مصاحبه با خانم مهندس فریبا گوهری از دانشگاه تورنتو کانادا
مصاحبه با خانم مهندس فریبا گوهری از دانشگاه تورنتو کانادا
مصاحبه با خانم مهندس فریبا گوهری از دانشگاه تورنتو کانادا
با سلام و تشکر از حضورتان به عنوان میهمان گفتگوی ما
در ابتدا خودتان را معرفی می فرمایید؟
با سلام خدمت شما و مخاطبان محترم، من فریبا گوهری هستم. متولد آبان 1370 ، مدرک کارشناسی ام را در سال 1393 در رشته مهندسی بهداشت محیط از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گرفتم و مدرک کارشناسی ارشدام را در سال 1396 در رشته مهندسی عمران و محیط زیست از دانشگاه وسترن آنتاریو کانادا دریافت کردم و در حال حاضر به عنوان مهندس طراح زیرساخت های شهری آب و فاضلاب در شرکت دابلیو اس پی واقع در تورنتو مشغول به کار هستم.
چرا خارج از کشور؟
در سال 1392 بعد از پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد در رشته بهداشت محیط در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به طور همزمان به فکر ادامه تحصیل در خارج از کشور افتادم. مجموعه ای از انگیزه ها منجر به گرفتن این تصمیم شد، از جمله تسلط کاملی که بر روی زبان انگلیسی داشتم و به واسطه آن توانسته بودم متون علمی رشته خودم را به زبان اصلی مطالعه کنم و سطح علمی دانشگاه های مختلف را بررسی کنم و مشتاق بودم که از نزدیک با جامعه علمی خارج از کشور در تماس باشم، تمایل زیادی که برای شرکت در کنفرانس های خارجی داشتم، بسیار اهل به چالش کشیدن توانایی های علمی خود هستم و همیشه در فکر محک زدن آمادگی علمی خودم در حیطه بین المللی بودم و در نهایت تصمیم داشتم در یک محیط شغلی رقابتی و دانش بنیان مشغول به کار در زمینه مورد علاقه ام شوم. با در نظر گرفتن این انگیزه ها بر روی تصمیمم مصمم شدم و در جهت اجرای آن اقدام کردم.
هدفتان ادامه تحصیل بود یا کار؟
همانطور که گفتم من در مقطع ارشد در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پذیرش شده بودم و قصد ادامه تحصیل را داشتم، چه ایران و چه خارج از کشور که در نهایت با همزمان شدن پذیرشم در دانشگاه وسترن آنتاریو مجبور شدم که از شهید بهشتی انصراف بدم (که البته خیلی تصمیم سختی بود) و به کانادا بروم.
چه رشته و دانشگاه هایی را مدنظر داشتید؟
از آنجایی که رشته مهندسی بهداشت محیط شامل علوم متعددی مثل شیمی، عمران و محیط زیست میشود، من برای رشته های مرتبط از جمله مهندسی شیمی، عمران محیط زیست و مدیریت محیط زیست اقدام کردم و برای این رشته ها در دانشگاه های لیک هد، رایرسون، واترلو، وسترن، مک مستر، یو آو تی ، لارنشن، یورک و یونیورسیتی آو آلبرتا اپلای کردم.
کدام کشورها را در نظر داشتید؟ چرا کانادا را انتخاب کردید؟
در ابتدا من به کشورهایی که محیط زیست در آنها اهمیت بیشتری دارد و موقعیت شغلی برای این رشته وجود دارد مثل آمریکا، کانادا، نیوزیلند، استرالیا، انگلستان و آلمان فکر میکردم و با توجه به شرایط پذیرش دانشگاه ها ،ویژگی مهاجر پذیری، زبان انگلیسی و تمرکز بالای این کشور بر روی مسائل زیست محیطی به خصوص منابع آب، کانادا را انتخاب کردم.
بطور خلاصه روند و مراحل اپلای را میفرمایید.
