وضعیت ایمنی، بهداشت و زیست محیطی (HSE) پارک های شهری ایران
وضعیت ایمنی، بهداشت و زیست محیطی (HSE) پارک های شهری ایران
وضعیت ایمنی، بهداشت و زیست محیطی (HSE) پارک های شهری ایران
فرمت: WORD تعداد صفحات: 13
چکیده
مقدمه و هدف: مسائل مربوط به سلامت، ایمنی و محیط زیست در پارک ها از جمله مسائل مهمی است که قبل از وقوع حوادث و اثرات نامطلوب باید مورد توجه قرار گیرد. با توجه به اهمیت ایمنی افراد به خصوص کودکان در پارکها و از طرفی رویکرد سنتی در مدیریت پارک های شهری که توجه به مشکل پس از بحران است و با زیان های فیزیکی و مالی زیادی همراه است، توجه به این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی ایمنی و سلامت پارک ها و زمین بازی کودکان با توجه به وضعیت زیست محیطی آن در شهرهای ایران است.
روش کار: یک جستجوی نظامند در پایگاه های داده شامل Google Scholar، SID و Magiran با استفاده از کلمات کلیدی تا سپتامبر 2018 انجام گرفت. پیامدهای ایمنی و سلامت با شاخصهای حس ایمنی، طراحی خوانا، ایمنی فیزیکی، روشنایی، دسترسی فیزیکی، محیط زیست، امکانات ویژه و ایمنی سلامت ارزیابی شدند. همچنین سایر اطلاعات با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد.
یافته ها: 12 مطالعه معیارهای ورود به مطالعه را داشتند. نتایج مطالعات انجام شده نشان داده بود که وضعیت شاخصهای ایمنی، بهداشتی و زیست محیطی پارک های شهر تهران و سایر کلان شهرها از وضعیت ضعیف تا متوسطی برخوردار هستند. در سایر شهرها شاخص های مطالعات ضعیف گزارش شد.
نتیجه گیری: با توجه به وضعیت ایمنی، بهداشتی و زیست محیطی پارک های شهری در ایران، پیاده سازی و اجرای مدیریت یکپارچه ایمنی، بهداشت و محیط زیست توصیه می شود.
کلیدواژه ها: ایمنی؛ بهداشت، زیست محیطی، پارک، ایران
مقدمه
توسعه زندگی شهری و توسعه کالبدی محیط شهری متناسب با نیازهای زندگی امروز باعث گردیده که ارزش های کیفی محیطی و عرصه های سبز و فضاهای باز درون و برون شهری مورد توجه واقع گردد. درک و اهمیت جایگاه فضاهای سبز و فضاهای باز در زندگی روزمره شهروندان و انواع کارکرد آن در میان ساختار کالبدی و اجتماعی – فرهنگی شهر، تلاش در جهت حفظ، احیا و گسترش این فضاها در دستور برنامه ریزی ها و سیاست های شهری قرار گرفته است(1). با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از فضای سبز شهری در قالب پارک ها ایجاد می شود، ضرورت و اهمیت پارک ها اثبات می شود. پارک ها در کاهش مشکلات زیستی شهرها نقش مهمی را ایفا می کنند و علاوه بر زیبایی هایی که از منظر شهرسازی ایجاد می کنند از جمله مناسب ترین مکان ها برای گذراندن اوقات فراغت شهروندان و انجام فعالیت های فرهنگی، اجتماعی، تفریحی و…محسوب می شوند و دارای منافع گسترده ی اجتماعی هستند و فرصت های تفریحی با ارزشی را برای شهروندان به وجود می آورند و می توان از آن به عنوان یک راهکار بسیار مهم برای ارتقای کیفیت زندگی اجتماعی نام برد(2).
پارک ها از کاربری های موثر در کیفیت فضایی مناطق شهری به شمار می روند که با گسترش و متراکم شدن پیش از پیش شهرها بر اهمیت آنها افزوده می شود. پارک های شهری همچنین با مزایایی چون درمان بیماری های روانی و جسمی، فراهم کردن محیطی مطلوب برای پرورش کودکان، یکپارچگی اجتماعی، حفظ آسایش و نظایر این ها، نقش اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی دارند و شاخصی برای ارتقای فضای زندگی و توسعه جامعه محسوب می شوند. بنابراین پارک ها در هر زمان و مکان که فرصت و استعداد آن وجود داشته باشد در شهرها احساس می شود. پارک فرصتی برای بهسازی شهرها و تامین زیرساخت های سبز و سرآغازی برای بهبود اکولوژیک شهر است(3). اما با توجه به اهمیت پارک ها، متاسفانه این فضاها مورد غفلت واقع شده اند و هنوز هم برای بسیاری از آنها با مشکلات متعددی روبرو هستند و بسیاری از سیاست مداران و برنامه ریزان نقش این فضاهای شهری را دست کم گرفته اند(4).
موضوع ایمنی از موارد مهمی است که می تواند قبل از بروز حوادث به طور جدی در حوزه طراحی، اجرا، مدیریت و نگهداری مطرح باشد. امروزه در جهان، مساله ایمنی در فضاهای عمومی به خصوص پارک های شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بررسی و تحلیل شرایط موجود و چاره جویی هایی برای پیشگیری و افزایش ایمنی در فضاهای شهری در دستور کار قرار گرفته است(2). از آنجایی که اهمیت فضای سبز شهری در حیات شهر و پایداری آن و تاثیرات فیزیکی، طبیعی و اجتماعی آن در سیستم شهری انکارناپذیر است(2). توجه به مساله ایمنی در فضاهای عمومی به خصوص پارک های شهری به دلیل ایجاد مسائل و مشکلات ناشی از فقدان کفش پوش مناسب در زمین های بازی کودکان، وجود وسایل بازی با زواید تیز و خطرناک، استفاده از قایق هایی تفریحی فرسوده، استفاده از لامپ یا سیم برق بدون ملاحظات ایمنی در آب نمای پارک ها، نبود امکانات امدادی در پارک ها و غیره(5)، اهمیت ایمنی پارک ها رو دوچندان کرده است لذا این مطالعه با هدف بررسی ایمنی و سلامت پارک ها و زمین بازی کودکان در شهرهای ایران با تاکید بر جنبه های زیست محیطی انجام گرفت.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)