کشاورزی از دیدگاه بهداشت حرفه ای
کشاورزی از دیدگاه بهداشت حرفه ای
کشاورزی از دیدگاه بهداشت حرفه ای
در دنیای امروزی تقریبا نیمی از نیروی کار در بخش کشاورزی مشغول بکار هستند (حدود 1.3 میلیارد نفر). با این وجود، بخش کشاورزی به دلیل تمرکز نیروهای بهداشت حرفه ای بر روی صنایع مورد غفلت واقع شده است. بیشتر قربانیان بخش کشاورزی کشاورزان کشورهای در حال توسعه می باشند. طبق برآورد ILO سالانه 170000 نفر از کشاورزان به دلیل انجام کار کشته می شوند (حوادث در اثر ماشین آلات کشاورزی و مسمومیت ها). این بدان معناست که ریسک مرگ در کشاورزی دو برابر سایر مشاغل است. و شغل کشاورزی بعد از کار در معادن و صنایع راه و ساختمان سومین شغل پر مخاطره دنیا محسوب می شود به علاوه به دلیل عدم گزارش مرگ و میرها، آسیب ها و بیماری های ناشی از کشاورزی وضعیت ایمنی و بهداشت کشاورزان از آنچه مقامات رسمی بیان می کنند بدتر است.
در بیشتر کشورها تنها عده کمی از کشاورزان بوسیله قوانین ملی و بیمه پوشش داده می شوند و بیشتر کشاورزان از هرگونه حفاظت اجتماعی محروم می باشند. همچنین هیچگونه استاندارد بین المللی که به طور کامل ایمنی و بهداشت کشاورزان را مورد توجه قرار دهد وجود ندارد.
برای دست یافتن به توسعه پایدار در بخش کشاورزی باید به وضعیت بهداشتی و رفاهی کشاورزان توجه کافی شود و همزمان با رشد کشاورزی، حفاظت کشاورزان در برابر مخاطرات محیط کار افزایش یابد و در سطوح ملی و بین المللی بهداشت حرفه ای کشاورزان مورد توجه قرار گیرد. به منظور حفظ کشاورزان در برابر مخاطرات محیط کار اولین قدم شناخت مخاطرات، بیماری ها و عوارضی است که ممکن است سلامتی کشاورزان را تهدید کند.
عوامل زیان آور ناشی از کار کشاورزان و دامداران:
- عوامل فیزیکی (گرما، سرما، سرو صدا، ارتعاش، نور و رطوبت)
- عوامل شیمیایی (سموم کشاورزی، گرد و غبار گیاهی و غلات)
- عوامل ارگونومیکی (نحوه کار کردن، حمل اشیاء و ابزار کار)
- عوامل بیولوژیکی (بیماری های مشترک بین انسان و حیوان، گرد و غبار با منشأ حیوانی و انگل ها و قارچ ها)
- عوامل روانی (خستگی، استرس ناشی از خشک سالی و آفت زدگی محصولات)
اهمیت کشاورزی:
- از بخش های مهم و با ارزش هر جامعه
- در بر گیرنده درصد زیادی از شاغلین
- از مشاغل پایه جهت تامین غذا
پیامدهای پیشرفت کشاورزی
- توسعه بخش کشاورزی
- ورود تکنولوژی جهت بهره برداری مطلوبتر وتولید اقتصادی تر
- ورود عوامل زیان آور متعدد
- در معرض خطر قرار گرفتن سلامت شاغلین کشاورزی
- برآورد سازمان بین المللی کار(ILO) سالانه حدود 170 هزار نفر از کشاورزان جان خود را از دست می دهند .
بهداشت کشاورزی: علم شناسائی، ارزیابی و کنترل عوامل و شرایط زیان آور محیط کار و انجام مراقبت های بهداشتی و درمانی حافظ سلامتی کشاورزان
اهداف طرح بهداشت کشاورزی
- آموزش موازین بهداشتی و ایمنی به کشاورزان در خصوص شغل آنها
- شناسایی عوامل زیان آور در تمامی زمینه ها و کنترل آنها.