به نظر من جواب این سوال شامل سه قسمت است: مرحله پیش از اپلای، اپلای و پس از اپلای. زمان بر ترین آنها مرحله پیش از اپلای هست که میشود آن را مرحله آماده شدن نامید و در واقع شخص باید روی خودش کار کند مثل کسب تسلط بر روی زبان انگلیسی، تسلط علمی و تحقیقی، نوشتن انگیزه نامه و شرایط مالی و خانوداگی چرا که این مسائل در واقع سنگ بنای مرحله اپلای خواهند بود. اپلای شامل جستجو و تحقیق در مورد کشور مقصد، انتخاب چندین دانشگاه مرتبط با رشته در آن کشور، بررسی کردن دپارتمان رشته مورد نظر برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد طول دوره، کورس ها، هزینه های مربوط به شهریه (در صورت تمایل به پرداخت شخصی) ، ددنلاین های پذیرش و شرایط پذیرش مانند نمره آیلتس، مینیمم معدل و سابقه تحقیقی است. توصیه می کنم که دانشجویان عزیز این جستجو را روی چندین دانشگاه انجام دهند چرا که شانس پذیرش بیشتری را خواهند داشت (همان مثل تخم مرغ ها را نباید در یک سبد گذاشت است). با تمام شدن تحقیقات فرد باید تصمیم بگیرد که با هزینه شخصی قصد اپلای دارد و یا درخواست فاند دارد. در شخص صورتی که متقاضی فاند باشد باید به صفحه مربوط به اطلاعات هیات علمی دانشکده مراجعه کند و در آن رزومه اساتید و زمینه تحقیقاتی هر کدام را مورد بررسی قرار دهد و در صورت تشابه حوزه تحقیقاتی به آن استاد ایمیل زده و به طور مختصر علاقه مندی خود را برای انجام تحقیقات آتی و یا در صورت موجود پیشنهاد نوع آوری در زمینه علمی مورد نظر را ارائه دهد.
به طور معمول چندین روز طول می کشد تا اساتید به ایمیل ها پاسخ دهند و گاهی تقاضای اسکایپ و یا تماس ویدیویی می کنند. مرحله پس از اپلای بیشتر مربوط به زمانی است که فرد موفق شده نظر استاد را به خود جلب کند و در واقع با درخواست فاند او توافق شده است که شامل گرفتن ویزا و مراحل اداری مربوط به گرفتن ریزنمرات و دانشنامه از دانشگاه مبدا و مکاتبه با آموزش دانشگاه مقصد است.
ادامه تحصیل دکتری در خارج از کشور بهتر است یا ارشد؟
این نظر شخصی من است ولی فکر می کنم پذیرش برای ارشد کمی آسان تر بوده و از نظر تطبیق با نظام آموزشی و همچنین کاریابی پس از فارغ التحصیلی و یا حتی اقدام برای اقامت، فرد بهتر است که برای مقطع ارشد اقدام کند.
آیا در کانادا رشته بهداشت محیط با مهندسی محیط زیست تفاوت زیادی دارد؟
در کانادا شاخه مهندسی بهداشت محیط از شاخه کارشناسی بهداشت محیط مجزا است و می توان گفت مهندسی این رشته تحت عنوان مهندسی محیط زیست شناخته میشود و از جنبه بهداشتی بودن آن کاملا جداست که البته به نظر من منطقی است که بدین گونه باشد وبرای خیلی از دانشجویان بهداشت محیط در ایران عنوان رشته نامفهوم است و هماهنگی درسی کمی بین واحدها وجود دارد. بنابراین، بله، تفاوت زیادی بین بهداشت محیط و مهندسی محیط وجود دارد.
