پیشگیری از بیماری های شغلی
پیشگیری از بیماری های شغلی
پیشگیری از بیماری های شغلی
Prevention of occupational diseases
تهیه و تنظیم: مهندس مهدی شرفی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 15
فهرست:
- هزینه های ناشی از بیماری های شغلی
- خطرات در حال ظهور و چالش های جدید
- سامانه ملی جمع آوری داده ها برای بیماری های شغلی
- بیماری های شغلی مشکوک
- سیاست ها و برنامه های ایمنی و بهداشت حرفه ای ملی
- نقش تشکیلات کارفرمایان و کارگران
- اقدامات سازمان بین المللی کار برای پیشگیری از بیماری های شغلی
- راه پیش رو برای پیشگیری از بیماری های شغلی
خلاصه گزارش
بیماری های شغلی و حرفه ای، سبب درد، رنج و زیان های بزرگ به کارگران، کسب و کارها، صندوق های تأمین اجتماعی و بطور کلی جوامع می شوند. بر اساس برآوردهای سازمان بین المللی کار، (ILO) بیماری های ناشی از کار کارگران، شش برابر بیشتر از حوادث مربوط به کار سبب مرگ آنان می شود.
بنابراین شناخت موثر و پیشگیری از بیماریهای شغلی برای برنامه های ملی ایمنی شغلی و بهداشتی (HSO) ضروری و برای انجام کار به نحو شایسته یک واقعیت هستند. با این حال، در بسیاری از کشورها این موضوع هنوز به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته است.
این مقاله به بررسی ماهیت پویا و مقیاس بیماری های شغلی و چالش های مرتبط با پیشگیری از آنها می پردازد. استفاده از تجارب در سطح ملی و بین المللی، استراتژی دفتر مرکزی را برای ادامه یا افزایش اقدامات و فعالیت های سازمان بین المللی کار در این زمینه به جلو پیش می برد و خواستار نظر هیئت اجرایی سازمان برای هرگونه راهنمایی اضافی و احتمالی می شود
مقدمه:
بیماری های شغلی هنگامی می تواند رخ دهدکه اقدامات پیشگیری و کنترل در محل کار با شکست مواجه شود. در حالی که بیماری هایی مانند pneumoconiosis ناشی از خطرات شغلی سنتی هنوز گسترده است، بیماری های شغلی جدید از جمله اختلالات روانی و عضلانی اسکلتی (MSDS) در حال افزایش هستند. شغل هایی که باعث بیماری های جدی شغلی می شوند، نشان دهنده نقص کار شایسته و مناسب و در نتیجه غیر قابل قبول هستند.
ابعاد این مشکل
تخمین زده شده که در سراسر جهان در حدود 2.02 میلیون مرگ و میر سالانه به سبب بیماری های ناشی از کار ایجاد می شود (1)، در حالی که تعداد جهانی سالانه بیماری های مرتبط با کار که غیر کشنده هستند 160 میلیون مورد می باشد. علاوه بر ایجاد درد و رنج بشری بی اندازه برای قربانیان و خانواده های آنان، این چنین بیماری هایی مستلزم زیان های اقتصادی عمده برای شرکت ها و جوامع به صورت کلی؛ همانند بهره وری از دست رفته و کاهش ظرفیت کاری می شوند.
در سطح جهانی، سازمان بین المللی کار تخمین می زند که حدود 4 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان (GDP) که حدود 2.8 تریلیون دلار است، با توجه به حوادث و بیماری های مربوط به کار در هزینه های مستقیم و غیر مستقیم از دست داده شده است. در حالی که مکانیزاسیون فرآیندهای کاری و بهبود شرایط کار منجر به کاهش بیماری های شغلی در برخی از کشورها و بخش ها شده است، لیکن در دیگر کشورها شاهد افزایش بیماری های حرفه ای بوده ایم .
چین، فرانسه و ایتالیا، به عنوان مثال، افزایش در تعداد موارد گزارش شده بیماری های شغلی را به ترتیب از 12212 به 27240 مورد در فاصله سال 2005 تا 2010، و از 53605 در سال 2007 به 71194 در سال 2010 و از 28933 در سال 2007 به 46558 درسال 2011، تجربه کرده اند .
