مقدمه ای بر خاموش کننده و اهمیت به کارگیری آنها
مقدمه ای بر خاموش کننده و اهمیت به کارگیری آنها
مقدمه ای بر خاموش کننده و اهمیت به کارگیری آنها
فرمت: pdf تعداد صفحات: 27
فهرست:
- تعاریف کاربردی مرتبط با خاموش کننده
- مقدمه ای بر خاموش کننده و اهمیت به کارگیری آنها
- ویژگی های خاموش کننده های دستی
- طبقه بندی ها خاموش کننده های دستی
- آزمون هیدرواستاتیک
- چگونگی کار با خاموش کننده های دستی
تعاریف کاربردی مرتبط با خاموش کننده
خاموش کننده دستی
طبق تعریف استاندارد 10 NFPA، خاموش کننده دستی به وسیله ای قابل حمل با دست یا بر روی چرخ گفته می شود که به صورت دستی به کار انداخته می شود و دارای عامل اطفایی (خاموش کننده آتش) است. این عامل به منظور خاموش کردن یا فرونشاندن آتش می تواند به صورت تحت فشار از دستگاه خارج شود. مطابق با 5423 BS، خاموش کننده دستی یا قابل حمل، خاموش کننده ای است که برای حمل و عمل آن با دست طراحی شده است و وزنی تا ۲۳ کیلوگرم دارد. مطابق با آیین نامه پیش گیری و مبارزه با آتش سوزی در کارگاه ها مصوب ۱۳۹۱، خاموش کننده های دستی به تجهیزات ویژه اطفاء حریق با حداکثر وزن ۱۴ کیلوگرم که حاوی مواد متناسب خاموش کننده آتش گفته می شود.
ماده اطفایی: شامل ماده اصلی که با مواد ضد خوردگی، ضد زنگ، مواد کاهنده نقطه انجماد و یا عامل کف کننده در درون خاموش کننده مخلوط شده است که باعث خاموش کردن آتش سوزی می شود.
دی اکسید کربن: گازی است بی اثر، نارسانا، بیبو و بدون رنگ که ماده مناسبی برای خاموش کردن آتش های کلاس B و C می باشد.
پودر خشک: مواد جامد پودری شکل یا دانه ریز که برای اطفاء حریق فلزهای قابل سوختن (کلاس D) از طریق نشستن لایه ای روی حریق، خفه کردن و جلوگیری از انتقال حرارت حریق استفاده می شوند.
مواد شیمیایی خشک: پودری است متشکل از ذرات بسیار ریز که اغلب بر پایه بی کربنات سدیم، بیکربنات پتاسیم یا فسفات آمونیوم می باشد و با یکسری مواد ذره ای خاص مخلوط شده تا در برابر فشردگی و جذب رطوبت مقاوم شود و قابلیت جریان یافتن مناسب را داشته باشد. این عامل یکی از مهمترین عامل ها در خاموش کننده های آتش نشانی است.
بازرسی خاموش کننده: بررسی سریع وضعیت ظاهری خاموش کننده در محل تعیین شده آن، بدون فعال کردن آنکه به منظور ارزیابی آسیب های ظاهری و اختلال های عملکردی خاموش کننده صورت می گیرد.
تست هیدرواستاتیک: آزمون فشاری خاموش کننده به منظور ارزیابی و تایید مقاومت آن در برابر پارگی یا شکستگی ناخواسته.
عامل فشار: گاز مایع تحت فشاری که در خاموش کننده ها عامل اصلی فشار است و باعث خروج مواد اطفائی از خاموش کننده هامی شود.
بدنه: پوسته ی فلزی خاموش کننده ها است (به استثناء منافذ، سوپاپ اطمینان، نشانگرهای فشار و ضامن دستگیره). این پوسته به گونه ای طراحی شده است تا تمامی محتویات ماده اطفائی را در خود جای دهد.
تعاریف خاموش کننده ها
خاموش کننده های کارتریج دار: به خاموش کننده هایی گفته می شود که در آن گاز عامل فشار در ظرفی جداگانه از محفظه عامل اطفاء کننده قرار گرفته است.
