مواد خفقان آور شیمیایی
مواد خفقان آور شیمیایی
مواد خفقان آور شیمیایی
مواد خفقان آور شیمیایی بعلت داشتن اثر شیمیایی از طریق مداخله در فرایند تحویل اکسیژن و فرایند متابولیک مانع برداشتن طبیعی اکسیژن نسوج می شود. بعبارت دیگر این مواد در اکسیژنه کردن نسوج٬ هر چند هم که خون دارای اکسیژن کافی باشد٬ اختلال ایجاد می کند. از خفقان آور های شیمیایی می توان منواکسید کربن٬ سیانید هیدروژن و سولفید هیدروژن نام برد.
بیماری های شغلی بر حسب عامل شیمیایی مولد بیماری در محیط کار عبارتند از:
الف) مواد التهاب آور: که محرک و دارای اثر سوزانندگی و تاول زا بوده و سبب متورم شدن سطوح مخاط مرطوب می شود و قسمت فوقانی دستگاه تنفس را مورد حمله قرار میدهد مانند الدهیدها، گرد و غبار، امونیاک، اسید کرمیک، گازهای سولفورو و سولفوریک تعدادی نیز دستگاه تنفسی تحتانی را تحت تاثیر قرار می دهند مانند تری کلرید ارسنیک بی اکسید و تری اکسید ازت و …
ب) مواد خفگی آور: که به علت اختلال در اکسیداسیون نسوج سبب خفگی خواهند شد که خود دو دسته اند:
- مواد خفقان اور ساده: مواد خفقان اور ساده گازهایی هستند که از نظر فیزیولوژیکی بی اثر بوده به طور کلی با رقیق کردن هوا و اکسیژن موجود در هوای تنفسی سبب کاهش اشباع خون اکسیژن می شود مانند اتان ، متان و …
- مواد خفقان اور شیمیایی: مواد خفقان اور شیمیایی به علت اثراتی که دارند از حمل اکسیژن توسط خون از ریه ها جلو گیری می کنند و یا اکسیژنه کردن نسوج را، هر چند هم که خون دارای اکسیژن کافی باشد بهم می زنند مانند اکسید دو کربن ، سیانوژن ، اسید سیانیدریک و …
ج) مواد بیهوشی اور مخدر: که بدون عوارض شدید سیستمیک ، اثر میگذارند تعدادی از انها رخوت اور بوده و بر روی سلسله اعصاب مرکزی اثر می گذارند مانند هیدروکربن های استیلنی ، ترکیبات اتر ، کتون های الیفاتیک و …
د) سموم سیستمیک: که سبب صدمات عضوی به بعضی از اعضاء داخلی مانند کبد ، کلیه ها و ریه ها می شود. اغلب هیدروکربنه های هالوژنه ترکیباتی هستند که باعث تخریب سیستم خونساز می شوند.
مواد شیمیایی همچنین می توانند سبب بوجود امدن مسمومیت شوند از جمله ارسنیک،اهن، روی، سرب، کروم، کادمیوم، نیکل و همچنین حشره کش ها را نام برد.
بیماری های ناشی از عوامل ارگونومیکی و روانی به سبب خستگی های مفرط ناشی از کار در اثر عدم تطابق ابزار کار با کارگر بوجود می اید.
لذا باید ارتقاء سطح سلامتی جسمی و روحی کارگران در همه مشاغل باید عوامل زیان اور شناسایی، اندازه گیری، ارزیابی و کنترل شده و معاینات قبل از استخدام و دوره ای نیز جهت نیل به اهداف ذیل انجام گیرد:
- تعیین سطح سلامتی شاغلین
- تشخیص زودرس بیماری ها و درمان انها
- انتخاب کارگران برای مشاغلی که متناسب با ظرفیت جسمی و روانی انان باشد.
- تطبیق ابزار کار با وضعیت جسمانی و روانی کارگر
- پیشگیری از بیماری های ناشی از کار
ادامه مطالب تکمیلی را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)