در ایران و کشورهای هم سطح آن، به نظر میرسد بهداشت محیط ارزش کمتری نسبت به رشته مهندسی مشابه دارد، در کانادا به عنوان یک کشور توسعه یافته این مطلب تا چه میزان صدق می کند؟
واقعا تاسف بار است که با وجود منابع طبیعی با ارزش در ایران، مساله محیط زیست کم ارزش تلقی می شود. کانادا به عنوان یک کشور پیشرفته کاملا در رابطه با محیط زیست برخلاف ایران و کشورهای همسایه برخورد می کند. حفاظت از منابع طبیعی از جمله آب یکی از الویت های کشوری است و علی رقم وجود منابع سرشار آبی و بارش های جوی متدوام این موضوع هیچ گاه بی ارزش تلقی نمی شود. مهندسی محیط زیست و یا معادل آن مهندسی بهداشت محیط یکی از رشته هایی است که در کانادا تقاضای بالای شغلی دارد و این امر باعث شده دانشجویان زیادی در این رشته تحصیل کنند و چشم انداز روشنی را برای آینده شغلی خود تجسم کنند.
تفاوت دوره مستر آو ساینس با مستر آو اینجینرینگ در چیست؟
به طور کلی برخی از رشته های مهندسی و فنی دارای دو شاخه مستر آو ساینس و مستر آو انجینیرینگ هستند که البته این حالت در دانشگاه های ایران تا جایی که من اطلاع دارم وجود ندارد. برای مثال در رشته مهندسی محیط زیست در کانادا در مقطع ارشد، هم مستر آو ساینس وجود دارد و هم مستر آو انجینیرینگ و افرادی که در شاخه ساینس هستند بیشتر روی بخش تحقیقاتی و ریسرچ کار می کنند و کورس های کمی پاس می کنند و در نهایت باید پایان نامه خود را دفاع کند و تشابه بسیار زیادی با مدرک ارشد در تمامی رشته ها در ایران دارد. دانشجویان مستر آو ساینس میتوانند در دانشگاه (TA (Teaching Assistant و یا (RA (Research Assistant باشند. این گروه از دانشجویان زیر نظر استاد مشاور یا همان سوپروایزر خود تحقیقات را انجام می دهند و اکثر فاندها و بورسیه ها به این دسته از دانشجویان تعلق می گیرد. طول دوره های مستر آو ساینس 2 سال است.
مستر آو اینجینیرینگ برنامه ای است که شامل کورس های متعدد در طول دوره است و این کورس ها شامل انجام پروژه های تحلیلی و عملی در رابطه با بخش فنی رشته مورد نظر و ارائه نتایج به صورت گزارش در پایان هر ترم می باشد. این گروه از دانشجویان بخش کم تری از فاند را شامل می شوند و اکثرا باید شهریه را به صورت شخصی پرداخت کنند. طول دوره های مستر آو اینجینیرینگ بین یک الی دو سال است. از نظر بازار کار هر دو به یک میزان شانس دارند ولی می توان گفت افرادی که مستر آو اینجینیرینگ میگیرند بیش تر در صنعت و افرادی که مستر آو ساینس میگیرند بیش تر در دانشگاه مثلا برای دکتری و یا پست های ریسرچ مشغول می شوند، هرچند این یک قانون کلی نیست و افراد بسته به علایق خود برای آینده شغلی تصمیم می گیرند که در صنعت باشند و یا در آکادمیا. در نهایت هر دو برنامه معادل کارشناسی ارشد است و از نظر اعتبار مدرک یکسان هستند.
امکان کار همزمان با تحصیل وجود دارد؟ مقطع تحصیلی و وجود فاند در صدور مجوز کار تاثیر دارد؟
بله امکان کار همزمان با تحصیل وجود دارد ولی اجازه کار فقط برای 20 ساعت در هفته در صورتی که خارج از کمپس دانشگاه کار کنید و در صورتی که در کمپس مشغول به کار شوید (یعنی برای بخش های مختلف خود دانشگاه کار کنید) اجازه کار بیشتر از 20 ساعت هم خواهید داشت. خیر، مقطع تحصیلی و یا داشتن فاند تاثیری در داشتن اجازه کار ندارند و همه دانشجویان این اجازه را دارند که کار بکنند.
