مقدمه ای بر اهمیت آتش سوزی و آمار حوادث در ایران و دنیا
مقدمه ای بر اهمیت آتش سوزی و آمار حوادث در ایران و دنیا
مقدمه ای بر اهمیت آتش سوزی و آمار حوادث در ایران و دنیا
مقدمه ای بر ایمنی انبار
فرمت: pdf تعداد صفحات: 12
- حریق و اهمیت آن
- مقدمه ای بر اهمیت آتش سوزی و آمار حوادث در ایران و دنیا
- حوادث مهم حریق در ایران
- برخی موارد کلی درباره حریق و آتش سوزی
حریق و اهمیت آن
آتش در گسترده حیات خود و برقراری همزیستی با انسان خدمات بس ارزنده ای کرده و او را در تمام جنبه های فرهنگی و فناوری تمدن یاری داده است. امروز انسان موفق شده در اغلب جنبه های زندگی پیروزی های چشم گیری به دست آورد. بدون شک، دستیابی به این موفقیتها بدون کمک آتش امکان پذیر نبود. آتش، هرگاه که به طور ناخواسته و خودسر پا به عرصه حیات بگذارد و از کنترل بشر خارج شود، به آنچنان دشمن ستمگری تبدیل میشود که به هیچ کس و هیچ چیز رحم نمی کند و همه را در یک چشم برهم زدن می سوزاند، دود می کند و به آسمان می فرستد.
به چند فقره آتش سوزی بزرگی که در جهان رخ داده و باعث از بین رفتن و بی خانمان شدن هزاران انسان شده نگاه می اندازیم:
- ۱۶۶۶ – آتش سوزی بزرگ شهر لندن که در آن دو سوم شهر به طور کامل سوخت.
- ۱۷۵۰ – آتش سوزی شهر قسطنطنیه که باعث ویران شدن ده هزار خانه شد.
- ۱۷۵۶ – آتش سوزی مسکو که در آن پانزده هزار خانه ویران شدند.
- ۱۸۳۵ – آتش سوزی شهر نیویورک که کلیه ساختمانها در ۱۳ هکتار زمین از بین رفتند.
- ۱۸۷۱ – آتش سوزی شهر شیکاگو که در آن هفده هزار خانه ویران شدند و ۳۵۰ نفر سوختند.
- ۱۹۷۴ – آتش سوزی ساختمان جوئلما در شهر سائو پولو برزیل که در آن ۱۷۹ نفر سوختند.
افزون بر موارد بالا، سال ۱۹۸۸ سال فاجعه آتش سوزی در ایالات متحده امریکا نام گذاری شد. در این سال طبق آمار به دست آمده ۶۶ فقره آتش سوزی رخ داده که در اثر آن ۳۷۵ نفر از جمله ۶ آتش نشان جان خود را از دست داده اند.
حوادث مهم حریق در ایران
در ایران نیز همانند سایر کشورها، وقایع جدی و بزرگی در زمینه حریق رخ داده است که موجب کشته شدن چندین تن از شهروندان و از جمله نیروهای امدادی و آتش نشانی شده اند. به مثال هایی از این دست وقایع جبران ناپذیر در ایران توجه کنید:
فاجعه انفجار قطار نیشابور
فاجعه انفجار قطار نیشابور بزرگ ترین سانحه راه آهن در ایران است (شکل ۱). این فاجعه در روز ۲۹ بهمن سال ۱۳۸۲ در نزدیکی ایستگاه خیام در ۱۷ کیلومتری نیشابور رخ داد. در آن روز به واسطه وقوع انفجار ۳۲۰ نفر کشته و ۴۶۰ نفر زخمی شدند. اکثر کشته شدگان از نیروهای امدادی، انتظامی و نیز مردمی بودند که برای مدیریت و نیز تماشای تصادف دو قطار تجمع کرده بودند. شدت انفجار (برآورد شدتی معادل دهها تن TNT) به حدی بود که چندین روستای اطراف آن تخریب شد و صدای مهیب آن در نیشابور و حتی مشهد هم شنیده شد. علت این حادثه به صورت زیر بیان گردید:
- نبستن ترمز دستی به طور صحیح و عدم دقت کافی در این زمینه؛
- سهل انگاری در خصوص سوار کردن کفش خط و عدم نظارت دقیق از سوی رئیس قطار؛
- شیب تند و غیراستاندارد راه آهن.
