فرآیند مدیریت بحران و ایمنی و شناسایی مشکلات در عملیات های ساختمانی
فرآیند مدیریت بحران و ایمنی و شناسایی مشکلات در عملیات های ساختمانی
فرآیند مدیریت بحران و ایمنی و شناسایی مشکلات در عملیات های ساختمانی
تنظیم: اسفندیار محمدزاده
فرمت: PDF تعداد صفحات: 14
فهرست:
- چکیده و مقدمه
- مدیریت بحران در پروژه های ساختمانی
- مراحل مدیریت بحران در پروژه های ساختمانی
- پیشینه تحقیق مدیریت بحران در پروژه های ساختمانی
- طبقه بندی بحران ها و حوادث غیرمنتظره با توجه به خسارت های احتمالی آنها
- مدیریت ایمنی در پروژه های ساختمانی
- سه حالت اصلی سیستم های مدیریت ایمنی
- روش تحقیق و بحث در مورد آن
- نتیجه گیری و نکات پایانی
- منابع
چکیده
بطور کلی بحران وضعیتی است که فرد، گروه و پروژه ای که در معرض آن قرار می گیرند با استفاده از روش عادی و البته استرس ناشی از این تغییر ناگهانی نمی توانند به سرعت واکنش نشان بدهند. مدیریت بحران به عنوان ابزاری است که به کنترل انواع ریسک های احتمالی در شرایط مختلف کمک میکند و عدم مدیریت صحیح بحران ها سبب آسیب های غیر قابل جبرانی اعم از خسارت جانی و مالی می شود. تحقیقات در این زمینه در طول سه دهه گذشته تا مراحل مدیریت ضعیف انجام گرفته است. تحریک این تحقیقات ابتدا در راستای بی ثباتی سیاسی بین المللی سپس در راستای تکنولوژی پیشرفت سریع ساخت و ساز و در نهایت توسط یک محیط اقتصادی فزاینده صورت گرفته است.
در طی یک بحران میزان قدرت، منافع، شناسایی منطقه و تصمیم گیری به شدت تأثیرگذار هستند. در ساخت و ساز، تفاوت های مهمی بین پروژه های موقت و نسبتا دائمی در تهیه ساختمان ها وجود دارد. در حالت کلی ساختمان های پروژه دارای کیفیت هایی هستند که مدیریت بحران را با مشکل مواجه می سازند، البته مهم این است که تأثیرات احتمالی این پروژه را در فرآیند مدیریت بحران تشخیص دهیم. هدف این مقاله بررسی فرآیند مدیریت بحران در ساخت و سازها و در نتیجه شناسایی مشکلاتی است که ممکن است مدیران پروژه های ساختمانی با آن مواجه شوند. سه حالت اصلی سیستم های مدیریت ایمنی هم در این تحقیق ارائه شده است. وجود این مفاهیم به مدیران پروژه های ساختمانی کمک خواهد کرد تا راهبرد مناسبی به منظور کاهش اثرات بحران ها و افزایش ایمنی به کار گرفته شود.
واژه های کلیدی: مدیریت بحران، مدیریت پروژه های ساختمانی، افزایش ایمنی، شناسایی مشکلات، راهبرد مناسب
مقدمه
امروزه در بسیاری از پروژه های ساختمانی حوادثی رخ میدهد که منجر به آسیب های رسیده به کارکنان، تجهیزات، آلودگی محیط زیست و همچنین بد نام شدن مدیران ارشد چنین پروژه هایی می شود. بحران را می شود پذیرفت، مدیریت کرد و آن را کاهش داد ولی در حالت کلی نمی توان آن را نادیده گرفت (ألمر، 2001). هدف اصلی مدیریت بحران علاوه بر حداقل رساندن هزینه خسارت، به حداقل رساندن احتمال وقوع بحران نیز باشد (میترف، پیرسن و هارینگتون، 1996). غیر منتظره بودن و عدم کنترل بحران، اهمیت آن را نشان می دهد که توجه مردم را به مسئولیت مدیران پروژه سوق می دهد (جونز، 1980).
مدیران پروژه هر چقدر آسیب پذیری خود را در برابر بحران قبول نکنند به همان اندازه فعالیت های آنها به سمت ایجاد بحران و وقوع خسارت هدایت میکند (میترف، پیر سن و هارینگتون، 1996). از این موضوع می توان دریافت که هر قدر مدیران پروژه در مدیریت بحران آماده باشند می توانند از وقوع هرگونه بحرانی جلوگیری و به مقابله با آن بپردازند (شریواستاوا و میترف، 1987). افزایش ایمنی بایستی اولویت اول چنین پروژه هایی باشد. در طول سال ها، ماشین آلات ساختمانی به طرز قابل توجهی قابل اطمینان شده اند ولی نقص کارکنان و نقص سیستماتیک در برخی پروژه ها عامل اصلی بعضی بحران ها در ساخت و ساز بوده است. اجرای راهکارهای مدیریت ایمنی باعث بهبود شرایط و نگرش مثبت کارکنان نسبت به ایمنی شده و موجب کاهش حوادث در ساختمان ها می شود (وینود کومار، 2010).
