مروری بر تهویه مطبوع اماکن مراقبت بهداشتی
مروری بر تهویه مطبوع اماکن مراقبت بهداشتی
مروری بر تهویه مطبوع اماکن مراقبت بهداشتی
فرمت: pdf تعداد صفحات: 7
فهرست:
- مقدمه
- خطرات عفونت و ایمنی
- منابع ارگانیسم های عفونی
- راه های انتقال بیماری
- طبقه بندی براساس دوز دریافتی
- کنترل عفونت
- نقش سیستم تهویه مطبوع در کنترل عفونت و خطر
- و …
مقدمه
سیستم های تهویه مطبوع اماکن مراقبت بهداشتی، ملزم به رفع نیازها و رعایت کارکردهای متنوعی با استانداردهای عملکرد بالا هستند که از بسیاری جهت ها منحصر به ساختمان هایی است که در آن کار می کنند. احتمالا هیچ کاربرد دیگری از سیستم تهویه مطبوع در فرایند ساخت و ساز ساختمان به اندازه کاربرد بیمارستانی مهم و حیاتی نیست؛ زیرا با ایمنی و سلامت انسان رابطه دارد. تنوع و سطح بالای تقاضاها از سیستم های تهویه مطبوع، ماهیت بارها و شرایط طراحی، الزامات برای قابلیت اتکا، بهداشت سیستم و نیاز به تقابل با طیفی از سیستم های ساختمانی پیچیده، همه دست به دست هم داده اند و باعث می شوند که طراحی سیستم تهویه مطبوع چالشی منحصر به فرد باشد. قصد ما در اینجا ارائه مقدمه ای اجمالی در خصوص تقاضاها و خدمات خواسته شده از سیستم های تهویه مطبوع، مراقبت بهداشتی و همچنین بحثی خلاصه در خصوص ملاحظات طراحی برجسته تر آن است.
خدمات تهویه ای مورد نیاز همانند دیگر انواع ساختمانها، سیستم های تهویه مطبوع مکان های مراقبت بهداشتی ملزم به ایجاد شرایط رفاه محیطی از طریق کنترل دما، جابجایی هوا، رطوبت نسبی، سروصدا و کنترل بوهای نامطلوب است.
کنترل محیطی، نه تنها در ارائه آسایش فردی، بلکه در تسهیل فرایند بهبودی نیز مهم است: به زبان ساده تر، بیماری که احساس آسودگی می کند سریعتر درمان می شود. علاوه براین، سیستم های تهویه مطبوع اماکن مراقبت بهداشتی برای پشتیبانی از طیفی از وظایف، رویه ها و سیستم های حیاتی برای بهداشت و ایمنی از جمله مواد زیر، مطالبه می شوند:
کنترل عفونت: اماکن طبی، جاهایی هستند که در آنها نسبتا سطوح بالایی از میکروارگانیسم های پاتوژنیک (بیماری زا) تولید می شوند و بنابراین نیاز به رویه های سخت گیرانه و کنترل و حراست از اجتماع کارکنان و بیماران است. سیستم های تهویه مطبوع یکی از چندین ابزار و فرایندهای مورد استفاده در کنترل عفونت هستند.
• کنترل محیطی برای کارکردهای طبی خاص: برخی کارکردهای طبی، درمان ها یا فرایندهای بهبود نیاز به شرایط دمایی یا رطوبت نسبی محیط کنترل شده دارند که این سطح، از حد آسایش فردی فراتر می رود. کنترل خطر: بسیاری از تجهیزات طبی شامل کارکردهایی می شوند که در آن مواد شیمیایی، دودها یا مواد معلق در هوا ایجاد میشوند که خطرات بهداشتی یا ایمنی را ایجاد می کنند. تجهیزات تهویه مطبوع در چنین کارکردهایی برای حذف، خودداری و رقیق کردن غلظت این آلاینده ها در محیط تا سطح ایمنی استفاده می شوند.
• ایمنی جانی: سیستم های تهویه مطبوع در تشخیص و جلوگیری از آتش سوزی و دود سهیم بوده و ممکن است، برای تخلیه و جدا کردن دود از آتریا (ایران) یا دریچه های خروجی استفاده شوند. سیستم های کنترل دود مهندسی شده ممکن است، برای کنترل فشارهای ناحیه ای پیچیده به کار روند.
بسته به نوع اماکن طبی، مشخصات جمعیت بیمار و ماهیت روش های طبی که در آن اجرا می شوند، محدوده و حساسیت خدمات مورد نیاز در دسته های فوق نیز تغییر می کنند. به همین صورت، پیچیدگی طراحی سیستم تهویه مطبوع و نیاز برای هماهنگی دقیق با طراحی دیگر سیستم های اصلی ساختمان نیز بسته به نوع محل تغییر می کند.
