صفر تا 100 ایمنی کار در ارتفاع (جامع)
نویسنده: Sirvan Sheikhiدسته بندی: ایمنی کار در ارتفاعلینک کوتاه: https://acgih.ir/?p=11890صفر تا 100 ایمنی کار در ارتفاع (جامع)
5 دیدگاه/در ایمنی کار در ارتفاع/توسط Sirvan Sheikhiصفر تا 100 ایمنی کار در ارتفاع (جامع)
صفر تا 100 ایمنی کار در ارتفاع (جامع)
Working at Height Safety Tips
در این بخش کلیه موضوعاتی که برای ایمنی کار در ارتفاع مورد نیاز می باشد به صورت دسته بندی قرار دادیم. برای استفاده از هر بخش کافی هست روی آن کلیک کنید.
آییننامه ایمنی كار در ارتفاع
کلیات و تعاریف:
فصل اول ـ الزامات عمومی
فصل دوم ـ نردبان
فصل سوم ـ جایگاه کار
فصل چهارم ـ داربست
فصل پنجم ـ روش دسترسی با طناب
فصل ششم ـ سامانههای متوقفکننده و محدودکننده سقوط
فصل هفتم ـ تور ایمنی
فصل هشتم ـ بالابرهای سیار
نکات ایمنی کار در ارتفاع
یکی از مهم ترین و اصلی ترین عوامل حوادث و مرگ و میر در صنایع و کارخانجات, سقوط از ارتفاع است. سقوط از ارتفاع دو متری ممکن است به مرگ و یا آسیب دیدگی شدید منجر شود. تمام این آسیب دیدگی ها به راحتی قابل پیشگیری هستند.
1-برای کار در ارتفاع, برنامه داشته باشید ( آیا راهی وجود دارد که از کار در ارتفاع جلوگیری شود؟)
2-برنامه ی شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک را اجرا کنید, ریسک را حذف کنید, کنترل و یا کم کنید.
3- برای ایمنی کار در ارتفاع باید از سه روش: داربست بندی, بالابرهای هیدرولیکی یا برقی و یا سبد جابجایی نفر استفاده کرد.
4-اگر از داربست استفاده می کنید, داربست باید مطابق استاندارد بوده و نیر نظر ناظر داربست بندی باشد. داربست باید دارای کفاظ های میانی, بالایی, قرنیز (پاخور) و … باشد.
5-هنگام کار در ارتفاع بیشتر از دو متر از کمربند ایمنی استفاده کنید. استفاده از کمربند ایمنی از نوع Safety belt ممنوع است زیرا در اثر سقوط به ستون فقرات آسیب وارد می سازد.
6-همیشه باید از استحکام و پایداری سطوحی مانند پشت بام و یا سقف مخازنی که روی آن کار می کنید. مطمئن باشید.
7- اگر به دلیلی حفاظ یا پوشش پرتگاه یا جایی برداشتید, حتما علایم هشداردهنده, نوار خطر و … نصب کنید و به افراد دیگر اطلاع دهید.
8-هنگام استفاده از نردبان, موارد ایمنی را رعایت کنید.
9-اگر طول نردبان از 9 متر بیشتر باشد باید پاگرد نصب شود.
10-شرایط جوی خطرناک, مانند بارندگی, برف و تگرگ و باد شدید, هوای شرجی و … کار در ارتفاع را خطرناک می سازد.
11- مطمئن شوید که تمام کارگرانی که در ارتفاع کار می کنند آموزش های لازم را دیده اند و از خطرات کار خود اگاهند و با تجهیزات کامل حفاظت فردی (PPE) نجهیز شده باشند.
12- افرادی که در ارتفاع کار می کنند باید در کار خود مهارت داشته باشند.
13-اولین اشتباه در ارتفاع, ممکن است آخرین اشتباه باشد.
14-برای حفاظت در برابر سقوط باید از سیستم های محدودسازی حرکت, سیستم های سقوط گیر یا سایر روش های ایمن زیر نظر فرد مجاز استفاده کنید.
15-استفاده از وسایل و تجهیزات سالم و مناسب برای کار در ارتفاع حیاتی است.
16-هنگام کار در ارتفاع استفاده از کلاه ایمنی با چند بند الزامی است.
