لزوم رعایت نکات بهداشت، ایمنی و محیط زیست در صنایع نفت و گاز
لزوم رعایت نکات بهداشت، ایمنی و محیط زیست در صنایع نفت و گاز
لزوم رعایت نکات بهداشت، ایمنی و محیط زیست در صنایع نفت و گاز
فهرست:
- ضرورت یکپارچگی و هماهنگی سه موضوع بهداشت، ایمنی و محیط زیست
- اهمیت بهداشت صنعتی
- عوامل موثر در موفقیت مدیریت hse
- پیاده سازی فرهنگ hse
- سیستم ثبت دائمی و رویدادها
- توجه به hse پیمانکاران
- استراتژی فعلی hse
فرآیند پیچیده تکنولوژی و برداشت بی رویه انسان از منابع طبیعی، منجر شده است که خواسته به حق انسان، یعنی سلامت انسان، جامعه و محیط زیست، مورد بی توجھی قرار گرفته و با انقلاب صنعتی و گسترش استحصال انرژی از منابع طبیعی، روند بحرانی و هشدار دهنده ای به خود بگیرد.
تجارب جهانی نشان داده که با پیشرفت تکنولوژی در جوامع، سلامتی، ایمنی و محیط زیست انسان امروز در معرض خطرات فراوانی است و لازم است که برای ادامه حیات بشر، حفظ این سه مقوله بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. هدف از این مقاله بررسی نقش و اهمیت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) در صنایع نفت و گاز از ابعاد و دیدگاههای مختلف و تاکید بر ضرورت وجود نظام یکپارچه مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست در این صنایع می باشد.
مطالب این تحقیق با استفاده از بررسی و مرور متون داخلی و خارجی معتبر بهداشت، ایمنی و محیط زیست مرتبط با صنایع نفت و گاز گردآوری شده است. نتایج این بررسی نشان میدهد که رعایت و حفظ HSE یکی از اصول توسعه پایدار کشورها می باشد؛ هدف نهایی هر یک از این سه موضوع، حفظ سلامت و زندگی انسان است و در نظر گرفتن توام این سه موضوع منجر به بهره وری بیشتر می شود؛ یک سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست زمانی میتواند موفق باشد که رویکرد پیشگیرانه در مورد حوادث و بیماری های شغلی و خسارتهای زیست محیطی داشته باشد؛ به مانند هر سیستم مدیریتی دیگری، فرهنگ سازی مناسب از HSEMS منجر به سهولت پیاده سازی و کارایی آن می گردد؛ از آنجایی که پیمانکاران نقش مهمی در انجام پروژه های عظیم نفت و گاز کشور دارند لازم است که به امور HSE این گروه توجه ویژه ای گردد؛ در تمام شرکت های نفتی دنیا توجه به موضوع HSE از اولویت های اجتناب ناپذیر می باشد به طوری که بدون اجرای این مدیریت، عملا مشروعیت فعالیت های آنها زیر سوال می رود و ضروری است که در صنایع نفت و گاز کشور ما هم با الگوبرداری از این شرکت ها به این مهم توجهی بیش از گذشته گردد. فرآیند پیچیده تکنولوژی و برداشت بی رویه انسان از منابع طبیعی، منجر شده است که خواسته به حق انسان، یعنی سلامت انسان، جامعه و محیط زیست، مورد بی توجهی قرار گرفته و با انقلاب صنعتی و گسترش استحصال انرژی از منابع طبیعی، روند بحرانی و هشدار دهنده ای به خود بگیرد.
روندی که آتش سوزی ها و انفجارهای ویرانگر، وقوع حوادث گسترده و منجر به فوت یا معلولیت در محیط های کاری، بیماری های گوناگون حاصل از فعالیت در محیط های صنعتی، تاثیرات مخرب ناشی از فقدان بهداشت صنعتی در جامعه، تخریب وسیع محیط زیست و آسیب رساندن به لایه حفاظتی ازن، ابتلای زمین به فقر بیولوژیک، گسترش ضایعات و پسماندهای غیر قابل جذب در طبیعت، آلودگی فزاینده در اکوسیستم های حیاتی زمین و منابع تولید غذا و … گوشه هایی از آن است. بقای حیات و حفظ سلامت جسمی و روحی انسان کلید حیات بشر و مراد زندگی اوست. بنابراین ایجاد و توسعه ساختارهای مناسب برای حفظ و گسترش سلامتی، دستیابی به ایمنی های لازم و جلوگیری از آسیب های بهداشتی و محیط زیستی ضروری است.
HSE و توسعه پایدار:
HSE با محوریت سلامت، اثر مهمی در روند پایداری توسعه کشور دارد. دستور کار ۲۱، که برنامه ای جهانی و مدرن برای دستیابی به توسعه پایدار در قرن ۲۱ می باشد، در اجلاس زمین در ریودوژانیرو به تصویب رسید. این دستور، حاصل توافق جهانی و تعهدات سران کشورها در خصوص هماهنگی توسعه پایدار با کلیه عوامل اقتصادی، اجتماعی، صنعتی، فرهنگی و … و همچنین بهداشت، ایمنی و محیط زیست می باشد. در این دستور کار، حفظ و توسعه سلامت انسان و کاهش خطرات بهداشتی ناشی از آلودگی و عوامل مخاطره آمیز زیست محیطی و تدوین برنامه هایی در جهت کنترل و کاهش بیماری ها مورد تاکید قرار گرفته است. اکنون پس از گذشت بیش از یک دهه از تصویب این دستور کار و پس از آنکه الزامات این الگوی جهانی برای توسعه پایدار در اجلاس سران در ژوهانسبورگ (اگوست۲۰۰۲) رقم خورد، سلامتی انسان، جامعه و محیط زیست در صدر اولویتها قرار گرفته است. محوری که رویکرد اصلی HSE را در برگرفته و نقش آن را بیش از پیش در ایجاد توسعه پایدار مشخص می سازد. فصول پنجم و هفتم برنامه پنج ساله چهارم توسعه کشور ایران هم به ترتیب به تاکید بر حفاظت از محیط زیست و ارتقای سلامت و بهبود کیفیت زندگی پرداخته است که نشان از رویکرد کشور عزیزمان به سمت الزامات توسعه یافتگی است.
ضرورت یکپارچگی و هماهنگی سه موضوع بهداشت، ایمنی و محیط زیست
ترکیب یکپارچه بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) از عوامل ساختاری همگون و اثر بخش به شمار رفته و انسان را در ارتباط سنجیده با دیگران و محیط پیرامونی قرار می دهد. چیدمان خردمندانه این سه موضوع، بازتاب فرهنگی و روانشناختی سازنده ای نیز در میان افراد جامعه داشته و انگیزه بسیار مناسبی را برای ایجاد رفتار متناسب و در خور حیات طیبه فراهم نموده و تعاملات اجتماعی را در سطح بالایی ارتقا می بخشد. سه موضوع بهداشتی ایمنی و محیط زیست از یک مقوله اند که اثرات متقابل بر هم دارند. هدف غایی هر یک از این سه موضوع حفظ سلامت و زندگی انسان است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ارزیابی ریسک بهداشتی در صنایع نفت و گاز
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)