آشنایی با جنبه ها و آثار زیست محیطی
آشنایی با جنبه ها و آثار زیست محیطی
آشنایی با جنبه ها و آثار زیست محیطی
فرمت: PPT تعداد صفحات: 72
تعریف محیط زیست: محیط زیست به تمامی محیطی اطلاق میشود که نسل انسان بطور مستقیم و غیرمستقیم به آن وابسته است و زندگی و فعالیت های او در ارتباط با آن قرار دارد.
انواع آلودگی محیط زیست:
آلودگی محیط زیست شامل انواع آلودگی های هوا، آب، خاک، صوت، شیمیائی، هسته ای و رادیواکتیو بوده و انهدام محیط زیست نیز شامل نابودی و انهدام جنگل ها، مراتع، گیاهان، گونه های وحش و سایر مظاهر محیط طبیعی و زیست میباشد.
تعریف محیط زیست انسانی:
محیط زیست انسانی، به آن بخش از محیط زیست اطلاق میگردد که به دست بشر ساخته شده و زائیده تفکر او میباشد. محیط زیست انسانی شامل هوا، آب، خاک، گیاه، جنگل، بیشه، مرتع، دریا، دریاچه، رودخانه چشمه، آبزیان، حیوانات، کوه، دشت، جلگه، کویر، شهر و یا ده میباشد.
زیست کره:
محیط زیست اصلی انسان را زیست کره تشکیل میدهد و آن لایه بسیار نازکی است که سطح کره زمین و پوشش خاکی آنرا را شامل میگردد. این لایه را بیوسفر یا زیست کره می نامند. بین موجودات زنده و محیط زیست پیوستگی و وابستگی متقابل وجود دارد و هیچ موجودی بدون محیط مناسب قادر به ادامه حیات نخواهد بود در عین حال حیات کلیه موجودات به یکدیگر وابسته بوده و در جمع زنجیره ای زیستی را برروی زمین بوجود می آورند.
تعریف محیط زیست طبیعی: محیط زیست طبیعی به آن بخش از محیط زیست اطلاق میگردد که در تشکیل آنها بشر نقشی نداشته، بلکه از موهبت های خدادادی است و شامل جنگل ها، مراتع، کوه ها، دشت ها، رودخانه ها، دریاها، باتلاق ها و چشم اندازها و … میگردد. عوامل تشکیل دهنده
محیط زیست طبیعی شامل عوامل جاندار (گیاهان و جانداران) و عوامل بی جان (خاک، آب و هوا) میباشد.
آلودگی محیط زیست: آلودگی محیط زیست مهمترین مشکلی است که محیط زیست انسان را با دشواری هایی روبرو ساخته است. میزان و کیفیت انواع آلودگی در جوامع مختلف عمدتا با درجه پیشرفت اقتصادی، تکنولوژی مورد استفاده، توزیع جمعیت، روش های کنترل محیط زیست و دانش عمومی بستگی دارد.
آلاینده های هوا:
- منواکسید کربن (CO)
- دی اکسید کربن (CO2)
- اکسیدهای ازت (NOX)
- دی اکسید گوگرد (SO2)
- متان (CH4)
- سولفید هیدروژن (H2S)
- ازون
- سرب
- آئروسلهای دیگر
هوای آلوده: آلودگی هوا عبارتست از وجود یک یا چند آلوده کننده در هوای آزاد به مقدار و مدتی که کیفیت آن را به گونهای تغییر دهد که برای انسان و یا سایر موجودات زنده و یا گیاهان و یا آثار و ابنیه مضر باشد.
مونواکسید کربن: منواکسید کربن گازی است بی رنگ و بی بو و سنگین تر از هوا که با شعله می سوزد و محصول فرایند احتراق ناقص است. عامل اصلی آن احتراق سوخت های فسیلی است، بعنوان مثال در شهر بزرگی مانند تهران روزانه ۶۰۰۰ تن و در مشهد روزانه ۶۰۰ تن منواکسید کربن توسط خودروها در هوا منتشر میگردد.
