مروری بر راهکارهای کنترل ارتعاش تیلر با استفاده از ایزولاتورهای ارتعاش
مروری بر راهکارهای کنترل ارتعاش تیلر با استفاده از ایزولاتورهای ارتعاش
مروری بر راهکارهای کنترل ارتعاش تیلر با استفاده از ایزولاتورهای ارتعاش
فرمت: PDF تعداد صفحات: 7
تهیه کنندگان:
1. محمد حسین بهشتی (نویسنده مسئول)، مربی گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گناباد
2. پروین نصیری، استاد گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3. ایرج علی محمدی، استادیار گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4. روح اله حاجی زاده دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده
اپراتورهای تراکتور دستی با تراز بالایی از ارتعاش دست و بازو مواجه هستند که منجر به بروز بیماری و خستگی زودرس می شود. ارتعاشات دست و بازو می توانند باعث بروز اختلالات اسکلتی – عضلانی، اختلالات گردش خون و همچنین عوارض عصبی مانند پاراستزی یا احساس گزگز و مورمور شدن انگشتان و دست، کاهش حس لامسه و اختلال خواب شود. بنابراین برای حل این مشکل باید تدابیر مهندسی کاهش میزان ارتعاش در منبع در اولویت قرار گیرد. استفاده از مواد جاذب در بدنه تیلر یکی از مهمترین راهکارهای مهندسی است که می تواند در صورت طراحی و نصب صحیح نقش موثری در کاهش
ارتعاش داشته باشد. در دهه های گذشته تحقیقات وسیعی در مورد طراحی های مختلف ایزولاتورها و انواع مختلف مواد جاذب ارتعاش صورت گرفته است. این تحقیق مطالعات صورت گرفته در داخل و خارج از کشور در ارتباط با طراحی و نصب انواع مختلف ایزولاتورهای ارتعاش در مدلهای مختلف جهت کاهش ارتعاش دست و بازو در دستگاه تیلر را مورد بررسی قرار داده و بر اساس نتایج این مطالعات منابع عمده ارتعاش تیلر نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. بر اساس نتایج این مطالعه نصب ایزولاتور در بین موتور و شاسی، دسته و دستگیره تیلر نقش موثر در کاهش ارتعاش منتقله به دست و بازوی کاربران تیلر دارد. اما باید در نظر داشت که نوع ایزولاتور مورد استفاده با فرکانس های ارتعاشی دستگاه متناسب بوده و در فرکانس های غالب حداکثر کاهش را داشته باشد.
واژگان کلیدی: تیلر، ارتعاش، ایزولاتورهای ارتعاش، کنترل ارتعاش
مقدمه:
کشاورزان به عنوان جمعیت کاری که در معرض مواجهه با اختلالات اسکلتی – عضلانی هستند شناخته شده اند تیلر و یا تراکتورهای دستی از جمله دستگاه هایی می باشند که امروزه کاربرد بسیار زیادی پیدا کرده و از طریق مواجهه کشاورز با ارتعاش دست و بازو منجر به بروز آسیب های فراوانی به افراد می شوند. تراکتورهای دستی که به آنها تیلر، تراکتورهای پیاده، تراکتورهای باغبان و یا تراکتورهای تک چرخ نیز می گویند در مزارع کوچک و یا متوسط که استفاده از تراکتورهای چهار چرخ بزرگ مشکل است کاربرد فراوانی دارد.
اپراتور تیلر در حین کار با دستگاه در معرض مواجهه با ارتعاش بیش از حد قرار دارد. احساس لرزش زیاد در دست هنگام چنگش دستگیره یکی از کاستی های مهم در هنگام کار با این دستگاه است. ارتعاشات دست و بازو می توانند باعث بروز اختلالات اسکلتی – عضلانی، عصبی و اختلالات در گردش خون شوند که در مجموع به آنها سندرم ارتعاش ارتعاش دست و بازو گفته می شود که در بین آنها رایج ترین اختلال بیماری سپید انگشتی (رینود) می باشد و به تازگی عوارض عصبی توجه بیشتری را به خود جلب کرده است. از جمله این عوارض عصبی می توان به پاراستزی یا احساس گزگز و مورمور انگشتان و
دست، کاهش حس لامسه و اختلال خواب اشاره کرد.
این دستگاه طیف وسیعی از کشاورزان را در معرض ارتعاشات منتقله به بدن از جمله ارتعاش دست و بازو قرار داده است. این مطالعه به بررسی های صورت گرفته جهت کنترل ارتعاش دست و بازو در دستگاه تیلر می پردازد.
1- منابع عمده ارتعاش دستگاه تیلر:
یک جز محرک (رفت و برگشت یا چرخشی) وابسته به درجه آزادی و فرکانس طبیعی خود ارتعاش تولید می کند. یک ماشین شامل اجزای متحرک زیادی است که به افزایش ارتعاش سیستم کمک می کند. این تداخل ارتعاش باعث پیچیده شدن ارتعاش کل سیستم می شود، بنابراین دستگاه یک فرکانس غالب ارتعاش به همراه فرکانس های بعد از آن که بطور دوره ای تکرار می شوند را تولید می کند. با این حال، پاسخ انسان به ارتعاش دست و بازو برای فرکانس های بین 6.3 و 1250 هرتز بسیار متفاوت است. در فرکانس پایین بدون میرایی ارتعاش از دسته به دست، بازوها و شانه ها منتقل شده و در نتیجه میزان درک ارتعاش بالا است. با افزایش فرکانس احساس ارتعاش با کاهش انتقال ارتعاش سیستم دست و بازو تا حد زیادی کاهش می یابد.
کوانینگ و همکاران به این نتیجه دست یافتند که منابع عمده ارتعاش تراکتور دستی نیروی نامتعادل اینرسی موتور و ناهمواری سطح زمین می باشد. موتور تک سیلندر تیلر به خاطر عدم تعادل دینامیکی منبع عمده ارتعاش در دستگاه تیلر محسوب می شود و ساختار دسته منجر به افزایش ارتعاش
در دستگیره تیلر می شود. استفاده از تراکتورهای دستی در مزارع کشاورزی و حومه شهر که دارای ناهمواری های فراوان می باشد یکی از منابع عمده افزایش ارتعاش می باشد.
با وجود اینکه استفاده از تایر باعث کاهش ارتعاش می شود تغییر شکل تایر و دفرمه شدن آن زیاد بوده و باعث افزایش ارتعاش می شود. جهت کاهش ارتعاش منتقله به دست و بازو در ایزارهای مرتعش راهکارهای مختلفی از قبیل نصب ایزولاتورهای لاستیکی روی دست، اصلاح جرم (mass) و فنریت (stiffness) دستگیره نصب ایزولاسیون بین موتور و فونداسیون یا استفاده از بالانس زاویه چرخ لنگر موتور ارائه شده است. اگر چه اکثر روش های بررسی شده قادر به کاهش ارتعاش دست و بازو می باشند، ولی آنها دارای ساختار پیچیده، نیازمند تکنولوژی بالا و به سختی بر روی تیلرهای موجود قابل نصب می باشند. جهت کاهش استرس حین کار با تراکتورهای دستی تلاش هایی شامل استفاده از انواع مختلف ایزولاتورها در نقاط مختلف انجام شده است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ کنترل تماس با ارتعاش تمام بدن
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.