرحله بعدی که به آنها خواهند رفت چه خواهد بود.
فرهنگ سازی:
مشاهده ⇐ تکرار ⇐ عادت ⇐ باور ⇐ یقین ⇐ فرهنگ
هر کاری که توسط مسئولین انجام داده شود, توسط افراد تکرار میشه, تکرار تبدیل به عادت میشه, عادت تبدیل به باور میشه و باور تبدیل به یقین و یقین هست که فرهنگ را می سازد.
تجربه: هیچ موقع با زور و اجبار نمی توان به کسی گفت ایمنی را رعایت کند, بلکه فقط با انجام یک فرهنگ و الگوی صحیح ایمنی و همچنین آموزش صحیح ایمنی می توان فرهنگ افراد را از نقطه نظر ایمنی بالا برد که در نتیجه شاهد استفاده صحیح پرسنل از روش ها و دستورالعمل های ایمنی متناسب با نوع کار و وسایل حفاظت فردی و در نهایت کاهش حوادث در کار خواهیم یود.
اهمیت فرهنگ HSE (مثلث کنترل خطرات هاینریش)
مفهوم فرهنگ ایمنی
سازمانی می تواند مدعی داشتن فرهنگ ایمنی باشد که عادت های کارمندان آن در راستای الزامات ایمنی باشد. ریزون معتقد است که فرهنگ ایمنی معادل و هم معنی با فرهنگ اطلاع رسانی می باشد و در همین راستا چهار خرده فرهنگ را به شرح ذیل مرفی می کند.
- فرهنگ گزادش دهی: یعنی متقاعد کردن نیروها به گزارش کردن خطاها و شبه حوادث
- فرهنگ بی طرفی: فرهنگ گزارش دهی به این بستگی دارد که سازمان چگونه با مقصرین و گزارش دهنده ها برخورد کرده و آنها را مجازات می کند.
- فرهنگ یادگیری: تنها وقتی گزارش ها موثر خواهد بود که سازمان از آنها تجربه اندوخته باشد.
- فرهنگ انعطاف: یعنی در برابر نظر فنی کارشناسان و موارد مطرح شده از سوی کارگران انعطاف داشته و از آنها در جهت بهبود فرایند استفاده نماید.
شاخص های فرهنگ سازمانی
در زیر پنج شاخص عمده فرهنگ hse اشاره می گردد:
- تعهد سازمانی
- مشارکت
- توانمندی سازی کارکنان
- سیستم های تشویق و پاداش
- سیستم های گزارش دهی
راهکارهای پیاده سازی موفق فرهنگ ایمنی
- جهت توسعه فرهنگ برخی معتقدند که بایستی فرهنگ سازی از سطوح پایین شروع شود یعنی ابتدا کارکنان را وادار به اعمال شایسته کنیم بدون آنکه اصلاح ساختاری در سطح مدیران پدید بیاوریم! تجربه ثابت کرده که این فرهنگ پایدار نیست لذا فرهنگ بایستی از سطوح بالا یک سازمان به سطوح زیرین انتشار یابد و مصداق حدیث «الناس علی دین ملوکهم» مردم همیشه رفتار بزرگان را سرمشق خود قرار می دهند.
- آموزش های بدو استخدام می بایست سر لوحه ی جذب کارگران شده و اولوین در استخدام کارگران می بایستی بر اطلاعات و رفتار ایمنی آنها دسته بندی گردد.
- اصلاح رفتارهای پرخطر و ناایمن در سطوح کارگری, تکنسین ها و کارشناسان
- اعمال روش های پیشگیری از حوادث و آسیب های شغلی (مانند اموزش, سیستم تشویق و تنبیه و …)
- تدوین چک لیسن و مجوزهای لازم جهت کارایی اجرایی
- به کارگیری قوانین, سیستم ها و روش های مدیریتی جهت کاهش عوامل زیان آور
- فرهنگ ایمنی شامل اعمال کلیه ی ارزش های لازم در زمینه بهداشت شغلی و نحوه ی رفتارهای ایمن و سیستم های لازم و نگرش موثر و مفید در این زمینه و نگاه ویژه ی مدیران و کارفرمایان می باشد.
- پیشنهاد می گردد مسئولین ایمنی جهت ارتقاء سطح دانش و آگاهی خود جلسات و دورهمی هایی تشکیل دهند که از تجربیات زنده ی خود چه در مسائل اجرایی و چه مدیریتی با هم میاحثه و مشورت نمایند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پرسشنامه اندازه گیری فرهنگ ایمنی بهداشت و محيط زيست (HSE)
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)