در حالت کلی فاند برای مقطع ارشد کمتر از دکتری است، آیا وضعیت فاند و اوارد در ارشد مهندسی (M.Eng) تفاوتی در این اصل دارد؟
به نظر من این موضوع بیش تر به این بستگی دارد که آن استاد و یا سوپروایزر تا چه میزان فاند داشته باشد و چه پستی را خالی داشته باشد که بخواهد دانشجوی ارشد و یا دکتری بگیرد چون هرکدام از اساتید می توانند تعداد مشخصی از دانشجویان ارشد و یا دکتری را بگیرند. دانشجویان Meng اکثر اوقات فاند ندارند (معمولا تعلق نمی گیرد چون بیشتر فاندها برای انجام ریسرچ داده می شود) ولی شرایط برای اواردها یکسان است و افراد می توانند برای آنها اپلای کنند.
در کل ، وضعیت بورسیه و اسکولارشیپ برای رشته های بهداشت یا محیط زیست، تفاوتی با دیگر رشته ها دارد؟
با توجه به اینکه کانادا کشوری است که بر روی محیط زیست و منابع طبیعی خود متمرکز است، وضعیت بورسیه و اسکالرشیپ در رشته های مربوط به محیط زیست مناسب است و مانند سایر رشته هایی که موضوعات مربوط به آنها در جامعه مطرح است شانس بالایی برای گرفتن آنها وجود دارد.
رزومه شما شامل چه آیتم هایی بود؟
رزومه من شامل مدرک مهندسی بهداشت محیط با معدل الف، دو مقاله ISI و یک مقاله داخلی، مدرک آیلتس بالای هفت، تقریبا دو سال سابقه کاری در فیلد مرتبط بود.
مقالات علمی پژوهشی داخلی، ارزش علمی در هنگام اپلای دارند؟
بله، کار علمی ارزش بالایی دارد و نمی توان گفت که مقالات داخلی ارزش علمی ندارند! ولی با این وجود به دلیل تفاوت هایی که در سیستم های تحقیقاتی کشورهای پیشرفته و کشورهای جهان سوم وجود دارد با احتیاط بیشتری با مقالات داخلی برخورد می شود. البته با بررسی مقاله می توان به اصالت آن و ارزشمند بودن آن پی برد و اساتید خارج از کشور به خوبی میدانند که چطور با سوالات خود محقق را به چالش بکشانند.
معدل چقدر در اخذ پذیرش برای دانشگاه های کانادا تاثیر گذار است؟
معمولا اکثر دانشگاه های کانادا شرط معدل برای پذیرش را در صفحه مربوط به اپلای و مدارک مورد نیاز ذکر میک نند و می توان گفت معدل های زیر 15-16 را ضعیف تلقی می کنند.
با توجه به اینکه از رشته های متنوعی وارد محیط زیست می شوند، رقابت برای پذیرش در این رشته بالاست؟
همانطور که خودتان هم ذکر کرده اید در رشته مهندسی محیط زیست رقیبان شما از رشته های عمران، شیمی و … هستند و رقابت برای پذیرش بالاست و به همین دلیل دوستان عزیزی که از رشته بهداشت محیط می خواهند وارد این رشته شوند باید در فیلد خود کاملا وارد باشند و به قولی زیر و بم رشته را بشناسند و با دانش سطحی وارد این فیلد نشوند.
