مدیریت پسماندها در شرایط اضطراری
مدیریت پسماندها در شرایط اضطراری
مدیریت پسماندها در شرایط اضطراری
فرمت: PDF تعداد صفحات: 19
فهرست:
- پسماند چیست؟
- هدف از مدیریت پسماند
- ارزیابی
- جریان پسماند تولیدی
- مشکلات پسماند
- دفع پسماندهای تولیدی در اثر وقوع بلا
- استفاده از همیاری های اجتماعی
- ایمنی در محل کار
- پسماندهای خانگی
- جمع آوری و حمل و نقل
- دفع
- اردوگاه ها
- سایر مسائل حائز اهمیت
- بازیافت
- سایر روش های دفع
- مدیریت
دفع ایمن پسماند برای حفظ بهداشت جامعه امری ضروری است. این مساله در هنگام وقوع بلا اهمیت ویژه ای پیدا می کند، چرا که نه تنها سیستم فعلی جمع آوری و دفع پسماند دچار مشکل می شود بلکه در اثر وقوع بلا، پسماند بیشتری تولید می شود. برای اردوگاه ها و محل های اسکان مردم بی خانمان و آواره شده، معمولا در ابتدا هیچ سیستم مناسبی برای مدیریت پسماند وجود ندارد. اگر پسماند در اسرع وقت مدیریت نشود می تواند باعث مخاطرات جدی بهداشتی شده و این امر جامعه ی آسیب دیده ی از بلا را با مشکلات بیشتری مواجه می کند. مطالبی که در این بخش می آید نکات کلیدی است که باید در شرایط اضطراری برای مدیریت پسماند تولیدی مورد توجه قرار داد.
پسماند چیست؟
پسماند همه ی مواد زاید غیر مایعی است که در اثر فعالیت های انسان تولید می شود. در هنگام وقوع بال، دامنه گسترده ای از پسماند تولید می شود که شامل:
- پسماندهای عادی خانگی شامل: پسماند غذایی، خاکستر و مواد زاید ناشی از بسته بندی ها
- فضولات انسانی
- بطری های پلاستیکی آب آشامیدنی و مواد زاید مربوط به بسته بندی اقلام مورد نیاز آسیب دیدگان
- مواد زاید ساختمانی ناشی از تخریب
- گل و لای رسوب کرده پس از وقوع بلا
- درختان افتاده و سنگ های بزرگ ریزش کرده بر روی جاده ها و خانه ها
البته پسماندهای مهمی مانند پسماندهای عفونی ناشی از بیمارستان ها و پسماندهای ناشی از صنایع نیز وجود دارد که نیازمند مدیریت ویژه است، اما ما در اینجا به آنها نمی پردازیم. همچنین دفع اجساد نیز در هنگام وقوع بلا و پس از آن حائز اهمیت فراوان است که در بخش دیگر به آن خواهیم پرداخت.
هدف از مدیریت پسماند
براساس استانداردهای اسفیر (sphere)، افراد باید در محیطی زندگی کنند که توسط پسماند (مانند پسماندهای پزشکی) آلوده نشده باشد و همچنین بتوانند با روش ها و یا وسایلی پسماندهای عادی خود را به نحو مناسبی دفع نمایند. از اهداف دیگر مدیریت پسماند ایمن سازی محیط زیست و فراهم کردن راه های دسترسی به خدمات مختلف برای مردم است.