شکل 1. حادثه آتش سوزی قطار نیشابور
فاجعه آتش سوزی در مسجد ارگ تهران
این آتش سوزی منجر به جان باختن ۷۸ نفر شد (شکل ۲). این حادثه بیست و ششم بهمن ماه سال ۸۳ مصادف با پنجم محرم، از تلخ ترین حوادث آتش سوزی در پایتخت ایران بود که در مسجد ارگ تهران اتفاق افتاد. از آنجا که این مسجد در دهه اول محرم محل اجرای برنامه عزاداری با جمعیت زیادی است و همچنین به خاطر تقارن برگزاری نماز جماعت با زمان حریق، این حادثه قربانیان زیادی داشت. با انتقال سریع مجروحان به سه بیمارستان نزدیک به محل و تلاش پزشکان، متأسفانه تعدادی از مجروحان به دلیل شدت سوختگی، جراحات و صدمات وارده جان خود را از دست دادند.
شکل ۲. حادثه مسجد ارگ تهران
آتش سوزی در سایت دفن زباله برمشور شیراز
طی این حادثه، در آتش سوزی بزرگی که در سایت دفن زباله برمشور شیراز رخ داد، ۱۱ تن به داخل انبوه زباله های در حال سوختن سقوط کرده و در آنجا گرفتار شدند که تنها ۴ تن نجات یافته و ۷ نفر از جمله آتش نشانان و مهندسان سایت در زیر زباله های سوزان جان خود را از دست دادند (شکل ۳).
شکل ۳. حادثه آتش سوزی سایت زباله برمشور شیراز
آتش سوزی ساختمان پلاسکو تهران
آتش سوزی و ریزش ساختمان پلاسکو حادثه ای بود که صبح روز پنجشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۵ در چهارراه استانبول واقع در مرکز تهران رخ داد. در پی وقوع این آتش سوزی ساختمان پلاسکو به طور کامل فروریخت (شکل ۴). ساختمان پلاسکو در حالی پس از ۳/۵ ساعت سوختن فروریخت که تعداد زیادی از مأموران آتش نشانی در حال مهار آتش سوزی، در بیرون و داخل ساختمان بودند و عده ای از آنها زیر آوار ناشی از فروریختن ساختمان گرفتار ماندند. بنا بر گزارش اورژانس تهران، آخرین آمار اعلامی از تعداد مصدومان این حادثه ۲۳۵ نفر بوده است و همچنین پیکر ۱۶ آتش نشان شهید و ۶ شهروند عادی نیز از زیر آوار خارج شد. در ساختمان پلاسکو ۱۲۰۰ واحد تجاری و کاری وجود داشت که بر اساس آمارها ۵۶۰ واحد از آنها فعال بودند. زیانهای آشکار آن شامل ۱۵ هزار میلیارد ریال خسارت و بیکاری سه هزار کارگر بوده است.
همچنین از جمله موارد دیگر می توان به مرگ آتش نشانان شهر تهران اشاره نمود که مجموع آن در سال ۱۳۹۵ با احتساب شهدای حادثه پلاسکو به ۱۸ تن رسید و همچنین به حوادث دیگری که طی سالیان اخیر منجر به کشته یا مجروح شدن تعداد زیادی آتش نشان در سطح تهران و کشور شد. در آمارهای سازمان آتش نشانی شهر تهران فقط در سال ۹۵ تعداد ۱۳۱ نفر از آتش نشانان در حین انجام وظیفه دچار آسیب دیدگی و جراحت شده اند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ آمار حوادث و بیماریهای شغلی و هزینه های مستقیم و غیرمستقیم ناشی از آنها
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.