منابع اطلاعات بهداشت، ایمنی و محیط زیست
منابع اطلاعات بهداشت، ایمنی و محیط زیست
منابع اطلاعات بهداشت، ایمنی و محیط زیست
فرمت: PDF تعداد صفحات: 8
مقدمه
مقدمه اطلاعات فراوانی در باب بهداشت، ایمنی و محیط زیست هست، ولی مشکل، در این است که اکثر اطلاعات مزبور، در اکثر موارد، ناهماهنگ است و نیز، اغلب این اطلاعات را متخصصان نوشته اند و از همین رو، افرادی که به این اطلاعات نیاز دارند، نمی توانند آنها را به سهولت دریابند. فناوری اطلاعات، از طریق ادغام بسیاری از منابع اطلاعات، چاره هایی برای مشکلات بهداشت، ایمنی و محیط زیست، به دست میدهد.
منابع اولیه ی اطلاعات عبارت است از راهنمایی های متخصصان در خصوص، موضوعات مشخص. منابع ثانویه اطلاعات، برگرفته از منابع اولیه است و شامل کتابنامه ها، فهرست های کتب خواندنی، چکیده های پژوهشی و نیز، نمایه ها است. اکثر منابع اطلاعات، یا فقط اولیه هستند یا ثانویه و اطلاعات موجود در این دو نوع منبع، معمولا همپوشانی ندارد. با این حال، برخی از منابع، هم اولیه اند و هم ثانویه. مقالات تکنیکی به چاپ رسیده در نشریات تخصصی، حاوی فهرست کتب خواندنی است؛ نشریات اطلاع رسانی، به پایگاه های بزرگتر اطلاعات، ارجاع می یابد؛ و پایگاه های داده ها نیز غالبا فاقد متون کامل است. با این حال، از حدود سال ۱۹۸۰، در سیستم های عرضه ی اطلاعات، این نیاز، تشخیص داده شده است که باید اطلاعات را در اولین مراجعه ی مشتری، به او عرضه کنیم و نباید او را به منابع دیگر، ارجاع دهیم.
از آنجا که منابع اطلاعات، متعدد است، تنها کار ممکن، آن است که فهرستی از گروه های عرضه کننده ی اطلاعات به دست دهیم (به جدول ۱ رجوع کنید) و نمونه هایی متداول از مطالب عرضه شده ی هر گروه را نام ببریم.
مطالب
هنوز، اکثر اطلاعات موجود، بر روی کاغذ است و بعید است که این وضعیت، علیرغم وجود فناوری های جدید، تغییر کند. برخی از این اطلاعات مکتوب، فی نفسه، مشکلاتی می آفریند. برای مثال، نور فرابنفش (آفتاب)، فتوکپی و تصاویر فاکس را به تدریج، کمرنگ و سرانجام، محو می کند. اگرچه، دیگر سیستم های ثبت تصاویر، مانند میکروفیلم، برای بایگانی، مناسب تر از موارد قبل است، ولی میکروفیلم نیز در شرایط نامساعد، آسیب می بیند. همچنین، مطالعه و کپی کردن میکروفیلم دشوار است. با این حال، می توان مطالب هر منبع اولیه را با میکروفیلم، به طور کامل و در فضایی اندک، نگهداری کرد.
امروزه، در اکثر محل های کار، اطلاعات را در پوشه های رایانه ای، ذخیره می کنند. با وجو این، رایانه های جدید، غالبأ قادر به خواندن مطالب سیستم های قدیمی تر نیستند. می توان با راه اندازی شبکه های رایانه ای در بین دفترهای مختلف، اطلاعات را از طریق خط تلفن یا خط فیبر نوری، در جاهای مختلف، به کار برد. غالبأ اطلاعات شبکه رایانه ای را در پردازنده ی مرکزی، ذخیره می کنند. دسترسی به چنین شبکه، به ما امکان می دهد که از پایگاهی محلی، حجم عظیمی از اطلاعات را در مدتی کوتاه به دست آوریم. معایب این قبیل شبکه ها عبارت است از هزینه ی راه اندازی و نیز، ضرورت سرویس ادواری سیستم.
جدول ۱: عرضه کنندگان اطلاعات
منابع |
توضیح |
اسناد سیاست گذاری شرکت |
سازمانده ی و تمهیدات |
مطالب ایمنی در آموزش درون سازمانی |
کارکنان ایمنی شرکت، کتابخانه |
خدمات سازمان برای ایمنی |
منبع مرکزی اطلاعات، پایگاه داده ها |
ادارات اجرای قانون |
مسئولان بهداشت و ایمنی در محیط زیست و مسئولان محلی (EHD)ها – جهت مشاوره و ارتقای ایمنی و بهداشت |
مؤسسات و ادارات دولتی |
HMSO |
تولیدکنندگان |
منابع اطلاعات راجع به محصولات، آخرین اطلاعات و نیز، MSDS |
انجمن های تجاری |
کتب راهنما، توصیه هایی به اعضای انجمن |
سازمان های استاندارد |
BSI, CEN, CENELEC, ISO |
نشریات دارای حق اشتراک |
مجلات، نشریات تخصصی و نیز، بولتن های خبری |
مشاوران |
مسئولان برون سازمانی بررسی روشمند، اطلاعات و توصیه ها |
هیئت های اختیاری برای ایمنی |
ROSPA ، شورای ایمنی بریتانیا |
هیئت های تخصصی |
IChemE ،IOSH |
هیئت های بین المللی برای ایمنی |
ILO (سازمان بین المللی کار) |
مؤسسات آموزشی |
برنامه های دانشگاهی و مدارس عالی |
جهت کمینه سازی هزینه های استفاده از منابع داده های رایانه ای می توان از طریق مودم و به کم پایگاه الکترونیکی داده ها، به اطلاعات دیگران، دست یافت. در حال حاضر، می توان از طریق اینترنت در سراسر دنیا، به برخی از منابع رایانه ای دسترسی پیدا کرد. اکثر این منابع، ثانویه هستند، ولی امکان دسترسی به متون و تصاویر کامل، رو به افزایش است. معروفترین پایگاه های داده ها به زبان انگلیسی، عبارتند از NIOSHTIC و HSELINE.
