مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) در کارگاه های ساختمانی
مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) در کارگاه های ساختمانی
مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) در کارگاه های ساختمانی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 92
فهرست:
- مقدمه
- اجرای مدیریت ایمنی در پروژه های ساختمانی
- اجرای برنامه ایمنی
- حفاظت در برابر سقوط
- بهداشت حرفه ای
- حفاظت محیط زیست
- حفاظت در برابر حریق
- ورود به فضاهای بسته
- ایمنی برق
- ایمنی ترافیک کارگاهی
- امداد و کمک های اولیه در کارگاه های ساختمانی
- ضمائم و منابع
۱ – مقدمه
حوادث در بخش ساختمان باعث فجایع انسانی بسیاری شده است، باعث مختل کردن کار کارگاه شده و پیشرفت پروژه ها را به تاخیر می اندازد و شدیدا بر روی هزینه ی کل، بهره وری و نام شرکت تاثیر بدی می گذارد. با بدتر شدن شرایط ایمنی و بهداشت محیط های کاری، قوانین جدید و استانداردهای بین المللی سازمانها را به سمت اصلاح عملکرد ایمنی سوق داده است. در هر دو گروه کشورهای پیشرفته و در حال توسعه به ضرورت اصلاح مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی در کارگاه های ساختمانی پی برده شده است، بویژه در کاهش تعداد حوادث ساختمانی. در بسیاری از صنایع ساختمانی در دنیا رویکرد به مدیریت ایمنی در کارگاه های ساختمانی به عنوان ابزاری در جهت کاهش پتانسیل بحران های در مقیاس بزرگ روبه افزایش است. بروز حوادث نه تنها ناشی از بی دقتی کارگران است، گاهی اوقات حوادث به سبب ضعف در کنترل که وظیفه مدیریت است بوقوع می پیوندند. (1999 Weiek et al)
دولت ها در سراسر دنیا بر تعهد مداوم و یکپارچه نسبت به استقرار محیط کار فارغ از هرگونه آسیب یا بیماری معتقد بوده اند. این تعهد بازتابی از تثبیت عملکرد بر پایه قوانین ایمنی و بهداشت است که اهداف عملکرد فراگیر را تنظیم می کند و یک سیستم شفاف از مسئولیت های تعیین شده در صنعت ساختمان را فراهم می کند. هرچند ارائه قوانین به تنهایی نمی تواند راه حل باشد، با ایجاد اصلاح در رویه فرهنگی که در رسیدن به محیط کار ایمن ضروری بنظر می رسد.
مدیران ساختمان اغلب به ایمنی به عنوان هزینه ای در تضاد با تولید نگاه می کنند، علاقه کمتری نسبت به ایمنی و اطمینان از سرپرستان در مدیریت ایمنی نشان می دهند؛ آنها از ایمنی غفلت می کنند بویژه زمانی که به فکر برنامه های دیگر و فشارهای اقتصادی هستند. سایر فاکتورهایی که بر مدیریت ایمنی تاثیر می گذارند شامل تامین آماده سازی شرایط کار ایمن، آموزش ایمنی، کنترل مؤثر خطرات کارگاه توسط پیمانکاران اصلی و مسئولیت های ویژه ایمنی برای مدیران و کارگران. مدیریت ایمنی مربوط به فعالیتهای فعلی، نقش ها و کارکردها با حفظ ایمنی می شود. ممیزی سیستم مدیریت ایمنی ممکن با تجزیه و تحلیل آنچه در تشریفات اداری گنجانده شده شروع و پایان یابد اما کمتر درباره چگونگی عملکرد سیستم در این زمینه بحث می کند. چنین آنالیزی آنچه را که سازمان می بایست در حفاظت کارگران خود، عموم افراد و محیط از ضرور و زیان انجام دهد شناسائی می کند، اما آنچه را که واقعا در محیط کارگاه در حال وقوع است نشان نمیدهد؛ آیا مردم و محیط مورد حمایت قرار می گیرند و آیا وقایع بدی در حال وقوع است. (2003 Mearns et al) گسترش سیستم مدیریت ایمنی برای کنترل ریسک ضروری بنظر می رسد.
