مدیریت و کنترل پروژه
مدیریت و کنترل پروژه
مدیریت و کنترل پروژه
Management and project control
فرمت: PDF & PPT تعداد صفحات: 212
پروژه چیست؟ مدیریت و کنترل پروژه به چه معناست؟
– پــروژه ، عبارت از مجمـوعه اقدامات و عملیات پیچیـده و منحصـر بـه فـردی متشکل از فعالیتهای منطقی و مرتبط به یکدیگـر است که زیـر نظر یک مـدیـریت و سـازمـان اجرایی مشخص ، برای تامین هـدف یا اهـدافی مشخص در چـارچوب بـرنامـه زمـانی و بـودجه از پیـش تعیین شده ای اجــرا می شــود .
پـروژه، مجمـوعه ایست از کارهای غیـر تکـراری و مرتبط به هم کـه هر یک از آنها مـدت اجـرا ، زمـان شـروع و زمـان خاتـمه معینی دارد.
در زبانهای گوناگون و حتی در سازمانهای مختلف هر کشور در مورد واژه های برنامه ، طرح یا پروژه، اختلافات لغوی ، معنایی و قانونی وجود دارد ؛ از این رو چهارچوب آنان روشن و آشکار نیست و گاه به جای یکدیگر نیز استفاده می شوند .
آرمانها و اهداف تعیی نشده حکومت در سطح برنام هریزی بلندمدت یا استراتژیک، نامیده می شود که این برنامه ها دارای اهداف کیفی می باشند. مانند برنامه توسعه (Plan) برنامه صنایع شیمیایی، برنامه توسعه شبکه راه های کشوری؛ دستیابی به این اهداف و آرمانها در یک فاصله زمانی بلندمدت که معمولا بین ده تا بیس توپنج سال است، امکانپذیر می باشد .
پس از اینکه برنامه ها در سطح برنامه ریزی بلندمدت مشخص گردیدند، هر برنامه در سطح برنامه ریزی میان مدت یا تاکتیکی توسط مدیریت طراز اول یا سیستم اجرایی کشور به مجموع های از یا برنامه های اجرایی تفکیک می شود که شامل مجموع های از تصمیمات (Program) طرحها مقطعی یا اجرایی هستند که ظرفپنج تا ده سال آینده باید اجرا و به نتایج موردنظر برسند.
هر طرح در سطح برنامه ریزی کوتاه مدت یا اجرایی توسط واحدهای ستادی یا سطوح مدیریت میانی می نامند، تبدیل و (Project) نظام اجرایی کشور به مجموعه کارها و عملیاتی که آن را پروژه تقسیم می شود .
تعریف برنامه ریزی: فرآیند برنامه ریزی، تعیین توالی و توازی فعالیت های لازم برای اجرای یک پروژه با در نظر گرفتن زمان مورد نیاز برای اجرای هر فعالیت و کیفیت تعیین شده برای آن فعالیت است .
تعریف کنترل پروژه: کنترل پروژه فرایندی است در جهت حفظ مسیر پروژه برای دستیابی به یک تعادل اقتصادی موجه بین سه عامل هزینه، زمان و کیفیت در حین اجرای پروژه، که از ابزار و تکنیک های خاص خود در انجام این مهم کمک می گیرد. در واقع کنترل، اجرای دقیق و کامل برنامه تدوین شده برای پروژه است، بگونه ای که هنگام خروج از برنامه بتوان با تشخیص علل و طرح اقتصادی ترین فعالیت ها، پروژه را به نزدیکترین حالت ممکن در مسیر اولیه و اصلی خود بازگرداند .
تاریخچه مدیریت پروژه به چه زمانی باز می گردد؟
تاریخچه مدیریت پروژه در جهان را معمولا به مدیریت پروژه های عظیمی همچون ساخت اهرام مصر، دیوار چین و یا بنا نهادن تخت جمشید به دستور داریوش مربوط می دانند؛ هر یک از این پروژه ها از جمله پروژه های بزرگ و پیچیده تاریخ بشریتند که با کیفیت استاندارد بالا و بکارگیری نیروی عظیم انسانی ساخته شده اند.
یک مدیر پروژه وقتی به شهر اسرارآمیز هخامنشیان سری می زند و در هر گوشه ای از آن به نقوش هنرمندانه برجسته باستانی برخورد می کند بدون شک دچار حیرت می گردد که چگونه چنین پروژه عظیمی قریب دو هزار و پانصد سال پیش با چنین کیفیت منحصر به فردی ساخته شده که علیرغم ویرانی و به آتش کشیده شدن پیاپی توسط اسکندر و تسخیر کنندگان پس از او همچنان به عنوان نماد حیرت انگیز پروژه ایرانی از آن یاد می شود.
