مقدمه ای بر ارتعاشات منتقله از دست
مقدمه ای بر ارتعاشات منتقله از دست
مقدمه ای بر ارتعاشات منتقله از دست
فرمت: pdf تعداد صفحات: 28
فهرست:
- مقدمه
- اثرات بهداشتی ارتعاش دست و بازو
- HAVS و سفید انگشتی ناشی از ارتعاش
- عوارض اسکلتی – عضلانی
- عوارض عصبی
- عوارض در اندام های دور از ارتعاش
- فاکتور های احتمالی برای بررسی اثرات مواجهه انسان با ارتعاش دست و بازو در شرایط کاری
- ارتباط بین مواجهه با ارتعاش و اثرات بهداشتی
- طبقه بندی سندرم ارتعاش دست – بازو
- جفت شدن دست با منبع ارتعاش
- چه چیزی بایستی اندازه گیری شود؟
- فرکانس و توزین فرکانسی
- اقدامات پیشگیرانه اتخاذ شده توسط مسئولین ایمنی و بهداشت شغلی
- در اقدامات پیشگیرانه ی پزشکی مربوط به مواجهه معمولی با ارتعاش منتقله به دست مراحل زیر بایستی انجام شود
- اقدامات پیشگیرانه فنی در جهت کاهش اثرات مواجهه ارتعاش دست ها
- دستکش های ضد ارتعاش
- استاندارد ۱۰۸۱۹ ISO – ارتعاش و شوک مکانیکی ارتعاش دست بازو روش اندازه گیری و ارزشیابی ضریب عبور ارتعاش دستکش ها در کف دست (۱۹۹۶)
- اقدامات پیشگیرانه مدیریتی در جهت کاهش اثرات مواجهه با ارتعاش دست ها
- توصیه هایی برای افرادی که ابزار های مرتعش را بکار می گیرند.
- اطلاعات بیشتر
- تعیین بزرگی ارتعاش
- اطلاعات منتشر شده توسط کارخانجات سازنده تجهیزات
- اندازه گیری ارتعاش
- استفاده از دیگر منابع اطلاعاتی فصل پنجم اندازه گیری و ارزیابی ارتعاشات منتقله از دست
مقدمه
ارتعاش ناشی از حرکات تناوبی یک جسم در حال نوسان به سبب نیروهای داخلی یا خارجی آن اتفاق می افتد در مورد ارتعاش دست – بازو، دسته ابزار یا سطح قطعه ی کار به سرعت مرتعش شده و این حرکت ارتعاشی به دست و بازو ها انتقال می یابد. این ابزار ممکن است ماشین آلات تخریب، شکننده های آسفالت، تفنگ های میخ کوبی یا پرچ زنی، ابزارهای مورد استفاده الکتریکی دستی در اماکن مختلف، فرمان وسایل نقلیه ماشین ریش تراشی در دست یک آرایشگر و … که به صورت وسیعی در صنایع بکار می روند. باشد. هم اکنون خطر وجود ارتعاش تمام بدن در بسیاری از صنایع و فرایندهای شغلی مختلف شناخته شده است. عبارات ارتعاش دست و بازو و ارتعاش منتقله از دست به صورت جایگزین هم در متون مختلف بکار می روند. گاهی در برخی متون همراه با این تعابیر واژه موضعی نیز می آید و آنرا نوعی ارتعاش موضعی نیز می نامند.
محدوده ی فرکانسی بسیار حایز اهمیت در بررسی و ارزیابی ارتعاش منتقله از دست از ۱ تا ۱۰۰۰ هرتز می باشد که شبکه توزین مربوط به ارتعاش دست و بازو نیز در همین محدوده طراحی شده است.
فردی که در تماس با ارتعاش منتقله از دست قرار دارد، لرزش را از طریق گیرنده های لامسه در پوست در معرض تماس دستها حس می کند اما در اثر این لرزش ممکن است خطراتی در سیستم قلبی عروقی هم به وجود بیاید.
روش ارایه شده در استاندارد ISO5349 فاکتورهایی را که تاثیرشان بر اثرات مواجهه انسانی با ارتعاش منتقله از دست ها در شرایط واقعی کاری مشخص شده است مورد بررسی قرار می دهد
- a) طیف فرکانس ارتعاش
- b) بزرگی ارتعاش
- c) مدت زمان مواجهه در طول روز کاری
- d) مواجهه تجمعی در طول سالیان تماس
دیگر فاکتور هایی که ممکن است بر تاثیر مواجهه انسان با ارتعاش بیافزایند، به این خاطر که هنوز روش استاندارد سازی خاصی برای گزارش آنها نیست در ضمیمه D استاندارد لیست شده اند.