با توجه به رقیبانی که با پیش زمینه مهندسی شیمی و عمران و … وارد این رشته می شوند، آیا دید اساتید نسبت به دادن پذیرش به متقاضیان با پیش زمینه علوم بهداشت، تفاوتی دارد؟
به طور کلی خیر، تا زمانی که شما بتوانید ثابت کنید که بر آنچه که خوانده اید تسلط دارید و توانمندی های خود را به نمایش بگذارید، اساتید بر اساس پیش زمینه شما قضاوت نخواهند کرد و شانس پذیرش شما نیز کم نخواهد بود ولی باید در نظر داشت که زمانی که اپلای می کنید از شما ریز نمرات گرفته می شود و دروس پیش نیاز مورد بررسی قرار می گیرند و اگر پیش نیازها را نگذرانده باشید متاسفانه ریجکت خواهید شد که این موضوع زمانی است که فرد رشته ای کاملا متفاوت را انتخاب می کند.
به نظرتان برای اپلای، تغییر رشته از بهداشت محیط به محیط زیست (آلودگی) و اپیدمیولوژی چقدر می تواند تصمیم درستی باشد؟ با توجه به میزان فرصت های کاری و همچنین جایگاه این رشته ها؟
همانطور که قبلا ذکر کردم بهداشت محیط در کانادا به دو شاخه علوم مهندسی و علوم بهداشتی تقسیم می شود، تجربه من از تغییر رشته به شاخه مهندسی محیط زیست بسیار نتیجه بخش بود و البته این موضوع یک تمایل شخصی و همچنین تصمیم بر اساس بازار کار است که با توجه به داغ بودن بحث تغییرات اقلیمی در حال حاضر مارکت مهندسی بسیار پویا است. هرچند شاخه علوم بهداشتی و اپیدمیولوژی نیز در جایگاه خود ارزشمند است و شخصی که رشته خود را به خوبی می شناسد، موقعیت های شغلی خوبی خواهد داشت.
آیا از رشته بهداشت حرفه ای می توان وارد رشته محیط زیست شد؟ با توجه به اینکه درس های مرتبط زیادی با هوا در چارت درسی این رشته وجود دارد.
پاسخ به این سوال نمیتواند خیلی قطعی باشد، معمولا دانشگاه ها تعداد واحدهای گذرانده خاصی را در بعضی از دروس تخصصی به عنوان پیش نیاز تعیین می کنند و برای اطمینان از اینکه آیا رشته بهداشت حرفه ای قابلیت تغییر به بهداشت محیط را دارد یا نه باید به سیلابس درسی ارائه شده در پروگرم مورد نظر مراجعه کرد و در صورتی که واحد های مورد نیاز گذرانده شده باشد مشکلی نخواهد بود و همانطور که خودتان هم اشاره کردید گاها دانشجویان از رشته های دیگر هم به مهندسی محیط زیست وارد می شوند.
اهمیت رشته بهداشت یا محیط زیست در خارج به نسبت ایران چگونه است؟ آینده این رشته را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا زمینه ای برای ارتقا دارد؟
محیط زیست و چالش های مربوط به آن از جمله کمبود آب و مدیریت منابع، هوا، خاک و جنگل داری و … در اولویت برنامه های توسعه کشورهایی از جمله کانادا هست و این موضوع باعث شده آینده شغلی تضمین شده ای برای متخصصین این رشته وجود داشته باشد و ارتباط صنعت با آموزش همواره برقرار است و شخصی که در این حوزه فعالیت میکند می تواند به مقام و منزلت بالایی در صورت داشتن قابلیت و تمایل برسد. متاسفانه در کشورهای جهان سوم این موضوع بسیار کم رنگ است و متعاقبا باعث شده که فارغ التحصیلان این رشته انگیزه خود را برای کاریابی از دست بدهند و یا در مشاغل نامربوط مشغول به کار شوند.
میزان فرصت های شغلی در محیط زیست چه میزان است؟ درصد بیکاری بالاست؟
اینکه بخواهیم درصد معینی از بیکاری تعیین کنیم کار سختی است ولی بر اساس آنچه شواهد نشان میدهد و تعداد فارغ التحصیلانی که وارد بازار کار می شوند می توان گفت که بستر شغلی خوبی برای رشته های مرتبط به محیط زیست (معمولا با فاصله چندین ماهه از فارغ التحصیلی فرد می تواند شغل خود را پیدا کند) وجود دارد و تعداد بیکاران کم است.