انواع بیماری های گزارش شده در بین کشورها متفاوت بوده و در حال تغییر است. برای مثال، اختلالات اسکلتی (MSDs) در کره جنوبی به شدت از 1،634 در سال 2001 به 5502 در سال 2010 افزایش یافته است، در حالی عضلانی که ژاپن تعداد فزاینده ای از موارد اختلال روانی، یعنی افزایش از 108 مورد در سال 2003 به 325 مورد در سال 2011 را داشته است.
در سال 2009 در انگلستان diffuse mesothelioma ،pneumoconiosis، و آرتروز زانو در کارگران معدن سه علت عمده شناخته و مورد توجه واقع شده بیماری ها در میان 8530 نفر بوده است. در چین، pneumoconiosis تعداد 23812 مورد از 27240 مورد بیماری های شغلی گزارش شده در سال 2010 را به خود اختصاص داده و در سال 2011 در ژاپن، این بیماری و درد کمر در میان 7779 مورد گزارش شده از بیماری های شغلی شایع ترین موارد بوده اند.
در ایالات متحده و در سال 2009، بیماری های پوستی، از دست دادن شنوایی و مشکلات تنفسی سه بیماری شایع تر در میان، 224500 مورد گزارش شده از بیماری شغلی غیر کشنده، بودند. در آرژانتین نیز تعداد موارد گزارش شده در سال 2010 تعداد 22013 مورد بوده است، که کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا، بیماری های تنفسی و MSD به عنوان بیماری های شایع بوده اند، که این تعداد در سال 2009 و در تایلند 4575 مورد گزارش شده است.
بیماری های مرتبط با آزبست (ARD) (سرطان ریه ناشی از آزبست، مزوتلیوما) همچنان به عنوان تهدید بزرگی برای سلامت کارگران و عموم مردم هستند؛ اگر چه استفاده از آزبست در بیش از 50 کشور جهان، از جمله همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا (EU) ممنوع است، لیکن 200،000 مرگ و میر ناشی از مزوتلیوما در طول دوره 1995-2029 در فرانسه، آلمان، ایتالیا، هلند، سوئیس و انگلستان انتظار می رود تا رخ بدهد.
علاوه بر این، آزبست هنوز هم در کشورهای در حال توسعه که در آن ظرفیت های پیشگیرانه و گزارش دهی، سیستم های قانونی و مکانیسم های پرداخت غرامت اغلب ناکافی هستند در حال استفاده است.
احتیاط در تفسیر این تغییرات آماری مورد نیاز است، چرا که افزایش در آمارها می تواند با توجه به برخی دلایل، از جمله این موارد باشد:
ایجاد سیستم های بهتر برای تشخیص، از جمله بهبود در سیستم های مراقبت بهداشتی و جبران غرامت تغییر در روند کار و تشکیلات آگاهی بهتر از بیماری های شغلی و حرفه ای در میان کارگران و کارفرمایان گسترش یافتن تعریف بیماری های شغلی، و تاثیر بیماری های با دوره نهفتگی طولانی.
در برخی از کشورها جمع آوری داده ها از یک چشم انداز وسیع تر است. به عنوان مثال، داده های کشور انگلستان از 2012 در مجموع 1،073،000 نفر از بیماری خود که ناشی از کار بوده نظرسنجی بین نیروی کار نشان داد که در سال 2011 است، گزارش داده اند. (عمدتا اختلالات اسکلتی عضلانی و بیماری های مربوط به استرس، افسردگی و اضطراب).
هزینه های ناشی از بیماری های شغلی
در کشورهایی که دارای سیستم های جمع آوری اطلاعات خوب هستند، زیان های اقتصادی بزرگ به دلیل بیماری های شغلی مشاهده شده است. در مطالعه ای هزینه ناشی از بیماری های مربوط به کار حداقل 145 میلیارد یورو در هر سال در اتحادیه اروپا برآورد شده است.
یک گزارش از کشور نیوزیلند نشان داد که کل هزینه مالی برای آسیب ها و بیماری های شغلی در سال 2005-2004 میلادی، 4.9 میلیارد دلار نیوزیلندی (3.4 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور) بوده، که این به استثنای هزینه های ناشی از درد و رنج بیماری و مرگ زودرس است. هزینه های مالی در هر مورد سرطان شغلی نزدیک به 700 NZD هزار است، و با هزینه های تکمیلی در هر مورد حدود 2.9 NZD میلیون دلار می شود، که به مراتب بالاتر از هر دسته دیگر از بیماری های حرفه ای و شغلی می باشد.
