مدیریت و کنترل پیمانکاران
مدیریت و کنترل پیمانکاران
مدیریت و کنترل پیمانکاران
فرمت: PDF تعداد صفحات: 8
مقدمه:
ضرورت دارد هر کسی را که وارد ساختمان های شرکت یا کارخانه می شود تا کاری تخصصی را برای مالک یا ساکن شرکت یا مشتری، انجام دهد، به منزله ی «پیمانکار» بدانیم. هم شرکت، در قبال مسائل بهداشت، ایمنی و محیط زیست، وظیفه ای برعهده دارد و هم خود پیمانکار موظف به رعایت این مسائل است. به همین سبب، ضرورت دارد همان اقداماتی که برای کنترل بهداشت، ایمنی و محیط زیست کارکنان، صورت می پذیرد، در مورد همه ی کسانی نیز به انجام رسد که مستقیما تحت استخدام شرکت نیستند ولی در ساختمان های شرکت یا کارخانه، کار می کنند، از جمله، مسئول تدارک غذا، شیشه پاک کن، کارکنان نمایندگی ها و نیز، تعمیرکاران و سرویس کاران تجهیزات فهرست پیمانکاران طولانی است و ضرورت دارد به منزله ی اولین مرحله ی کنترل پیمانکاران، تهیه شود.
تحليل نتایج پژوهش در علل وقوع سوانحی که پیمانکاران در آنها دخیل بوده اند نشان می دهد که فشارهای مالی بر پیمانکار، همیشه وجود دارد، خواه این فشارها، فقط استنباط شود و خواه واقعی و آشکار باشد. غالبا پیشنهاد و تقبل کمترین قیمت، جهت رقابت در مناقصه، موجب می گردد استانداردهای بهداشت، ایمنی و محیط زیست رعایت نشود. سایر عواملی که مانع از تحقق این استانداردها می شود، عبارتند از:
- موقتی بودن نیروی کار و عدم آموزش مناسب یا کامل این نیرو
- کوچک بودن اکثر شرکت های پیمانکاری و ادعای این شرکت ها در مورد ناآگاهیشان از قوانین ایمنی با عملکرد بی خطر
- خطر لاینفک کار و شرایط کار
- فشار کار
- کم توجهی مدیران به ضرورت مدیریت ایمنی
پژوهش به اثبات رسانده است که کنترل کارآمد هر فعالیت مستلزم مسئولیت پذیری هر فرد در محل کار خود و نیز، به رسمیت شناختن تصمیمات قانونگذار و تبعیت از آنها است. بنابراین، در موارد حضور پیمانکار، ضرورت دارد تصمیمات راجع به بهداشت، ایمنی و محیط زیست را افراد ذی صلاح اخذ کنند یا این که تصمیمات مزبور، در مشاوره با افراد ذیصلاح، گرفته شود.
ایجاد همکاری و هماهنگی در فعالیت ها و دسترسی همه به اطلاعات مربوط، فقط در صورتی دست یافتنی است که همه ی اشخاص دخیل در هر فعالیت، در فرایند ارزیابی خطرات احتمالی، حضور داشته باشند. تکیه بر ارزیابی های دارای روش دائمی و بی تغییر، کفایت نمی کند، زیرا بسیار احتمال دارد شرایط موجود در هر کار، به نحوی چشمگیر، متفاوت با وضعیت مبنا یا استاندارد باشد. بدین ترتیب، اگرچه می توان در فرایند ارزیابی خطرات احتمالی، از تمهیداتی استاندارد سود جست ولی ضرورت دارد شرایط واقعی هر کار را نیز در ارزیابی خود لحاظ کنیم. برخی از مشکلات، به این سبب رخ می دهد که پیمانکاری با شرایط محلی کار و ملزومات بهداشت، ایمنی و محیط زیست آن، آشنا نیست. همچنین، برخی دیگر از مشکلات ناشی از آن است که به علت عدم تعیین جزئیات (دقیق) بهداشت، ایمنی و محیط زیست، قبل از توافق بر سر قیمت، پیمانکار از رعایت ملزومات مربوط، سر باز می زند.
مسئله ای که باید مورد درک و پذیرش بیشتر قرار گیرد عبارت است از انتخاب پیمانکار، بر مبنای «صلاحیت» او در بهداشت، ایمنی و محیط زیست و نیز، صلاحیت او در اجرای قابل قبول کار. افزون بر آن، آنچه اهمیت بسیار دارد، صلاحیت واقعی افرادی است که در محل شرکت مشتری، کار را انجام می دهند (و اجرای آن را سرپرستی می کنند). از همین رو، چنانچه پیمانکار تأیید شده در مناقصه، قرار داد خود را به پیمانکاری فرعی، واگذار کند، نباید از خطرات پدید آمده از این کار، غافل شد.
