مناسب سازی محیط زندگی (خانه)
مناسب سازی محیط زندگی (خانه)
مناسب سازی محیط زندگی (خانه)
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 79
فرمت: PPT تعداد صفحات: 90
فهرست:
- کلیدواژه ها: نقص، ناتوانی و معلولیت
- آسیب حرکتی
- یک مدل بررسی تحقیقی و توسعه در تکنولوژی، سالمندی، ناتوانی و استقلال
- نظر استفاده کنندگان و وسایل تکنولوژی کمکی
- خانه انعطاف پذیر (مشکلات محیط خانه: اتاق ها، فضاها و خطرات)
- طراحی همگانی
- راهنمای یکسان سازی طراحی همگانی در خانه
- اهمیت روشنایی محیط زندگی
- ارزیابی خانه
- علل مراقبت طولانی مدت سالمندان در آزمایشگاه
- مناسب سازی محیط خانه
- و …
مقدمه:
ساختار و طراحی محیط خانه می تواند باعث سهولت انجام کار یا مانع استقلال فرد شود. همزمان با افزایش سن نیاز به خانه هایی که سازگار با ناتوانی افراد باشد بیشتر می شود. بیشتر خانه ها برای افراد جوان طراحی می شود بطور نمونه ورودی های غیر قابل دسترس، وجود پله، وضعیت ناایمن حمام، راهرو باریک و آشپزخانه هایی که با نیاز ساکنین خانه هماهنگ نیست از مواردی است که تردد در اطراف خانه و انجام کار را برای افراد سالمند و ناتوان مشکل می کند امروزه تکنولوژی نقش مهمی برای ایجاد استقلال این افراد دارد. این بخش به بررسی دو دیدگاه متفاوت برای ایجاد محیط زندگی با بیشترین استقلال در افراد ناتوان می پردازد: (1) تطبیق خانه های موجود از طریق تغییر شکل و انعطاف پذیری خانه و (2) ساخت خانه بر اساس اصل طراحی همگانی
1. کلیدواژه ها: نقص، ناتوانی و معلولیت:
در جهان میلیون ها نفر دچار معلولیت های فیزیکی، ذهنی و روانی هستند و به این علت توانایی آنها برای انجام فعالیت های روزانه کاهش یافته است. بعضی از این افراد با این ناتوانی متولد شده اند گروه دیگر اشخاص مسنی هستند که به بیماری دیابت یا آرتریت مبتلا و فلج شده اند. بسیاری بعلت تصادف، جنگ و یا بیماری صدمه دیده اند و توانایی بینایی و شنوایی، حرکت، گرفتن اشیا با دست و یا پاسخ به محرک ها در آنها کاهش یافته است. در گذشته مواردی که باعث نقص فیزیکی و یا ذهنی می شد معلولیت می نامیدند، در حالی که در ترمینولوژی جدید و بر اساس تعاریف سازمان بهداشت جهانی، به این تعریف ناتوانی می گویند. در بحث طبقه بندی بین المللی، نقص، ناتوانی و معلولیت (ICIDH1980) به این صورت تعریف شده اند:
نقص: هر گونه کاهش یا ابنورمالیتی در ساختار یا عملکرد آناتومیکی، فیزیولوژیکی یا روانی است. مثل نقص حرکتی، بینایی یا شنوایی، که بعلت فلج مغزی، تصادف یا حوادث جنگ و یا بیماری بوجود می آید.
ناتوانی: محدودیت در توانایی شخص که متعاقب نقص ایجاد می شود و معمولا اختصاصی و شخصی است. معلولیت: محدودیتی که در نتیجه نقص و ناتوانی ایجاد می شود به طوری که فعالیت شخص در زندگی کم می گردد، معلولیت یک مشخصه شخصی نیست بلکه با محیط زندگی در ارتباط است. در واقع فرد معلول محدودیت مشارکت در جامعه را دارد و معلولیت وی در اثر عوامل محیطی افزایش میابد.
آسیب حرکتی: در سوئد حدود 600000 نفر از افراد بالای 16 سال دچار آسیب حرکتی هستند علاوه بر این حدود 365000 نفر در گیر صدمات شدیدی هستند که نیاز به کمک افراد یا وسایل کمکی برای حرکت دارند حداقل 250000 نفر عملکرد دست ها و بازوهایشان کاهش یافته و مشکلات زیادی در زندگی روزمره دارند و تقریبا 20000 نفر از این افراد فقط با یک دست امور روزمره را انجام میدهند .
معلول جسمی حرکتی، شامل افراد کوتوله، ویلچری و افرادی که مشکل در راه رفتن و یا محدودیت در حرکت بازو و پاها دارند، می شود. افرادی که بعلت ناتوانی های مختلف مثل آسم و بیماری های قلبی عروقی محدودیت مشارکت در جامعه دارند بعلت شرایط خاص جزء افراد با صدمات حرکتی طبقه بندی می شوند.
افرادی که مشکل راه رفتن دارند علاوه بر محدودیت حرکتی، مشکل تعادل نیز دارند آنها در راه رفتن طولانی، عبور از روی پله و سطوح لغزنده، آستانه در و لبه ها مشکل دارند. بسیاری از این افراد برای راه رفتن از وسایل کمکی مثل کراچ و عصا استفاده می کنند . برای این افراد ، آستانه بلند در مثل مانع عمل می کند افرادی که از ویلچر استفاده می کنند احتیاج به فضای زیاد و راهرو پهن دارند. وجود پله، شیب های تند، آستانه درها مانع دسترسی و عبور و مرور این افراد می شود. افرادی که از ویلچرهای برقی دستی استفاده می کنند بعلت وجود چرخ بزرگ در عقب و چرخ کوچک در جلو در زمین های ناهموار و یا آستانه درها گیر می کنند محیط زندگی این افراد باید دارای سطحی هموار، بدون لغزش یا شیب باشد بعلاوه مسافت های طی شده باید کوتاه و دارای نرده باشد.
