پرسشنامه بررسی کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت برای بیماران مبتلا به HIV
پرسشنامه بررسی کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت برای بیماران مبتلا به HIV
پرسشنامه بررسی کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت برای بیماران مبتلا به HIV
فرمت: Word تعداد صفحات: 3
این پرسشنامه دارای 31 سوال و از روایی و پایایی قابل قبول برخوردار است.
از سال 1981 که اولین مورد ایدز شناسایی شد تا به امروز، ایدز یک اپیدمی جهانی به شمار می آید(۱) و با وجود پیشرفت در دارودرمانی، این بیماری همچنان به عنوان یکی از علل عمده مرگ و میر در جهان محسوب می شود(۲). ایدز بیماری است که به لحاظ ایجاد مشکلات اجتماعی فراوان، تفکرات سوء حاکم بر جامعه و برچسب اجتماعی، نه تنها از جنبه جسمانی بلکه از بعد سلامت روانی نیز وضعیت بیماران را متأثر کرده و منجر به بروز مشکلات فراوان در فعالیت های مفید و علایق بیماران می گردد(۳).
این بیماری مسیر زندگی فرد را تغییر میدهد و باعث کاهش اعتماد به نفس، افزایش احساس آسیب پذیری، علایم جسمانی و افکار آشفته در مبتلایان می شود. عملکرد روزانه، فعالیت های اجتماعی و آرامش فکری را دچار نابسامانی می کند و در عوض نقش های جدیدی را مطرح می سازد. تمامی این مشکلات به علاوه مراجعات مکرر به پزشک و هزینه های بالای درمان و عوارض دارویی باعث کاهش کیفیت زندگی آنها می شود(۴). علاوه بر این، بسیاری از این بیماران با مشکلات بی شماری، از جمله ننگ و بدنامی، فقر، افسردگی، سوء که می تواند از طریق بر هم زدن جنبه های جسمانی، روانی و اجتماعی، سلامت و کیفیت زندگی شان را تحت تأثیر قرار دهد(۳).
Carr و همکاران بیان داشتند مسئله عمده ای که در مورد مبتلایان به بیماری ایدز وجود دارد، طرد شدن آنها از اجتماع و تبعیض میباشد که به نحوی تکامل فردی آنها را که ارتباط مستقیم با سلامت روانی دارد تحت الشعاع قرار میدهد. در این ارتباط می توان فشارهای روانی متحمل شده در اثر بیماری، میزان تطابق و سازگاری با این فشارها در شرایط متفاوت را نام برد. تغییرات شغلی، فشارهای اقتصادی ناشی از درمان و سایر روش هایی که فرد برای تأمین هزینه های درمان از آنها بهره می گیرد، به طور بارزی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا تأثیر مهمی دارد(۵). از این رو همه این عوامل دست به دست هم می دهند تا بیمار مبتلا به ایدز دچار نابسامانی و از دست دادن کیفیت زندگی شود.
در رابطه با این مسئله که ایدز تأثیر قابل ملاحظه ای بر کیفیت زندگی افراد مبتلا دارد، تحقیقات مختلفی به انجام رسیده است. به عنوان مثال، Wig و همکاران نشان دادند که میانگین نمرات کیفیت زندگی افراد مبتلا به ایدز در ابعاد اجتماعی، روانی و فیزیکی به صورت بارزی پایین است (۶). همچنین Wiese و همکاران در مطالعه ای که بر روی ۱۱۲ بیمار زن مبتلا به ایدز انجام دادند، نشان دادند که ۱۷٪ از بیماران دارای کیفیت زندگی خیلی پایین، ۵۱/۸٪ دارای کیفیت زندگی پایین و ۳۱/۲٪ دارای کیفیت زندگی متوسط هستند. علاوه بر این، مشخص گردید که کیفیت زندگی در زنان مبتلا به ایدز بر حسب طول مدت ابتلا، وضعیت روانی، استرس های محیطی، اعتقادات مذهبی و رضایت زناشویی دارای رابطه معنی داری می باشد. اما بر حسب نحوه ابتلا و سن دارای رابطه معنی داری نمی باشد(۷). از سوی دیگر، بعضی تحقیقات تفاوت های جنسیتی را در کیفیت زندگی افراد مبتلا به ایدز نشان داده اند. به عنوان مثال، Holzemer و همکاران نشان داده اند که مردان نسبت به زنان مبتلا به ایدز (HIV) از کیفیت زندگی بهتری برخوردارند(۹۸۸). این در حالی است که ویروس تفاوت های جنسیتی وجود ندارد (۱۰)
Coreless و همکاران نیز در تحقیقی بر روی ۴۰ بیمار مبتلا به ایدز نشان دادند که کیفیت زندگی در زنان به طور معنی داری پایین تر از مردان مبتلا می باشد(۱۱).
پرسشنامه را به صورت مستقیم از لینک زیر می توانید دانلود نمایید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پرسشنامه سنجش کیفیت زندگی ویر و شربورن (SF-36)
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)