بر طبق آمار اداره کار ایالات متحده آمریکا (US BLs) بطور تقریبی هر ساله 150000 حادثه ساختمانی بوقوع می پیوندد. سازمان OSHA نیز سقوط از ارتفاع را عامل اصلی جراحات و آسیب های ساختمانی معرفی کرده است. سازمان NIOSH نیز در سال ۲۰۰۵ گزارش کرده است که تعداد 1.224 کارگر ساختمانی در طول مدت یک سال جان خود را از دست داده اند، که این مسئله موجب شده تا این بخش از صنعت به عنوان یک صنعت پر خطر در محافل رسمی کشور آمریکا مطرح باشد. همچنین میزان ٪۱۵ از غرامت های کارگری مربوط به کارگران ساختمانی می شود. در کشور ما نیز طبق آمار موجود بخش صنعت با ۴۷ درصد و بخش ساختمان با ۳۰ درصد، به ترتیب بیشترین حوادث کار را در میان حوزه های کاری کشور به خود اختصاص داده اند. حوزه ساختمان با ۳۰ درصد حوادث کار به وجود آمده، دومین رده را به خود اختصاص داده است. بر اساس مطالعات آماری حوزه معاونت روابط کار وزارت کار، طی سالهای ۷۹ تا ۸۴ که بر روی 3000 گزارش حوادث ساختمانی انجام شده است، ۱۶ درصد از حوادث ساختمانی منجر به فوت، حدود ۷۰ درصد حوادث منجر به مصدومیت و آسیب دیدگی و بقیه شامل سایر موارد است. همچنین بر طبق آمار سازمان تامین اجتماعی کشور به ترتیب تعداد 4.171 و 4.291 مورد حادثه در سال های ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ در بخش ساختمان گزارش شده است (شکل های 1 و 2)
- کشاورزی
- استخراج معدن
- صنایع مواد
- صنایع نساجی
- صنایع چوب
- صنایع شیمیائی
- فلزات، ماشین های الکتریکی و غیرالکتریکی
- متفرقه در صنایع غذائی
- ساختمان
- برق، آب و خدمات بهداشتی
- بانک، بیمه، مستغلات
- حمل و نقل و انبارداری
- خدمات
- فعالیت های متفرقه
- پیمانکاری
اجزای مدیریت ایمنی در پروژه های ساختمانی
پروژه های ساختمان متحمل خطراتی زیادی هستند. هدف اصلی در ایمنی و بهداشت ایجاد محیط کار ایمن تر از طریق مدیریت بهینه ایمنی و بهداشت است. هر کسی تحت هر عنوان که درگیر پروژه ساختمانی است مسئول ایمنی و بهداشت است. جدول 1 گروه کاری و مختصری از وظائف آنها را ارائه می کند.
جدول ۱: انواع گروه های کار و وظائف آنها
گروه کار |
وظایف |
کارآور |
کارفرما، کسانی که کنترل محیط کار را برعهده دارند |
طراحان، مشاوران (شامل مهندسين، معماران) |
کارفرما، کارمندان |
پیمانکاران اصلی |
کارفرما، پیمانکار جزء، افرادی که وظیفه کنترل محیط را بر عهده دارند. |
پیمانکاران جزء |
پیمانکاران جزء، افرادی که کنترل محیط را برعهده دارند. |
کارکنان |
کارگران، پیمانکارن جزء |
با وجود آنکه کارفرما مسئولیت اساسی دارد، افراد متعدد می توانند در هر زمانی نقش اساسی را در پروسه ایمنی و بهداشت ایفاء کنند و افراد مهم و کلیدی در پروژه وظیفه تامین نیازهای ایمنی و بهداشت در محیط کار را بر عهده دارند.
مدیران نیاز است برای اطمینان از ایمنی و بهداشت افرادی که با آنها برای انجام کارها در پروژه قرارداد بسته اند کلیه مراحل قابل اجرا را بکار بندند. مراحلی که نیاز است به اندازه و دامنه هر پروژه بستگی دارد. هر چه پروژه بزرگتر باشد، دامنه وسیع تری از خطرات و ریسک های احتمالی وجود خواهد داشت. طراحان / مشاوران نیاز ویژه در نظر گرفتن اثر بالقوه فعالیت هایشان بر ایمنی و بهداشت در انجام کار و سایر افراد که تحت تاثیر آن قرار می گیرند.
بطور خلاصه، هر کسی که در پروژه ساختمانی از هر نوعی مشغول بکار است – از برنامه ریزان، طراحان، سرپرستان گرفته تا کارگران مشغول در کارگاه دارای نقشی در مدیریت ایمنی و بهداشت در کارگاه های ساختمانی هستند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ایمن سازی کارگاه های ساختمانی
⇐ بررسی عوامل زیان آور ناشی از کار و حادثه ساز در کارگاههای ساختمانی
⇐ چک لیست اصول ایمنی در کارگاه های ساختمانی
⇐ آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساختمانی
⇐ فرهنگ ایمنی، بهداشت و مدیریت محیط زیست در پروژه های ساختمانی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)