همچنین می توان در محل کار، با استفاده از لوح فشرده، به برخی از اطلاعات دو پایگاه فوق و نیز اطلاعات دیگر پایگاه های داده ها، دست یافت. می توان در هر لوح فشرده، تا ۲۸۰۰۰۰ صفحه از اطلاعات را ذخیره کرد و با رایانه های شخصی، آن را به کار برد. امروزه، ضبط لوح فشرده و DVD کم هزینه است. مهمترین مزیت استفاده از لوح فشرده، در این است که امکان می یابیم به حجمی عظیم از داده ها، به سهولت، دسترسی پیدا کنیم و با ذخیره سازی مطالب مورد نظر، می توانیم به این مطالب، به سرعت، دست یابیم. مجموعه هایی از لوح فشرده را جهت ایجاد پایگاه داده ها، می توان از عرضه کنندگانی از قبیل Technical Indexes (فهرست های موضوعی و کاربردی) خریداری کرد. این عرضه کنندگان، محصولات خود را به طور ادواری، روزآمد می کنند. روش متعارف فعلی برای عرضه کنندگان، آن است که اطلاعاتشان را در سرویس دهنده های وب نگهداری کنند و می توان با خریداری حق اشتراک و با استفاده از رمز عبور، به این اطلاعات دست یافت. بدین ترتیب، دیگر ضرورتی ندارد که کاربر، حجم عظیمی از اطلاعات را برای خود ذخیره کند.
اکثر منابع بین المللی اطلاعات، داده های خود را مطابق ملزومات قانونی ایالات متحده ذخیره می کنند. یکی از مهم ترین عرضه کنندگان نشریات داده های خود را مطابق ملزومات قانونی ایالات متحده ذخیره می کنند. یکی از مهم ترین عرضه کنندگان نشریات داده های مواد شیمیایی و برخی دیگر از اطلاعات بهداشت، ایمنی و محیط زیست در لوح فشرده، مرکز بهداشت، ایمنی و محیط زیست شغلی در کانادا (CCINFO) است.
همچنین، می توان اطلاعات را در برنامه های آموزشی، ذخیره کرد و با استفاده از تصاویر ویدیویی در این برنامه ها، سیستمی تعاملی ایجاد ساخت. این سیستم را که هم در وب و هم در لوح فشرده، موجود است، می توان با استفاده از نرم افزار مناسب، اجرا کرد. استفاده از نرم افزار چندرسانه ای، که در آن تصاویر ثابت و متحرک و صدا و متن، با هم ادغام می شود، به سرعت افزایش یافته است. تولید نرم افزار چندرسانه ای، نسبتا آسان است و میتوان با پیکره بندی های ساده ی رایانه ای، به آن دست یافت.
اینترنت
جستجوی در اینترنت، برای یافتن اطلاعات بهداشت، ایمنی و محیط زیست، سودمند است. در حال حاضر، هزاران صفحه ی خانگی موجود در وب جهانی، اطلاعات بهداشت، ایمنی و محیط زیست را در اختیارمان می گذارد. با این حال، باید به خاطر داشته باشیم که برخی از این اطلاعات، معتبر نیست. درست همان طور که انجمن های تجاری، اطلاعات و نظراتی کاذب را به نفع اعضای خود، انتشار میدهند، بسیاری از گروه های ذینفع می کوشند در ایستگاه های وب خود، اطلاعاتی کاذب را در کسوت حقیقت، رواج دهند تا دیدگاه افراد را دگرگون کنند. می توان از طریق پایگاه داده های CCINFO، فهرستی از ایستگاه های معتبر وب جهت مطالعه ی مطالب سودمند تکنیکی، به دست آورد.
یکی دیگر از امکانات موجود در اینترنت، گروه های خبری است که می توان از طریق آنها، سؤالاتی را در حضور مخاطبان بین المللی، عنوان کرد و پاسخ آنها را به دست آورد. همچنین، می توان به کمک این گروه های خبری، به تبادل نرم افزار پرداخت. کاربر باید آگاه باشد که اکثر پیام های ارسال شده به گروه های خبری اینترنت، به وسیله ی موتورهای جستجو، ذخیره می شود و در نتیجه، حجمی عظیم از نامه های الکترونیکی بی فایده، پدید می آید. اکثر این پیام های بی فایده، پیام های تبلیغاتی است (که معادل الکترونیکی آگهی های پستی، به شمار می آید). حتی ممکن است برخی از این پیام های حامل ویروس باشد.
ضرورت دارد با استفاده از برنامه ویروس کش، مطالب ارسالی از وب را غربال کنیم. همچنین، هرگز نباید ملحقات نامه الکترونیکی را (که به همراه نامه مزبور می آید)، مستقیما در وب، باز کرد، بلکه باید ابتدا، این ملحقات را با ویروس کش، غربال کنیم. اگر این اصل بنیادی را رعایت نکنیم، احتمال دارد کل سیستم رایانه ها، در هم بریزد و همچنین، ویروس وارد شده به سیستم ها، به پست الکترونیکی همه ی کسانی ارسال شود که قبل از ورود ویروس، برایشان نامه ی الکترونیکی فرستاده بوده ایم.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)