هر چند به دستور کوروش، مهندسان و سازندگان پاسارگاد موظف بودند شرح کار خود و همچنین برنامه کاری روز بعد خود را در لوحه هایی که به نام کارنامک مشهور بود , بنگارند اما امروزه جز با تکیه بر حدسیات نمی توان اظهارنظر قاطعی پیرامون نحوه دقیق مدیریت پروژه های عظیم عهد باستان ابراز داشت، چرا که متاسفانه تاکنون هیچ مدرک و نشانه ای دال بر چگونگی بکار بستن روش ها و تکنیک های مدیریت پروژه در این طرح ها یافت نشده است.
اما تاریخچه مدیریت پروژه در دنیای جدید به سالهای ابتدایی دهه 1900 میلادی باز می گردد؛ جایی که هنری گانت با توسعه نمودار میله ای ابداعی خود آغازگر حرکت پرشتاب بعدی طی سالهای دهه 1950 و 1960 میلادی در پروژه های نظامی و هوافضای آمریکا و سپس انگلستان گردید. هر چند نام پرآوازه هنری گانت به عنوان پدر تکنیک های برنامه ریزی و کنترل پروژه در تاریخ ثبت گردیده است لیکن سالهای دهه 1950 و 1960 به عنوان سالهای آغازین رشد و توسعه مدیریت پروژه در دنیای معاصر شناخته می شود. این سالها سرآغاز تکوین و توسعه بسیاری از روش ها و دانش های مربوط با مدیریت های نه گانه پروژه است که سالها بعد توسط نرم افزارهای مختلف عملیاتی و در پروژه ها بکار گرفته شدند.
تغییرات سریع تکنولوژیک ، بازارهای شدید رقابتی و رایزنی فشرده و قدرتمندانه شرکت ها، همه و همه سازمانها و بنگاه های متولی پروژه را تشویق به تغییر سیستم مدیریتی خود نمود. در هنگامه نبرد انتخاب بین غرق شدن یا شنا کردن و یا تطبیق و سازگاری یا مرگو نابودی، مدیریت پروژه و پروژه مداری در مدیریت تنها نجات مرگ و مدیریت پروژه در مدیریت تنها انتخاب و راه فراروی پیمانکاران و سازمانها بود.
خصوصیات یک پروژه:
پــروژه از یک مجمـوعه فعـالیت تشکیل میشـود ، بطـوریکه با انجـام این فعـالیتها پــروژه بـه اتمام می رسـد .
- بیـن فعالیتها روابط و وابستگـی یا تقـدم و تـأخــر وجــود دارد.
- فعـالیتها مــرز دار هستنــد ، یعنی پــروژه فـرآینـد گسستـه دارد .
- هـر پــروژه دارای یک نقطـه شــروع و یک نقطه پایان می باشد .
- هـر پــروژه دارای یک هدف مشخص و قابل ارزیـابی است.
- هر پروژه داری یک کیفیت تعریف شده برای اجرا می باشد.
فعالیت چیست؟ کوچکترین جزء عملیاتی تشکیل دهنده یک پروژه را که دارای یک زمان شروع، یک زمان پایان، طول زمان، منابع، مقداری هزینه و کیفیت تعریف شده است را فعالیت گویند.
لزوم برنامه ریزی پروژه:
- بخاطر ارزش زمانی پول وافزایش نرخ تورم، قدرت خرید بودجه پروژه از بین می رود.
- معطل ماندن منابع و عدم بکار گیری آنها در پروژه های دیگر.
- دیر رسیدن پروژه به زمان سوددهی.
- افزایش هزینه های غیر مستقیم پروژه.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
- فرایندهای مدیریت پروژه
- مراحل انجام پروژه
- وظایف مدیر پروژه
- کارکرد مدیریت پروژه چیست؟
- برنامه ریزی پروژه – کنترل پروژه
- نمونه برنامه ریزی پروژه و کنترل پروژه
- گام های برنامه ریزی پروژه و کنترل پروژه
- ساختار شبکه
- روش های تهیه اطلاعات و تنظیم شبکه
- قوانین رسم شبکه های برداری
- انواع وابستگی
- انواع روابط میان دو فعالیت
- نمودار گانت
- روش مسیر بحرانی (CPM) + مثال و حل مثال
- شناوری در تاریخ های وقوع رویدادها
- انواع شناوری
- انواع فعالیت های بحرانی و مسیر بحرانی شبکه
- ترتیب بندی فعالیت ها به ترتیب درجه بحرانی بودن
- شبکه های گره ای و محاسبات مربوط به آن
- شبکه تقدمی یا مستطیلی (Precedence Network)
- معرفی استانداردهای PM و آشنایی با PMBOK
- استانداردهای معروف مدیریت پروژه
- دانش های نه گانه مدیریت پروژه PMBOK
- جایگاه نه سطح دانش در 5 گروه فرایندی
- موازنه زمان – هزینه
- مدل های ممکن در بررسی زمان – هزینه
- چگونگی موازنه هزینه – زمان
- الگوریتم ابتکاری و مثال
- هزینه های مستقیم و غیر مستقیم پروژه
- الگوریتم زیمیس برای موازنه زمان
- برنامه ریزی و تخصیص منابع
- و …
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
سوالات تشریحی هم داره؟
خیر