دی اکسید کربن: مقدار مجاز دی اکسید کربن در هوا نیم درصد حجمی است و اگر غلظت آن به ۲۵ درصد برسد موجب مرگ انسان میشود. مهمترین اثر مطلوب این گاز پدیده گلخانه ای و در نتیجه گرم شدن هوای کره زمین است.
اکسیدهای ارت (NOX): اکسیدهای ازت در غلظتهای بالا باعث کاهش رشد گیاهان میشود، همچنین ممکن است با دیگر آلایندهها مثل هیدروکربن ها تولید آلودگیهای جدید بنماید. احتراق سوخت صنایع و نیروگاه های برق و اتومبیل ها از مهمترین عوامل تولید کننده اکسیدهای ازت میباشند.
دی اکسید گوگرد (SO2): دی اکسید گوگرد بدون رنگ و دارای بوی تیز میباشد میتواند موجب باران اسیدی گردد. باران اسیدی برای موجودات زنده و گیاهان خطرناک و برای اموال مضر میباشد مقدار کمی از انتشار دی اکسید گوگرد میتواند مربوط به فعالیت های صنعتی مانند تولید اسید سولفوریک و یا تردد خودروها باشد. تولید گاز SO2 از منابع مصنوعی، عمدتا از احتراق مواد سوختی گوگرد دارد مثل ذغال سنگ میباشد.
متان (CH4): متان به عنوان یک هیدروکربن سبک سومین گاز عامل اثر گلخانه ای میباشد و ۲۰ درصد اثر گلخانه ای مربوط به متان است. از اکسیداسیون متان موجود در جو، بخار آب و CO۲ و CO بوجود میآید لذا متان موجود در جو یکی از دو منبع طبیعی مهم گاز منوکسید کربن میباشد. متان یکی از هیدروکربن ها محسوب میشود، انتشار آن از منابع مصنوعی غالبا از طریق احتراق ناقص در خودروها است و از منابع طبیعی عمدتا مربوط به معادن ذغال سنگ و نواحی نفت خیز میباشد.
سولفید هیدروژن (H2S): گازی است بی رنگ و با بوی تخم مرغ گندیده و قابل اشتعال و در صنعت پتروشیمی و ذغال سنگ و یا در اثر عمل گندیدن مثل لجن گندیده بوجود می آید. بوی آن انسان را به شدت آزار میدهد و دارای اثرات سوء بر روی سلسله اعصاب بوده و همچنین خارش مجرای تنفسی را موجب میگردد.
اوزون: ازون موجود در هوا میتواند اثرات سوء زیادی برای انسان داشته باشد. از جمله اینکه غلظت زیاد ازون باعث خونریزی و تورم شش میگردد. ازون چون اکسیدکننده قوی میباشد، دارای اثرات سوء سوخت و ساز و واکنشهای حیاتی گیاهان است. در واقع این گاز با تاثیر مستقیم بر سلول های محافظ، مانع باز شدن منافذ برگ ها میشود. و در نتیجه در اثر جلوگیری از تنفس طبیعی گیاهان، میزان محصولات کشاورزی کاهش مییابد.
سرب: فلز سرب در هوا پایدار نیست و بوسیله یک پوسته آبی رنگ از جنس اکسید سرب حفاظت میشود. سرب از راه تنفس سمیت بیشتری دارد تا از راه خوراکی و هشتاد درصد آلودگیهای سرب مربوط به انتشار از طریق اتومبیل های بنزینی است. سرب به صورت تترا اتیل سرب برای آرام سوزی بنزین به آن اضافه شده تا قدرت موتور را زیاد و از فرسودگی زودرس آن جلوگیری نماید.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ بررسی و مقایسه روش های ارزیابی ریسک زیست محیطی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)