کلیات ماکروارگونومی
کلیات ماکروارگونومی
کلیات ماکروارگونومی
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 24
فهرست:
- مفهوم ماکروارگونومی
- زمینه ی فنی ماکروارگونومی
- ماکروارگونومی
- پیاده سازی ماکروارگونومی
- ماکروارگونومی در برابر روان شناسی صنعتی و سازمانی
- تاریخ پیشرفت
- کمیته برگزیده فاکتورهای انسانی آینده (۲۰۰۰-۱۹۸۰)
- یکپارچگی طراحی سازمانی و فاکتورهای مدیریت در ارگونومی
- ابعاد ساختار سیستم کار
- پیچیدگی: تفکیک سازی
- پیچیدگی: یکپارچگی
- رسمی سازی
- تمرکزگرایی
- ساخت و ایجاد ماکروارگونومی
- مدل سیستم های اجتماعی فنی
- ارتباط طراحی ماکروارگونومی و مایکروارگونومی
- مسائل و چالش ها پیرامون شیوه طراحی سیستم کار سنتی
- طراحی متمرکز بر فناوری
- رویکرد باقیمانده در تخصیص عملکرد و وظیفه
- شکست در توجه به مشخصه های اجتماعی فنی سیستم
- معیارهایی برای رویکرد طراحی سیستم کار اثربخش
مقدمه
این بخش، مروری کلی، پیرامون زیر شاخه ایی از دانش ارگونومی یا فاکتورهای انسانی است که به عنوان ماکروارگونومی، شناخته شده است ماکروارگونومی با تحلیل، طراحی و ارزشیابی سیستم های کار در ارتباط میباشد واژه ی کار در اینجا به هر کوشش یا فعالیت انسان شامل بازآفرینی و یا اوقات فراغت به کار برده می شود. سیستم نیز در این جا به عنوان سیستم های اجتماعی فنی مورد استفاده قرار می گیرد. این سیستم ها ممکن است به سادگی یک واحد یکتا و منحصر به فرد باشند؛ مانند فردی که با یک ابزار دستی کار می کند؛ یا به پیچیدگی یک سازمان چندملیتی باشد. سیستم کار شامل دو یا بی شمار از تعامل های انسان با (۱) طراحی شغل (۲) سخت افزار و یا نرم افزار (۳) محیط داخلی (۴) محیط خارجی و (۵) طراحی سازمان مانند، ساختار سیستم کار و فرایندها میباشد طراحی شغل شامل واحدهای کار وظیفه ها الزامات دانشی و مهارتی و هر عاملی از درجه ی استقلال ماهیت گوناگونی معناداری بازخور و فرصت برای تعامل اجتماعی می باشد. به طور مثال، سخت افزار شامل ماشین ها یا ابزارها است. محیط داخلی شامل پارامترهای گوناگون فیزیکی از جمله دما، رطوبت، روشنایی، نوفه، کیفیت هوا و ارتعاش است همچنین این حوزه، فاکتورهای روانی- اجتماعی را نیز در بر می گیرد. محیط خارجی در بردانده ی آن عناصری است که به سازمان نفوذ نموده، به طوری که سازمان میبایست واکنشی بدان داشته باشد تا به موفقیت دست یابد که شامل عناصر سیاسی، فرهنگی و فاکتورهای اقتصادی مانند مواد و منابع قطعات مشتریان نیروی کار شایسته و منابع آموزشی می باشد میزان پایداری یا تغییر فاکتورهای محیط خارجی اهمیت ویژه ای داشته و تواماً سیستم کار را معین نموده و میزان پیچیدگی محیطی آنها را برای سازمان تعیین می کند. طراحی سازمانی سیستم کار مرکب از ساختار سازمانی و فرایندهایی است که توسط سیستم کار کارکردهایش را به طور کامل به انجام رسانده است.
مفهوم ماکروارگونومی
زمینه ی فنی ماکروارگونومی
هر شاخه علمی می تواند به روشنی، توسط ماهیت فن آوری منحصر به فرد خود تعریف و تبیین گردد بر پایه ی برآورد بین المللی فاکتورهای انسانی ارگونومی، کمیته طرح ریزی استراتژیک انجمن فاکتورهای انسانی و ارگونومی (HFES)، فن آوری منحصر به فرد فاکتورهای انسانی / ارگونومی (HFE) را به عنوان فن آوری میانجی انسان- سیستم (HSI) تعیین کرد که در بردارنده ی میانجی هایی بین بخش انسان سیستم ها و دیگر عناصر سیستم اجتماعی فنی است بر پایه ی گفته که اخیراً بدان یاد شد این عناصر شامل شغل ها سخت افزار نرم افزار محیط های داخلی و خارجی و ساختارهای سیستم کار و فرایندها می باشند. در چارچوب علمی، HF/E با مطالعه توانمندی های عملکرد انسان، محدودیت ها و دیگر مشخصات مربوطه سروکار دارد از این رو این دانسته برای گسترش فن آوری میانجی انسان سیستم مورد استفاده قرار گرفته است.
