مدل بهبود حفاظت فنی و ایمنی در کشور ژاپن (KYT)
مدل بهبود حفاظت فنی و ایمنی در کشور ژاپن (KYT)
kiken yochi training
مقدمه:
اقتصاد ژاپن بعد از سپری شدن دوران بازسازی ویرانی های جنگ جهانی دوم و در دهه 60 میلادی مجددا به مرحله توسعه یافتگی رسید ولی فن آوری های پیشرفته و ظهور مواد جدید و فن آوری های نوین تولید در کنار ماشین آلات و تجهیزات جدید موجب افزایش حوادث و بیماری های شغلی نظیر سرطان ها و مسمومیت شغلی گردیده بود و به نحوی که گفته می شود وضعیت ایمنی و سلامت شغلی در آن زمان به بدترین وضعیت خود در ژاپن رسیده بود و نرخ حوادث به طور فزاینده ای در حال رشد بود و میزان مرگ شغلی به 6000 فوت در سال های پایانی دهه 60 بالغ می گردید. اقدامات گوناگونی نظیر تاسیس انجمن ایمنی و سلامت صنعتی ژاپن (جیشا) ( Japan Industrial Safety and Health Association) در سال 1964 توسط انجمن های صنفی کارفرمایی ژاپن برای انجام اقدامات پیشگیرانه و تدوین یک چهارچوب قانونی موثر از طریق قانون گذاری در خصوص حفاظت فنی و ایمنی کار منجر به کاهش مرگ های شغلی بر اثر حوادث کاری در دهه اخیر یعنی 2010 حدود 1000 مورد در سال گردید.
این روند نزولی بی نظیر بیش از هر چیزی مدیون اقدامات فرهنگی نظیر راه اندازی کمپین حادثه صفر (ZERO ACCIDENT) و روش KYT معرفی شده توسط این کمپین برای پیشگیری از مخاطرات شغلی می باشد و تجربیات این کشور می تواند الگوی موفق برای سایر کشورها در حال توسعه برای کاستن از فشارهای اقتصادی و اجتماعی حوادث و بیماری های ناشی از کار باشد.
کمپین حادثه صفر ( zero accident)
کمپین حادثه صفر یک جنبش اجتماعی برای حفظ و ارتقا کرامت انسان و ترویج کارگاه های بدون حادثه است که توسط سازمان جیشا در سال 1973 معرفی شد. این کمپین از زمان معرفی تاکنون در تعداد بیشماری از کارگاه ها به خدمت گرفته شده است و دست آورده های بیظیری داشته است و منطق آن تشویق همه کارکنان برای ارتقای ایمنی کار در محیط کارگاه ها است. اهداف اصلی این جنبش:
- پیشگیری از وقوع بروز هرگونه حادثه
- تشخیص و حذف بدون استثنا هر گونه مخاطره ای برای هر یک از کارگران
- اطمینان از این موضوع که شرایط ایمنی و بهداشت کار به صورت مدوام در حال ارتقا و بهبود است می باشند.
حادثه صفر به معنای حصول به محل کار بدون حادثه است نه تنها صرفا حذف حوادث منجر به فوت و این شعار باید به معنی واقعی یعنی هیچ حادثه ای و یا حتی حذف مخاطرات بالقوه در محل کار معنا شود.
تحقیق کمپین حادثه صفر بر اساس سه رکن مهم: نگرش مدیریت بالا در خصوص ایمنی و بهداشت کار, مدیریت کامل سیستم ایمنی و بهداشت توسط سرپرستان و ترویج و تشویق فعالیت های داوطلبانه در محل کار برای تحقیق حذف حوادث شغلی است و تحقیق آن مربوط متقابل و مساعدت این سه رکن می باشد.
ایده اصلی این کمپین «حذف کلیه حوادث شغلی و محافظت از سلامت همه افراد با مشارکت داوطلبانه کارگران و مدیران» در همه کارگاه ها و تبدیل حفاظت فنی و ایمنی کار از یک موضوع فنی و قانونی به یک مطالبه عمومی می باشد.
برای خواندن ادامه مطلب فایل پیوستی زیر را دانلود کنید:
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)