خاموش کننده قابل شارژ دوباره: خاموش کننده ای است که می توان برای آن شارژ دوباره و تعمیر و نگهداری کامل، از جمله بازرسی فشار داخلی مخزن تحت فشار، جایگزینی همه قطعات عمومی دستگاه و تست هیدرواستاتیک در نظر گرفت.
خاموش کننده تحت فشار: خاموش کننده ای است که در آن هر دو عامل خاموش کننده (اطفایی) و گاز خارج کننده (عامل فشار) در یک ظرف واحد نگهداری می شوند. این خاموش کننده دارای شاخص فشار یا درجه است. در این دستگاه ها گاز محرک آنان به همراه مادهی اطفائی درون بدنه ی خاموش کننده (ترکیبی) قرار دارد و دائماً تحت فشار است.
خاموش کننده نوع آبی: خاموش کننده ای است دارای عامل های اطفایی با پایه آبی مانند آب، فوم های لایه نازک (AFFF, FFFP) و مواد شیمیایی مرطوب.
خاموش کننده کف: نوعی خاموش کننده ترکیبی آب و کف است که از آن کف حبابدار یا اسپری خارج می شود و برای اطفاء حریق های کلاس A و B کاربرد دارد.
ویژگی های خاموش کننده های دستی
خاموش کننده های آتش نشانی با توجه به نوع عامل خاموش کننده ای که در آن وجود دارد به چهار گروه عمده بخش بندی می شوند:
- خاموش کننده های پایه آبی شامل خاموش کننده های آب، خاموش کننده های فوم و خاموش کننده های تر شیمیایی
- خاموش کننده های پودری
- خاموش کننده های دی اکسیدکربن
- خاموش کننده های پاک که این گروه می تواند در برگیرنده خاموش کننده های نوع هالن نیز باشد.
روش های دیگری از جمله نوع ماده سوختی نیز وجود دارند که بر اساس آن خاموش کننده های دستی آتش نشانی طبقه بندی می شوند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. خاموش کننده های دستی باید مطابق با استاندارد دارای محدوده وزنی از حدود ۲ کیلوگرم تا ۲۰ کیلوگرم با احتساب ماده اطفایی درون سیلندر خاموش کننده باشند، این حداکثر وزنی است که طبق این استاندارد یک شخص عادی می تواند به شیوه ای رضایت بخش آن را حمل کند و به شکل موثر به کار بگیرد. مشخصه های اصلی خاموش کننده ها شامل موارد زیر است:
- نوع خاموش کننده
- درجه خاموش کنندگی محدوده دمایی عملکرد
- میزان تخلیه
- زمان تخلیه
- درجه بندی رنگ و کدهای شناسایی
- واسطه گازی اطفاء کننده
طبقه بندی ها خاموش کننده های دستی
در حال حاضر بسیاری از انواع خاموش کننده ها در دسترس هستند که هر یک دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. به همین دلیل، مهم است که قابلیتهای هر یک از انواع خاموش کننده در هنگام انتخاب درک شود تا بهترین کارایی در جهت حفاظت از خطر آتش سوزی در یک تصرف خاص حاصل شود. خاموش کننده های آتش نشانی بر اساس چند دیدگاه مختلف طبقه بندی می شوند که عبارتند از: خاموش کنندههای دستی برا ر اساس ماده اطفایی محتوی خود به پنج دسته تقسیم می شوند که عبارتند از (جدول چهار):
- خاموش کننده های محتوی آب، که بر سه نوع سودا اسید – آب و هوا و آب و گاز هستند.
- خاموش کننده های مولد کف، شامل خاموش کننده های کف شیمیایی و کف مکانیکی هستند.
- خاموش کننده های محتوی پودر، که به خاموش کننده های پودر و هوا، و پودر و گاز تقسیم می شوند.
- خاموش کننده های محتوی گاز دی اکسیدکربن.
- خاموش کننده های موادهالوژنه.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ تئوری حریق و شناخت خاموش کننده های دستی
⇐ دانلود استاندارد ملی خاموش کننده های دستی حریق ISIRI
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)