مهندسی فرهنگ در سیستم مدیریت HSE
مهندسی فرهنگ در سیستم مدیریت HSE
Cultural Engineering in HSE Management System
موضوعات:
- فرهنگ HSE چيست؟
- چرا فرهنگ HSE مهم است؟
- آشنایی با نیازمندیهای فرهنگ HSE
- شناخت نردبان فرهنگ HSE
- روند بهبود فرهنگ HSE
- معرفی مهندسی فرهنگ در سیستم مدیریت HSE
- اصول مهندسی فرهنگ HSE
- ﺷﺎﺧﺺ ﻫﺎ در ﻣﻬﻨﺪﺳﻲ ﻓﺮﻫﻨﮓ HSE
- توسعه فرهنگ HSE
- منابع
فرهنگ HSE چيست؟
- هر فرد عضو گروه، برداشت خاص خود را از فرهنگ دارد. هر سازمان، فرهنگ سازمانى مخصوص به خود دارد که دائماً در حال تغيير و تحول است در درون اين فرهنگ، عنصرى نيز وجود دارد که به عنوان ” فرهنگ HSE ” معرفى مى شود که همان نگرش ها، ارزش ها، برداشت ها و آگاهى ها یا باورهايى است که با موضوعات مديريت HSE مرتبط هستند.
- جنبه هایی از فرهنگ که بر HSE تأثیر می گذارند.
- رفتار ها و نگرش های مشترک، باورهای ارزشی و اقدامات مربوط به اهمیت بهداشت و ایمنی و لزوم کنترل مؤثر
- فرهنگ HSE یک سازمان، محصول ارزش های فردی و گروهی، نگرش ها، صلاحیت ها و الگوهای رفتاری است که برنامه های HSE را تعیین می کنند.
- از فرهنگ HSE اغلب به عنوان عامل اساسى در تعيين عملکرد ايمنى ، بهداشت و زيست محيطى يک شرکت نام برده مى شود. براى مثال، در گزارش حادثه نيروگاه هسته اى چرنوبيل، از فرهنگ ايمنى به عنوان دليل اصلى و اساسى حادثه نام برده شده است.
گزارش حادثه
“مى توان گفت که اين حادثه ناشى از نقص فرهنگ HSE حاکم بر نه تنها نيروگاه چرنوبيل، بلکه درطراحى روسى و نظام و سازماندهى و قانونگزارى در رابطه با نيروگاه هاى هسته اى موجود در آن زمان مى باشد “.
/گروه ايمنى هسته اى بين المللى (INSAG) وابسته به IAEA حادثه چرنوبيل
چرا فرهنگ HSE مهم است؟
- از زمان حادثه چرنوبيل، در چند گزارش حادثه ديگر نيز به ضعيف بودن “فرهنگ ايمنى” به عنوان عامل فاجعه اشاره شده است.
- در روز 6 جولای سال 1988 در دکل نفتی آلفا واقع در 100 مایلی ساحل شرقی اسکاتلند دریای شمال . خروج گازقابل اشتعال باعث آتش سوزی گردید . گاز منفجر شد و در این حادثه 167نفر جان خود را از دست دادند.بعلاوه بسیاری از افراد به صورت مستقیم و غیر مستقیم به جهت از دست دادن عضوی از خانواده در این حادثه درگیر شدند . محاسبه خسارت مالی رقمی بیش از 4 بیلیون دلار بود .دلیل فوری این فاجعه خروج گاز از قسمت پمپ فشرده کننده گاز بود ، که دراین قسمت شیر اطمینان برای تعمیرات از مدار خارج شده بود.
