مقدمه ای بر مدیریت ایمنی در مهندسی و مدیریت ساخت
مقدمه ای بر مدیریت ایمنی در مهندسی و مدیریت ساخت
مقدمه ای بر مدیریت ایمنی در مهندسی و مدیریت ساخت
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 10
فهرست:
- آشنایی
- اهمیت صنعت ساخت
- ویژگی های صنعت ساخت
- ویژگی های مرتبط با صنعت
- ویژگی های مربوط به پروژه
- اهمیت نگارش درباره ی مدیریت استراتژیک ایمنی
- تاریخچه و روند فعلی مدیریت ایمنی در صنعت ساخت
- زنگ خطر حادثه و صدمات
- دانش فعلی مدیریت ایمنی جرحی به در صدا آمده است.
۱- آشنایی
این بخش مدیریت ایمنی در صنعت ساخت را با نگاهی مدیریتی و استراتژیک مطرح میکند. تمرکز اصلی بر آن دسته از تصمیم های استراتژیک است که هیأت مدیره ی سازمان و مجموعه ی مدیریت ارشد آن باید درباره «استراتژیهای ایمنی» در تمام مراحل طراحی ایجاد پیاده سازی و ارزیابی ایمنی بگیرند این بخش با تأکید بر ادغام و حفظ تعادل میان «علم» و «هنر» مدیریت ایمنی به این که مدیریت ارشد و عوامل کارگاهی چگونه ایمنی را درک میکنند میپردازد و ساختارهایی نیز برای برای پیاده سازی نظارت و ارزیابی استراتژیهای ایمنی در محل پروژه مطرح میکند در طول، برای نشان دادن شیوه اجرای، مفاهیم اصول و تکنیکهای عملی، ایمنی از تعدادی مطالعه موردی نیز استفاده خواهد شد.
2- اهمیت صنعت ساخت
ارزش بازار جهانی صنعت ساخت ۸۷۰۰ میلیارد دلار است که این رقم برابر ۱۲٫۲ درصد از محصولات اقتصادی جهان [۱] و متضمن اشتغال برای حدود ۲۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان است [۲]. این صنعت توسط زنجیره ی پیچیده ای از صنایع مختلف از تولیدکنندگان و عرضه کنندگان، فولاد الوار و بتن تا فرش و مبلمان تأمین می شود. دامنهی این زنجیرهی تأمین حتی به صنایع دیگری مانند حمل و نقل زمینی و دریایی و استخراج و فرآوری معادن که ممکن است رابطهی مستقیم و آشکاری با این صنعت نداشته باشند نیز گسترش مییابد اهمیت صنعت ساخت با توجه به حجم بالایی که آن را پایه ای برای فعالیتهای مختلف اقتصادی قرار داده است و باعث شده است در تأمین اهداف اجتماعی و زیست محیطی جوامع نیز مشارکت داشته باشد آشکار می. شود برای نشان دادن این، اهمیت میتوان به صنعت ساخت در استرالیا و انگلستان به عنوان دو نمونه توجه نمود.
صنعت ساخت استرالیا را میتوان به سه حوزهی گسترده تقسیم کرد ساختمانهای مسکونی (خانهها، آپارتمان ها و…) ساختمانهای غیر مسکونی (دفاتر، فروشگاه ها، هتل ها، مدارس و… ) و بناهای مهندسی (جادهها، پل ها، خطوط ریلی، آب و فاضلاب و…) هر دو بخش خصوصی و دولتی استرالیا در فعالیتهای صنعت ساخت سهیم هستند بخش خصوصی در هر سه حوزهای که گفته شد درگیر است در حالی که بخش دولتی نقش خود را بیشتر در آغاز و انجام پروژه های بناهای زیرساخت و بخش مربوط به بهداشت و آموزش ایفا میکند. صنعت ساخت سومین سهم بزرگ از تولید ناخالص داخلی را در اقتصاد استرالیا داراست و در رشد اقتصادی استرالیا نقش مهمی دارد در سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ این صنعت ۷،۷ درصد از تولید ناخالص داخلی استرالیا را به خود اختصاص داده است که نسبت به رقم ۶،۲ درصد در سالهای ۲۰۰۳ افزایش قابل توجهی داشته است همچنین این صنعت در سالهای ۲۰۱۰ و و ۲۰۱۱ به اندازهی %۹٫۱ از نیروی کار استرالیا را به کار گرفته است که پس از مراقبتهای بهداشتی و کمک های، اجتماعی و تجارت خرده فروشی در رده سومین صنعت استرالیا قرار میگیرد.
