نقش استانداردها در صنعت نفت
نقش استانداردها در صنعت نفت
نقش استانداردها در صنعت نفت
فرمت: PDF تعداد صفحات: 28
فهرست:
-
استاندارد API
-
استاندارد (Institue of petrolum (IP
-
استاندارد (ASTM (AMRICAN STANDARD TEST OF Materials
-
استاندارد IPS
-
فهرست استانداردهای صنعتی
اندیشه تشکیل سازمان بین المللی استاندارد (ISO) در سال 1946 میلادی (1325 شمسی) بین رؤسای بیست و پنج کشور در لندن شکل گرفت و این سازمان در 24 فوریه سال 1947 میلادی (1326 هجری شمسی) تاسیس گردید و این فدراسیون متشکل از موسسات استاندارد ملی 130 کشور بزرگ و کوچک جهان (درحال توسعه وپیشرفته) بوده و مقر این سازمان در ژنو (سوییس) می باشد.
مجمع عمومی سازمان بین المللی استاندارد در سال 1961، مقرر داشت که از سال 1970 چهاردهم اکتبر هر سال، به نام «روز جهانی استاندارد» تعیین و نام گذاری شود. این امر با استقبال سازمان ملل مواجه شد تا اهمیت و ارزش فوق العاده «استاندارد» برای جهانیان آشکار گردد.
چهاردهم اکتبر امسال 2009 «روز جهانی استاندارد» مقارن بابیست دوم مهر ماه 1388 شمسی بوده و از آنجا که در آستانه 22 مهر ماه قرار گرفته ایم به همین بهانه، جهت تبیین و تعریف و شناخت همه جانبه «استاندارد» چگونگی تکوین این اندیشه و عملیاتی شدن این ایده و جایگاه، شامل این موضوع و نقش کلیدی و حیاتی “استاندارد” در تولید و اقتصاد و اجتماع و صنایع گوناگون از جمله «صنعت نفت» بر آن شدیم در حد وسیع و بضاعت علمی و تحقیقی خویش، مطالبی را به محضر اندیشمندان و علاقه مندان این موضوع، تقدیم نماییم. باشد که قبول افتد یا در نظر آید.
در خصوص تبیین و تعریف استاندارد از جانب صاحب نظران و اساتید مدیریت، علی الخصوص اندیشمندان حوزه مدیریت صنعتی، تعاریف گوناگونی بیان گردیده که همگی گویا و موید این مطلب است که «استاندارد» راهی میانبر و سریع السیر و کاتالیزوری در فرآیند ایجاد نظم و ساماندهی و هماهنگی و شاهرگ حیاتی کیفیت تولید و مطلوبیت صنعتی و ارتقاء تراز رفاه اجتماعی می باشد:
از دیدگاه علمی «استاندارد کردن» به معنای ایجاد نظم در رشته ای از فعالیت های عمومی و یا تخصصی است که بتواند صرفه جویی اقتصادی، حفظ سلامتی و ایمنی عمومی، انجام صحیح محاسبات فنی، یکنواختی و هماهنگ سازی، گسترش مبادلات بازرگانی، تسهیل ارتباطات و گردش صحیح اطلاعات و توسعه را به دنبال داشته باشد. این نظم بصورت قانون، قاعده، معیار و اصل، توسط گروهی از افراد ذینفع و علاقمند، تدوین و تحت عنوان ملاکی به نام « استاندارد » عرضه می شود.
- اندازه معمول هر چیز را که بر پایه قرارداد، سنت یا تصمیم سازمانی، مبنا و ملاک و پیمانه اندازه گیری در نظر گرفته شده است را « استاندارد » می گویند.
- استاندارد عبارت است از نظمی مبتنی بر نتایج ثابت علوم، فنون و تجارب بشری، که بصورت قواعد، مقررات و نظام هایی به منظور ایجاد هماهنگی و وحدت رویه افزایش میزان تفاهم، تسهیل ارتباطات، توسعه صنعت، صرفه جویی در اقتصاد ملی، حفظ سلامت و ایمنی عمومی، گسترش مبادلات بازرگانی داخلی و خارجی و… به کار می رود.
دستیابی به کیفیت مطلوب در تولید یک فرآورده یا خدمت در صنایع مختلف و مؤسسات گوناگون نیازمند شناخت و بکارگیری استانداردهای تدوین شده درباره آن فعالیت است.
امتحان و آزمایش و آزمایشگاه و گزینش و آزمون از مولفه های بسیار مهم دغدغه انگیز فطرت بشری است که همواره او را در معرض « چه باید کردها » قرار داده است.
«مقدار و چگونگی آن مقدار » از پگاه آفرینش و حضور ابوالبشر بر روی صفحه هستی همیشه مکمل و متمم و همجوار هم بوده اند و هستند و خواهند بود که امروزه از « مقدار » تحت عنوان کمیت یا (QUANTITY) و از چگونگی مقدار، تحت عنوان کیفیت و چیستی یا (QUALITY) تعبير و استعمال می شود و قدما در حکمت های عملی و نظری و آموزشی خویش از آن، به اسم «چقدر و چگونه» یاد نموده اند و قدمت و عمر این دو مؤلفه همزاد بشر و هم سن زمین و زمان است.