طبقه بندی اساسی اماکن مراقبت بهداشتی
اماکن مراقبت بهداشتی از نظر ماهیت و پیچیدگی خدمات ارائه شده در آنها و (به عبارت ساده تر) بنا به درجه نسبی بیماری یا آسیب بیماران تحت درمان دارای طیف متنوع و گستردهای هستند؛ از یک دفتر طبابت عمومی محلی گرفته تا مراکز طبی دانشگاهی یا محلی عظیم یا بیمارستانهای تخصصی. به عنوان یک قانون، الزامات کنترل محیطی و نقش نسبی سیستم تهویه مطبوع در ایمنی جانی و کنترل عفونت با افزایش پیچیدگی خدمات طبیعی ارائه شده و درجه بیماری جمعیت بیمار اهمیت بیشتری می یابد.
خطرات عفونت و ایمنی
اماکن مراقبت بهداشتی با توجه به ماهیت جمعیت و فرایندهای آن، خطرات زیستی، شیمیایی و تشعشعی برای ایمنی و سلامت انسان ایجاد می کنند. خطرات اضافی شیمیایی یا زیستی نیز ممکن است، از محیط طبیعی وارد شده یا در داخل ساختمان از مواد و تجهیزات در اثر طراحی یا نگهداری ضعیف ایجاد شوند. نمونه هایی از خطرات شیمیایی بالقوه شامل مواد و محلول هایی با خورندگی بالاست که در آزمایشگاه و فرایندهای عفونت زدایی استفاده میشوند. نشتی گاز بیهوشی و مونوکسید کربن یا دیگر گازهای احتراق به ورودی های هوای خارجی وارد می شوند. خطرات تشعشعی می توانند از داروهای هسته ای که به طور نامناسب با آنها رفتار می شوند یا فرایندهای اشعه ایکس با حفاظ ناکافی ایجاد شوند. در اینجا به طور گسترده به کنترل خطرات زیستی ناشی از میکروارگانیسم هایی می پردازیم که باعث عفونت های بیمارستانی (اخذ شده در بیمارستانها) می شوند. عبارت آلاینده به هرحال اغلب برای اشاره به خطرات موجود در هوا ناشی از هریک از منابع استفاده می شود.
منابع ارگانیسم های عفونی
از منابع مهم میکروارگانیسم های پاتوژنیک در محیط مراقبت بهداشتی، بیماری است که از بیماری های مسری رنج می برد. علاوه براین چندین منبع کشنده مهم و بالقوه دیگر از عفونت عبارت اند از میکروب های ناقل روی هر انسان، هوای خارجی با منابع آب آلوده و تکثیر یا رشد میکروبی در خود ساختمان، در اثر این عوامل، محیط مراقبت بهداشتی اغلب غلظت های نسبتا بالایی از میکروارگانیسم ها را به نسبت آنچه در ساختمان های معمولی دیده میشود، دارند. نسبت به اشخاصی که در معرض این میکروارگانیسم ها قرار می گیرند، بیماران زیر بیشتر مستعد گرفتن عفونت های تهدید کننده از طریق مسیرهای بالقوه مختلف هستند.
- بیماران با زخم های باز ناشی از جراحت، سوختگی یا جراحی؛ فرصتی برای میکروب ها فراهم می کنند تا از پوشش بیرونی محافظ بدن، یعنی پوست عبور کنند.
- در برخی بیماران، سیستم ایمنی طبیعی بدن توسط بیماری، آسیب یا درمان های پزشکی تضعیف می شود که منجر به کاهش قابلیت بدن در مبارزه با عفونت می شود. بدترین وضعیت در این گونه موارد بیماری با سیستم ایمنی ضعیف شده ( مانند بیماران پیوند مغز استخوان) است که ممکن است منجر به از کار افتادن سیستم ایمنی بدن وی شود.
- بیماری های مسری مانند حصبه و آبله مرغان که برای عموم خطرناک در نظر گرفته نمی شوند، خطر بزرگی برای جنین مادران حامله محسوب میشوند که ممکن است این عفونت را مثلا از طریق تماس با دیگر بیماران در اتاق انتظار دریافت کنند.
خطر عفونت به بیماران محدود نمی شود. ملاقات کنندگان و مخصوصا کارکنان مراقبت بهداشتی به سادگی از طریق طیفی از شرایط و ابزار در معرض بیماریهای مسری قرار می گیرند.
روش های انتقال: تماس مستقیم و هوایی
بیماری ممکن است از طریق دو روش مهم منتقل شود: تماس مستقیم (از جمله بلع) و هوایی. روش های انتقال از طریق ماهیت ارگانیسم عفونی و نحوه ورود یا حیات آن در داخل محیط ساختمان مشخص می شود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ کووید 19 و سیستم های تهویه مطبوع (HVAC) در ساختمان ها
⇐ تعریف تهویه مطبوع و معرفی پارامترهای طراحی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)