هزینه های جبران برآورد شده در فرانسه به علت مشکلات ناشی از بیماری های مرتبط با آزبست، بین 27 تا 37 میلیارد یورو مابین سالهای 2001-2020 تخمین زده می شود؛ همچنین در ایالات متحده، شرکت های بیمه در سال 2000 مبلغی در حدود 21.6 میلیارد دلار جهت موارد قرار گرفتن در معرض آزبست پرداخت کرده اند، و این علاوه بر 32 میلیارد دلار پرداخت شده توسط شرکت های تحت پیگرد می باشد. انتظار می رود که خسارت های ناشی از ادعای غرامت نیز به 200-265 میلیارد دلار افزایش یابد.
خطرات در حال ظهور و چالش های جدید
در کنار خطرات مرسوم در محل کار، خطرات شغلی جدید نیز که منتج از نوآوری های فنی و تغییرات اجتماعی است، در حال ظهور و بروز می باشند. همزمان با این که تغییرات تکنولوژیکی انجام می شوند، این تغییرات اغلب همراه با اقدامات پیشگیرانه در برابر خطرات شناخته شده ایمنی و بهداشت حرفه ای (OSH) نیسنتد.
در 20 سال گذشته رشد زیادی در تعداد مواد شیمیایی مورد استفاده در محیط های صنعتی بوده است ، که بسیاری از آنها به اندازه کافی آزمایش نشده اند. مواد جدید، مانند نانومواد، نیزدر محیط های کاری یک چالش جدید را ایجاد خواهند کرد . خطرات فیزیکی در حال ظهور، شامل شرایط بد ارگونومیک در محل کار، تابش الکترومغناطیسی، نیازها و فشارهای روحی و روانی می باشند.
کمیسیون اروپا گزارش می دهد که اختلالات اسکلتی عضلانی و روانی (MSDS) بیشترین موارد غیبت (49.9 درصد از همه موارد غیبت بیتشر از سه روز) و موارد ناتوانی دائمی برای کار (60 درصد) را به خود اختصاص می دهند.
گاهی اوقات تقسیم بندی نامعلوم مسئولیت بخش های مختلف دولتی، روند پیشگیری از بیماریهای شغلی را تضعیف می کند. مسئولیت های دولت برای سلامت و ایمنی در محل کار اغلب به هر دو وزارتخانه های کار و بهداشت ارتباط دارد. به همین طریق، انتخاب های مربوط به اصول فنی، طراحی محل کار و تجهیزات، مشخصات و استانداردهای فنی، و همچنین ممنوعیت صدور پروانه و مجوز، باعث مشارکت طیف گسترده ای ازنقش آفرینان و نهادهای مربوط می شود.
الگوهای در حال تغییر اشتغال، مانند بازسازی سازمان کار، کوچک سازی، فرسودگی نیروی کار، انعقاد قرارداد ثانویه و برون سپاری، به ویژه هنگامی که این تغییرات در زمان رکود اقتصادی همراه با نرخ بیکاری بالا، رخ می دهند، می تواند کارهای توام با خطرات بهداشتی را توسط کارگران افزایش دهد واین در حالی است که اطمینان از نظارت کافی در شرایط محیط کار مشکل ترمی شود.
تشدید مهاجرت، پیری نیروی کار، مشارکت رو به رشد زنان در نیروی کار، افزایش تعداد کارگران در کار موقت و یا دوره ای و اهمیت ادامه اقتصاد خصوصی، سبب بروز عوارضی برای نظارت بهداشتی شده و همچنین مشکلات اضافی برای اجرای موثر استراتژی های شغلی پیشگیری از بیماری ها ایجاد می کند.
کارگران روستایی و کارگرانی که شاغل در اقتصاد خصوصی و شرکت های کوچک و متوسط هستند به احتمال زیاد در مواجهه با سطوح بالایی از خطر هستند، زیرا آنها تمایل دارند تا خارج از سیستم تشخیص و گزارش در مورد بیماری های شغلی باشند.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ استراتژی های پیشگیری در برابر حوادث صنعتی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)