- انجام مراقبت های بهداشتی درمانی
- آموزش موازین بهداشتی، ایمنی و معاینات کارگری.
- پیشگیری از حوادث ناشی از کار کشاورزان و ارائه کمک های اولیه درصورت بروز حادثه.
- توجه به مسائل و مشکلات روانی و عاطفی کشاورزان.
آموزش:
- نحوه استفاده صحیح از ابزار و ماشین آلات کشاورزی.
- آشنا نمودن کشاورزان با عوامل زیان آ ور در تمامی حرف وابسته به کشاورزی و راه های پیشگیری از هر کدام.
- بکارگیری وسایل حفاظت فردی.
کشاورزی صنعتی:
- وجود مکانی به نام کارگاه
- وجود کارگران تحت سرپرستی کارفرما در آن کارگاه
- اعمال ماده 85 قانون کار (مقررات کارگاه) در بخش کشاورزی صنعتی
- شامل: مرغداری ها، گاوداری ها، پرورش طیور صنعتی، پرورش ماهی و کشت گلخانه ای
- کشاورزی سنتی: کلیه باغات بدون حصار، مزارع، دامداری خانگی
اولویت هر دو حیطه:
- بیماریهای مشترک انسان ودام
- سموم و عوارض آن
- خطر ماشین آلات کشاورزی
حفظ سلامت شاغلین مرغداری ها، دامداری ها، شیلات و آبزیان ، کشت گلخانه ای
- ایجاد تسهیلات بهداشتی رفاهی برای شاغلین مثل: رختکن و حمام، اتاق استراحت و غذاخوری، تامین آب آشامیدنی سالم بر اساس آیین نامه تاسیسات و تمهیدات بهداشتی (ماده 156 قانون کار)
- تامین وسایل حفاظت فردی مناسب (لباس کار، کفش، ماسک و …)
- انجام معاینات دوره ای در کارگاه های مشمول
- تشکیل کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار در کارگاه های مشمول
- آموزش پزشکان خانواده جهت انجام معاینات دوره ای شاغلین
ادامه مطالب زیر را با دانلود پاورپوینت مشاهده کنید.
-
چالش های ایمنی و بهداشت حرفه ای در کشاورزی
-
مخاطرات کشاورزی
-
عوامل زیان آور در محیط کار کشاورزی
-
راه های کنترلی عوامل زیان آور کشاورزی
-
بیماری های ناشی از کار کشاورزی
-
ارگونومی در کشاورزی
-
بررسی استرس شغلی در کشاورزی
-
منابع
این مطلب بروزرسانی شد و فایل « بهداشت حرفه ای در بخش کشاورزی » در 73 صفحه و در قالب فایل pdf پیوست شد.
در بروزرسانی دوم فایل ورد «بهداشت در کشاورزی» در 39 صفحه پیوست شد.
- تعریف و هدف بهداشت کشاورزی آموزش
- مهمترین عوامل زیان آور کشاورزی
- عوامل زیان آور فیزیکی محیط کار
- عوامل زیان آور شیمیایی محیط کار
- بیماریهای شایع ناشی از کار کشاورزی
- عوامل ارگونومیکی ناشی از کار در کشاورزی
- بیماریهای بیولوژیکی در مشاغل کشاورزی
- بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان
- مراقبت های بهداشتی درمانی شاغلین
- حوادث ناشی از وسایل مورد استفاده در کشاورزی
- فهرست منابع و مآخذ
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ایین نامه حفاظتی کار با سموم دفع افات نباتی در کشاورزی
سلام اگر فایل بالا رفرنس نویسی داخل و پایان متن دارد خریدارم در غیر این صورت ضمن احترام قابل استفاده نیست.
سلام. فایل دارای منابع در اخر اسلاید هست
فهرست منابع توی ورد قرار ندادید
سلام. این فایل را برامون فرستادن و اطلاعی از منبعش نداریم