نحوه ثبت خطرات و تکمیل برگه اختصاصی ارزیابی ریسک
نحوه ثبت خطرات و تکمیل برگه اختصاصی ارزیابی ریسک
نحوه ثبت خطرات و تکمیل برگه اختصاصی ارزیابی ریسک
فرمت: pdf تعداد صفحات: 41
فهرست:
- مقدمه
- آنالیز ایمنی شغل
- مزایای JSA
- اهداف اجرای JSA
- برای چه مشاغلی کاربرد دارد؟
- تعریف واژه های مهم Step، Task & Job
- زمان مناسب جهت انجام JSA
- روشهای مختلف اجرای JSA
- فهرست مرجع مشاغل و فعالیت ها
- تیم اجرایی JSA
- فرآیند انجام JSA
- کاربرگ JSA
- مثال هایی از کاربرد روش JSA
- روش تجزیه و تحلیل نقص و اثرات آن
- مزایا و محدودیت های FMEA
- مراحل انجام FMEA
- کاربرگ FMEA
- تیم FMEA
- نمونه هایی از FMEA
مقدمه
یک سیستم مدیریت از بازرسی ها، مشاهدات و … استفاده می کند تا خطرات موجود و بالقوه ای را که کارکنان با آنها در مواجهه هستند را شناسایی کرده و سیستمی را جهت کاهش و کنترل خطرات شناسایی شده طراحی نماید. بعد از این که خطرات شناسایی شدند، تمام خطرات موجود و بالقوه باید پیشگیری، اصلاح و یا کنترل شوند. در این بخش نحوه استفاده از دو روش عمومی شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک در محیط های کار شرح داده شده و نیز نحوه تکمیل فرم های آنها به صورت گام به گام توضیح داده می شود.
آنالیز ایمنی شغل
امروزه سرعت پیشرفت تکنولوژی فراتر از تصور انسان است. اما در این مسیر نباید از این مسئله غافل بود که هر شغل و علم جدید زیر نقاب خود خطراتی را پنهان نموده است. شناسایی خطر و ارزیابی ایمنی روش های مختلفی دارد، از جمله این روش ها می توان به آنالیز ایمنی شغل اشاره نمود. منظور از آنالیز ایمنی شغل مطالعه و آنالیز کلیه مراحل و فعالیت هایی می باشد که جهت رسیدن به هدف اصلی یک فعالیت انجام می شود. JSA یک روش مطالعه دقیق و سیستماتیک جهت شناسایی و ارزیابی خطرات موجود یا بالقوه در هر فرآیند یا شغل است. نظر بـه اینکه اجرای این روش با حداقل تجهیزات، منابع مالی و تنها با مطالعه دقیق و براساس توانایی تیم ارزیابی کننده و تجربـه مصاحبه شوندگان (کارگران و اپراتورها) انجام می گیرد، کلیه افراد، اعم از مدیران و کارگران به فراخور اطلاعاتشان از نتایج آن بهره مند و سبب افزایش درک شاغلین نسبت به سطح ریسک خواهد شد و تأثیر مثبت بر رفتار آنها گذاشته خواهد شد که در نتیجه مواجهه کارگران با بسیاری از ریسک های شغلی را کاهش خواهد داد.
همچنین OSHA توصیه می کند که با انجام صحیح آنالیز ایمنی شغل می توان از بسیاری از آسیب ها و بیماری ها جلوگیری کرد و اقدامات کنترل فنی و مدیریتی، نیازهای آموزشی، وسایل حفاظت فردی موردنیاز و دستورالعمل های اجرایی هر فعالیت را تعیین نمود. OSHA اجرا و پیاده سازی این روش را برای هر صنعت و شغلی در هر فازی از عمر سیستم توصیه کرده است. هدف اصلی از اجرای این تکنیک، یافتن روشی ایمن جهت انجام شغل و پیشگیری از حوادث است. این روش به نام های THA JHA JSA نیز معروف می باشد.
سابقه اجرای JSA در کشورهای صنعتی به حدود سالهای قبل از ۱۹۳۰ می رسد. در کشورهای صنعتی و با توجه به قدمت تکنیک آنالیز ایمنی شغل، تقریبا صنعتی نیست که این روش را پیاده نکرده باشد. از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- صنایع فولاد و راه آهن امریکا در دهه ۱۹۳۰ این تکنیک را پیاده کردند.
- در سال ۱۹۷۲ M. V Eninger یک برنامه مدیریت ایمنی و پیشگیری از حوادث تدوین نمود و این تکنیک را به کار بست.
- Earl H. Blair در سال های ۹۹-۹۵ دو مورد JSA در رابطه با صنایع شیمیایی امریکا انجام داده است.
