عوامل شیمیایی زیان آور در کشاورزی
عوامل شیمیایی زیان آور در کشاورزی
عوامل شیمیایی زیان آور در کشاورزی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 32
فهرست:
- سموم دفع آفات
- آفات
- درجه سمیت
- مسمومیت
- نفوذ مواد شیمیایی
- ماده موثره
- مواد همراه
- دوره کارنس
- اصول ایمنی وسایل دفع آفات
- ایمنی در عملیات سم پاشی
- عوامل موثر بر روی کیفیت سم پاشی
- انبار
- ایمنی در آماده سازی و جابجایی سموم
- نکات ایمنی در مواقع اضطراری و آتشسوزی در انبارها
- نحوه دفع ضایعات سموم.
- وسایل حفاظت فردی
- کمک های اولیه
- کودهای شیمیایی
- تجهیزات جلوگیری از سقوط
از اوایل قرن بیستم و به دنبال افزایش جهانی جمعیت، شکل گیری سامانه ای از کشاورزی رایج نگرانی های گوناگونی را نسبت به پیامدهای این سامانه برانگیخت و این دغدغه ها در سالهای اخیر با کاربرد بیش از حد نهاده های برون مزرعه ای به ویژه کودها و آفت کش ها علف کش های شیمیایی مصنوعی افزایش یافته و تلاش برای یافتن رهیافت های جایگزین شدت گرفته است.
ایران در گسترده وسیعی از شرایط اقلیمی عرض جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا قرار دارد و تنوع قابل توجهی از محصولات کشاورزی به چشم می خورد. سطح زیر کشت محصولات کشاورزی در کشور ایران بین ۱۲ تا ۱۸ میلیون هکتار گزارش شده و سامانه کشاورزی ایران به دو گروه سنتی و صنعتی تقسیم بندی شده است.
عملیات کشت بومی سنتی در ایران شامل کاربرد نهاده های درون مزرعه ای تناوب زراعی (کنترل مکانیکی و دستی) وجین علف هرز با هدف پایداری دراز مدت بوم شناختی و عدم آسیب زدن به محیط زیست است که پایه های کشاورزی پایدار و کشاورزی ارگانیک را تشکیل میدهد. نوع دیگر کشاورزی در ایران کشاورزی صنعتی است که بر اساس کاربرد سنگین نهادهای برون مزرعه ای و انرژی خواه مانند نهاده های شیمیایی و مصنوعی و ماشین آلات سنگین کشاورزی استوار است که هدف آن افزایش عملکرد محصولات بدون توجه به پیامدهای دراز مدت کاربرد این نهاده ها است. جای تاسف است که با وجود مصرف سنگین نهادهای شیمیای از قبیل کود و سم و ماشین ناپایداری در این روش کشت و سوء مدیریت موجب شده تا عملکرد این سامانه با استانداردهای جهانی نیز فاصله زیادی داشته باشد. عده ای از این سامانه ها ضمن اینکه عملکرد خوبی ندارند به شدت موجب آسیب رساندن به محیط زیست شده اند.
کشاورزی ارگانیک به دنبال دو هدف عمده است تقویت پایداری سامانه های کشاورزی و حفظ تولید برای تامین نیازهای جمعیت روبه رشد انسانی بدون آسیب زدن به محیط از طریق اتکای هر چه بیشتر سامانه کشاورزی به نهاده ها و منابع محلی، عدم وابستگی به نهاده های برون مزرعه ای است که یکی از تفاوت های عمده کشاورزی ارگانیک با دیگر روشهای کشاورزی پایداری در تدوین و استانداردهای مشخص برای مجموعه عملیات ها، روشها و نهاده هایی است که طی تولید، فراورده ها و بازاریابی این محصولات باید رعایت شود.
یکی از مهمترین نگرانی کشاورزان برای پذیرش کشاورزی ارگانیک کاهش احتمالی عملکرد محصول است و در بسیار موارد این نگرانی ها بی مورد است گزارش های متعددی در بسیاری از مناطق جهان وجود دارد که کاهش عملکرد را میتوان با توجه به مازاد قیمت محصولات ارگانیک جبران .نمود همچنین کاهش هزینه نهاده هایی که در کشاورزی ارگانیک مصرف نمی شوند می تواند کاهش احتمالی عملکرد را در سامانه ارگانیک در شرایط ایران جبران نماید.
از دلایل دیگر بی توجهی سیاست مداران کشور نسبت به کشاورزی ارگانیک در ایران همانند دیگر کشورهای در حال توسعه افزایش جمعیت و تصمیم بر تولید هرچه بیشتر برای دستیابی به امنیت غذایی و فدا کردن کیفیت برای رسیدن به کمیت بیشتر است.
با توجه به موارد مذکور همچنان به کشاورزی مرسوم پرداخت شده است و در این جان میلیونها نفر به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در خطر است. آیا کشاورزان که مستقیم در معرض حوادث ناشی از استفاده از نهاده های شیمیایی در مزرعه هستند از نحوه صحیح کاربرد و میزان حوادث این نهاده ها آگاه هستند و آموزشهای لازم را دیده اند؟
1– سموم دفع آفات
هر گونه ماده شیمیایی معدنی یا آلی که برای پیشگیری نابود سازی و یا کنترل ناقلین بیماری انسانی و یا حیوانی گونههای ناخواسته نباتات یا حیوانات ایجاد کننده خسارت به عرصه های طبیعی، تولید، فرآوری ، انبارداری حمل نقل محصولات کشاورزی و یا جهت مبارزه با حشرات و آفات داخل یا روی پوست و پشم بدن حیوانات مورد استفاده قرار می گیرد سم گفته می شود که میتواند از طریق دهان منافذ پوست، بریدگی، خراش، تزریق تحت فشار در زیر پوست استنشاق کردن گرد و خاک یا بخارات نظیر پراکنده سازی های ذرات ریز وارد بدن شود.
۲– آفات
به کلیه عوامل خسارت زای زنده از قبیل جانوران زیان آور عوامل بیماری زا و علف های هرز که در مزارع، باغات کارگاههای پرورش دام و طیور، آبزیان، انبارها و اماکن مربوط به کشاوززی خانگی و سایر کارگاهها به طور مستقیم یا غیر مستقیم موجب نابودی و یا خسارت به محصولات و فرآورده ها شده و ایجاد خسارتهای اقتصادی یا بهداشتی می کنند آفت گفته می شود. (شکل 1)
۳- درجه سمیت
شکل ۱: آفات و بیماریهای گیاهان
سمیت بسیاری از سموم با شاخص در کشنده LD50 بیان می شود و مقدار ماده سمی است که اگر از هر راه وارد بدن حیوان شود باعث مرگ ۵۰ در صد از حیوانات می گردد.
این مقدار که بر حسب میلی گرم سم بر کیلوگرم وزن بدن حیوانات ذکر می شود، معیاری برای طبقه بندی سموم است که در آزمایشگاه انجام شده و باید نوع حیوان و راه ورود ماده به بدن را نیز مشخص نمود هر چه مقدار LD50 سم مصرفی کمتر باشد آن سم مهلک تر و کشنده تر است.
- سموم فوق العاده سمی: سمومی که LD50 آنها کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در کیلوگرم باشد.
- سموم با سمیت متوسط: سمومی که LD50 آنها بین ۲۰۰ تا ۲۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم باشد.
- سموم با سمیت ضعیف سمومی که LD50 آنها بین ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم باشد.
- سموم فاقد سمیت سمومی حاد که LD50 آنها بیش از ۳۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم باشد میباشند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ عوامل فیزیکی و محیطی زیان آور در کشاورزی و مزرعه
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)