برنامه ریزی سبب انجام فرآیند مدیریت بحران جهت رویارویی با انواع بحران ها می باشد و باعث می شود تجربه گرانبهایی در اختیار مدیران پروژه های ساختمانی قرار بگیرد. البته لازم به ذکر است که هیچ بحرانی دقیقا آن طوری که برنامه ریزی شده اتفاق نمی افتد و مدیران پروژه مشکل انتخاب از بین گزینه های مختلف مدیریت بحران و ریسک می شوند. به این صورت هدف این پژوهش گردآوری مفاهیم جدید مدیریت بحران و ریسک به منظور کمک به مدیران پروژه های ساختمانی در مقابله با چنین مشکلاتی است.
تعریف بحران
تعریف بحران در ادبیات مربوط به مدیریت بحران با معانی مختلفی نظیر خطر یا عدم اطمینان در نظر گرفته شده است (لینسون و شایفر، 1982). در پژوهش های مختلف معانی متفاوتی از کلمه بحران ارائه شده است و تنها بر جنبه منفی معانی آن تمرکز شده در حالی که در جنبه مثبت معانی آن از سود زیاد مدیریت بحران غافل شده اند. بحران با ویژگی هایی چون غافل گیری، تأثیر گذاری و آماده شدن برای رویارویی تعریف می شود ( پیرسون، 1998، ص 60 ). البهار و کرندال بحران را عاملی در معرض قرارگیری در رویداد های ناگوار که بر ساختار و اهداف تأثیر می گذارند که در نتیجه ی عدم قطعیت بوجود می آید (البهار و کرندال، ۱۹۹۵).
تحقیقات برای جلوگیری از وقوع بحران به بررسی علل و ریشه بحران پرداخته است. حوادث همیشه ناشی از شرایط بد و اشتباهات کارکنان می باشد (هاینریش، 1931). کارکنان اغلب به دلایلی نظیر بی توجهی و خصوصا تنبلی در زمانی که حادثه ای رخ می دهد مورد نقد قرار میگیرند. با این حال تحقیقات فراوانی هم دلایل حادثه را به کارکنان ربط نداده اند و به بررسی سایر عوامل دخیل در بوجود آمدن بحران پرداخته اند. ریزن معتقد است که دلایل مختلفی اعم از عوامل نظارتی، عوامل سازمانی و رفتار کارکنان مؤثر است. واضح است که عدم اطمینان و خسارت احتمالی شرط اصلی بحران است و توسط آنها مشخص می شود:
- عدم اطمینان: رویدادی که از وقوع آن مطلع هستیم بطوری که باعث ایجاد ریسک نمی شود اگرچه امکان خسارت وجود دارد (البهار و کرندال، 1990).
- خسارت احتمالی: رویداد احتمالی که بدون خسارت باشد، بحران تلقی نمی شود (البهار و کرندال، 1990).
مدیریت بحران در پروژه های ساختمانی
کمبود تحقیقات مدیریت بحران از دیدگاه واکنش پذیری در امر ساخت و ساز وجود دارد. گرچه مطالعات مربوط به بلایای پروژه های ساختمانی به نظر می رسد، اما بیشتر به شناسایی علل فاجعه و جلوگیری از وقوع آن در آینده توجه دارند (فرانسیس، 1989).
محققان بسیاری در ادبیات بحران، آن را با مفهوم بیمه گذاری یکسان می دانند. با این حال مفهوم مدیریت بحران در ساخت و ساز بسیار فراتر از مفهوم بیمه می باشد. علیرغم پیشرفت در مورد پیش بینی بحران های ساخت و ساز، توجه کمتری برای مقابله با بحران ها صورت گرفته است، بطور کلی رابطه بین روش های جلوگیری بحرانی و کارایی مدیریت بحران کمتر شناخته شده است ( بارکلی، 1991). روش های صحیح مدیریت بحران در ساخت و ساز را می توان به مواردی همچون: توسعه روش های مدیریت بحران، آموزش مدیران و کارکنان، آزمایش روش ها و در صورت وقوع بحران و حادثه ارزیابی از روش های اتخاذ شده می باشد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ارزیابی مدیریت بحران در پروژه های شهری
⇐ دانلود کتاب مقدمه ای بر سامانه فرماندهی حوادث در مدیریت بحران
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)