فن آوری HSI، تشکیل یافته از اصول طراحی میانجی، راهنماها، ویژگی ها، روش ها و ابزار می باشد. از دیدگاه عملی، متخصصین HFE از فن آوری HSI جهت طراحی، تحلیل، آزمون و ارزشیابی استانداردسازی و کنترل سیستم ها استفاده می نمایند هدف کلی این شاخه علمی بهبود شرایط انسان است که در بردارنده ی، تندرستی ، ایمنی، راحتی بهره وری و کیفیت زندگی می باشد (انجمن فاکتورهای انسانی و ارگونومی ۱۹۹۸)
فن آوری HSI به طور واضح دارای پنج زیرشاخه ی قابل شناسایی در ارتباط با تمرکز بر طراحی است (هندریک ۱۹۹۸؛ هندریک و ،کلینر ۲۰۰۱) این پنج زیرشاخه عبارت اند از:
- فن آوری میانجی انسان-ماشین یا ارگونومی سخت افزار Human-Machine Interface Technology – Hardware Ergonomics
- فن آوری میانجی انسان-محیط یا ارگونومی محیطی Human-Environment Interface Technology – Environmental Ergonomics
- فن آوری میانجی انسان-نرم افزار یا ارگونومی شناختی Human-Software Interface Technology – Cognitive Ergonomics
- فن آوری میانجی انسان-شغل یا ارگونومی طراحی کار . Human-Job Interface Technology – Work Design Ergonomics
- فن آوری میانجی -انسان- سازمان یا ماکروارگونومی Human-Organisation Interface (HOI) Technology – Macroergonomics 6. Microergonomics
چهار فن آوری نخست، اصولاً به طور منحصر به فرد و یا در نهایت در سطح زیرسیستم متمرکز می شوند. بنابراین آنها فن آوری هایی هستند که اغلب به ادبیات مایکروارگونومی (ارگونومی خرد) اشاره دارند پنجمین فن آوری بر سطح کل سیستم کار متمرکز می باشد و بدین گونه، فن آوری میانجی انسان سازمان HOI فن آوری اولیه ماکروارگونومی به شمار می رود.
ماکروارگونومی
ماکروارگونومی یک نگاه کلان یک روش شناسی و یک زیرشاخه شناخته شده ی ارگونومی فاکتورهای انسانی میباشد که دارای پشتوانه ی دانش تجربی است از ریشه های پژوهشی بنیادین ماکروارگونومی در روایتهای متداول سیستم های اجتماعی فنی تا آزمایشگاه مدرن و تحقیقات میدانی عناصر سیستم اجتماعی فنی و ارتباط آنها دانش علمی نوینی، پیرامون سیستم های کار پدیدار شد همچنین از این پایه ی پژوهش روش شناسی های سیستماتیک ماکروارگونومی برای تحلیل، طراحی و ارزشیابی سیستم های کار نیز، به وجود آمد. از دیدگاه چشم انداز ماکروارگونومی برای ارگونومیست یک درک افزوده از سیستم بزرگ را فراهم میسازد. از نگاه کلان ماکروارگونومی درست نمایی مداخلات مایکروارگونومی را با اثر بخشی نسبتاً بیشتر نسبت به حالت های دیگر، افزایش میدهد.
به عنوان یک زیرشاخه ماکروارگونومی با فن آوری میانجی -انسان- سازمان در ارتباط میباشد دانش تجربی در پشتیبانی از این زیرشاخه، با فاکتورهای زیرسیستم اجتماعی فنی زیرسیستم کارکنان محیط خارجی و تعاملهایشان که اثر شدید بر طراحی سیستم کار دارند دارای ارتباط است. این جنبه ی فکری، اصول راهنمای معین را برای ارگونومیست روشن می سازد این موضوع شامل مشارکت انعطاف پذیری، بهینه سازی مشترک طراحی مشترک هم آهنگ سازی سیستم و بهبود پیوسته فرایندها میباشد اصل مشترک با مدیریت کیفیت جامع (TQM) .
به طور مفهومی ماکروارگونومی می تواند به عنوان یک رویکرد سیستمی اجتماعی – فنی از بالا به پایین در طراحی سیستم های کار و طراحی کلی سیستم کار برای طراحی میانجی های سیستم انسان – شغل، انسان -ماشین و انسان – نرم افزار تعریف شود (هندریک، ۱۹۹۷؛ هندریک و کلینر 2001)
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ روش مصاحبه ای در ماکروارگونومی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)