مناطق پرتوگیری بالا
مناطق پرتوگیری بالا
مناطق پرتوگیری بالا
همه ما از ابتدای تولد تا لحظه مرگ در معرض تابس پرتوهای گوناگون هستیم. پرتوها، که همواره در محیط وجود دارند. جزئی از زندگی ما را تشکیل می دهند و در ارتقاء سطح سلامت و بهبود کیفیت زندگی آدمی نقش موثری دارند. حذف پرتوها از محیط زندگی ناممکن است ولی باید خود را در مقابل اثرات زیان بار آنها محافظت نماییم.
تمام اتم های ناپایدار با تغییراتی به اتم هایی با پایداری بیشتر تبدیل می شوند و همگام با این تغییره ذرات و یا امواج پرانرژی، به نام اشعه با پرتو، از خود تابش می کنند. پرتوها را در یک گروه بندی کلی به دو دسته پرتوهای یونساز (همانند پرتوهای ایکس، گاما آلفا و بتا) و پرتوهای غیریون ساز (همانند نور مرئی، فروسرخ و امواج رادیویی) تقسیم می کنند.
پرتوهای غیریونساز به دلیل نداشتن انرژی کافی قادر به خارج کردن الکترون ها از اتم و تبدیل آن ها به یون نیستند. پرتوهای یون ساز پرتوهایی هستند که انرژی کافی برای یونیزه کردن اتم ها و شکستن پیوندهای شیمیایی دارند.
امروزه از پرتوهای یونساز به صورت گسترده ای در تشخیص و درمان بیماری ها، آزمایش های کنترل کیفی و بازرسی در صنایع استفاده می شود. به منظور رعایت اختصار در این نوشتار، از این جا به بعد، هرگاه از پرتو سخن به میان می آید، منظور پرتوهای یون ساز است.
از منظری دیگر، پرتوها خود به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
- پرتوهای طبیعی: پرتوهای ناشی از زمین، دریا، خورشید، جنگل، جو و غیره
- پرتوهای مصنوعی: پرتوهای ناشی از واکنش های هسته ای در تأسیسات و راکتورهای هسته ای، پرتونگاری های صنعتی و پزشکی، آزمایش های پزشکی هسته ای، پرتوهای تابشی از تلویزیون، توری های چراغ و آشکارسازهای دود (هشداردهنده آتش سوزی).
پرتوهای طبیعی (مناطق با پرتوزایی طبیعی بالا)
مناطقی از یانگ جیانگ (Yangjiang) در چین، کرالا (Kerala) در هندوستان، گواراپاری (Guarapart) در برزیل و رامسر در شمال ایران دارای سطح پرتوزایی طبیعی بالاتر از حد معمول هستند.
بیش از 40 سال است که بالا بودن میزان تشعشعات طبیعی در منطقه رامسر آشکار شده است، میزان تشعشعات طبیعی بالا در منطقه رامسر، به دلیل تراکم زیاد هسته های پرتوزای رادیوم-226 و مواد پرتوزای حاصل از واپاشی آن است. وجود سنگ های تراورتن که دارای مقادیر متفاوتی از ماده پرتوزای توریم هستند، و نیز چشمه های آب گرم از جمله عوامل مؤثر در افزایش پرتو گیری های طبیعی در منطقه رامسر هستند.
یافته های پژوهشی رامسر
انجام پژوهش های واگیر شناسی (اپیدمیولوژیک) در مناطق دارای پرتوزایی طبیعی بالا در رامسر، از برنامه های پژوهشی امور حفاظت در برابر اشعه می باشد که به اختصار در جدول به آن ها اشاره شده است.
جدول ۱: مقایسه یافته های پژوهشی یک منطقه با پرتوزایی بالا با یک منطقه با پرتوزایی عادی در رامسر
نوع پژوهش |
نتایج حاصل |
مطالعات خون شناختی |
تفاوت معنی داری در شمارش گلبولهای سفید و قرمز و اندازه گیری میزان هموگلوبین، هماتوکریت، پلاکت های ساکنین هر دو منطقه مشاهده نگردید |
مطالعات ایمنی شناختی |
سطوح زید پرتوهای طبیعی، نه تنها موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن نشده بلکه باعث نوعی اثر تحریکی برای فعالتر کردن آن گردیده است |
مطالعات سیتوژنتیک |
تفاوت معنی داری روی میزان شکستهای کروموزومی ساکنین هر دو منطقه مشاهده نگردید. |
مطالعات پاسخ های تطبیقی نسبت به پرتو |
شکست های کروموزومی ایجاد شده در ساکنین منطقه با سطح پرتوزایی بالا ناشی از پرتوگیری گامای لنفوسیت ها در شرایط آزمایشگاه به مراتب کمتر از ساکنین مناطق دارای پرتوزایی عادی بوده است. |
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)