صنعت ساخت انگلستان که به لحاظ اندازه ششمین صنعت ساخت سبز در جهان است ۶.۷٪ از اقتصاد انگلستان ٪۱۰ از تمام مشاغل این کشور را به خود اختصاص داده است. دولت و انگلستان در سندی که به عنوان گزارش صنعت ساخت ۲۰۲۵ منتشر کرده است استراتژی صنعت ساخت کشورش در یک دهه آینده را بیان می کند. گزارش صنعت ساخت ۲۰۲۵ با تأکید بر اهمیت سرمایهگذاری در پروژه های زیربنایی و خانه سازی برای اقتصاد به تشریح مراحلی در کوتاه مدت و میان مدت میپردازد که دولت و صنعت طی آن سعی خواهند کرد به ۴ هدف بلند پروازانهی زیر برسند.
- کاهش ۳۳ درصدی هم در هزینههای اولیه صنعت، ساخت و هم در کل هزینه ی چرخه حیات ساختمانها نسبت به سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰
- کاهش ۵۰ درصدی کل زمان از آغاز تا، پایان برای ساختمانهای جدید و ساختمانهای مورد مرمت نسبت به سال ۲۰۱۳
- کاهش ۵۰ درصدی انتشار گازهای گلخانه ای در محیطهای بنا شده نسبت به سال ۱۹۹۰.
- کاهش ۵۰ درصدی فاصله میان کل صادرات و واردات محصولات و مصالح صنعت ساخت نسبت به فوریه سال ۲۰۱۳
۳- ویژگیهای صنعت ساخت
صنعت ساخت دارای ویژگی هایی منحصر به فردی است که بر چگونگی عملکرد شرکتهای عمرانی – من جمله شیوه ی مدیریت ایمنی در آنها اثر میگذارد. این ویژگیها را میتوان در دو سطح مرتبط با صنعت و مرتبط با پروژه طبقهبندی نمود که در ادامه مطرح میشوند
۳-۱- ویژگیهای مرتبط با صنعت
ویژگیهای زیادی در سطح مرتبط با صنعت وجود دارد که یک سازمان را به کلی تحت تأثیر قرار میدهد این ویژگیها عمدتاً منعکس کننده ی شرایط و ماهیت این صنعت هستند. اولین ویژگی این است که طبیعت صنعت ساخت پیچیده است بر اساس گفتهی گیدادو در سال ۱۹۹۶ (که تا امروز هم درست است) این پیچیدگی از دو بن سرچشمه میگیرد:
- عدم قطعیت ناشی از اجزای مختلف مورد نیاز در هر یک از فعالیتهای فرآیند تولید که در منابع مختلفی از جمله منابع مورد استفاده و محیط اطراف وجود دارد.
- وابستگی متقابل میان فعالیت هایی که باید برای شکل دادن یک جریان کاری کنار هم گذاشته شوند.
گیداد و سپس به توضیح چهار علت برای عدم قطعیت میپردازد که مدیران صنعت ساخت را وادار به تصمیم گیری های غیر متمرکز میکند.
- آشنا نبودن مدیریت با منابع محلی و محیط محلی پروژه
- معلوم نبودن مشخصات کامل فعالیتهای محل پروژه
- منحصر به فرد بودن هر پروژهی صنعت ساخت (با توجه به مواد مورد استفاده نوع کار، تیمهای پروژه، مکان و زمان)
- غیر قابل پیشبینی بودن محیط
همچنین وابستگی متقابل توسط سه عامل تحت تأثیر قرار میگیرد:
- تعداد فنآوری ها و وابستگی متقابل آنها
- وجود توالی های اجباری بین کارهای اصلی مختلف
- همپوشانی مراحل و یا عناصر در فرآیندهای صنعت ساخت
از سوی دیگر با توزیع نیروهای کاری در قراردادها و پیمانکاری های جزء این وابستگی متقابل تشدید میشود و هماهنگی های محلی بیشتری را به جای هماهنگی در دفتر مرکزی طلب میکند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)