مطالعه و ارزشیابی سروصدا
مطالعه و ارزشیابی سروصدا
مطالعه و ارزشیابی سروصدا
برای اینکه بتوان در مورد خطرناک بودن سروصدا در محیط کاری اظهار نظر نمود و همچنین روش های کنترلی را مورد بررسی قرار داد باید موارد زیر را روشن کرد.
- تراز کلی صدا: برای این منظور از دستگاه صداسنج استفاده می شود و باید در نظر داشت که صدا با تراز کلی بیشتر از ۱۳۵ db بدون حفاظ گوش فوق العاده خطرناک است و صدا با تراز کلی ۷۵db کری موقت قابل توجهی را بوجود نمی اورد. تراز کلی اصوات در صنعت در بیشتر بین دو حد مذکور قرار دارد.
- بیناب صدا: تراکم انرژی در فرکانس های متوسط و زیاد (۶۰۰ هرتز به بالا) برای شنوایی خیلی خطرناکتر از اصواتی است که تراکم انرژی آنها در فرکانس های کم باشد. از این رو باید با استفاده از یک آنالیزور میزان تراز صدا را در فرکانس های مختلف تجزیه نموده و مقدر هر یک را بدست آورد.
- زمان کل در معرض بودن: مدت زمانی است که فرد در معرض عوامل زیان آور قرار می گیرد در ارزشیابی آن عامل فوق العاده مهم است زیرا حدود تماس شغلی هر عامل زیان آور براساس زمان مواجهه با آن پیشنهاد شده است.
در هنگامی که فرد در چندین محل با میزان الودگی متفاوت رفت و آمد می کند و با عامل زیان اور با مقادیر مختلف و در زمان های متفاوت مواجهه است از رابطه زیر می توان برای قضاوت در مورد تماس او استفاده نمود.
این رابطه را می توان برای کلیه عوامل زیان آور در محیط کار نیز به کار برد.
1 > C1/T1+C2/T2+…+Cn/Tn
در این رابطه C عوامل زیان آور (صدا بر حسب db) و T زمان مواجهه مجاز با همان عامل است چنانچه این رابطه کمتر از یک باشد تماس فرد با آن عامل کمتر از حد مجاز بوده و در صورتی که دقیقا برابر با یک شود تماس در حد مجاز صورت گرفته و چنانچه بیشتر از یک باشد تماس فرد با عامل زیان آور بیشتر از حد مجاز بوده است.
بعنوان مثال اگر کارگری ۲ ساعت در معرض صدای ۸۸dB ٬ نیم ساعت در معرض صدای ۹۴dB ٬ و ۶ دقیقه در معرض صدای ۹۷dB باشد. طبق رابطه فوق داریم:
2/4 +0.5/1 + 0.1/0.5 = 1.2
همان طوری که مشاهده می شود چون حاصل عبارت از عدد یک بیشتر است تماس کارگر با عامل زیان آور سروصدا بیش از حد مجاز صورت گرفته است.
حتما بخوانید:
⇐ ارزیابی صدا در صنعت Noise Assessment
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)