زمینه های کاری محیط زیست در کانادا در چه مراکزی است؟
رتبه اول مراکز شغلی مربوط به شرکت های فنی و مهندسی است که بخش خصوصی را تشکیل می دهند، در عین حال بخش دولتی مثل شهرداری ها، سازمان های حفاظت از محیط زیست، وزرات منابع طبیعی، وزارت راه و کشاورزی، حوزه آموزش، سازمان های نظارتی نیز مراکزی هستند که افراد با توجه به تخصصی که در محیط زیست کسب کرده اند می توانند در آنها مشغول به کار شوند.
با توجه به اینکه نیاز بازار کار به “کارشناس” و نهایتا “کارشناس ارشد” بیشتر است، آیاد کسانیکه برای تحصیل دکتری اپلای می کنند، برای یافتن کار بعد از آن به مشکل برمیخورند؟ مشکل اورکوالیفای در محیط زیست چقدر مطرح است؟
این موضوع کاملا صحت دارد و افرادی که در کانادا مقاطع دکتری و فوق دکتری را می خوانند در نهایت در دانشگاه به عنوان محقق و یا مدرس مشغول می شوند و یا سازمان هایی که حوزه فعالیتشان بیشتر بر روی انجام تحقیق و جمع آوری دیتا مثل سازمان هواشناسی و … است. این به این معنی نیست که یک شخص با دکتری هرگز نمی تواند وارد حوزه صنعت شود ولی موقعیت ها بسیار محدود است. حتی مدیران شرکتی که من در آنجا مشغول هستم ، رتبه تحصیلیشان کارشناسی است و این دلیلی بر کم لیاقتی یا بی لیاقتی آنها نیست. لب کلام اینکه در کانادا بیشتر بر روی تخصص شما تمرکز می شود و توانایی هایی که شما می توانید با آنها باعث پیشرفت بیزنس کارفرما شوید و نه صرفا مدارک تحصیلی.
شرایط کاری در کانادا مشکلتر است یا ایران؟
پروسه استخدام و کاریابی در کانادا متفاوت از ایران است از این جهت که شما باید چند مرحله را بگذرانید تا بتوانید یک متقاضی جدی برای یک پوزیشن کاری باشید. برای مثال داشتن کاور لتر، رزومه منظم و بر اساس استانداردهای کانادا، رفرنس و برخی مسائل دیگر مثل داشتن پروفایل لینکدین عواملی هستند که بدون داشتن آنها عملا پیدا کردن غیر ممکن است. معمولا مصاحبه ها توسط تیمی متشکل از مدیران ارشد و عوامل نیروی انسانی انجام می شود و عملکرد شما در مصاحبه بسیار بسیار مهم تلقی می شود. از نظر شرایط کاری مدت زمان کاری 7.5 ساعت در روز از دوشنبه تا جمعه است و برای شما پس از استخدام بیمه درمانی و بازنشستگی در نظر گرفته می شود.
تفاوتی بین گرایش های مختلف محیط زیست در کانادا وجود دارد؟ از نظر فرصت شغلی، درآمد و …
همه حوزه های محیط زیست مثل آب، هوا، خاک، پسماند و غیره در کانادا فعال هستند، که منطقی هم هست چرا که اجزای مختلف محیط زیست در تعامل هستند و از ارزش یکسانی برخوردار هستند ولی با توجه به شرایط موجود در هر منطقه برخی از موضوعات از دیگری مهم تر به نظر میرسند برای مثال در استان هایی که نفت و گاز استخراج می شود فرصت های بیشتری برای حوزه خاک و هوا وجود دارد. کانادا کشوری پرآب است و بنابراین می شود انتظار داشت که تعداد مشاغل در این حوزه بیشتر از بقیه باشد.