- تعدادی از حوادث دنیا که علت اصلی آنها را ضعف و یا نبودن فرهنگ HSE عنوان شده و تقریبا” در نوع خود شاخص بوده اند و خسارات مادی و معنوی زیادی را به مدیران وارد نموده اند به شرح ذیل اشاره می شود:
- سال 1982 انفجار نفت خام نیروگاه ونزوئلا 145نفر کشته و 500 نفر مجروح
- سال 1984 انجار مخزن پروپان در مکزیکوسیتی بیش از 500 نفر کشته و 7000 نفر مجروح
- سال 1984 انفجار کار خانه یونیون هند بیش از 3400 نفر کشته و 10000 نفر مجروح
سال 1986 انفجار نیروگاه اتمی چرنوبیل در اکراین 31 نفر کشته و 50000 نفر مجبور به ترک خانه خود شدند و 480 کیلومتر مربع غیر قابل سکونت اعلام گردید
سال 1989 انفجار کارخانه پلی اتیلن شهر تگزاس 23 کشته و 130 مجروح
از زمان حادثه چرنوبيل، در چند گزارش حادثه ديگر نيز به ضعيف بودن “فرهنگ ايمنى” به عنوان عامل فاجعه اشاره شده است.
در روز 6 جولای سال 1988 در دکل نفتی آلفا واقع در 100 مایلی ساحل شرقی اسکاتلند دریای شمال . خروج گازقابل اشتعال باعث آتش سوزی گردید . گاز منفجر شد و در این حادثه 167نفر جان خود را از دست دادند.بعلاوه بسیاری از افراد به صورت مستقیم و غیر مستقیم به جهت از دست دادن عضوی از خانواده در این حادثه درگیر شدند . محاسبه خسارت مالی رقمی بیش از 4 بیلیون دلار بود .دلیل فوری این فاجعه خروج گاز از قسمت پمپ فشرده کننده گاز بود ، که دراین قسمت شیر اطمینان برای تعمیرات از مدار خارج شده بود.
- تعدادی از حوادث دنیا که علت اصلی آنها را ضعف و یا نبودن فرهنگ HSE عنوان شده و تقریبا” در نوع خود شاخص بوده اند و خسارات مادی و معنوی زیادی را به مدیران وارد نموده اند به شرح ذیل اشاره می شود:
- سال 1982 انفجار نفت خام نیروگاه ونزوئلا 145نفر کشته و 500 نفر مجروح
- سال 1984 انجار مخزن پروپان در مکزیکوسیتی بیش از 500 نفر کشته و 7000 نفر مجروح
- سال 1984 انفجار کار خانه یونیون هند بیش از 3400 نفر کشته و 10000 نفر مجروح
- سال 1986 انفجار نیروگاه اتمی چرنوبیل در اکراین 31 نفر کشته و 50000 نفر مجبور به ترک خانه خود شدند و 480 کیلومتر مربع غیر قابل سکونت اعلام گردید
- سال 1989 انفجار کارخانه پلی اتیلن شهر تگزاس 23 کشته و 130 مجروح
نیازمندی های فرهنگ HSE
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮﻃـﺮف ﻛـﺮدن ﻧﻘﺎط ﺿﻌﻒ درﻓﺮﻫﻨﮓ HSE موجود، ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻓﺎﻛﺘﻮرﻫﺎي زﻳﺮ ﺿﺮوري است :
1- ﺑﺮاي اﻳﺠﺎد ﻓﺮﻫﻨﮓ HSE ﺷﻨﺎﺧﺖ اﻧﻮاع و اﺟﺰاي ﻓﺮﻫﻨﮓ HSE ﺑﻪ اﻳﺠﺎد ﺗﻔﻜﺮ ﺳﻴﺴﺘﻤﺎﺗﻴﻚ ﻛﻤﻚ میکند .
2- ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻧﻘﺶ و وﻇﻴﻔﻪ ﻫﺮ ﻳﻚ از اﺟﺰاي سیستم ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺳﻴﺴﺘﻢ HSE در ﺑﺨﺶ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺗﻌﺎﻣﻞ ﺑﻴﻦ آنها ضروری اﺳﺖ .
3- ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻫﻮﻳﺖ ﻣﻘﻮﻟﻪ ﻓﺮﻫﻨﮓ و ﺗﺎﺛﻴﺮﭘﺬﻳﺮي آن از دﻳﮕﺮ ﺑﺎورﻫﺎي ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ و اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ، ﻓﺮﻫﻨﮓ HSE ﻣﻬﻨﺪﺳﻲ ﺷﺪه ﺑﺎﻳﺪ در ﻣﻘﺎﺑﻞ اﻳﻦ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﭘﺬﻳﺮي اﻧﻌﻄﺎف ﭘﺬﻳﺮ ﺑﺎﺷﺪ . اﻳﻦ ﺧﺼﻮﺻﻴﺖ ﺑﺎﻋـﺚ ﻣـﻲ ﺷـﻮد ﺗـﺎ از ﻗﺎﺑﻠﻴـﺖ دﻳﮕـﺮ ﺑﺎورﻫﺎي ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ و اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ در راﺳﺘﺎي دﺳﺘﻴﺎﺑﻲ ﺑﻪ ﻳﻚ ﻓﺮﻫﻨﮓ HSEﻣﻄﻠﻮب یا تثبیت آن استفاده کرد .
4- ﺑﺎﻳﺪ ﺗﻮﺟﻪ آﻣﻮزش ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻧﻴﺮوي ﻣﺤﺮك ﺑﺮاي ارﺗﻘﺎي ﺳﻄﺢ آﮔﺎﻫﻲ ﻛﻠﻴﻪ رده ﻫـﺎي ﺳـﺎزﻣﺎﻧﻲ و اﻳﺠـﺎد ﻳﻚ ﺑﺎور ﺻﺤﻴﺢ نقشی انکار ناپذیر دارد.
5- ﻣﻮﻓﻘﻴﺖ در اﻳﺠﺎد ﻓﺮﻫﻨﮓ ﻣﻄﻠﻮب HSE زﻣﺎﻧﻲ ﻣﻴﺴﺮ ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد ﻛﻪ ﻣﺘﻮﻟﻴﺎن ﻣﻬﻨﺪﺳﻲ ﻓﺮﻫﻨﮓ HSE ﺑﻪ رواﺑﻂ دوﺳﻮﻳﻪ ﻣﻴﺎن ذﻫﻨﻴﺖ ﻣﺨﺎﻃﺒﺎن و ﻛﺎرﻛﻨﺎن و ﻗﻮاﻧﻴﻦ و ذﻫﻨﻴﺖ ﺳﺎزﻣﺎﻧﻲ اﻳﺸﺎن با ﻓﺮﻫﻨﮓ HSE ﺗﻮﺟﻪ وﻳﮋه اي داﺷـﺘﻪ باشند .
6- ﻣﻄﺎﺑﻖ ﻳﻚ ﺗﻌﺮﻳﻒ ﻛﻠﻲ ﻓﺮﻫﻨﮓ ، زﻣﺎﻧﻲ ﻣﻲ ﺗﻮان از اﻳﺠﺎد ﻓﺮﻫﻨﮓ HSE ﻣﻄﻠﻮب اطمینان ﺣﺎﺻﻞ ﻛﺮد که منجر به اﻳﺠﺎد ذﻫﻨﻴﺖ درﺳﺖ در ﺑﺪﻧﻪ ﺳﺎزﻣﺎن و ﺗﻐﻴﻴﺮ ﭘﺎﻳﺪار در رﻓﺘﺎر ﮔﺮدد . ﻧﺘﻴﺠﻪ اﻳﻦ ﺗﻐﻴﻴﺮ اﻓﺰاﻳﺶ ﺑﻬﺮه وري، کاهش روﻳﺪادﻫﺎ و اﻓﺰاﻳﺶ رﺿﺎﻳﺘﻤﻨﺪي خواهد بود.
برای دیدن ادامه مطلب فایل پیوستی که به صورت ppt است دانلود کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)