مقالات کنترل صدا و ارتعاش
مقالات کنترل صدا و ارتعاش
مقالات کنترل صدا و ارتعاش
فرمت: word تعداد صفحات: 17
سر و صدا
در بین تمام آلاینده های شغلی سر و صدا بیشترین میزان انتشار را داشته و تقریبا در هر صنعتی وجود دارد. سر و صدا نه تنها بروز بیماری، بلکه سبب آزار برآشفتگی فرد نیز می شود، ایجاد تداخل در مکالمات و ممانعت از سمع اصوات هشدار دهنده، سبب بروز حوادث ناگوار و کاهش تولید می گردد.
صدا به عنوان یکی از استرس های عمومی، سروصدا زمینه را برای بروز مشکلات قلبی عروقی فراهم می آورد، مهمترین اثر آن در جهت ایجاد کاهش شنوایی در افراد در معرض می باشد.
عقیده بر آن است که کاهش سر و صدای محیط در حدی که مانع بروز اثر سیستم شنوایی گردد، از بروز سایر عوارض آن نیز جلوگیری می نماید.
تراز فشار صوت مجاز برای 8 ساعت کار روزانه و 40 ساعت هفتگی dbA | قاعده برای نصف شدن مدت زمان مواجه db | سازمان یا کشور توصیه کننده یا بکار گیرنده |
90 | 3 | NIOSH |
90 | 5 | OSHA |
90 | 3 | ISO و BOSH کشورهای اروپایی و بلوک شرق |
85 |
3 | ACGIH و کمیته فنی بهداشت حرفه ای ایران |
حد سقفی 115 | حد سقفی 140 |
اپیدمیولوژی
حدود 1 الی 4 در صد جمعیت کشورهای توسعه یافته در معرض سطوح مخاطره آمیز سروصدا می باشند و این به معنی فقدان یا عدم کارایی برنامه های حفاظت از شنوایی یا (HCP (Hearing Conservation Plograms در این کشورهاست.
از مهمترین مشاغل در معرض خطر ، می توان به کار با ماشین آلات صنعتی، نساجی، تولید چوب و الوار و کاغذ، تولید تنباکو و چرم، صنعت شیشه گری، صنعت چاپ، صنعت حمل و نقل و همچنین صنایع تولید فراورده های گوشتی همچون سوسیس و کالباس بدلیل وجود کاترها که وظیفه مخلوط کردن مواد را دارند و اتاق های پوخت که با بخار گرم کار می کنند اشاره نمود.
تعداد افرادی که در صنعت در معرض سر و صدای مخاطره آمیز قرار دارند، بسیار بیشتر از افرادی است که در معرض سایر عوامل مخاطره آمیز شغلی قرار می گیرند.
افراد نه تنها در معرض سر و صدای محیط کار خود قرار دارند بلکه در بسیاری از فعالیت های غیر شغلی مثل شکار، موتور سواری، گوش دادن موسیقی و غیره نیز در معرض سروصدا قرار دارند.
از طرف دیگر، عواملی مثل افزایش سن، مصرف داروها و بیماری های مختلف نیز بر روی شنوایی تاثیر می گذارد و بدین ترتیب تعیین آنکه چه درصدی از کاهش شنوایی ناشی از محیط کار می باشد را دشوارتر می سازد.
اثرات صدا
اثرات صرو صدا دارای جنبه های مختلف می باشد و در قسمت های مختلفی از بدن تاثر می گذارد که در زیر به آنها اشاره شده است:
- یکی از آشکار و جدی ترین اثرات مواجه با سر و صدا، افت شنوایی Hearing loss است. تماس پیاپی با صدا موجب آسیب عصب شنوایی شده و افت شنوایی عصبی خوانده می شود.
- اثرات بهداشتی و فیزیولوژیکی غیر شنوایی صدا مانند اثرات عصبی روی فرد درون ریز، اثرات روده ای معدی و ایمونولوژیکی، خستگی، سردرد و تحریک پذیری می باشد.
- (Garcia (1993 به بررسی اثرات صدا و ارتباط با فشار خون در 806 کارگر پرداخت و افراد را برحسب کاهش شنوایی در فرکانس 4000 هرتز به دو گروه کاهش شنوایی بیش از 60 دسی بل و کمتر از 60 دسی بل تقسیم کرد، در گروه اول میانگین فشار خون بیشتر بود.
- در اثرات صدا بر عملکرد شغلی گاوورن (1982) در این زمینه 58 پژوهش را بررسی نمود 29 پژوهش کاهش عملکرد را گزارش کرده و 24 پژوهش هیچ اثر سوئی را نشان نداده ، در 7 پژوهش بهبود عملکرد شغلی و جود داشته است.
- در اثرات صدا در بازدهی طبق تجربیات گریوالد با کاهش 14.5 درصدی سروصدای کارگاه بازدهی 8.8 درصد افزایش و همچنین اشتباه در ماشین نویس ها 29 درصد کاسته شده است .
- طبق برآورد WHB سروصدا روزانه چهار میلیون دلار خسارت وارد می آورد که به اشتباه شنیدن، فشار ذهنی و خستگی ناشی از صدا مربوط می باشد .
صوت به عنوان یک عامل زیان آور و بیماریزا مطرح می باشد و موضوع پایش های زیست محیطی عوامل زیان آور در مواد قانونی 55، 92، 95 قانون کار و 88 و 95 قانون تامین اجتماعی مطرح می باشد که به چند مورد از آنها در صفحه بعد اشاره شده است .
صدا را می توان از چند دیدگاه بررسی کرد :
- دیدگاه ایمنی: صدای بیش از 70 دسی بل می تواند مشکل ایجاد نماید . در یک کارگاه سروصدای حاصل از ماشین آلات می تواند حاصل از یک لیفتراک را پنهان کند و در مکالمه ایجاد مزاحت نماید.
- دیدگاه آسایش: صدا می تواند به عنوان یک عامل فشار انگیز محیطی عمل نماید . لذا روی راندمان فکری و ذهنی کارگران تاثیر سوء بگذارد و روی بهره وری تاثیر گذاشته و ضریب خطا را افزایش می دهد.
- دیدگاه بهداشتی: به طور کلی صدایی بی خطر شمرده می شود که 90 درصد یا بیشتر افرادی که در معرض آن قرار دارند دچار اختلال شنوایی نشوند . افت شنوایی ناشی از سروصدا یک بیماری غیر قابل برگشت و لاعلاج است که فقط با کمک های شنوایی می توان به میزان مختصری آن را صحت بخشید.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)