از وضعیت کاری HSE در کانادا اطلاعی دارید؟
HSE رشته ای کاملا مجزا از محیط زیست است و معمولا در دانشکده های محیط زیست ارائه نمی شود و برخی از کالج ها دوره های مربوط به آن را برگزار میکنند. مشاورین HSE در تمامی سازمان ها، سایت های اداری و ساختمانی دارای نقش پر رنگی هستند و معمولا دست به دست با پروژه های محیط زیست جلو میروند. ایمنی بسیار امر مهمی تلقی میشود و دوره های متنوعی برای مهندسین برگزار می شود.
حوزه کاری محیط زیست، بهداشت محیط، و HSE متفاوت از هم است؟
بله، همانطور که توضیح دادم مهندسی محیط زیست، بهداشت محیط و HSE کاملا متفاوت هستند و حتی در یک دانشکده هم ارائه نمی شوند و این باعث شده است تا حوزه فعالیت ها با یک دیگر هم پوشانی نداشته باشد.
برخی استانهای کانادا دارای صنایع عمده نفت و گاز بوده و میزبان شرکت های بزرگ فعال در این زمینه هستند. امکان ورود به این صنایع برای اتباع خارجی چقدر امکانپذیر است؟ آیا تحصیل در کانادا امتیازی برای این هدف به شمار می آید؟
بله همینطور هست، استان های آلبرتا، ساسکاچوان، نیوفاندلند و لابرادور بیشترین سهم را در تولید نفت در کانادا دارند و بسیاری از افراد به خصوص مهندسین شیمی و پتروشیمی پس از فارغ التحصیلی به این استانها می روند و همچنین مهندسین محیط زیست. از آنجایی که کانادا کشوری مهاجر پذیر است، موضوع اتباع خارجی خیلی اهمیتی در پروسه استخدام ندارد و در بخشی از مشاغل مثل شغل های نظامی بیش تر مورد توجه قرار می گیرد.بله، مساله تحصیل در دانشگاه های داخل کانادا بسیار حائز اهمیت است و شانس استخدام را بسیار بالا می برد که البته نه فقط جنبه مدرک داشتن بلکه واقعا تفاوت زیادی در نگرش شما به حیطه تخصصتان و مهارت هایتان به وجود می آورد.
متولی بخش محیط زیست کانادا چه ارگانی است؟ قوانین مربوطه سختگیرانه بوده و در عمل انجام می شود؟ یا به مانند ایران، جنبه نمایشی دارد؟!
متولی بخش محیط زیست Ministry of Natural Resources است، البته ارگان های زیر مجموعه این سازمان هم وجود دارند که به صورت متمرکز روی بخش های مختلف محیط زیست فعالیت می کنند مثل Environment and Climate Change Canada که روی مساله تغیر اقلیم کار می کنند. قوانین سخت گیرانه ای برای محافظت از محیط زیست وجود دارد برای مثال در یکی از پروژه های انتقال فاضلاب تورنتو که من در آن مشغول هستم برای طراحی خط لوله باید از چندین ارگان اجازه گرفته شود و نمایندگان این ارگان ها در جلسات متعدد در رابطه با میزان خسارتی که قرار است به محیط زیست وارد شود بحث و گفت و گو می کنند تا حد امکان از خسارات جلوگیری کنند و تجربه شخصی به من ثابت کرد که کسی حق شوخی با این مساله
را هم ندارد!
درباره وضعیت حقوق رشته بهداشت یا محیط زیست در کانادا با توجه به مدرک و سابقه کاری توضیح می دهید؟
چیزی که در کشورهای توسعه یافته ای مثل کانادا وجود ندارد فاصله طبقاتی است، و این موضوع را می توان در میزان درآمد مشاغل مختلف دید، به طور کلی شما با داشتن مدرک لیسانس بهداشت محیط و یا محیط زیست می توانید حقوقی معادل چهار تا پنج هزار دلار کانادا به طور ماهانه کسب کنید و این میزان با گذشت زمان و کسب تجربه کاری به مراتب افزایش پیدا خواهد کرد.