آغازیدن سخن در مورد آزمایش و آزمایشگاه و تجربه به ایستگاه اولیه و نخستین، محتاج است و بلکه سخت محتاج است! که نمی شود و نمی توان گفت: نقطه آغازین این مهم که به پیش زمینه ای نیاز نداشته باشد. کدام است و کجاست ؟؟؟!!!
اگر چه بشر همواره از راه دیدن و شنیدن و حواس چند گانه بشری و از سر چشمه فطری و تفکری خویش که ممیز پر رنگ بین انسان و حیوان است. تفکر و تدبر را شروع نموده لیکن در یک دوره و برهه، پروژه وسیع و عمیق تفکر و اندیشه خاتمه نیافته، بلکه این میراث عظیم انسانی فکر و اندیشه، و سیر در حوادث طبیعت و جامعه و درون و برون پیکره انسانی در هر دوره به فراخور قلمرو و فکر و اندیشه و خرد ورزی توسعه یافته و با تکامل تدریجی و نسبی به دوره های بعد منتقل شده است و به اصطلاح و تجربه خواه شکست و تلخ کامی و خواه موفقیت و شور و نشاط، همواره چراغ و کوکب و روشنایی و راهنمای افق آینده است. ای بسا پیروزی ها و فتوحات فکری و فیزیکی از دل و بطن شکست ها و مغلوبیت های گذشته بیرون کشیده شده و به بشر و جوامع بشری هدیت شده است که از آن تحت عنوان «تجربه» یاد می شود.
علم محض و مجرد و تئوریک، اگر چه از فضیلت و نورانیت خاصی برخوردار است اما بدون استفاده و استعمال تجربه رهی به دهی نمی برد و عقیم و ایستا و فرورفتنی و فرو کاستنی است. همچنان که تنها تکیه و توکل به تجربه بدون عنایت به ستون فقرات آن یعنی تئوریجات و علم محض و حقیقت، منجر به تنگ نظری فکری و کلیشه گرایی و تکرار پرستی میشود و هر گونه خلاقیت و کشف و استخراج فکری را ناهموار و دشخوار می نماید. اگر چه بسیاری از اندیشمندان و وزنه های گران سنگ عرصه تفکر و تامل و تدبیر، هیچ مرزی را بین دانش و تجربه به رسمیت نمی شناسند اما بنا به سنن دیرین و اجتماعی و فرهنگی که همچون رشته سلسه اعصاب در تار پود پیکره جامعه انسانی گسترده شده و ریشه دوانیده .
معمولا علم و دانش را در مقوله ای دیگر می نهند و تجربه را در جایگاهی دیگر وامی نشانند و هزار و یک البته این دو را مکمل و متمم و وامدار همدیگر می خوانند.
با عنایت به جایگاه و نقش بسیار موثر استاندارد، در استحکام و بهینه سازی زنجیره ممتد تولید، توزیع و مصرف کالاها و خدمات در زندگی بشر و در نتیجه ایجاد رفاه و تسهیلات و استفاده مطلوب ومقرون به صرفه از ترکیب و تلفیق عوامل تولید (نیروی انسانی -سرمایه اقتصادی و منابع طبیعی و مدیریت به کارگیری این منابع) و ساختن دنیایی سرشار از نشاط و شادابی معنوی و مادی وروحی و روانی با کمترین آسیب ها و نگرانی ها و تنش های فردی و اجتماعی و حداکثر برخورداری و بهره مندی سازنده انسان از موهبت های الهی طبیعی و محفوظ ماندن اکوسیستم اجتماع و محیط زیست گیاهی و جانوری و هزار و یک دلیل و برهان موجه دیگر، این سوژه یعنی موضوع بسیار مهم استاندارد از قضایای خیلی مهم و اساسی و سرنوشت ساز به شمار میرود.
سخن راندن پیرامون اهمیت و جایگاه شامخ مقوله استاندارد، یک تعارف خشک و بی روح و شعار تبلیغاتی و تفننی و دهن پرکن نیست بلکه عامل نیرومندی است که با جان و مال و سلامتی و حیات افراد جامعه و در نتیجه با تولید و اقتصاد و اقتدار و جایگاه بین المللی ملت ها و کشورها سروکار دارد و شاخصی جهت تعیین رتبه و موقعیت و تراز دولت ها و پارامترهای سرانه ملت ها اعم از فرهنگ، آموزش، بهداشت، تغذیه و توزیع امکانات و رفاه و تسهیلات ملی و اجتماعی محسوب می گردد. سوابق تاریخی و آثار موجود در موزه ها و توجه به آثار باستانی گوناگون، حکایت از این واقعیت ریشه دار و بسیار مهم دارد که کیفیت مطلوب كالا و انجام صحیح خدمت از زمان آشنایی انسان با کمیت و خواص اشیاء همراه او بوده است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت پسماند در صنعت نفت و گاز
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)