مدیریت حوادث ساختمانی
مدیریت حوادث ساختمانی
مدیریت حوادث ساختمانی
تهیه و تنظیم: امین فتحی بیرانوند
خلاصه
از دیدگاه علمی، مدیریت پروژه الزاما بالا بردن بازدهی کار ساختمان سازی نیست, بلکه منظور از این عبارت بهبود عملکرد اجرای سازه در برابر نیروی حوادث پیش بینی نشده نیز می باشد. بشر کنونی نمی تواند از وقوع حوادث و اتفاقات پیش بینی نشده جلوگیری نماید اما می تواند با به کارگیری مجموعه ای از روش ها، از به وجود آمدن خسارات مالی و جانی و همچنین آسیب های که ممکن است در طولانی مدت در اثر وقوع حوادث پیش بینی نشده ایجاد گردند، جلوگیری به عمل آورد.
مقدمه
سالیانه وقوع حوادث در صنعت ساختمان باعث وارد آمدن خسارتهای مالی، جانی و زیست محیطی زیادی به شرکت ها و سازمان ها و خانواده فرد حادثه دیده می گردد. علاوه بر خسارت های مستقیم و مشهود، هزینه ها و پیامدهای دیگری از قبیل بی سرپرست شدن خانواده ها، مسایل روحی و روانی حادثه دیده، خانواده و افراد نزدیک و نگهداری از حادثه دیده و… قابل تامل می باشد. توجه به این مطالب ایجاب می کند تا با بررسی و تجزیه و تحلیل علل بروز حوادث و اتفاقات، نتایج حاصل جهت ایمن سازی و شناسایی ریسک مورد استفاده قرار گیرند.
صنعت ساختمان یکی از اشتغال زاترین صنایع در کشور است. لذا توجه به مسایل مربوط به ایمنی محیط کار و سلامت کارگران باید از درجه اهمیت بالایی برخوردار باشد. ریسک ها و کانون های خطر در کارگاه های ساختمانی بسیار متنوع و پیچیده می باشند عدم توجه کارشناسانه و دقیق به این موضوع می تواند آثار و تبعات جبران ناپذیری را برای گروههای مختلف کاری در برداشته باشد. بنابراین بررسی و تجزیه و تحلیل دقیق علل بروز هر حادثه در کارگاههای ساختمانی باید مورد توجه خاص مسوولان باشد. هر چند نمی توان به طور مطلق و کامل از بروز حوادث جلوگیری کرد، با اتخاذ تدابیر ایمنی در رعایت مقررات حفاظتی می توان تا حدود زیادی میزان و شدت حوادث را کاهش داد. در این تحقیق سعی بر آن شده است با شناسایی عوامل موثر در بروز حوادث در کارگاههای ساختمانی و تجزیه و تحلیل آماری آن ها راهکارهای موثری جهت پیشگیری از حوادث پیشنهاد گردد.
ضرورت و اهمیت مدیریت حوادث
همان طور که آمار و ارقام گواهی می دهند، به لحاظ سرمایه و حجم نیروی انسانی که در صنعت ساختمان – سازی به کار می رود، این صنعت بزرگترین صنعت در کشور است. عوامل متعددی وجود دارند که سبب می شود، زمان و هزینه و کیفیت این صنعت همه در پوشش مدیریت موثری به موازنه برسند. از جمله عوامل قابل توجه عبارتند از: رشد سريع جمعیت، افزایش تقاضا، نیاز به کاهش زمان تحویل پروژه های عمرانی و کاهش زمان برگشت سرمایه، سرمایه گذاران و عواملی از این قبیل.
در ایران امروزه ساخت و ساز مسکن مرحله سنتی خود را طی نموده و وارد مرحله جدید ساخت یعنی مرحله صنعتی شده است. علت توجه به ساخت و سازهای صنعتی، بررسی عوامل بروز سوانح و حوادث و افزایش عمر ساختمان در حین ساخت به دلیل مزایای بسیاری است که این قبیل اقدامات در پی دارد. کشور ایران در منطقه ای واقع شده است که در معرض حوادث پیش بینی نشده مکرر و قابل ملاحظه ای قرار دارد و همان طور که شاهد نتایج سوانح حاصل از حوادث پیش بینی نشده هستیم، نبود برنامه ریزی دقیق و پویا در ساخت ساختمان ها، در حین ساخت سبب خسارات بسیاری می شود.
علاوه بر نیروی حوادث پیش بینی نشده، عوامل دیگری سبب به وجود آمدن خسارات جانی و مالی بسیاری می شوند. به همین دلیل توجه به بررسی عوامل بروز سوانح و حوادث ساختمانها در حین ساخت، تاسیسات مهم و شریان های حیاتی بسیار مهم می نماید، چرا که یکی از راههای حفظ جان انسان ها و افزایش پایداری ساختمان در حین ساخت مدیریت درست بررسی عوامل بروز سوانح و حوادث در حین ساخت است. تعریفی که در علم مهندسی عمران برای بررسی عوامل بروز سوانح و حوادث ارائه می شود مفهوم بالابردن برنامه ریزی دقیق و پویا در ساخت یک ساختمان در برابر نیروهای وارده را می رساند.
بررسی عوامل بروز سوانح و حوادث ساختمان در حین ساخت
بررسی عوامل بروز سوانح و حوادث در علم مهندسی عمران به مفهوم بالا بردن برنامه ریزی دقیق و پویا در ساخت یک سازه در برابر نیروهای وارده است. امروزه از این اصطلاح بیشتر در مورد نیروی حوادث پیش بینی نشده استفاده می شود. از دیدگاه علمی، بررسی عوامل بروز سوانح و حوادث واژه کاملاً درستی برای این منظور نیست. چرا که منظور از اصطلاح «برنامه ریزی دقیق و پویا در ساختمان سازی» به طور قطع بالا بردن برنامه ریزی دقیق و پویا در ساخت در برابر نیروی حوادث پیش بینی نشده، نیست بلکه منظور بهبود عملکرد اجزای سازه (ساختمان در حین ساخت) در برابر نیروی حوادث پیش بینی نشده است. به همین دلیل اصطلاح «مدیریت پروژه » و در حالت خاصی برای حوادث پیش بینی نشده، «مدیریت پروژه لرزه ای» اصطلاح درست تری است.
یکی از موضوعات مهم و اساسی در راهبرد کاهش خطر پذیری در برابر حوادث پیش بینی نشده، بررسی عوامل بروز سوانح و حوادث ساختمانهای در حین ساخت موجود با کمترین هزینه با سرعت بالا و به صورت ساده است تا دست کم جان شهروندان در حوادث پیش بینی نشده متوسط به بالا حفظ شود و در حقیقت آستانه ریزش ساختمان ها در حین ساخت ارتقا یابد. برای ساخت یک سازه و ساختمان در حین ساخت معمولی باید به بسیاری از موارد توجه کرد. از جمله مهم ترین این موارد می توان به پی ساختمان در حین ساخت و جوشکاری آن اشاره کرد در حالی که پی ساختمان در حین ساخت از اصلی ترین موضوعات ساخت و ساز محسوب می شود و به عنوان مثال برای ساخت پی باید به میزان دقیق و حساب شده نسبت آب و سیمان را رعایت کرد..
مقاله کامل را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
حتما بخوانید:
⇐ نرم افزار مدیریت حوادث شیمیایی در محیط کار wiser
⇐ حوادث ناشی از کار دکتر تهرانی
⇐ روند مدیریت خطرها و اثرات آن (HEMP)
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)