- Morgan در سال های ۹۸-۹۹ اقدام به انجام JSA با هدف انتخاب وسایل حفظت فردی نموده است.
- شرکت LATA در امریکا به طور تخصصی و صرفا در رابطه با انجام JSA به روش های مختلف، کار می کند و کتابچه هایی نیز منتشر نموده است.
- Diplacido مشاغل موجود در شرکت Pico-Energy را آنالیز نموده است.
- George Swartz موارد متعددی JSA در صنایع امریکا انجام داده است.
این روش مهمترین ابزار مدیریتی موجود است که به حذف خطرات و کاهش جراحات و حوادث محیط کار کمک می کند. همچنین JSA با شناسایی خطاها در فرآیندهای تولید، بهره وری را افزایش میدهد. فرم های تکمیل شده JSA می تواند جهت باز آموزی کارگران و آموزش کارگران جدید و بررسی علل حوادث اتفاق افتاده استفاده شود. مهم تر از همه اینکه JSA به کارگان اجازه میدهد در این فرآیند درگیر شوند و دانش شغلیشان را در اختیار دیگران بگذارند. در این روش ابتدا نوع کاری که یک کارگر انجام میدهد باید کاملا درک شود و به صورت مکتوب ثبت گردد.
در واقع مجریان JSA باید خط تولید، فرایندها، مشاغل و … را در یک محیط صنعتی بشناسند. لذا بررسی دقیق و مقدماتی قدم اول است. شاید کاری که کارگر امروز انجام میدهد، با وظیفه او در سایر روزها متفاوت باشد و یا کار یکسان در شرایط فیزیکی و محیطی مختلف صورت پذیرد. شاید یکی از دلایلی که درگیر نمودن کارگر را در انجام فرآیند ضروری نموده است، همین مسئله باشد. در كل JSA عبارت است از تکنیکی که جهت بازنگری روش های کار و شفاف نمودن آنها و شناسایی خطراتی که ممکن است در جانمایی کارگاه و طراحی ابزارها، ایستگاه های کاری و فرآیندها ازنظر دور مانده یا پس از شروع کار در اثر محصول تولید شده پدید آمده و یا ناشی از تغییر روش کار یا کارکنان هستند، به کار می رود.
مزایای JSA
آنالیز ایمنی شغل دارای مزایایی از جمله موارد زیر می باشد:
- شناسایی خطرات مختلف در بخش ها و فرایندهای مختلف کاری؛
- تدوین روش های کاری ایمن برای مشاغل؛ مشخص کردن علت یا عوامل حادثه بعد از رخ دادن آن؛
- افزایش ارتباط بین مدیریت و کارکنان با تکیه بر جنبههای ایمنی و بهداشتی؛
- افزایش کارایی و اثر بخشی با مشخص نمودن روش های کاری غلط و فعالیت های غیر ضروری؛
- آموزش افراد با استفاده از روشهای ایمن و مؤثر و همچنین ایمن نمودن افراد در برابر خطرات؛
- راهنمایی افراد تازه کار نسبت به شغلشان؛
- ارائه راهنمایی های لازم قبل از انجام کارهای نامنظم و پیچیده.
مهم ترین مزایای اقتصادی اجرای JSA عبارت اند از:
- کاهش هزینه های مستقیم و غیرمستقیم حوادث
- بهبود کیفیت و بهره وری
- بهبود روحیه و انگیزه کارکنان
اهداف اجرای JSA
یکی از مهمترین اهداف اجرای مطالعه JSA، یافتن رویکردهای اثربخش و کارا در زمینه ادغام عنصر انسانی با طراحی و عملیات در راستای دست یابی به سطوح بالاتر در زمینه ایمنی، قابلیت اطمینان، بهره وری، قابلیت دسترسی و نگهداشت پذیری است. ذکر این نکته الزامی است که JSA، بررسی شغل است نه شخصی که شغل را انجام می دهد. JSA یک عنصر بسیار مهم در سیستم مدیریت ریسک محسوب می شود. این روش شامل آنالیز وظایف اساسی موجود شغل برای شناسایی خطرات بالقوه و تعیین راه های ایمن برای انجام آن است. با توجه به مطالب فوق می توان مهم ترین اهداف اجرای JSA را به صورت زیر خلاصه کرد:
- بهبود بهره وری
- توسعه بهترین روش کاری
- بهبود کیفیت تولید / فرآیند
- تعیین سطح آموزش ها و مهارت های موردنیاز
- کاهش حوادث و بیماریهای شغلی
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ روش اجرایی ممیزی و ثبت سیستم HSE در پتروشیمی
⇐ کاربرد روش Safety Audit در ارزیابی ایمنی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)