نکته: مخاطرات بهداشتی مرتبط با مدیریت نامناسب پسماند
مگس ها، موش ها، سگ ها، مارها و سایر حشرات و ناقلین، بویژه در شرایط آب و هوایی گرم می توانند جذب پسماند شوند. در شرایطی که غذا کم است مردم ممکن است برای تامین غذای خود توده های پسماند را جستجو کنند که این امر باعث افزایش بیماری های گوارشی می شود. تجمع آب در محل های تلنبار پسماند می تواند محیطی مناسب برای رشد و تکثیر پشه ها ایجاد کند. بیماری هایی چون مالاریا، تب دنگ و تب زرد از طریق پشه
ها منتقل می شوند. در توده های زباله خطر آتش سوزی وجود دارد. اگر در پسماندها، موادی چون پلاستیک وجود داشته باشد مخاطرات بهداشتی ناشی از سوزاندن آنها بسیار جدی است. در تلنبارهای پسماند، رشد عوامل میکروبی مانند قارچ ها اتفاق می افتد. ورود این قارچ ها به هوا می تواند مشکلات تنفسی برای مردم ایجاد کند.
وجود اشیا نوک تیز و برنده مانند شیشه های خرد شده می تواند برای مردمی که در آن محل رفت و آمد می کنند مشکل ایجاد کند. بارش باران بر روی توده های پسماند، باعث افزایش شیرابه آن شده و احتمال آلودگی منابع آب را بیشتر می کند. در نهایت اینکه وجود تلنبارهای پسماند در محل زندگی مردم باعث افزایش مشکلات روحی و روانی می شود.
ارزیابی
جهت مدیریت مناسب پسماند در شرایط اضطراری لازم است تا در ابتدا ارزیابی مناسبی از شرایط موجود انجام شود و قبل از آغاز کار، اولویت بندی مناسب اقدامات صورت پذیرد. موارد ذیل باید مورد توجه قرار گیرد.
جریان پسماند تولیدی
- انواع پسماند تولیدی و حجم هر کدام و میزان تولیدی روزانه آنها چقدر است؟
- این پسماندها در حال حاضر چگونه دفع می شوند؟
- چه کسی یا چه سازمانی مسئول جمع آوری پسماندهاست؟
- چه نوع پسماندی با چه میزانی و در چه شرایطی در اثر وقوع بلا تولید شده است؟
مشکلات پسماند
- آیا سیستم دفع فعلی می تواند این حجم پسماند تولیدی را بپذیرد؟
- آیا پسماند خطرناکی که نیازمند توجه ویژه است، وجود دارد ؟
- آیا سازمان های مسئول برای جمع آوری پسماند می توانند از عهده وضعیت فعلی برآیند؟
- آیا تسهیلات دفع مناسبی برای پسماندهای تولید شده وجود دارد؟
دفع پسماندهای تولیدی در اثر وقوع بلا
بلایا همچون سیلاب، زلزله و طوفان های دریایی می توانند حجم زیادی از پسماندهای ساختمانی تولید کنند. این مساله می تواند مشکلات متعددی را برای مردم ایجاد کند: مثال باعث بسته شدن جاده ها شود، تعدادی از مردم را محبوس کند و کانال های زهکشی را مسدود نماید. همچنین می تواند ارائه خدمات اضطراری به آسیب دیدگان را با مشکلات عدیده ای مواجه کند.
ابتدا باید افراد محبوس شده زیر پسماندهای ساختمانی را نجات داد (احتمال زنده ماندن افراد حداکثر 7 روز است). پس از آن باید این پسماندها را از محیط جمع آوری نمود. اگر محل مناسبی برای دفع آنها وجود ندارد باید آنها را در محلی موقت تلنبار نمود. نکته ی حائز اهمیت این است که همه این پسماندها دفع شدنی نیستند، بخشی از آنها قابل بازیابی هستند. اگر امکان پذیر باشد باید بخش قابل بازیابی جداسازی شود. با توجه به اینکه تلنبارهای پسماند، پتانسیل آتش گرفتن را دارد باید اطراف این تلنبارها، فنس های محافظ کشیده شود تا دسترسی مردم به آنها قطع گردد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت پسماند در صنعت نفت و گاز
⇐ مدیریت پسماندهای صنعتی مهندس حبیبی نژاد
⇐ جزوه دوره آموزش مدیریت پسماندهای صنعتی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)