اثرات بهداشتی ارتعاش دست و بازو
مواجهه طولانی مدت و بیش از اندازه با ارتعاش دست و بازو با عوارض بهداشتی متعددی همراه است که با نام عمومی سندرم ارتعاش دست و بازو خوانده می شود. که همراه با اثراتی بر روی سیستم خون رسانی، عصبی و سیستم اسکلتی عضلانی است. عواملی مانند فرکانس، بزرگی و مدت زمان مواجهه همگی بر روی احساسی که کارگر خواهد داشت و اثراتی که دریافت خواهد نمود موثر هستند.. ارتعاشات دست و بازو می توانند باعث بروز اختلالات اسکلتی – عضلانی، عصبی و اختلالات در گردش خون شوند که در مجموع به آنها سندرم ارتعاش دست و بازو گفته می شود. که در بین آنها رایج ترین اختلال بیماری سپید انگشتی (رینود) می باشد. علاوه بر این امروزه عوارض عصبی توجه بیشتری را به خود جلب کرده است از جمله این عوارض عصبی می توان به پاراستزی، سوزن سوزن شدن انگشتان و دست، کاهش حس لامسه و اختلال خواب اشاره کرد (۱۲). در مواجهه بدن با ارتعاش یا شوک یک توزیع پیچیده ای از حرکتها با نیروهای نوسانی در داخل بدن ایجاد می شود که می تواند سلامتی، فعالیت و راحتی را کاهش دهد و باعث بیماری حرکتی شود. بطور واقعی حساسیت انسان نسبت به ارتعاش به خواص مختلف آن یعنی دامنه، سرعت شتاب و یا نرخ تغییر شتاب بستگی دارد.
صدمات مکانیکی اجزای بدن به دلیل کرنش ایجاد شده در بافتهای آن ناشی از ارتعاش و عدم هم آهنگی اثرات فیزیولوژیکی به وجود آمده با فرکانس و دیگر جنبه های ارتعاش می باشد.
HAVS و سفید انگشتی ناشی از ارتعاش
شرایط ایجاد شده در اثر تماس طولانی مدت سیستم دست- بازو با ارتعاشات مکانیکی را معمولا با نام سندرم ارتعاش دست بازو یا HAVS می شناسند. HAVS دارای سه جزء عروقی، عصبی و اسکلتی عضلانی است. جزء عروقی HAVS شناخته شده تر از بقیه می باشد و گاهی اوقات به عنوان سفید انگشتی ناشی از ارتعاش (VWF) شناخته می شود. گاهی اوقات به اشتباه واژه VWF به جای تمامی اجزای HAVS به کار می رود. همچنین اسامی دیگری در گذشته به جای جزء عروقی IAVS به کار گرفته می شد؛ به عنوان مثال واژگان پدیده رینود با مبنای شغلی که واژه ای نسبتا دقیق است انگشت مرده و انقباض آسیابان از آن جمله اند. اختلالات عروقی FIAVS شکلی از پدیده رینود می باشد. تماس با سرما باعث می شود که سیاهرگ های انگشتان منقبض شده و تامین خون به شدت محدود شود که موجب سفید شدن انگشتان می شود. در همین زمان احساس لامسه در انگشتان نیز کاهش می یابد. حملات ممکن است تا ۳۰ دقیقه طول بکشند و تنها زمانی خاتمه یابند که دست مجددا گرم شود. برقراری دوباره گردش خون اغلب با مور مور شدن و درد همراه است.
در موارد غیر شدید حملات مکرر نبوده و فقط زمانی که دست ها با سرمای شدید تماس پیدا کنند اتفاق می افتد. در این گونه موارد، حملات تنها مفاصل انتهایی یک و یا دو انگشت را متاثر می سازند. با پیشرفت عارضه، تعداد حملات بیشتر شده و حتی تماس جزئی با سرما نیز موجب آن می شود و از طرفی مفاصل و انگشتان بیشتری درگیر عارضه می شوند. معمولا انگشت شست و کف دست دچار عارضه نمی شوند اما در موارد خیلی شدید عدم خونرسانی به انتهای انگشتان منجر به ایجاد زخم و یا حتی قانقاریا می شود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ کاهش خطرات ارتعاش دست – بازو
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)