17-افرادی که در ارتفاع کار می کنند باید از لحاظ جسمی و روحی سالم و در شرایط فیزیکی مناسبی باشند. تست و معاینات بینایی و گواهی عدم اعتیاد الزامی است.
18-افرادی که از ارتفاع می ترسند مجاز به کار در ارتفاع نیستند.
دوره ایمنی کار در ارتفاع
در دوره آموزشی ایمنی کار در ارتفاع با مباحث زیر آشنا خواهید شد:
-
مروری بر آمار حوادث کار در ارتفاع
-
تعاریف و قوانین مربوط به کار در ارتفاع
-
فیزیک سقوط
-
کار در ارتفاع چه خطراتی دارد؟
-
چرا در کار در ارتفاع ایمنی لازم و واجب است؟
-
ایمنی کار در ارتفاع
-
ابزار کار در ارتفاع و نحوه استفاده از آنها
-
سیستم حفاظت از سقوط
-
اقدامات کنترلی لازم در برابر سقوط
-
اصول ایمنی در داربست بندی
-
بازرسی و کنترل داربست ها
-
نردبان ها و ایمنی نردبان ها
-
انتخاب تجهیزات مناسب برای کار در ارتفاع
اصول ایمنی کار در ارتفاع
کار در محیط های صنعتی همواره با مخاطرات بهداشتی، ایمنی و زیست محیطی همراه است. این مخاطرات در فعالیت های مختلف کاری می توانند به شکل های متفاوتی ظاهر شده و در صورت عدم برنامه ریزی و کنترل صحیح، پیامدهایی را به دنبال داشته باشند که گاهی اوقات جبران آنها به هیچ وجه امکان پذیر نیست. از این رو داشتن برنامه ای نظام مند برای شناسایی خطرات شغلی و لحاظ نمودن برنامه های کنترلی و پیشگیرانه به منظور جلوگیری از بروز پیامدهای ناگوار در محیط کار امری اجتناب ناپذیر است.”کار در ارتفاع” از جمله فعالیت هایی است که در محیط های کاری مختلف به صورت روزمره و یا برای انجام برنامه های تعمیر و نگهداری انجام می شود. شرایط خاص کار در ارتفاع، آن را به فعالیتی خاص از نظر نوع مخاطرات و پیامدهای حوادث احتمالی آن تبدیل نموده است. وجود این شرایط، اقدامات خاصی را نیز به منظور حصول اطمینان از برقرار شدن ملاحظات ایمنی، بهداشت و محیط زیست نیاز خواهد داشت. در تدوین این مجموعه سعی شده تا با توجه به شرایط و ملاحظات ذکر شده، یک راهنمای کاربردی برای استفاده در زیر مجموعه های بهداشت حرفه ای ارائه شود.
کار در ارتفاع :
هر کار یا فعالیتی که موقعیت انجام آن ، در ارتفاع بیش از ۲ متر نسبت به سطح مبنا انجام گیرد.
نکات ایمنی کار در ارتفاع:
۱- قبل ازشروع بکار بایستی مطمئن شد که کارگران از کار در ارتفاع واهمه ای نداشته و از لحاظ روحی روانی و جسمی حداقل فاکتورهای لازم را دارا هستند.
۲- قبل از شروع عملیات کار در ارتفاع در مجاورت خطوط هوایی برق فشار ضعیف، بایستی مراتب به مسئولین و مراجع ذیربط اطلاع داده شود تا اقدامات احتیاطی لازم از قبیل قطع جریان، تغییر موقت یا دائم مسیر یا روکش کردن خطوط مجاور ساختمان با لوله های پلی اتیلن یا شیلنگ های لاستیکی و نظایر آن انجام شود.
۳- در هنگام وقوع بادهای شدید که سرعت آن بیش از ۵۰-۴۰ کیلومتر در ساعت باشد، کار در ارتفاع بایستی تعطیل شود.
۴- در هنگام وقوع رعد و برق های شدید، کار در ارتفاع به دلیل امکان برق زدگی به ویژه بر روی داربست های فلزی ممنوع است.
۵- در هنگام بارندگی، هر گونه عملیات با استفاده از تجهیزات برقی بویژه جوشکاری برق و همچنین در شرایطی که سطوح کار در اثر ریزش باران لغزنده می شود، ممنوع است.