در زمان حاضر، پیمان سپاری، شامل حوزه هایی شده است که سابق بر این، صرفا به وسیله ی خود کارفرما / مشتری، به انجام می رسید، از جمله، تعمیرات و نگهداری تجهیزات، تدارک غذا و نیز، مدیریت تأسیسات. در بخش حاضر، به بحث در باب اصول عمومی مدیریت پیمان سپاری می پردازیم، با این حال، مواردی مهم که در این بخش نمی آید، عبارتند از انتقال کارکنان جهت همکاری با خدمه پیمانکاران و نیز، انتصاب کارکنان به دیگر سمت های نیمه ادغام می شوند.
راهبرد کنترل پیمانکاران
هر راهبرد موفق در کنترل پیمانکاران، شش بخش دارد. میزان مناسبت هر کدام از این بخش ها، بسته به مقدار خطر احتمالی و ماهیت کار مورد قرارداد، است. بخش های مزبور، عبارتند از:
- تعیین پیشنهاد دهندگان مناسب در مناقصه
- تعیین خطرات و ذکر آنها در فهرست جزئیات ایمنی
- وارسی (جنبه های بهداشت، ایمنی و محیط زیست) در پیشنهادها
- پذیرش قوانین بهداشت، ایمنی و محیط زیست مشتری، به وسیله ی پیمانکار
- کنترل پیمانکار در محوطه ی شرکت یا کارخانه
- انجام وارسی پس از تکمیل کار مورد قرارداد.
تعیین پیشنهاد دهندگان مناسب در مناقصه
واضح است که ضرورت دارد برای این کار، سیستمی ایجاد شود که هدف آن، حصول اطمینان از دانش پیمانکار درباره ی استانداردهای ایمنی و نیز، سابقه ی پیمانکار در عمل به این استانداردها باشد.
- لازم است هر پیمانکار که تمایل دارد نامش در فهرست پیمانکاران تأیید شده، قرار گیرد، اسناد سیاست گذاری خود برای ایمنی و نیز نمونه هایی از ارزیابی خطرات احتمالی را در اختیار شرکت پیمان سپار قرار دهد. ضرورت دارد تمهیداتی جهت بررسی صلاحیت پیشنهاددهنده، نظر به قابل قبول بودن موارد فوق، ایجاد شود. باید دانست که امکان دارد شرکت های کوچک پیمانکاری، دارای سیستم ایمنی باشند که نسبت به سیستم ایمنی مشتری، بسیار ساده تر است و لزومی ندارد چنین امری را به منزله “نامناسب بودن” پیمانکار تلقی کنیم. درخواست از پیمانکار برای عرضه ی اسناد سیاستگذاری ایمنی و نمونه های ارزیابی خطرات احتمالی، موجب سختی کار پیمانکار می شود و بر حجم کار و فشار وارد بر او، بسیار می افزاید. بنابراین، بهتر است استعلام از پیمانکار درباره ی موارد مزبور، متناسب با خطرات موجود و خطرات احتمالی مستلزم کنترل باشد و باید در خصوص اهمیت هر قرارداد و خطرات احتمالی کار مورد قرارداد، دقتی خاص به عمل آورد. امکان دارد در برخی از حوزه های قضایی، پیمانکاران کوچک، ملزم نباشند که اسنادی (پیچیده برای) بهداشت، ایمنی و محیط زیست، تدوین کنند. در چنین مواردی، بهتر است در عوض تکیه صرف بر اسناد ایمنی چنین پیمانکارانی، به مشاهده ی عملکرد واقعی و شرایط کار آنها در قراردادهایی دیگر بپردازیم تا از صلاحیتشان اطمینان یابیم.
- نظر به آنچه در فوق آمد، لازم است هر پیمانکار، قبل از تأیید شدن صلاحیتش، به تکمیل پرسشنامه یی بپردازد و اطلاعات لازم را درباره ی سیاست گذاری خود برای بهداشت، ایمنی و محیط زیست، از جمله، مسئولیت های دقیق هر فرد، میزان تجربه، سیستم های بی خطر کار و نیز، استانداردهای آموزشی عملی، در اختیار حرکت نگذارد.
- پس از تحقق دو مرحله ی سابق، می توان پیمانکاران «ذی صلاح» را جهت تایید انتخاب کرد. با این حال، وجود بازخورد ضرورت دارد تا اگر پیمانکاری، به استانداردهای خود، عمل نکند، او را شناسایی سازیم. این امر، بدان معناست که باید «فهرست پیمانکاران تأیید شده» را به طور ادواری، دقیقا بررسی کنیم و بروز سازیم و این امر، به خصوص در مورد پیمانکارانی مصداق می یابد که مرتبا طرف قرارداد شرکت هستند.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ استقرار سیستم مدیریت HSE در نظام پیمانکاران
⇐ مدیریت ایمنی, بهداشت و محیط زیست پیمانکاران
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)