افرادی که محدودیت حرکتی در بازو و پاها دارند برای راندن ویلچر همچنین باز و بسته کردن درها دچار مشکل می شوند. افراد کوتوله نیز در راه رفتن های طولانی، رساندن دست به کلیدها و کنترل وسایل دچار مشکل هستند. موارد زیر در طراحی منزل برای افرادی که مشکل حرکتی دارند باید در نظر گرفته شود:
- فاصله بین محل پاگرد و ورودی راهروها باید کوتاه باشد.
- راهروها و گذرگاه ها باید تا حد ممکن مسطح و هموار باشد.
- اتاق ها وسیع و گذرگاه ها پهن باشد، که اندازه آن بسته به نوع ویلچر و نیاز فرد فرق می کند.
- پله ها باید دارای یک وسیله بالابرنده مثل سطح شیبدار باشد.
- سطح زمین و کف اتاق باید از جنس سخت و بدون دست انداز باشد، امکان لغزش در ورودی درها و لبه ها نباشد.
- درها بهتر است اتوماتیک باشد، یا براحتی باز شود.
- صندلی توالت و مبلمان راحت باشد.
- پلکان و سطوح شیبدار نرده گذاری شود.
یک مدل بررسی تحقیقی و توسعه در تکنولوژی، سالمندی، ناتوانی و استقلال:
بر اساس تعریف مرکز ملی بررسی توانبخشی پزشکی (NCMRR)، توانبخشی پزشکی شامل مطالعه مکانیزم ها، مدالیتی ها، و وسایلی است که باعث بهبودی، بازگرداندن یا جایگزینی عملکرد از دست رفته می شود. در این مدل پنج واژه زیر وجود دارد:
پاتوفیزیولوژی () آسیب () محدودیت عملکردی () ناتوانی () محدودیت اجتماعی
پاتوفیزیولوژی: به تغییر در مراحل طبیعی فیزیولوژی درون بدن گفته می شود و شامل بررسی و تحقیق بر روی ساختار سلولی و حوادث متعاقب بیماری، صدمه یا اینورمالیتی ژنتیکی است. بررسی و تحقیق در این سطح بیشتر بر اساس مراقبت و بهبودی می باشد تا موارد جبرانی و راه های حفظ استقلال .
آسیب: به ارگان هایی مثل چشم یا سیستم ارگانی مثل قلبی عروقی برمی گردد. در این بخش ما مقوله هایی چون: آسیب شنوایی، بینایی، هوشیاری، و حرکتی را بررسی می کنیم.
محدودیت عملکردی: به محدودیت یا کاهش قدرت برای انجام کار پیوسته توسط یک ارگان یا سیستم ارگانی گفته می شود معمولا ما واژه آسیب را بجای محدودیت عملکرد استفاده می کنیم همچنین ما مدل مداخلات جبرانی را بر اساس ارگان یا سیستم های ارگانی بیان می کنیم تا عملکرد خاص.
ناتوانی: انجمن سلامت، ناتوانی را عدم توانایی انجام کار در مدت طولانی بیان می کند. در دستورالعمل ناتوانی آمریکا، شخص ناتوان فردی با آسیب ذهنی یا فیزیکی است که اساسا یکی یا بیشتر فعالیت های زندگی وی محدود شده است. در این تعریف واژه آسیب و ناتوانی بجای هم استفاده می شوند. اما ما در مدل ارائه شده در این بخش ناتوانی را عدم توانایی انجام کار و حفظ نقش فرد در زندگی بکار می بریم. مثلا یک فرد سالمند صدمه دیده، اگر راهی برای جبران صدمه مانند استفاده از تکنولوژی و مداخلات محیطی پیدا کند ناتوان محسوب نمی گردد. البته ضعف نیز واژه دیگری است که در بحث گروه های خاص افراد سالمند خصوصا افراد خیلی پیر استفاده می شود.
محدودیت اجتماعی: بزرگترین سطح در مدل مرکز ملی توانبخشی پزشکی است. و به موانع ناشی از تدابیر اجتماعی یا تناسب عمومی جامعه برمی گردد. تکنولوژی اغلب کمتر برای آشنایی با محدودیت اجتماعی بکار می رود. هر چند که برای این منظور می تواند بکار گرفته شود. همه فروشندگان تلویزیون در آمریکا به تکنولوژیی نیاز دارند که برای مردم ناشنوا یا کسانی که مشکل شنوایی دارند برنامه هایی با زیرنویس، تهیه کنند. در آمریکا هزینه های دارو و درمان و بیمه خصوصی برای ایجاد تکنولوژی که می تواند باعث ایجاد استقلال، سلامتی و کیفیت زندگی شود خیلی محدود است. در حالی که کشورهای اروپایی و استرالیا یی خط مشی سخاوتمندانه ای در تکنولوژی کمکی دارند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ دانلود پاورپوینت ارگونومی برای معلولین
⇐ استانداردها و گایدلاین های خدمات و تجهیزات پزشکی و توانبخشی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)