۶- در هنگامی که نور کافی در محیط عملیات وجود نداشته باشد و یا در شرایطی که به علت گرد و خاک، مه و یا بارش باران و برف، میزان دید کافی نباشد، بایستی عملیات کار در ارتفاع تعطیل گردد.
۷- مجریان عملیات کار در ارتفاع بایستی حداقل دارای قدرت دید ۱۰/۴ با عینک و یا بدون عینک باشند.
عامل کار در ارتفاع:
فردی است که آموزش های متناسب با نوع کار در ارتفاع را حسب شرایط گذرانده و نسبت به اخذ گواهینامه مربوط از مراجع ذیصلاح آموزشی اقدام نموده و قادر به انجام کار بصورت ایمن می باشد .
حفاظت از سقوط:
مجموعه تدابیر و اقداماتی است که به منظور پیشگیری از سقوط یا کاهش عوارض و صدمات ناشی از آن انجام می شود .
ایمن سازی کار در ارتفاع:
در فرآیند ایمن سازی عملیات کار در ارتفاع ۳ مرحله وجود دارد:
۱-پرهیز از کار در ارتفاع و یا انجام بخش هایی از آن در سطح زمین در شرایطی که این امکان وجود داشته باشد.
۲-در صورتیکه الزاماً کار می بایست در ارتفاع انجام گیرد از روش ها و تجهیزاتی استفاده شود که خطر سقوط افراد در حین کار را از بین ببرد
۳- در شرایطی که امکان از بین بردن خطر سقوط وجود نداشته باشد از روش ها و تجهیزاتی استفاده می شود که ارتفاع سقوط و شدت صدمات ناشی از سقوط را کاهش می دهد .
روش های ایمن انجام کار در ارتفاع :
الف-سامانه محدود کننده:
سامانه ای است که از قرارگیری فرد در وضعیت سقوط جلوگیری می کند و به دو شکل عمومی نظیر، نرده حفاظتی و فردی شامل نقطه اتصال، لنیارد و کمربند حمایل بند کامل بدن مورد استفاده قرار می گیرد.
ب-سامانه متوقف کننده :
سامانه ای است که با استفاده از تجهیزات مناسب ، در صورت انجام سقوط ، با جذب انرژی ناشی از سقوط باعث کاهش شدت صدمات و جراحات وارده به عامل کار در ارتفاع کار می گردد . که به دو شکل فردی شامل ،کمربند حمایل بند کامل بدن ، طناب ایمنی و نظایر آنها و عمومی مانند تور ایمنی مورد استفاده قرار می گیرد .
ج-دسترسی با طناب :
این روش شامل دو سامانه ایمن مجزا می باشد : یکی به عنوان طناب دسترسی و دیگری تحت عنوان طناب پشتیبان عمل می نماید که شامل ، کمربند حمایل بند کامل بدن همراه با وسایل دیگری برای صعود و فرود به جایگاه کار، و یا از آن و نیز موقعیت استقرار مناسب استفاده می شود .
فاصله ایمن :
حداقل فاصله ای است که برای جلوگیری از برخورد فرد هنگام سقوط با سطح مبنا مورد استفاده قرار می گیرد.
در این بخش از مقاله به معرفی برخی از تجهیزات و لوازم ایمنی کار در ارتفاع می پردازیم:
لنیارد : طناب یا تسمه ای است که به منظور ایجاد ارتباط بین عامل کار در ارتفاع با نقطه یا طناب تکیه گاه یا سازه ثابت با کمترین ایجاد مزاحمت مورد استفاده قرار می گیرد.
کمربند ایمنی : وسیله ای است از جنس الیاف طبیعی یا مصنوعی با ترکیبات پلیمری که ناحیه کمر را می پوشاند.
حمایل بند کامل بدن (هارنس ): پوششی است از جنس الیاف با ترکیبات پلیمری و مقاوم که عموما از انتهای بالای ران تا روی سطح کتف را پوشانده و توسط قلابهایی که به روی آن متصل است ، فرد را به سایر تجهیزات سامانه های کار در ارتفاع وصل می کند.