در مجموع کانادا را برای مهاجرت با این رشته توصیه می کنید؟
همانطور که قبلا هم اشاره کردم کشورهای متعددی وجود دارد که رشته بهداشت محیط و یا مهندسی محیط زیست بازار کار خوبی دارد و مسلما کانادا یکی از بهترین هاست. من کشورهای مختلفی مثل استرالیا، آمریکا، آلمان و .. را هم در نظر گرفته بودم ولی خیلی خوشحالم که در نهایت در کانادا هستم.
به نظرتان بهترین کشور برای محیط زیست که شرایط مهاجرتی مناسبی هم داشته باشد، کدام است؟
کانادا، استرالیا، آلمان، انگلستان، آمریکا، نیوزیلند و … کشورهای خوبی هستند ولی از این بین من کانادا و استرالیا را توصیه می کنم چرا که کشورهای مهاجر پذیر هستند و قوانین خوبی برای افراد مهاجری که جویای کار هستند دارند.
در انتها توصیه خاصی برای ما دارید؟
خیلی ممنون از اینکه این فرصت را به من دادید تا بتونم به سوالات خوبتون جواب بدم ،که زمانی خودم هم جویای پاسخشون بودم، توصیه ای که به همه مخاطبین عزیز دارم این هست که روی مهارت زبان انگلیسی خودتون تمرکز کنید و زمان بگذارید. تنها مدرک گرفتن برای یافتن کار مناسب با رشته کافی نیست و در کانادا مهارت های Soft Skills مثل توانایی در برقرای ارتباط کلامی بسیار حائز اهمیت است و من این موضوع را هر روز در محیط کار تجربه می کنم. نکته بعدی این است که اگر واقعا قصد مهاجرت تحصیلی را دارید سعی کنید مطالب درسیتان را از روی تکست بوک های اوریجینال مطالعه کنید تا بخش تخصصی زبان انگلیسی تان هم پیشرفت کند و بتوانید آنها را به سادگی و روانی زبان مادری بیان کنید. پیروز و سربلند باشید.
بسیار متشکر از فرصتی که در اختیار ما و مخاطبانمان قرار دادید
با آرزوی پیشرفت های روز افزون
همیشه بر قرار باشید
حتما بخوانید:
⇐ مصاحبه با دکتر شمسی شکاری سلیمانلو (دکترای بهداشت حرفه ای)
سلام وقتتون بخیر
لطف میکنید در مورد شرایط اخذ ویزای کاری بهداشت حرفه ای مشاوره بدید/
سلام انشالا سعی میشه در آینده این موضوع را بررسی کنیم.
سلام آقای شیخی ، خسته نباشید ، میشه مصاحبه ای در مورد بهترین کشورهایی که از نظر کاری و تحصیلی برای مهندسی بهداشت حرفه ای مناسب هستند تهیه کنید ؟
ممنون
سلام. اگر افراد مورد نظر پیدا شوند حتما مصاحبه و در سایت منتشر می شود.
میشه راجب شهریه های دانشگاه ها برای مقطع ارشد توضیح بدین ؟
سلام. در مصاحبه های بعدی سعی میشه در این مورد اطلاعات بیشتری قرار بگیرد.
باسلام لطف کنید از شرایط تحصیلی وبازار کار در زمینه HSEدر سایر کشورهای دیگر با نفرات مقیم در این کشورها مصاحبه هایی ترتیب دهید ونتایج را به همین صورت به اشتراک بگذارید.شرایط بورسیه،ادامه تحصیل وغیره.سپاس
درود
حتما در صورت دسترسی به افراد مصاحبه انجام می شود.