قلاب قفل شونده ( کارابین ): ابزاری است حلقه ای شکل که برای اتصال اجزاء سامانه های کار در ارتفاع به یکدیگر ، مورد استـــفاده قرار می گیرد و به دو شکل پیچی یا قفل خودکار ، ایمن می گردد .
شوک گیر : ابزاری است که در روش های ایمن انجام کار در ارتفاع، به منظور کاهش اثر نیروی ضربه حاصل از سقوط، مورد استفاده قرار می گیرد .
انواع طناب : تکیه گاهی ، عملیات ، ایمنی ، دینامیکی ، نیمه استاتیک ، پشتیبان طناب تکیه گاهی
پشتیبان طناب تکیه گاهی : طنابی است انعطاف پذیر که از یک سمت به تکیه گاه ایمن متصل گردیده و به منظور حفاظت و محدود سازی فرد در برابر سقوط عمل می کند .
طناب عملیات : طنابی از نوع تکیه گاهی است که برای حالت معلق ، موقعیت گیری و محدودسازی فرد در عملیات صعود و فرود مورد استفاده قرار می گیرد .
طناب ایمنی : طنابی از نوع تکیه گاهی است که در زمان سرخوردن عامل کار در ارتفاع ، از دست دادن موقعیت اولیه وی عمل نموده و فرد را در حین سقوط متوقف می نماید .
طناب دینامیک : طنابی است با خاصیت کشسانی که برای جذب شوک ناشی از سقوط و به حداقل رساندن نیروی برخورد مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع نردبان : یک طرفه قابل حمل ، دو طرفه ، ثابت ، ریلی ، ثابت سقفی ( پله مرغی ) ، کشویی ،
طنابی داربست : ساختاری است موقتی ، که برای ایجاد یک یا چند جایگاه کار به منظور حفظ و نگهداری کارگران و مصالح در ارتفاع و فراهم نمودن دسترسی کارگران به تراز بالاتر، مورد استفاده قرار می گیرد و به انواع ثابت ، متحرک ، دیوارکوب ، معلق و نردبانی تقسیم می شود.
اجزاء داربست : پایه ، کفشک ، تیر ، دستک ، اتصالات یا بست ها ، راه دسترسی ، کف پوش سکو ، پاخور ، تیر میانی حفاظتی ، تیر بالایی حفاظتی ، بالشتک ،
صفحه پایه بالشتک : صفحه ای است از جنس چوب ، فلز و یا بتن که برای گسترش بار وارده از لوله پایه یا کفشک به زمین مورد استفاده قرار می گیرد .
راه دسترسی : برای رسیدن ایمن عامل کار در ارتفاع کار به تراز مربوطه مورد استفاده قرار می گیرد .
مهار: قطعه ای است که به صورت مایل و افقی در ترازهای مختلف بر روی داربست نصب گردیده و به عنوان باربر عمل می کند .
بادبند : قطعه ای است که در طول ، عرض یا ارتفاع ( عمودی یا مورب ) برای جلوگیری از حرکت جانبی در داربست نصب می گردد.
بالابر سیار : ماشین سیاری است که برای انتقال افراد برای کار در ارتفاع ، از داخل سکو ( محفظه ایمن ) استفاده می شود با این دید که افراد می توانند در یک موقعیت دسترسی خاص به داخل سکو سوار یا پیاده شوند و به دو گروه اصلی زیر تقسیم می شوند :
گروه الف : بالابر سیاری که تصویر عمودی مرکز ثقل بار همواره داخل خط واژگونی است.
گروه ب : بالابر سیاری که تصویر عمودی مرکز ثقل بار ممکن است خارج از خط واژگونی باشد .
و براساس نوع حرکت به سه گروه زیر تقسیم می شوند:
نوع اول : بالابر سیاری که حرکت آن فقط در موقعیت ترافیکی مجاز می باشد.
نوع دوم : بالابر سیاری که در زمان بالا بودن سکو می تواند حرکت نماید و بالابر از مکانی بر روی شاسی کنترل می شود .
نوع سوم : بالابر سیاری که در زمان بالا بودن سکو می تواند حرکت نماید و بالابر از درون سکو کنترل می شود.
ضریب ایمنی : نسبتی است که از تقسیم حداکثر نیروی وارده به سازه که می تواند سازه در برابر شکست یا تخریب مقاومت نموده به نیروی وارده ناشی در زمان بهره برداری که به همان عضو وارد می گردد . این ضریب هرگز نباید (کمتر از ۴/۲) باشد.
استانداردهای کار در ارتفاع بر اساس استانداردهای ( ۹۲A ANSI و BSEN 280):
حد بار کاری : حداکثر باری است که توســط بخشی از تجهیزات در وضعیت مشخص شده توسط شرکت ســازنده ، مجاز به بهره برداری و استفاده از دستگاه یا تجهیزات می باشد .
بار کاری ایمن (SWL) :حداکثر حمل بار در شرایط ایمن که برای بخشی از تجهیزات ، در وضعیت های مشخص در نظر گرفته می شود.
موتور جستجو: مطالب خیلی بیشتری را می توانید با جستجو ” ایمنی کار در ارتفاع” در زیر پیدا کنید. (جستجو از طریق گوگل و در تمام مطالب سایت انجام می شود)
استفاده از وسایل استاندارد و کاربرد صحیح وسایل حفاظت فردی به همراه اموزش نقش مهمی در کاهش حوادث ناشی از کار در ارتفاع دارد. طبق procedure های موجود کار در ارتفاع بالاتر از 2 متر جز کار در ارتفاع محسوب شده و باید مقررات لازم در این زمینه مورد توجه مسوولین ایمنی شرکت ها قرار گیرد.
1- اموزش: مهمترین قسمت در نهادینه کردن فرهنگ ایمنی و کاهش حوادث ناشی از کار کی باشد که این امر توسط کارشناسان با تجربه انجام می ئذیرد. قبل از شروع کار تمامی تمهیدات لازم توسط مدیر ایمنی در محل به افراد تذکر داده می شود (قبلا افراد بایستی در کلاسهای آموزشی (work at height) شرکت نموده باشند.)
2- محل اتصال: جایی که قلاب کمربند ایمنی یا سایر تجهیزات کار در ارتفاع به آن نقطه بسته می شوند از ئایداری و استحکام کافی برخوردار باشد این محل باید به تایید مدیر ایمنی رسیده باشد.
3- کارگران از کار در ارتفاع ترس و واهمه نداشته باشند و از لحاظ جسمی و روحی امادگی لازم را داشته باشند.
4- تجهیزات و وسایل فردی, مناسب و درست انتخاب شده باشند.
5- کارگران پس از سقوط به چیزی برخورد ننمایند. (مثلا ساختمان, تجهیزات, تاسیسات و …)
A.B.C.D ایمنی در ارتفاع
A:Anchorage محل اتصال
نقش مهمی در سیستم (PFAS (PERSONAL FALL ARREST SYSTEM دارد این محل توسط مدیر ایمنی انتخاب وتایید میشود .حداقل فاکتور مقاومتی این محل ۲۲۵۰ کیلوگرم می باشد .محل اتصال باید بالاتر از محل کار فرد باشد .این محل فقط برای اتصالP.P.E می باشد نه سایر تجهیزات مانند داربست معلق و ….به آن !
B:Body harness کمربند ایمنی
که بعدا مفصلا توضیح داده میشود .حداقل فاکتور مقاومتی B ۸۱۰ کیلوگرم می باشد .
C:Connectors اتصالات
شامل :لنیارد ،کارابین،طناب نجاتlife line وگیره های یک یا دوطرفه طناب ،گیره فنری و…
D:Deceleration Device میراکننده ها (کاهنده شتاب )
شامل :انواع جذب کننده انرژی (به شکل طناب کشی ) بلاکر هاrailblock و…
جدیدا امداد ونجات rescue نیز با نمادR به ABCD اضافه میکنند که به R نیز میپردازیم
R:Rescue امدادو نجات
یکی از مواردی که مدیر وپرسنلHSE باید به آن نظارت داشته باشند بحث نجات فرد در ارتفاع می باشد .
زمانی که فرد از ارتفاع به پایین سقوط کرده وتوسط کمربند ایمنی به حالت معلق در فضا قرار دارد ما حداکثر ۵ دقیقه فرصت داریم که وی را به پایین منتقل نموده واز مرگ یا آسیبهای شدیدتر جلوگیری کنیم.
کمربند ایمنی نجات بر خلاف کمربند ایمنی P.P.E حلقه اتصال D-ring آن در جلو قفسه سینه قرار دارد که امدادگر بتواند براحتی مصدوم را بغل نموده وبه پایین منتقل نماید نکته مهم این است که مرکز ثقل بدن در جلوی ناف قرار داشته که در صورت عدم رعایت این نکته امدادگر ومصدوم در هوا تاب خورده که وضعیت امداد را دشوار وپیچیده میکند
خصوصیات.امدادگر باید:
- آموزش لازم را دیده باشد .
- وسایل وتجهیزات مناسب در اختیار داشته باشد .(تجهیزات امداد ونجات ،بی سیم جهت تماس و… )
- هماهنگی های لازم با مسوولین درون کارخانه/سایت ومراکز امداد بیرون نظیر بیمارستان و… انجام شود (دستور العمل واکنش در شرایط اضطراریE.R.P )
- امدادگر دچار احساسات نشود (تقلیدی کا رنکند )
- طبق طرح وبرنامه تمرین شده وبا دستور مسوول مربوطه اقدام شود .
اتصالات connectorskarabiners
قطعات فلزی از جنس فولاد ،آلیاژ آلومینیوم،نیکل و…هستند که برای اتصال قسمتهای مختلف تجهیزات به یکدیگر بکار میروند .مثلا برای اتصال هارنس به طناب نجات،لنیارد یا اتصال بلاکرها به هارنس و…این وسایل باید حداقل تحمل ۴۰۰۰ پوند را داشته وبایستی عاری از هرگونه لبه تیز وبرنده باشند
مدلهای قبلی این تجهیزات فاقد قفل ایمنی بوده وامکان باز شدن خودبخودی آنها وجود داشته ولی در مدلهای جدید double locking system برای ایمنی بیشتر تعبیه شده که ابتدا باید ضامن رافشرده نگه داشت تا دهانه بست (اتصال ) باز شود .
انواع اتصالات :
- Screw
- Manucroche
- Pro
- atlas
حداقل فاکتور مقاومتی ۲۳kn برای کارابینها Karabiners در نظر گرفته شده که هنگام استفاده آن باید مدنظر قرار گیرد. در مورد کارابین وبستها دقت کنید که دارای علامت استاندارد (مثلا۳۶۲CE) وشماره سریال ساخت باشند از خرید تجهیزات فاقد علامت استاندارد ،شماره سریال و…جدا خودداری کنید .CONNECTOR ها در کارخانه سازنده و آزمایشگاههای مجاز مورد آزمایش قرار گرفته و در صورت تایید اجازه تولید و مصرف دارند .
مطالب تکمیلی را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
- نکاتی جهت ایمنی بیشتر کارکنان
- ایمنی در ارتفاع A.B.C.D
- A :Anchorage محل اتصال
- B: Body harness کمربند ایمنی
- C: Connectors اتصالات
- D: Deceleration device میراکننده ها (کاهنده شتاب)
- R: Rescue امداد و نجات
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
سلام وقت بخیر من به ریز حد اقل و حد اکثر فواصل ، طول ، قطر و … تمام اجزاع داربست نیاز دارم از کدوم قسمت میتونم این اطلاعات رو به دست بیارم (مربوط به نکات ایمنی داربست بندی)
سلام. فکر نکنم در بخش ایمنی مربوط در داربست این اطلاعات را پیدا کنید بلکه در نحوه نصب می توانید پیدا کنید.
مقاله خوبی بود که ایمنی کار در ارتفاع رو توضیح دادید. شرکت های کار در ارتفاع اکثراایمنی رو رعایت میکنن و درصد سقوط رو پایین میارن مثل جهان فرود و میهن راپل
سلام .
لطفاً فایلهای تصویری آموزشی استفاده از وسایل ایمنی کار در ارتفاع رو خواستم اگر زحمت بکشید ممنون میشم.
سلام
ویدیوهای زیادی در این رابطه در نت موجود است که با یک سرچ می توانید پیدا کنید. درصورتی که پیدا نکردید پیام بزارید تا براتون پیوست کنم